Afirmații înșelătoare circulă pe internet după incidentul din Baltimore
- Publicat pe 28 Martie 2024, la 15:47
- 4 minute de citit
- De: AFP SUA
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Nava de containere sub pavilion Singapore a emis un apel Mayday - de ajutor - cu câteva momente înainte de a se prăbuși pe podul Francis Scott Key, avertizând că a rămas fără curent electric și fără propulsie. Se presupune că șase muncitori în construcții au murit.
În perioada imediat următoare, postările de pe rețelele de socializare au susținut, fără dovezi, că evenimentul a fost un act deliberat și nu un accident. Una dintre cele mai răspândite postări a fost cea a influencerului Andrew Tate, care este deținut în România pentru trafic de persoane și alte acuzații.
Deși nu este încă clar ce a cauzat întreruperea energiei electrice înainte de coliziune, oficialii au declarat în aceeași zi că nu există niciun indiciu al unui atac deliberat.
Video cu o explozie de 2022 din Crimeea
Printre postările false de pe rețelele de socializare, se numără un videoclip care, conform acestora, arăta o explozie care a doborât podul „Un unghi diferit de pe podul Francis Scott Key arată o explozie de mari dimensiuni”, spune o postare în Română de pe Telegram, vizualizată de peste 3,200 de ori de când a fost publicată pe 26 martie 2024.
Videoclipul a fost distribuit cu afirmații similare pe Facebook. Postările arată imagini cu o bilă de foc care izbucnește pe un pod cu două sensuri, în timp ce vehiculele trec pe acolo. Postări similare au fost distribuite și în engleză și greacă.
O căutare inversă a acestei înregistrări a arătat că mai multe mass-media internaționale, precum CNN, The Guardian sau USA Today, au publicat aceeași înregistrare video în reportaje despre o explozie produsă pe 8 octombrie 2022 pe podul Kerch care leagă Crimeea de Rusia (linkuri arhivate aici, aici și aici).
Rusia a spus că explozia unui camion capcană a provocat incendiul și a dat vina pe Ucraina, pe care a invadat-o cu câteva luni mai devreme, în februarie 2022. Serviciul de informații interne ucrainean a revendicat ulterior atacul.
Imaginile cu prăbușirea podului Francis Scott Key Bridge par să arate cum luminile navei portcontainer Dali, sub pavilion Singapore, controlată la acel moment de doi piloți din portul Baltimore s-au stins și reaprins de două ori în momentele dinaintea coliziunii (arhivat aici). Acestea nu arată nicio explozie pe pod.
Echipajul era indian, piloții portului erau localnici
O altă afirmație falsă care a circulat în mai multe limbi a fost aceea că, în momentul incidentului, căpitanul navei Dali era un ucrainean. Acest lucru a fost distribuit atât în limba română (aici, aici), cât și în engleză și sârbă.
Capturile de ecran distribuite în postări arată un profil de pe site-ul Baltic Shipping - o companie de servicii pentru echipaje - al unui ucrainean în vârstă de 52 de ani care este prezentat ca fiind un bărbat care a lucrat pe Dali. Profilul său a fost între timp eliminat de pe site.
Capturi de ecran ale istoricului profesional al acestui bărbat înainte ca profilul să fie eliminat au arătat că el a fost căpitan al navei Dali doar între 19 martie 2016 și 27 iulie 2016, potrivit verificatorilor de fapte de la BBC, AP și Open, care au publicat sau au menționat publicarea aceste imagini.
Potrivit unui comunicat de presă din 26 martie (arhivat aici) al Synergy Marine Group, compania cu sediul în Singapore care operează Dali, toți cei 22 de membri ai echipajului navei erau de naționalitate indiană.
În momentul coliziunii, nava era controlată de doi piloți portuari din Baltimore. Detalii despre acești piloți, inclusiv naționalitatea lor, nu au fost date imediat publicității.
Relatările din presă (aici, aici, aici) au menționat, de asemenea, că nava a avut un echipaj format numai din cetățeni indieni.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne