Acest videoclip nu este o dovadă că schimbările climatice sunt falsificate, arată o tehnică de control al incendiilor

Schimbările climatice sunt, fără îndoială, reale, contribuind la temperaturile ridicate și la condițiile de secetă care exacerbează incidența incendiilor de pădure, afirmă experții. În acest context, o înregistrare video cu un elicopter care folosește o tehnică recunoscută de stingere a incendiilor de pădure în Statele Unite a circulat cu implicația falsă că incendiile de pădure sunt aprinse în mod deliberat pentru a falsifica efectele schimbărilor climatice. Cu toate acestea, videoclipul prezintă, de fapt, un exemplu de „ardere controlată”, o practică utilizată de serviciile de pompieri care are ca scop să limiteze eficient răspândirea incendiilor de pădure. 

Un videoclip care arată un elicopter cu o elicopter dotat cu un dispozitiv special care dă foc unei păduri a fost distribuit de peste 12,000 de ori pe Facebook începând cu 7 februarie 2024. Legenda în limba română este pur și simplu „schimbarea climatică”, împreună cu un emoji zâmbitor, subînțelesul fiind că incendiile de pădure și alte evenimente extreme atribuite schimbărilor climatice sunt fabricate în mod intenționat. 

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 21 februarie 2024

Cu toate acestea, înregistrarea video nu dovedește că elicopterele sunt folosite pentru a aprinde incendii ca parte a unui plan de fabricare a schimbărilor climatice. Elicopterul - echipat cu o torță - așa cum este prezentat în filmare, a fost postat de serviciul de pompieri din statul american California și a fost menit să ilustreze o tehnică cunoscută sub numele de „ardere controlată” sau „operațiune de ardere prescrisă”.

Video care ilustrează utilizarea unui „helitorch”

O căutare inversă a imaginii a descoperit că o versiune a videoclipului a fost publicată aici de către Departamentul de Silvicultură și Protecție împotriva Incendiilor din California, pe contul său de Facebook, pe 29 martie 2022. AFP nu a reușit să găsească nicio versiune mai veche a filmării.

Descrierea postului spune: „CAL FIRE folosește diverse dispozitive, inclusiv elicopterul prezentat în acest videoclip, pentru a aprinde materialul vegetativ în cadrul incendiilor și al proiectelor de gestionare a vegetației, cum ar fi #ArderiPrescrise”.

O ardere prescrisă, denumită și ardere controlată, este un incendiu deliberat declanșat în condiții controlate pentru a atinge obiective specifice de gestionare a terenurilor. Prin arderea strategică a unor zone specifice în anumite momente și în condiții meteorologice favorabile, arderile prescrise au scopul de a imita tiparele naturale ale incendiilor și de a contribui la menținerea echilibrului și a rezistenței ecosistemelor.

Un „helitorch” este un dispozitiv de aprindere aeriană agățat sau montat pe un elicopter pentru a dispersa bucăți aprinse de benzină gelificată pentru a aprinde focul în zone care sunt prea dificile și accidentate pentru ca pompierii să intre și să acționeze în siguranță. Aceasta este o versiune mai mare a torței de picurare portabilă, folosită mai des de pompieri. 

Deși videoclipul, care este în prezent distribuit online cu afirmații înșelătoare, este de calitate inferioară și a fost oglindit, scurta filmare prezintă aceeași scenă.  

Image
Captură de ecran din videoclipul viral (stânga) și videoclipul publicat de Cal Fire (dreapta), cu detalii subliniate de AFP, realizate pe 23 februarie 2024

AFP a descoperit, de asemenea, un videoclip postat pe YouTube de CBS News Sacramento pe 28 ianuarie 2022, cu câteva săptămâni înainte ca videoclipul CalFire să fie postat. Videoclipul CBS se numește „Echipajele folosesc un 'Helitorch' pentru a porni o ardere prescrisă în Shasta County”.

Regiunea menționată face parte din California. Imaginile prezintă o unealtă foarte asemănătoare cu cea din imaginile distribuite în postările înșelătoare și, de asemenea, o arată efectuând o „ardere controlată”. 

Aceleași elemente vizibile mai sus sunt vizibile și pe elicopterul din clipul CBS:

Image
Captură de ecran din videoclipul viral (stânga) și din videoclipul publicat de CBS News (dreapta), cu detalii subliniate de AFP, realizate pe 23 februarie 2024

Cum sunt utilizate „arderile prescrise”

John Bailey, profesor de silvicultură și de gestionare a incendiilor la Colegiul de Silvicultură al Universității de Stat din Oregon, a declarat pentru AFP, pe 20 februarie 2024, că „arderea prescrisă este o abordare legitimă de gestionare a terenurilor, inclusiv utilizarea unui elicopter cu torță pentru iluminarea unor suprafețe mari de teren accidentat”.

Conform estimărilor Serviciului Forestier al SUA pentru anul 2022, dintr-o medie de 4.500 de focuri prescrise în fiecare an, aproape 99,84% se desfășoară așa cum se dorește. Acest lucru se traduce prin puțin peste o evadare la fiecare 1.000 de incendii prescrise, sau aproximativ șase situații când focul scapă de sub control pe an. 

Bailey a explicat că „o versiune a acestui tip de arderi prescrise se face în timpul unui incendiu de vegetație pentru a încerca să creeze o zonă arsă înaintea incendiului de vegetație, pentru a ajuta la oprirea răspândirii necontrolate a acestuia”.

„De exemplu, echipa de stingere începe de la un drum care nu va fi suficient de mare pentru a reține un incendiu de vegetație, dar începe să aprindă combustibilul adiacent drumului - și în fața incendiului - pentru a mări efectul drumului”, a declarat profesorul pentru APF. „Cu cât au mai mult timp la dispoziție pentru a arde acea zonă, cu atât mai mare va fi ruptura de foc”, a mai spus el. 

„Schimbările climatice sunt reale”, a adăugat el, subliniind că „sezoanele de incendii sunt mai lungi” decât erau în trecut.

Într-un e-mail trimis pe 22 februarie 2024 către AFP, profesorul Kristen Shive de la Departamentul de Știință, Politică și Management al Mediului din cadrul Universității Berkeley a declarat că arderea controlată este folosită ca tactică pentru prevenirea incendiilor pe termen lung și poate „reduce cantitatea de vegetație și de resturi lemnoase, ceea ce reduce potențialul de incendii mai mari și mai grave în viitor”, adăugând că „focurile prescrise sunt evenimente planificate foarte atent”. 

În ceea ce privește dacă incendiile prescrise în sine contribuie la schimbările climatice prin eliberarea de gaze cu efect de seră în atmosferă, Shive a spus că este adevărat că „toate incendiile (incendii prescrise sau sălbatice) eliberează carbon în atmosferă”.

„Cu toate acestea, în multe ecosisteme în care se utilizează focul prescris, cantitatea de carbon eliberată în timpul unui foc prescris de intensitate scăzută este mult mai mică decât cea emisă în timpul unui incendiu de intensitate mare. Mai mult, deoarece incendiul de intensitate redusă are ca rezultat supraviețuirea arborilor maturi, acei arbori pot continua să preia și să stocheze carbon pentru anii următori, chiar dacă în timpul incendiului s-a înregistrat o mică pierdere”, a continuat ea.

În 2023, în California au avut loc 7.127 de incendii de vegetație, care au ars în total 324.917 hectare. Aceste incendii s-au soldat cu patru morți (un civil și trei pompieri) și au afectat 71 de structuri, 13 fiind avariate și 58 distruse. În Statele Unite, un număr de peste 53.000 de incendii de vegetație au pârjolit peste 2,6 milioane de hectare în 2023, potrivit Centrului Național Inter-agenții Contra Incendiilor (NIFC).

Image
Un voluntar din cadrul Asociației de Arderi Prescrise de pe Coasta Centrală stropește cu apă o ardere prescrisă în Santa Cruz, California, pe 13 octombrie 2023 (AFP / Nic Coury)

Schimbările climatice sunt legate de incendiile de vegetație

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a raportat aici în 2023 că schimbările climatice, care aduc temperaturi mai ridicate, secete mai lungi și aer mai uscat, au crescut semnificativ riscul și dimensiunea incendiilor de vegetație în vestul Statelor Unite în ultimii douăzeci de ani. Un studiu din 2016 a constatat că schimbările climatice au făcut ca materialele organice să fie mai uscate, ceea ce a dus la un număr dublu de incendii de proporții între 1984 și 2015 în vestul Statelor Unite. În plus, un studiu din 2021, susținut de NOAA, a concluzionat că schimbările climatice sunt principalul motiv al creșterii perioadei cu vreme predispusă la incendii în regiune.

Un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, publicat în februarie 2022, a arătat că se așteaptă ca schimbările climatice și modificările în utilizarea terenurilor să facă incendiile de vegetație mai frecvente și mai intense. Acesta preconizează o creștere globală a incendiilor extreme de până la 50 la sută până la sfârșitul secolului. În plus, este anticipată o creștere globală a incendiilor extreme chiar și în zonele care nu au fost afectate anterior.

În acest sens, un studiu publicat în octombrie 2023, condus de Daniel Swain, cercetător în domeniul climei la UCLA, indică faptul că schimbările climatice fac mai dificilă utilizarea în siguranță a focurilor prescrise. Temperaturile în crestere vor duce la mai puține zile în care pot fi efectuate incendii prescrise, dar și la schimbări în ceea ce privește momentul în care acestea se pot efectua. Studiul a constatat că, până în 2060, creșterile de temperatură prognozate vor reduce cu 17% numărul de zile din vestul Statelor Unite în care condițiile meteorologice și de vegetație favorizează incendiile prescrise, în principal în timpul primăverii și al verii.  

România, pe locul doi în UE la incendii de vegetație

În 2022, Europa a înregistrat al doilea cel mai intens sezon de incendii din 2000 încoace, potrivit datelor furnizate de Sistemul european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS) al Copernicus. EFFIS a înregistrat un total de 16.941 de incendii care s-au întins pe teritoriul a 45 de țări. Aceste incendii au mistuit în mod colectiv o suprafață extinsă de 1.624.381 de hectare (ha), aproximativ echivalentă cu suprafața Muntenegrului.

În 2022, în România au avut loc aproape 24 de mii de incendii de vegetație, care au dus la distrugerea a peste 130 de mii de hectare de vegetație. Acest lucru a marcat o creștere de 84% față de anul precedent, după cum a relatat Euronews, citând date ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Numai în primele șase luni ale anului 2023, în România au avut loc aproape 5.600 de incendii de vegetație.

Incendiile de vegetație au persistat în întreaga lume până în 2023, provocând daune de mediu considerabile prin pârjolirea unor suprafețe vaste de terenuri din întreaga UE și provocând pierderi de vieți omenești. Portugalia, Spania, Italia și Grecia au fost grav afectate, la fel ca multe alte țări din întreaga lume. 

AFP a demontat în trecut și alte videoclipuri similare care prezintă arderi controlate și care au fost distribuite cu afirmații înșelătoare sugerând că reprezintă incendii provocate pentru a falsifica schimbările climatice, de exemplu aici și aici în limba română sau aici, aici și aici în limba engleză.  

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne