Videoclipuri cu elicoptere de stingere a incendiilor, distribuite cu afirmații false care pun sub semnul întrebării încălzirea globală
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 12 August 2022, la 16:14
- 10 minute de citit
- De: Paula CABESCU, Robert BARCA, AFP România, AFP Slovacia
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Una dintre postările de pe Facebook care circulă pe scară largă în limba română prezintă trei dintre aceste videoclipuri, precum și o reclamă pentru un dispozitiv pentru dronă de aruncare a flăcărilor, disponibil în comerț. „Incendiile cauzate de «schimbările climatice»”, spune postarea din 23 iulie 2022, care a fost distribuită de peste 3,700 de ori.
În alte postări, este distribuit doar câteva unul dintre videoclipuri. Aici și aici, de exemplu, sunt postări care conțin un clip aparent filmat de sub un elicopter care trimite flăcări într-o zonă forestieră. „Aici vedem incendii cauzate de schimbările climatice!? Ard pădurile și culturile!”, spune unul dintre texte, care denaturează complet ceea ce arată videoclipul. Alte postări (aici) arată o altă operațiune de ardere controlată, dar cu o afirmație falsă similară.
Videoclipurile care au fost postate cu afirmații similare și în alte limbi, cum ar fi spaniolă, slovacă și olandeză, sunt distribuite în timp ce Europa este afectată de incendii de vegetație violente în mai multe țări în timp ce se confruntă cu un val de caniculă violent. Zeci de mii de hectare de păduri incendiate în Franța, Spania și Portugalia au făcut din anul 2022 un an record în ceea ce privește activitatea incendiilor de vegetație în sud-vestul Europei, a anunțat pe 12 august serviciul de monitorizare prin satelit al UE.
Însă aceste afirmații sunt false. Elicopterele din aceste videoclipuri nu declanșează incendii de vegetație, ci execută misiuni de curățare a vegetației pentru a limita răspândirea incendiilor de vegetație. Această operațiune se numește „incendiu prescris”, cunoscută și sub numele de ardere controlată.
Unul dintre obiective este de a reduce vegetația care poate alimenta incendiile, explică Serviciul Forestier al Statelor Unite aici. Acest lucru reduce pagubele provocate de incendiile de vegetație prin îndepărtarea cantităților excesive de tufișuri, arbuști și copaci, potrivit campaniei pentru prevenirea incendiilor sălbatice Smokey Bear a serviciului.
Un video de la un pompier canadian în 2020
Videoclipul filmat aparent de sub un elicopter este din 2020. Cu ajutorul unei căutări de cuvinte-cheie pe Google și al unei căutări inverse a imaginilor din videoclip, echipa spaniolă de fact-checking a AFP a depistat înregistrarea într-un articol publicat online pe 22 august 2020. Acest lucru a depistat ulterior același videoclip postat pe o pagina de Facebook numită „Fireman323” pe 21 august 2020, dar și pe un cont de Instagram cu un nume similar.
În postare de pe Facebook, „Fireman323” mulțumește unei alte persoane pentru videoclip. AFP a contactat această persoană prin intermediul mesageriei Facebook pe 10 august 2022; acesta a dorit să rămână anonim, dar a confirmat că este autorul videoclipului.
Identificându-se ca fiind un pompier canadian, el a spus că înregistrarea video arată o operațiune de ardere prescrisă în vara anului 2020. El nu a vrut să numească locația, dar a spus că aceasta a fost realizată în comun cu guvernul din Quebec. El a mai spus că serviciul pentru incendii din Columbia Britanică (British Columbia Wildfire Service - BCWS) este principala agenție responsabilă pentru arderile sau aprinderile prescrise.
„Agențiile de pompieri nu au libertatea de a vă spune când și unde are loc o operațiune. Pot doar să spun că «arderea prescrisă», cunoscută și sub numele de combaterea focului cu foc, este o tehnică folosită de mulți [pompieri]. Și este videoclipul meu”, a spus el.
Pe conturile de socializare ale BCWS vedem multe anunțuri sau relatări cu privire la aprinderile prescrise, de exemplu aici din 2020, aici din 2021 sau aici din 2022. În acest videoclip al BCWS, vedem un elicopter care zboară cu un dispozitiv de aprindere asemănător cu cel din videoclipul viral.
O altă înregistrare video arată o ardere controlată în Canada în 2018
AFP a găsit videoclipul care arată un elicopter care incendiază părți dintr-o pădure într-o postare din 22 august 2018 pe pagina unei companii private de elicoptere numită Arduini Helicopters care operează în provincia canadiană vestică Columbia Britanică. În legendă se poate citi: „Ocupați din nou anul acesta cu lupta împotriva incendiilor. De data aceasta luptând împotriva incendiilor cu focul!!!!”.
Printre comentarii, un utilizator pe nume Tom Arduini felicită o persoană pe nume Paul Buxton-Carr „pentru această înregistrare impresionantă”. O zi mai târziu, aceeași companie reiterează felicitările.
Contactat de AFP Factual în august 2019, Arduini a confirmat proveniența înregistrării: „În acest videoclip vedeți de fapt un elicopter al companiei mele, pilotat de mine, pentru a lupta împotriva unui incendiu aici, în Columbia Britanică, în august 2018”.
„Ceea ce facem în videoclip este să încercăm să controlăm focul cu foc. Se face un focar de incendiu, o zonă lipsită de combustibil, cu mult în fața focului propriu-zis, apoi folosim elicopterul meu și torța de picurare pentru a duce focul spre focar”, a spus el. „Dacă vă uitați cu atenție, puteți vedea alte elicoptere care aruncă apă de cealaltă parte a zidului de foc pentru a proteja zona nearsă. Acest lucru face ca incendiul să fie mai ușor de controlat”, a adăugat Arduini.
Buxton-Carr, un pilotul de origine canadiană menționat de Arduini, a fost intervievat în The New York Times și CBS în 2012, anul în care a primit un premiu pentru activitatea sa de pilot pompier.
Contactat prin email de AFP Factual, Buxton-Carr a confirmat că a înregistrat aceste imagini „pe 21 august 2018, în timpul operațiunilor de combatere a incendiului de la complexul Baezaeko, la câțiva kilometri sud-vest de Quesnel, în Columbia Britanică”.
O ardere controlată în Arizona în 2017
O altă înregistrare video arată un elicopter care folosește un dispozitiv numit „helitorch” într-o misiune de arderi prescrise în Arizona, după cum a arătat deja AFP în august 2022.
Am găsit un videoclip similar postat pe Facebook de către Biroul de Gestionare a Terenurilor (Bureau of Land Management - BLM) al guvernului american din Arizona, pe 22 martie 2017, cu o legendă care descrie cum pompierii folosesc un elicopter pentru a curăța vegetația.
BLM a confirmat pentru AFP, pe 4 august 2022, că videoclipul de pe rețelele de socializare provine din cadrul aceleiași operațiuni, dar a fost filmat dintr-un unghi diferit. „Da, este vorba de o înregistrare video a operațiunilor cu helitorch la un incendiu prescris desfășurat în 2017 într-una dintre unitățile noastre din nord-vestul Arizonei, în Munții Hualapai”, a scris pentru AFP specialistul în relații publice Dolores Garcia.
O comparație a capturilor de ecran arată aceleași elemente cheie din videoclipuri: elicopterul galben (încercuit de AFP cu portocaliu) cu o pată albastră pe coadă și un detaliu alb în partea de jos (încercuit de AFP cu alb); și un dispozitiv de culoare roșie care suflă foc (încercuit de AFP cu roșu) deasupra munților. În fundal, pot fi observate, de asemenea, mici incendii deja declanșate.
Un „helitorch” este un dispozitiv de aprindere aeriană agățat sau montat pe un elicopter pentru a dispersa bucăți aprinse de benzină gelificată pentru a aprinde focul în zone care sunt prea dificile și accidentate pentru ca pompierii să intre și să acționeze în siguranță. Aceasta este o versiune mai mare a torței de picurare portabilă, folosită mai des de pompieri.
O reclamă cu un atașament de dronă din 2019
Una dintre postările distribuite pe rețelele de socializare include aceste trei videoclipuri, precum și o reclamă pentru un accesoriu lansator de flăcări pentru dronă disponibil în comerț în Statele Unite, conceput pentru a trimite foc într-o zonă unde este nevoie, de exemplu, de a topi zăpada sau pentru a curăța vegetația.
O căutare pe Google folosind cuvinte cheie a găsit videoclipul publicat aici pe YouTube pe contul Dezeen, o revistă de arhitectură, interioare și design cu sediul la Londra. Logo-ul Dezeen poate fi văzut în videoclipul inclus în postarea din social media.
Dezeen a încărcat videoclipul în 2019 cu textul: „Un accesoriu de dronă lansator de flăcări care poate lansa un jet de foc de șapte metri lungime timp de 100 de secunde este vândut online de compania americană Throwflame”. Descrierea adaugă: „Throwflame sugerează că atașamentul poate fi folosit pentru arsuri agricole, pentru a topi zăpada sau pentru pirotehnie”.
O căutare pe site-ul companiei Throwflame a găsit produsul aici. „TF-19 WASP este un accesoriu de lansat flăcări pentru dronă, conceput pentru aprinderea de la distanță a țintelor aeriene și terestre, aducând noi niveluri de eficiență și manevrabilitate în agricultură”, spune descierea oficială a produsului.
În informațiile pentru presă, compania afirmă că produsele sale „sunt concepute pentru uz personal și comercial”, ceea ce include „curățarea solului sau arderea controlată a terenurilor agricole, topirea sau eliminarea gheții și a zăpezii, incinerarea buruienilor și a altor plante nedorite”.
De asemenea, acestea pot fi utilizate pentru „arderi de fond și arderi preliminare utilizate în mod obișnuit de personalul silvic pentru limitarea și prevenirea incendiilor de pădure”. Accesoriul lansator de flăcări pentru drone mai poate fi utilizat în pirotehnie, producția de filme și recuzită cinematografică, au precizat proiectanții. Compania a postat, de asemenea, un videoclip al produsului.
Experți: Schimbările climatice intensifică incendiile de vegetație
Riscul incendiilor de vegetație este în creștere din cauza schimbărilor climatice, potrivit acestui articol din 2020 publicat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), o agenție specializată a Națiunilor Unite. Acesta citează o actualizare a unei analize din septembrie 2020 realizată de oameni de știință de renume internațional pe platforma ScienceBrief, care au analizat 116 articole științifice publicate între 2013 și 2020 relevante pentru incendiile de vegetație din vestul Statelor Unite și sud-estul Australiei.
Potrivit revistei ScienceBrief, publicațiile științifice confirmă faptul că schimbările climatice sporesc frecvența și severitatea vremii de incendiu - perioade cu un risc ridicat de incendiu din cauza unei combinații de temperaturi ridicate, umiditate scăzută, precipitații scăzute și adesea vânturi puternice - în multe regiuni din întreaga lume.
Un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, publicat în februarie 2022, a arătat că se preconizează că schimbările climatice și schimbările în utilizarea terenurilor vor face ca incendiile de vegetație să fie mai frecvente și mai intense. Acesta preconizează o creștere globală a incendiilor extreme de până 50 la sută până la sfârșitul secolului. În plus, o creștere globală a incendiilor extreme este anticipată chiar și în zonele care nu au fost afectate anterior.
Schimbările climatice prelungesc, de asemenea, sezonul incendiilor, care acum începe mai devreme în timpul anului și durează mai mult, potrivit unui articol al NASA care citează o analiză publicată în 2015 privind 35 de ani de date meteorologice. Cercetătorii au constatat că sezoanele meteorologice ale incendiilor s-au prelungit în cazul unui sfert din suprafața cu vegetație a Pământului.
În timp ce Europa s-a luptat cu un val de căldură și incendii de pădure în vara anului 2022, experții au declarat pentru BBC că există o legătură clară între cele două fenomene.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne