Carnea cultivată în laborator din celule animale nu este în prezent autorizată în UE

Carnea cultivată în laboratoare din celule animale nu este autorizată în prezent în UE. În ciuda acestui fapt, postări pe rețelele de socializare au răspândit recent afirmația falsă potrivit căreia o companie furnizează restaurantelor germane fripturi cultivate din celule animale și produse cu ajutorul imprimantelor 3D. Cu toate acestea, produsele acestei companii sunt fabricate exclusiv din ingrediente vegetale, după cum au declarat compania și un expert pentru AFP.  

„O fabrică din Olanda tipărește 500 de tone de fripturi pe lună. Redefine Meat Company va furniza restaurantelor germane preparate imprimate. Aproximativ 110 restaurante germane cumpără deja 'carne' de la Redefine Meat”, spune această postare pe Facebook, distribuită de peste 2.100 de ori începând cu 31 ianuarie 2024. „Pentru a începe procesul de imprimare 3D a cărnii, oamenii de știință fac o biopsie a unui lot de 'celule stem' animale, în funcție de tipul de carne dorit – carne de vită, porc, pasăre și chiar pește”, continuă aceasta.   

Afirmații similare au fost publicate și aici și aici.  

Afirmația a fost răspândită de mii de ori pe Facebook în diferite limbi, inclusiv în germană, maghiară, engleză și cehă.  

Image
Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 26 februarie 2024

După cum a relatat AFP, consumul de carne a scăzut în Germania în ultimii ani, unele persoane apelând la substitute ale cărnii (link arhivat aici). Produsele de substituție fără carne conțin adesea proteine vegetale din soia, mazăre sau grâu. Uneori, în acest proces este implicată și imprimarea 3D. 

Carnea cultivată sau de laborator este altceva: carne crescută cu ajutorul celulelor animale, care poate fi prelevată fără a ucide animalul. Imprimarea 3D poate fi folosită și în acest caz pentru a da formă produsului. 

Dar compania menționată în postarea de pe rețelele de socializare produce și vinde în prezent doar o alternativă la carne pe bază de plante, și nu carne cultivată din celule animale. Aceasta din urmă nu este în prezent nici măcar autorizată în Uniunea Europeană.

Compania confirmă că nu produce carne crescută în laborator

Afirmațiile larg răspândite se referă la compania israeliană Redefine Meat, care, potrivit postărilor, ar furniza carne obținută din celule animale către „110 restaurante germane”. 

Cu toate acestea, compania precizează pe site-ul său că produsele sale sunt fabricate numai din ingrediente de origine vegetală și nu conțin ingrediente de origine animală. Acest lucru a fost confirmat și de Redefine Meat la 12 februarie 2024. Ca răspuns la o solicitare a AFP, compania a declarat că afirmațiile distribuite pe rețelele de socializare sunt „informații false”. 

Redefine Meat este „o companie care fabrică produse pe bază de plannte, care nu folosește nici celule stem de origine animală, nici ingrediente de origine animală”, au declarat pentru AFP. Așa-numitele produse „New Meat” sunt produse în fabrica companiei din Olanda. 

Într-un reportaj apărut în ianuarie 2023 în revista germană Wirtschaftswoche, fondatorul Redefine Meat, Eshchar Ben-Shitrit, a explicat că imprimantele 3D din una dintre fabricile companiei din Olanda ar putea produce până la 500 de tone de înlocuitori de carne din ingrediente vegetale pe lună. Cantitățile din postările distribuite, cel mai probabil, pot fi atribuite acestei afirmații sau unei declarații similare.

Compania a declarat pentru AFP că produsul lor „New Meat a fost introdus inițial în industria de catering și este disponibil în 4.000 de restaurante din întreaga lume”. În Germania, există aproximativ 700 de unități de catering cu aceste produse, care sunt disponibile și în magazine, au adăugat ei. În Austria, restaurantele oferă, de asemenea, această alternativă la carne. 

Carnea de laborator produsă cu ajutorul celulelor animale nu este încă autorizată în UE

Expertul în alimentație Annett Reinke, de la Centrul de Consiliere a Consumatorilor din Brandenburg, a scris pentru AFP pe 12 februarie 2024 că Redefine Meat este un producător de înlocuitori de carne, cum ar fi chifteluțe de hamburger sau înlocuitori de bratwurst, care sunt vândute în Germania în principal prin intermediul restaurantelor - inclusiv în Berlin și Brandenburg. Aceste locații sunt menționate în mod explicit în mediile sociale.  

Reinke a continuat să explice că produsele companiei „sunt fabricate din ingrediente obișnuite pe bază de plante, cum ar fi mazăre, soia, grâu, orez sau nucă de cocos”.

Pe de altă parte, așa-numita carne cultivată sau crescută în laborator, pe care Redefine Meat nu o produce, este obținută folosind celule animale. Potrivit expertului, aceasta presupune „replici de carne care sunt create din celule animale și soluții nutritive”.

Dar, deocamdată, în UE nu este aprobată o astfel de carne cultivată în laborator din celule animale.

În UE, astfel de replici de carne create din celule animale intră sub incidența așa-numitului Regulament privind alimentele noi. Dacă cineva ar dori să vândă astfel de produse, acestea ar trebui să fie supuse unei evaluări sanitare înainte de a putea fi introduse pe piață, a declarat Annette Reinke pentru AFP. 

„În principiu, culturile de celule și țesuturi pot proveni de la animale, plante, microorganisme, ciuperci sau alge. Carnea și peștele cultivate în laborator sunt, prin urmare, considerate alimente noi și trebuie să treacă o serie de teste și evaluări critice înainte de a fi autorizate pentru comercializare.”

Atunci când se depune o cerere de autorizare, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) verifică dacă produsele noi sunt sigure. Acestea pot fi introduse pe piață numai în urma unei autorizații exprese și sunt apoi incluse într-o listă a Uniunii pentru alimente noi (link arhivat aici). 

Potrivit lui Reinke, sunt specificate și condițiile de utilizare, cerințele specifice de etichetare sau informațiile privind alergiile: „Numai alimentele noi care sunt autorizate și incluse în listă pot fi introduse pe piață în conformitate cu condițiile specificate în listă. În prezent, nu există astfel de autorizații pentru carnea de laborator”.

„Carnea de laborator este deja autorizată în Singapore, iar Israelul este, de asemenea, în prima linie”, a adăugat ea.

„Dintre cele aproape 300 de cereri de alimente noi pe care le-am primit pentru evaluarea siguranței de la punerea în aplicare a regulamentului în 2018, nu am primit încă nicio cerere de evaluare a riscului pentru alimentele de origine animală derivate din culturi celulare”, a declarat pentru AFP, pe 13 februarie 2024, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

De asemenea, o căutare prin cuvinte-cheie nu a furnizat AFP niciun articol de presă despre o astfel de autorizație UE pentru carnea cultivată. 

Relatările din mass-media indică doar că o filială a unei companii alimentare germane a intrat în discuții inițiale cu EFSA cu privire la carnea cultivată în laborator. Cu toate acestea, EFSA nu a primit încă o cerere oficială din partea companiei, a declarat pe 13 februarie 2024: „Este posibil ca această companie să fie pe punctul de a depune un dosar, deoarece ne-a cerut sfaturi generale înainte de depunere”.  

Image
Un burger vegan prezentat la un eveniment din Las Vegas, Nevada, în ianuarie 2019 (AFP / Robyn Beck)

În România, în octombrie 2023, senatorii din comisia de agricultură au adoptat o modificare a legii cărnii, interzicând astfel comercializarea cărnii create în laborator în România, ca măsură preventivă.

În noiembrie 2023, guvernul italian a interzis carnea crescută în laborator (link arhivat aici). În ianuarie 2024, ministrul ungar al agriculturii a anunțat că guvernul ungar intenționează să urmeze exemplul italian (link arhivat aici). 

Nu există informații privind înființarea producției în statul german

Unele dintre postări susțin, de asemenea, că mass-media publică germană „Radio BB” ”difuzează reclame” pentru o fabrică de carne cultivată în laborator care se va deschide în landul german Brandenburg, în apropiere de Berlin. Cu toate acestea, aceste afirmații sunt, de asemenea, incorecte.

Un asistent al conducerii postului de radio privat pentru Berlin și Brandenburg „BB Radio” a scris la 12 februarie 2024 către AFP: „Cercetările mele privind ancheta dumneavoastră au arătat că nicio publicitate pe această temă nu a fost difuzată la 'BB Radio'.„ De asemenea, nu este cunoscut niciun editorial pe această temă.  

Este posibil ca mesajele să se refere de fapt la filiala locală a mass-mediei publice germane numită RBB („Rundfunk Berlin-Brandenburg” sau Berlin-Brandenburg Broadcasting), și nu la „BB Radio”. Într-adevăr, RBB a relatat despre Redefine Meat în mai 2023, dar acest reportaj explică în mod clar că produsele sunt realizate cu ingrediente pe bază de plante (link arhivat aici). 

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Sociale, Sănătății, Integrării și Protecției Consumatorilor din Brandenburg a explicat în scris pentru AFP pe 13 februarie 2024: „În prezent, ministerul nostru nu are informații legate de procesul de producție al Redefine Meat descris în postarea de pe Facebook pe care ați trimis-o”. Ministerul a precizat că nu are cunoștință de astfel de planuri ale altor producători. 

A fost corectată o greșeală de ortografie în primul paragraf
27 februarie 2024 A fost corectată o greșeală de ortografie în primul paragraf

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne