Acest videoclip arată un elicopter care efectuează o misiune de ardere controlată

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 9 August 2022, la 13:48
  • Actualizat pe 11 August 2022, la 13:37
  • 9 minute de citit
  • De: Paula CABESCU, AFP România
O înregistrare video care arată un elicopter folosind o metodă aprobată de stingere a focului pentru a controla incendiile de vegetație din Statele Unite a fost distribuită de zeci de mii de ori pe rețelele de socializare, cu afirmația falsă că arată declanșarea unui incendiu de vegetație. Unele postări folosesc clipul pentru a pune la îndoială efectele schimbărilor climatice. Dar videoclipul arată o tehnică de a opri incendiile, nu de a le declanșa. Acesta a fost filmat în Arizona în 2017, a declarat pentru AFP o autoritate locală. Experții au constatat, de asemenea, că schimbările climatice au dus la o creștere a frecvenței incendiilor de vegetație.

„Aceasta este incalzirea globala??? În flăcările iadului va arde și pilotul elicopterului și cei care l-au trimis! Dau foc? De foc vor avea parte și ei!”, spune această postare pe Facebook din 22 iulie 2022, care include și înregistrarea video. Aceasta a fost distribuită de peste 43,000 de ori.

Videoclipul a fost postat și aici cu textul: „Aceasta este încălzirea globală din perspectiva unor persoane bolnave, care au trimis elicopterul cu intenții vădite de a da foc”. Un comentariu la una dintre postări a spus: „Așa încep incendiile, provocate de cei care au interese”.

Videoclipul a fost publicat cu afirmații similare și în alte limbi, cum ar fi spaniolă, slovacă sau olandeză. Acestea au fost distribuite în timp ce Europa de Vest era sufocată de un val de căldură care a provocat incendii de vegetație în mai multe țări, inclusiv în Franța, Grecia, Portugalia și Spania.

Dar aceste afirmații sunt false. Elicopterul nu declanșează un incendiu, ci efectuează o misiune oficială de curățare a vegetației pentru a limita incendiile de vegetație. Această operațiune se numește incendiu prescris, cunoscută ca și ardere controlată.

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările de pe Facebook realizată pe 5 august 2022

Videoclipul arată o „ardere controlată” în Arizona

Pentru a verifica afirmațiile, am folosit o căutare prin cuvinte cheie și am descoperit că videoclipul a fost investigat și de Annie Lab, un proiect de fact-checking de la Universitatea din Hong Kong în colaborare cu ANNIE, o organizație educațională din Hong Kong.

Annie Lab a descoperit că o înregistrare video similară a fost postată pe Facebook de către Biroul de Gestionare a Terenurilor (BLM) al guvernului american din Arizona pe 22 martie 2017. Legenda spune astfel:: „Districtul râului Colorado, în parteneriat cu Departamentul de Vânătoare și Pescuit din Arizona, desfășoară în această săptămână un incendiu prescris în Munții Hualapai, la sud-est de Kingman, numit «Beecher Prescribed Fire»”.

BLM a precizat că înregistrarea video arată cum pompierii folosesc un elicopter pentru a curăța vegetația care ar putea alimenta incendiile și pentru a îmbunătăți habitatul animalelor. „Incendiile prescrise au scopul de a imita frecvența și intensitatea incendiilor naturale și vor reduce încărcăturile de combustibil, astfel încât incendiile naturale să fie mai puțin distructive și să îmbunătățească condițiile de furajare pentru animalele”, arată descrierea din postare.

BLM a postat, de asemenea, videoclipul aici, pe contul său de Twitter, pe 21 martie 2017.

AFP a trimis Biroului de Gestionare a Terenurilor din Arizona videoclipul care circulă pe rețelele de socializare. Dolores Garcia, specialist în relații publice, a confirmat într-un e-mail din 4 august 2022 că acesta arăta aceeași operațiune din 2017, dar dintr-un unghi diferit.

„Da, este vorba de o înregistrare video a operațiunilor cu helitorch la un incendiu prescris desfășurat în 2017 într-una dintre unitățile noastre din nord-vestul Arizonei, în Munții Hualapai”, a declarat Garcia pentru AFP.

O comparație a capturilor de ecran arată aceleași elemente cheie din videoclipuri: elicopterul galben (încercuit de AFP cu portocaliu) cu o pată albastră pe coadă și un detaliu alb în partea de jos (încercuit de AFP cu alb); și un dispozitiv de culoare roșie care suflă foc (încercuit de AFP cu roșu) deasupra munților. În fundal, pot fi observate, de asemenea, mici incendii deja declanșate.

Image
Comparație de capturi de ecran între videoclipul postat pe Facebook (stânga) și videoclipul postat de BLM (dreapta) realizată pe 8 august 2022

Biroul de Gestionare a Terenurilor a anunțat pe 17 martie 2017, cu patru zile înainte ca videoclipul să fie postat pe contul lor de Facebook, că va efectua un incendiu prescris la sud-est de orașul Kingman, în Munții Hualapai, în partea superioară a canioanelor Beecher și Crow.

Incendiile prescrise, cunoscute și sub denumirea de arderi controlate, se referă la aplicarea controlată a focului de către o echipă de experți în incendii în condiții specifice.

Acest lucru ajută la restabilirea sănătății ecosistemelor care depind de foc, explică Serviciul Forestier al Statelor Unite aici, pe site-ul său. De asemenea, reduce pagubele catastrofale provocate de incendiile de vegetație, conform campaniei pentru prevenirea incendiilor sălbatice Smokey Bear a serviciului.

Garcia a declarat pentru AFP că biroul folosește mai multe metode pentru a reduce creșterea plantelor în scopul de a limita sau de a combate incendiile. „Unele dintre instrumentele pe care le folosim pentru a reduce vegetația includ tratamente mecanice, cum ar fi drujbele și masticatoarele, și implementarea strategică a focului. Aparatul helitorch este unul dintre multele instrumente care le permite pompierilor și managerilor de incendii să folosească focul ca instrument de gestionare/reducere a vegetației”, a spus ea.

Combaterea incendiului cu foc

Un „helitorch” este un dispozitiv de aprindere aeriană agățat sau montat pe un elicopter pentru a dispersa bucăți aprinse de benzină gelificată, potrivit Grupului Național de Coordonare a Incendiilor Naturale din cadrul guvernului american.

Aceasta este o versiune mai mare a torței de picurare portabilă, folosită mai des de pompieri, a declarat Garcia. Dispozitivul „helitorch”, precum și alte dispozitive de aprindere aeriană, pot fi folosite pentru a aplica focul în zone care sunt prea dificile și accidentate pentru ca pompierii să intre și să acționeze în siguranță.

Focul este utilizat în condiții specifice și monitorizate pentru a preveni incendiile de vegetație. „Obiectivul este de a imita rolul natural al focului în ecosistem, inclusiv prin îndepărtarea vegetației pentru a reduce intensitatea și viteza de propagare a incendiilor de vegetație care pot începe în cele mai calde și mai uscate perioade ale anului”, a precizat Garcia.

Acest lucru contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea habitatului pentru animalele sălbatice. În anii de după un astfel de incendiu prescris, zonele arse găzduiesc adesea mai multe ierburi și alte plante care oferă hrană pentru erbivorele mari.

Image
Un pompier folosește o torță de ardere la incendiul Oak Fire de lângă Mariposa, California, pe 24 iulie 2022 ( AFP / David MCNEW)

Acest proces este, de asemenea, explicat în acest document al Serviciului Forestier al SUA.

Incendierea cu ajutorul elicopterelor a fost folosită și în alte state din SUA, precum California, stat care s-a confruntat cu incendii de vegetație violente în iulie 2022. În martie 2022, Departamentul de Silvicultură și Protecție împotriva Incendiilor din California a postat pe contul său de Facebook o înregistrare video similară cu un aparat „helitorch”, explicând că utilizează „diverse dispozitive, inclusiv aparatul „helitorch” prezentat în videoclip, pentru a aprinde materialul vegetativ în cadrul incendiilor de vegetație și al proiectelor de gestionare a vegetației, cum ar fi arderile prescrise”.

Metoda nu este utilizată în România

Metoda prezentată în videoclip „nu a fost utilizată, în România sau în misiuni externe la care au participat reprezentanţii IGSU”, a precizat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru AFP într-un email transmis pe 11 august 2022. De altfel, „IGSU nu are în dotare astfel de tehnică de intervenţie”.

IGSU a mai menționat că procedura de intervenție cunoscută sub denumirea de „foc contra foc” este „o acţiune defensivă care se adoptă în ultimă instanță, doar în situaţia în care viaţa persoanelor nu este ameninţată în mod direct sau pentru asigurarea securității personalului propriu sau a vecinătăţilor”. Tehnica „nu se folosește în condiţiile existenţei unui vânt puternic sau la baza unor masive păduroase cu versanţi prea înclinați sau cu relief accidentat”, au mai precizat reprezentanții IGSU.

Pe 18 iulie 2022, Regia Naţională a Pădurilor (Romsilva) a transmis că numărul incendiilor din pădurile administrate de compania aflată sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a crescut semnificativ în prima jumătate a acestui an, fiind înregistrate 711 incendii, comparativ cu 98 de incendii în aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea acestor incendii, care au afectat 10,304 hectare de teren, s-au produs în zonele de deal și de câmpie, iar principala cauză, a precizat Romsilva, a fost extinderea incendiilor de vegetație produse pe proprietățile agricole învecinate cu terenurile forestiere, ca urmare a arderii miriștilor și a vegetației uscate.

Experți: Schimbările climatice intensifică incendiile de vegetație

Riscul incendiilor de vegetație este în creștere din cauza schimbărilor climatice, potrivit acestui articol din 2020 publicat de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), o agenție specializată a Națiunilor Unite.

Acesta citează o actualizare a unei analize din septembrie 2020 realizată de oameni de știință de renume internațional pe platforma ScienceBrief, care au analizat 116 articole științifice publicate între 2013 și 2020 relevante pentru incendiile de vegetație din vestul Statelor Unite și sud-estul Australiei.

„Potrivit actualizării analizei ScienceBrief, noile publicații științifice analizate începând din ianuarie 2020 consolidează dovezile că schimbările climatice cresc frecvența și/sau severitatea vremii de incendiu - perioade cu un risc ridicat de incendiu din cauza unei combinații de temperaturi ridicate, umiditate scăzută, precipitații scăzute și adesea vânturi puternice - în multe regiuni din întreaga lume”, arată raportul.

Un raport al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, publicat în februarie 2022, a arătat că se preconizează că schimbările climatice și schimbările în utilizarea terenurilor vor face ca incendiile de vegetație să fie mai frecvente și mai intense. Acesta preconizează o creștere globală a incendiilor extreme de până la 14 la sută până în 2030, 30 la sută până la sfârșitul anului 2050 și 50 la sută până la sfârșitul secolului. De asemenea, se anticipează o creștere globală a incendiilor extreme chiar și în zonele care nu au fost afectate anterior.

Image
Un pompier luptă împotriva unui incendiu de vegetație în Mafra, Portugalia, pe 31 iulie 2022 ( AFP / Patricia DE MELO MOREIRA)

Schimbările climatice prelungesc, de asemenea, sezonul incendiilor, care acum începe mai devreme în timpul anului și durează mai mult, potrivit unui articol al NASA care citează o analiză publicată în 2015 privind 35 de ani de date meteorologice. Cercetătorii au constatat că sezoanele meteorologice ale incendiilor s-au prelungit în cazul unui sfert din suprafața cu vegetație a Pământului.

În medie, sezonul de incendii din vestul Statelor Unite a devenit cu două luni și jumătate mai lung decât era în anii 1970, potrivit acestui studiu publicat în 2016 de oamenii de știință eminenți de la The Royal Society și inclus în acest articol al New York Times din august 2022 despre legătura dintre climă și incendii. „Activitatea incendiilor de pădure pare să fie puternic asociată cu încălzirea și cu topirea mai timpurie a zăpezii de primăvară”, arată cercetarea.

În timp ce Europa s-a luptat cu un val de căldură și incendii de pădure în vara anului 2022, experții au declarat pentru BBC că există o legătură clară între cele două fenomene. „Valurile de căldură și secetele sunt exacerbate de schimbările climatice și sunt absolut definitorii în anii cu focare masive de incendii de pădure, precum cel actual”, a declarat Matthew Jones, climatolog la Universitatea din Anglia de Est, citat de BBC.

11 august 2022 Acest material a fost actualizat pentru a include răspunsul transmis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne