Curtea Supremă din New York nu a dispus, până în prezent, reîncadrarea tuturor angajaților nevaccinați
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 18 Noiembrie 2022, la 16:49
- 6 minute de citit
- De: AFP Franța
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Curtea Supremă din New York a DECIS că toate persoanele NEVACCINATE care au fost concediate să fie reprimite la muncă și să primească toate salariile pe ultimii 2 ani”, spune această postare pe Facebook din 28 octombrie 2022. Postări cu afirmații similare au mai fost publicate aici și aici.
Afirmația a fost distribuită și în alte limbi, cum ar fi franceză, poloneză sau croată.
De asemenea, unii utilizatori fac trimitere (aici) la această decizie a Curții Supreme a statului New York, semnată de judecătorul Ralph Porzio și publicată de mai multe mass-media din SUA, cum ar fi aici, aici, aici și aici. Cu toate acestea, interpretarea pe care utilizatorii de pe rețelele de socializare au dat-o acestei decizii este greșită.
Doar 16 angajați sunt vizați
Documentul arată că Porzio, un judecător al Curții Supreme a statului New York, a decis, pe 25 octombrie 2022, că un grup de 16 angajați concediați pentru că au refuzat să respecte obligația ca angajații publici din New York City să se vaccineze împotriva Covid-19 ar trebui să fie repus în funcție. De asemenea, el a decis că aceștia ar trebui să primească salariile înapoi.
Potrivit hotărârii sale, obligația de vaccinare a fost „arbitrară” și a încălcat Constituția statului.
Decizia a fost luată într-un caz în care au fost implicați doar 16 lucrători municipali de salubritate ale căror nume sunt enumerate pe prima pagină a deciziei judecătorului. Hotărârea nu îi afectează pe toți angajații din sectorul public din New York.
Contactat de AFP pe 2 noiembrie 2022, avocatul celor 16 în acest caz, Chad J. LaVeglia, a confirmat că decizia nu privește decât acest grup. „Decizia instanței a ordonat orașului să reintegreze 16 lucrători de întreținere municipală cu plata retroactivă", a declarat el. „Ordinul nu prevede reintegrarea celorlalți”.
El a precizat deja acest lucru pe blogul său pe 29 octombrie 2022. Obiectivul acestui proces a fost „de a deschide ușa pentru toată lumea”, a spus el. Cu toate acestea, „ordinul instanței privind reintegrarea și plata retroactivă s-a aplicat doar celor 16 petiționari. Aceasta nu se aplică nimănui altcuiva”.
New York a făcut apel la această decizie
De asemenea, Curtea Supremă din New York a declarat pentru AFP, pe 2 noiembrie 2022, că acuzațiile care circulă pe internet „sunt înșelătoare și incorecte”. Aceasta ne-a indicat un articol din 25 octombrie 2022 al site-ului de știri Gothamist din New York, care citează un purtător de cuvânt al Departamentului de Drept al orașului, care a declarat că hotărârea rămâne în vigoare, deoarece nu implică decât acest grup de 16 persoane.
„Am depus deja un recurs. Între timp, mandatul rămâne în vigoare, deoarece această hotărâre se referă doar la petiționarii individuali din acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului Juridic, Nick Paolucci, în articol.
Într-o declarație preluată și de alte media americane, inclusiv CNN și Washington Post, purtătorul de cuvânt a adăugat că: „Orașul nu este deloc de acord cu această hotărâre, deoarece mandatul este ferm fundamentat în lege și este esențial pentru sănătatea publică a newyorkezilor”.
Într-o declarație preluată și de alte media americane, inclusiv CNN și Washington Post, purtătorul de cuvânt a adăugat că: „Orașul nu este deloc de acord cu această hotărâre, deoarece mandatul este ferm fundamentat în lege și este esențial pentru sănătatea publică a newyorkezilor”.
În hotărârea sa, judecătorul a scris că vaccinul „nu împiedică o persoană să contracteze sau să transmită Covid-19”. El a adăugat, totuși, că grupul care a intentat procesul „nu ar fi trebuit să fie concediat pentru că a ales să nu se protejeze”.
El a mai precizat că acesta nu este „un comentariu despre eficacitatea vaccinării, ci despre modul în care ne tratăm primii noștri respondenți”.
1,760 de angajați municipali concediați
Orașul a anunțat pe 20 octombrie 2021 că angajații primăriei vor fi plasați în concediu fără plată până când vor prezenta superiorului lor dovada că au primit cel puțin o doză de vaccin Covid-19. Hotărârea s-a aplicat tuturor angajaților din sectorul public, inclusiv polițiștilor, pompierilor și lucrătorilor din domeniul salubrizării, și a intrat în vigoare de la 1 noiembrie 2021.
Mai mult de 70% dintre lucrătorii afectați de acest mandat au primit deja cel puțin o doză de vaccin, ceea ce înseamnă că aproximativ 46,000 dintre ei rămân nevaccinați, a relatat AFP.
Pe 27 decembrie 2021 a devenit obligatorie pentru toți angajații companiilor și întreprinderilor private din oraș.
În aprilie 2022 au fost anunțate excepții de la această hotărâre pentru sportivi și artiști; în septembrie, orașul a renunțat la obligația de vaccinare pentru angajații din sectorul privat începând cu 1 noiembrie. Cu toate acestea, „angajatorii vor fi liberi să continue să ceară lucrătorilor să se vaccineze ca și condiție de angajare”, a declarat primarul Eric Adams.
În septembrie 2022, biroul primarului a declarat pentru publicația locală de știri City & State New York că 1,761 de angajați ai orașului din cei peste 330,000 au fost concediați pentru că au refuzat să fie vaccinați împotriva Covid-19.
Vaccinarea, obligatorie în mai multe țări
Până la sfârșitul anului 2021, vaccinarea împotriva Covid-19 a devenit obligatorie pentru anumite categorii de populație în mai multe țări, inclusiv în SUA, Singapore, precum și în multe țări din Europa, cum ar fi Austria, Franța și Italia.
La începutul lunii noiembrie 2022, unele dintre țări au menținut încă această obligație, în timp ce altele o ridicaseră deja.
În iulie 2022, guvernul francez a refuzat în continuare să reintegreze cadrele medicale nevaccinate. Academia Națională de Medicină a precizat că „în total, aproape 0,3% dintre profesioniștii din spitale, îngrijitori și non-îngrijitori, ar fi fost astfel suspendați din toamna anului 2021”.
Grecia a deschis calea la începutul lunii octombrie 2022 pentru reintegrarea personalului sanitar nevaccinat înainte de sfârșitul anului, precizând că aceasta „nu se referă în primul rând la medici și asistente, ci la personalul administrativ”.
În Italia, medicii și asistentele suspendate pentru că au refuzat să se vaccineze împotriva Covid-19 au putut să se întoarcă la lucru pe 1 noiembrie.
În România, Ministerul Sănătății a propus în septembrie 2021 un proiect de lege care prevedea ca personalul medical din spitalele publice și private să prezinte dovada vaccinării sau a testării, în caz contrar riscând suspendarea și posibila concediere. Proiectul de lege a fost respins de Senat și a rămas blocat la Camera Deputaților, forul decizional.
Organizația Mondială a Sănătății spune că vaccinarea este o „protecție puternică împotriva bolilor grave, spitalizării și decesului cauzate de Covid-19”.
Într-o versiune actualizată din iulie 2022 a Strategiei globale de vaccinare împotriva COVID-19, aceasta a arătat că, deși vaccinurile nu au redus în mod substanțial răspândirea Covid-19, au salvat aproximativ 19,8 milioane de vieți în primul an de la punerea în aplicare. Cu toate acestea, virusul continuă să circule și apar variante noi și periculoase, inclusiv unele care reduc eficacitatea vaccinurilor, precizează aceasta.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne