
Această înregistrare video a fost modificată pentru a arăta o grămadă de praf alb lângă liderul ucrainean
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 29 Aprilie 2022, la 18:08
- 6 minute de citit
- De: Nathan GALLO, AFP Franța
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Zelenski a cerut occidentalilor mai multă «FĂINĂ» pentru «creșterea curajului» și este pregătit să o plătească cu cardul bancar. Pe masă aveți ultima lui rezervă de FĂINĂ pe care o mai are, iar Câțu se grăbește să meargă în Ucraina pentru a-i reface stocurile. Zelenski a spus că «FĂINA» va fi folosită pentru cozonacii de la masa festivă a soldaților de Paște, așa că nu uitați să trimiteți cât mai mult. Slava Ucraina...”, spune această postare de pe Facebook din 23 aprilie 2022, care a fost distribuită de peste 320 de ori de atunci.
Postarea în cauză - precum și o alta publicată aici - distribuie o înregistrare video de 12 secunde a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski realizată în timp ce se afla într-o întâlnire online la biroul său. Lângă mâna sa stângă se află o grămadă de pudră albă și un card de credit. Deși postarea nu descrie grămada de pudră albă ca fiind „cocaină”, utilizarea cuvântului „făină”, care este folosit uneori ca jargon pentru cocaină, este un indicator cu privire la ceea ce se referă utilizatorul.

Videoclipul a fost postat cu afirmațiile în limba română cu doar câteva zile înainte de întâlnirea oficială din 27 aprilie 2022 a fostului premier și președinte al Senatului, Florin Cîțu, cu președintele ucrainean Zelenski, la Kiev.
Înregistrarea video sau capturi de ecran ale acesteia au circulat, de asemenea, în diferite țări (Finlanda, Ungaria, Slovacia sau Bulgaria) începând din 23 aprilie 2022 pe diferite rețele de socializare, cum ar fi Twitter, Facebook sau Telegram, precum și pe platforme video alternative, cum ar fi Odysee.
În primele zile ale invaziei rusești în Ucraina, la sfârșit de februarie, președintele rus Vladimir Putin a acuzat autoritățile de la Kiev că sunt „o bandă de drogați și neonaziști”, o declarație de care ulterior Kremlinul și adepții regimului rus s-au folosit în repetate rânduri pentru a promovat o poveste conform căreia Zelenski consumă droguri.
Dar această ultimă înregistrare video a fost modificată: pudra albă și un card de credit au fost adăugate într-un videoclip original care a fost postat online cu câteva săptămâni înainte ca versiunea manipulată să fie lansată pe rețelele de socializare.
Video original de pe contul de Instagram al lui Zelenski
Videoclipul original a fost postat pe profilul oficial de Instagram al președintelui ucrainean pe 6 martie 2022, cu mai bine de o lună înainte ca primele distribuiri ale videoclipului trucat să apară la sfârșitul lunii aprilie. Acesta arată câteva secunde dintr-un apel video între Zelenski și antreprenorul american Elon Musk, în care Zelenski îl invită pe Musk în Ucraina „când războiul se va termina”.
În această versiune originală, pe birou nu există nicio urmă de pudră albă. AFP a comparat mai jos versiunea modificată și versiunea originală:


Versiunea originală estompează un telefon și documentele de pe biroul său. În versiunea modificată, aceste elemente sunt, de asemenea, estompate, dar nu și grămada de praf alb și cardul de credit care au fost adăugate.
Există, de asemenea, o diferență evidentă de calitate între versiunea originală și cea falsificată. Calitatea videoclipului oficial încărcat pe contul de Instagram al președintelui este atât de bună încât chiar și amprentele sunt clar vizibile pe masă. Nu este și cazul copiei modificate, care este mai neclară.
Potrivit presei, discuția din 6 martie cu Musk ar fi inclus subiectul trimiterii tehnologiei dezvoltate de compania sa de sateliți Starlink pentru a înlocui infrastructura distrusă în unele orașe ucrainene după invazia rusă.
Într-o postare pe Twitter din aceeași zi, Zelenski a confirmat, de asemenea, conversația cu Musk, adăugând că au fost discutate și posibile proiecte spațiale comune - pentru perioada de după război.
Voir cette publication sur Instagram
Pe măsură ce videoclipul trucat a făcut vâlvă pe rețelele de socializare din întreaga lume, a fost rapid identificat ca fiind o înșelătorie.
Eliot Higgins, fondatorul colectivului independent de investigatori Bellingcat, a postat cele două versiuni ale videoclipurilor una lângă alta.
Pro-Russian accounts are currently sharing a video (left) that has a big ol' pile of cocaine digitally added to smear Zelensky. The original video (right), sans cocaine, can be found here https://t.co/cChEsa7Sbjpic.twitter.com/JAfGsiEIDj
— Eliot Higgins (@EliotHiggins) April 23, 2022
Manipularea a fost expusă și de alte instituții media, precum Rolling Stone și Correctiv.
Acuzații cu privire la droguri împotriva lui Zelenski
Odată cu declarațiile președintelui rus Vladimir Putin care a afirmat că Zelenski și guvernul său sunt „o bandă de drogați”, utilizatorii rețelelor de socializare susținători ai poziției Rusiei față de războiul din Ucraina au început să folosească, pentru a susține ideea Kremlinului, imagini editate sau modificate cu afirmații că ar arăta presupuse dovezi că președintele ucrainean folosește droguri.
În martie 2022, a început să circule o înregistrare video care părea să-l arate pe liderul ucrainean încurajând consumul de cocaină ca fiind „cel mai bun energizant pentru om”. De fapt, era o versiune manipulată a unui interviu acordat de Zelenski în 2019, în care vorbea despre dependența sa de cafea, așa cum AFP a explicat în acest material.
Această versiune editată a videoclipului a circulat inclusiv în 2019, când Zelenski era în competiție cu fostul președinte Petro Poroșenko. Pe fondul afirmațiilor potrivit cărora Zelenski ar fi consumat droguri, iar Poroșenko ar fi consumat alcool, ambii candidați au fost testați public, după cum a relatat serviciul ucrainean al BBC.
De la începutul invaziei Rusiei, numeroase imagini și videoclipuri care distorsionează evenimentele din Ucraina au fost distribuite pe rețelele de socializare, războiul fiind însoțit de un val masiv de dezinformare online. Departamentul de fact-checking din cadrul AFP a demontat numeroase afirmații false despre război, care pot fi găsite aici.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne