Președintele SUA, Joe Biden, vorbește la centrul de evenimente Alumni-Foundation al Universității de Stat Agricolă și Tehnică din Greensboro, Carolina de Nord, pe 14 aprilie 2022 ( AFP / Mandel NGAN)

Erau oameni în jurul președintelui Biden când acesta ar fi încercat „să dea mâna cu o persoană imaginară”

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O înregistrare video care îl arată pe președintele american Joe Biden la finalul unui discurs pe care l-a ținut la Universitatea de Stat Agricolă și Tehnică din Carolina de Nord, în aprilie 2022, a fost distribuită de mii de ori de utilizatorii români de pe Facebook, cu afirmații potrivit cărora acesta ar fi încercat să dea mâna cu o persoană imaginară înainte de a se rătăci arătând confuz. Dar imagini din diferite unghiuri arată că au existat membri ai publicului care se aflau la dreapta președintelui american și în spatele scenei. Gesturile lui Biden de la sfârșitul discursului său par să fi fost îndreptate către aceste persoane.  

„Joe Biden dă mâna cu o persoană imaginară și se rătăcește complet”, spune descrierea acestei postări de pe Facebook din 15 aprilie 2022, distribuită de peste 4,500 de ori de atunci. Postarea distribuie un scurt videoclip cu președintele american Joe Biden, în care acesta pare să încerce să dea mâna cu o persoană imaginară și apoi se rătăcește, părând confuz, la finalul unui discurs. 

Același videoclip a fost postat de mai mulți utilizatori (spre exemplu aici, aici, aici) cu afirmații similare. Mai multe comentarii la aceste postări susțin că aceasta este o dovadă a faptului că Biden este senil.   

„Uite cine conduce Lumea!!??!!?? Și se mai supărau unii pe coreeni că l-au făcut senil!Este cu adevărat!!A văzut toată Planeta!!!", spune un comentariu. „Un senil pierdut...nu înțeleg cum cei din familia lui îl lasă să se expună în halul ăsta! Nu e nimic amuzant! Cu fiecare discurs devine tot mai ridicol! Astea sunt momente tipice demenței!”, a adăugat un alt utilizator la una dintre postările de pe Facebook.  

Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 3 mai 2022

Afirmația a fost, de asemenea, distribuită pe Twitter de mai mulți republicani, cum ar fi senatorul republican Ted Cruz (aici) și reprezentanta statului Georgia, Marjorie Taylor Greene (aici), precum și pe Instagram, aici, de către rapperul Snoop Dogg, care l-a mai ironizat anterior pe Biden. 

Cu toate acestea, această interpretare a videoclipului este potențial înșelătoare. Imaginile de la eveniment, filmate din diferite unghiuri, arată că membrii publicului erau așezați în mai multe locuri în apropierea scenei. Gesturile lui Biden par să fi fost îndreptate către aceștia.

De unde provine videoclipul? 

Videoclipul difuzat în prezent pe rețelele de socializare îl arată pe Biden ținând un discurs în fața studenților la robotică și securitate cibernetică de la Universitatea de Stat Agricolă și Tehnică din Greensboro, Carolina de Nord (N.C. A&T) - cea mai mare universitate istorică pentru oamenii de culoare din țară - după ce a vizitat campusul pe 14 aprilie 2022. AFP a relatat evenimentul aici.   

În timpul vizitei sale, Biden a discutat despre un proiect de lege numit „Bipartisan Innovation Act”, care vizează îmbunătățirea producției americane. Greensboro este un exemplu al tipului de „ecosistem regional de producție” pe care Biden dorește să îl construiască în întreaga țară pentru a crea o industrie care poate contracara influența tot mai mare a Chinei. 

Președintele SUA, Joe Biden, privește cum se plimbă un câine robotizat, „Spot”, în timpul unui tur al Complexului de Cercetare și Inovare în Inginerie Harold L. Martin Sr. din cadrul Universității de Stat Agricole și Tehnice din Greensboro, Carolina de Nord, pe 14 aprilie 2022 ( AFP / Mandel NGAN)

Președintele a vizitat, de asemenea, Complexul de Cercetare și Inovare în Inginerie Harold L. Martin Sr. din cadrul universității și s-a întâlnit cu studenții înainte de a urca pe scenă pentru un discurs organizat în campusul acesteia. 

Un gest către mulțime 

Înregistrări ale discursurilor ținute la eveniment - inclusiv cel al lui Biden - au fost publicate pe Youtube aici, de către postul local de televiziune WFMY News 2, și aici, de către Yahoo News. 

În imaginile publicate de WFMY News 2, camera de filmat care se îndepărtează la finalul discursului lui Biden îi arată pe spectatorii care erau așezați în spatele și în părțile laterale ale scenei.

Acolo, gestul lui Biden pare a fi unul de salut sau de recunoaștere a publicului, mai degrabă decât o încercare de a da mâna cu o persoană imaginară. Acest lucru poate fi văzut aproape de finalul videoclipului, începând de la minutul 1:16:40, așa cum o arată și capturile de ecran de mai jos.

Captură de ecran realizată pe 3 mai 2022 din înregistrarea video publicată de WFMY News 2 cu Biden gesticulând spre public la finalul discursului său
Captură de ecran realizată pe 3 mai 2022 din înregistrarea video publicată de WFMY News 2 cu Biden gesticulând spre public la finalul discursului său

 

 

Imediat după acest moment, o imagine generală a sălii arată publicul stând în picioare în locuri situate în jurul părților laterale ale scenei.

Captură de ecran realizată pe 3 mai 2022 din înregistrarea video publicată de WFMY News 2 a finalului discursului lui Biden care arată mulțimea din jurul scenei

Mai multe imagini AFP de la acel eveniment arată, de asemenea, membri ai audienței așezați la dreapta și în spatele lui Biden.

Președintele SUA, Joe Biden, vorbește la centrul de evenimente Alumni-Foundation al Universității de Stat Agricolă și Tehnică din Greensboro, Carolina de Nord, pe 14 aprilie 2022 ( AFP / Mandel NGAN)
Președintele SUA, Joe Biden, vorbește la centrul de evenimente Alumni-Foundation al Universității de Stat Agricolă și Tehnică din Greensboro, Carolina de Nord, pe 14 aprilie 2022 ( AFP / Mandel NGAN)

 

 

O căutare pe Twitter a videoclipuri din 14 aprilie 2022 care îl menționează pe Biden a identificat o postare publicată de contul ziarului oficial al studenților de la universitate N.C. A&T, care prezintă o înregistrare video în care vorbește guvernatorul Carolinei de Nord, Roy Cooper.

Și aici, membrii publicului sunt vizibili în spatele scenei și în dreapta vorbitorului. 

Mai multe alte organizații de fact-checking, cum ar fi Politifact și LeadStories, au publicat, de asemenea, articole care analizează aceste imagini. 

Articolul publicat de Politifact subliniază că o înregistrare video a întregului discurs al lui Biden, filmat dintr-un unghi din partea dreaptă a președintelui american, publicată de rețeaua americană de televiziune prin cablu și satelit C-SPAN, arată că, după ce acesta a terminat de vorbit - la minutul 53 - s-a întors spre cei adunați în dreapta sa, arătând cu mâna spre ei în timp ce aceștia se ridicau în picioare pentru a-l aplauda. 

Apoi s-a întors în stânga sa și a făcut același gest spre cei care stăteau pe acea parte, care s-au ridicat și ei în picioare și au aplaudat. Biden a zâmbit ambelor părți înainte de a coborî pe rampă spre publicul din fața podiumului. 

Captură de ecran realizată pe 3 mai 2022 din înregistrarea video publicată de rețeaua americană de televiziune prin cablu și satelit C-SPAN a gestului lui Biden către mulțime

În timp ce înregistrarea video de pe C-SPAN se încheie la scurt timp după acest moment, înregistrarea mai lungă ale discursului său publicată de WFMY News 2 pe Youtube îl arată, de asemenea, pe Biden vorbind pentru scurt timp cu membrii publicului înainte de a ieși din sală, înconjurat de agenți ai serviciilor secrete.

Președintele american Biden a fost o țintă a dezinformării, utilizatorii rețelelor de socializare distribuind videoclipuri modificate sau scoase din context cu el pentru a face să pară că acesta este senil.

Printre ele s-a numărat inclusiv acest videoclip modificat care îl făcea să pară că nu știe unde se află sau acest videoclip editat în mod înșelător care pretindea că îl arată pe Biden recunoscând că predecesorul său Donald Trump este „încă președinte”.  

11 mai 2022 Materialul a fost actualizat pentru a înlocui linkurile către postările care conțin afirmația în cauză cu versiuni arhivate ale acelorași linkuri.