Șeful Statului Major al Comandamentului SUA pentru Africa, generalul-maior Roger Cloutier Jr., vorbește în timpul unei conferințe de presă la Pentagonul din Washington, DC, pe 10 mai 2018 ( AFP / Jim WATSON)

Șeful Comandamentului aliat terestru al NATO nu a fost luat prizonier de Rusia în Ucraina

Mii de utilizatori ai rețelelor de socializare au distribuit o afirmație potrivit căreia „armata rusă l-a arestat în Ucraina pe generalul Roger Cloutier, comandantul-șef al forțelor NATO” în prima jumătate a lunii aprilie 2022. Cu toate acestea, NATO, ale cărei forțe terestre Cloutier le comandă, a declarat pentru AFP că afirmația este „complet falsă”. Fotografii și activități pe rețelele de socializare arată, de asemenea, că generalul-locotenent Roger Cloutier a participat la evenimente în Turcia după data la care zvonurile afirmă că a fost arestat.

„General-locotenent american, Roger L Cloutier capturat de ruși”, spune descrierea unui videoclip postat pe Facebook pe 11 aprilie 2022 și distribuit de peste 6,500 de ori de atunci. Videoclipul arată un bărbat cu fața cenzurată, în cătușe, însoțit de doi ofițeri ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). În colțul din stânga sus se află o fotografie a generalului-locotenent american Roger L. Cloutier, în timp ce în colțul din dreapta jos poate fi văzut filigranul agenției de știri rusești de stat RIA Novosti.

Același videoclip a mai fost distribuit cu afirmații similare aici, aici și aici. Afirmații similare s-au răspândit și în alte limbi, cum ar fi franceză sau sârbă. Cu toate acestea, NATO a confirmat pentru AFP că Roger L. Cloutier nu a fost capturat de armata rusă și nu se află în Ucraina, țară pe care nu a mai vizitat-o oficial din 2021.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 14 aprilie 2022

În plus, în descrierea postărilor de pe Facebook, numele ofițerului și gradul său militar erau scrise greșit în unele cazuri: Cloutier este general-locotenent, nu general sau general-maior. Rolul său este de a comanda forțele terestre ale NATO, care, de altfel, nu au intrat în războiul din Ucraina.

NATO neagă că Cloutier a fost capturat în Ucraina

Contactat de AFP la 8 aprilie 2022, Comandamentul Suprem al Puterilor Aliate din Europa (SHAPE) al NATO, situat în Belgia, a negat capturarea generalului-locotenent de către forțele ruse.

„Circulă zvonuri pe internet că generalul-locotenent Roger Cloutier, comandantul Forțelor Terestre Aliate, a fost capturat în mijlocul activității militare din Ucraina, mai exact în Mariupol”, a detaliat un purtător de cuvânt al SHAPE. „Aceste afirmații sunt complet false”, a continuat el, precizând că Cloutier a vizitat ultima dată Ucraina „în iulie 2021 pentru a purta discuții la Statul Major Terestru de la Kiev pentru a consolida parteneriatul NATO cu forțele curajoase și capabile ale Ucrainei”.

Cloutier văzut în postări recente pe rețelele de socializare

Alte câteva indicii oferă dovezi că generalul-locotenent nu se află în Ucraina, ci în Izmir, Turcia - unde se află baza NATO a Operațiunilor Comandamentului Aliat (ACO). Roger L. Cloutier a postat pe pagina sa de LinkedIn, pe 5 aprilie 2022, o înregistrare video în care ține un discurs la un eveniment NATO din Izmir. Acest lucru s-a întâmplat după ce zvonurile privind arestarea sa au început să circule în alte limbi (aici, de exemplu).

A doua zi, ca răspuns către un utilizator de social media care a vorbit despre zvonurile privind capturarea sa de către ruși sub acest videoclip, Cloutier a spus că „aceste zvonuri sunt complet false”.

Image
Captură de ecran a unui comentariu pe LinkedIn al locotenent-generalului Cloutier, realizată pe 11 aprilie 2022

Generalul-locotenent poate fi văzut și într-o postare pe Facebook de pe pagina verificată a ACO din Turcia, publicată pe 5 aprilie 2022.

Cloutier a condus, de asemenea, o ceremonie mai recentă de acordare a unor premii „în semn de recunoaștere a 27 de soldați și civili remarcabili din cadrul Comandamentului terestru aliat al NATO”, potrivit unei postări publicate pe 13 aprilie 2022, pe profilul său de LinkedIn. Videoclipul ceremoniei, care a avut loc în Turcia, a fost, de asemenea, distribuit și pe canalul de Youtube al Comandamentului terestru al NATO (LANDCOM).

Prezent la ceremonie, ofițerul armatei canadiene Alexander Landry, a publicat, de asemenea, o fotografie cu Cloutier la 13 aprilie 2022, pe propriul profil de LinkedIn .

Pe 14 aprilie 2022, Cloutier a postat un alt videoclip în care îl întâmpină pe comandantul Corpului Multinațional - Sud-Est, general-maiorul Dragoş-Dumitru Iacob, la sediul LANDCOM din Izmir.

Image
Captură de ecran din videoclipul postat pe LinkedIn de generalul-locotenent Roger Cloutier pe 14 aprilie 2022 de la întâlnirea cu generalul-maior Dragoș-Dumitru Iacob, realizată pe 14 aprilie 2022

AFP nu a găsit nicio dovadă a unei astfel de arestări pe site-ul agenției ruse de presă TASS. Ultima mențiune a comandantului NATO Cloutier pe site datează din martie 2021. De asemenea, AFP nu a găsit nicio mențiune despre Cloutier pe canalul oficial de Telegram al liderului cecen Ramzan Kadîrov, ale cărui forțe luptă în Mariupol, unde ar fi avut loc arestarea, potrivit unora dintre afirmații.

Cine este bărbatul din videoclip?

AFP a efectuat o căutare inversă a videoclipului despre care postările au spus că îl arată pe generalul-locotenent Cloutier fiind arestat de forțele rusești. Căutarea a constatat că același videoclip a fost publicat de mai multe media rusești (aici, aici, aici, aici ), în articole datate 7 aprilie 2022, despre un bărbat care a fost reținut în martie 2022 în Crimeea de către Serviciul Federal de Securitate al Rusiei pentru că ar fi fost membru al unui batalion ilegal, deghizat în refugiat .

Videoclipul a fost publicat, de asemenea, de agenția de știri de stat rusă TASS (aici), precum și de rețeaua națională de televiziune de stat rusă Zvezda, condusă de Ministerul rus al Apărării (aici), în articole care descriu aceeași arestare.

Imaginile publicate de presa rusă nu au în colțul din stânga sus fotografia generalului-locotenent Cloutier, care pare să fi fost adăugată de utilizatorii rețelelor de socializare. Videoclipul postat pe Facebook are, de asemenea, filigranul agenției de știri ruse de stat RIA Novosti. AFP a găsit aici un articol al RIA Novosti cu titlul „Un soldat al batalionului tătarilor din Crimeea a fost reținut în Crimeea” și care a publicat același videoclip.

Potrivit tuturor surselor media găsite - inclusiv RIA Novosti, TASS și Zvezda - care citează serviciul de presă al FSB pentru Crimeea și Sevastopol, ofițerii ruși l-au reținut pe cetățeanul ucrainean în Crimeea, bănuindu-l că ar fi participat la activitățile formațiunii armate ilegale Batalionul Voluntarilor Tătari din Crimeea.

Image
Captură de ecran a articolului agenției ruse de știri RIA Novosti realizată pe 14 aprilie 2022

Relaţiile NATO-Ucraina

Deși NATO a condamnat ferm invazia, nu a intervenit direct în conflict. Cu toate acestea, țările membre au trimis individual echipamente militare pentru armata ucraineană.

Relațiile NATO cu Ucraina au început la începutul anilor 1990, când țara a devenit independentă, dar Ucraina nu este membră a NATO și nu beneficiază de garanțiile de securitate din acordul Alianței, după cum este explicat pe site-ul NATO. Obiectivul Kievului de a aprofunda cooperarea cu NATO și cu Uniunea Europeană a înfuriat în repetate rânduri Moscova, care vede acest lucru ca pe o amenințare.

Regimentul Azov și afirmațiile Rusiei despre „nazism”

Regimentul Azov, a cărui bază din Mariupol a fost locul în care, potrivit afirmaților false de pe rețelele de socializare, Cloutier a fost arestat, a fost un punct central al propagandei Kremlinului, potrivit căruia Ucraina are nevoie de denazificare.

Image
O vedere din aer, realizată pe 12 aprilie 2022, prezintă orașul Mariupol, în timpul invaziei militare a Rusiei lansate asupra Ucrainei ( AFP / Andrey BORODULIN)

Batalionul Azov a fost creat în 2014 de activiști de extremă dreapta și a folosit în mod notoriu simboluri care au rezonat cu emblemele naziste. Ulterior, a fost integrat în Garda Națională a Ucrainei. Dar experții spun că influența unor astfel de grupuri a fost mult supraestimată de Moscova și că acest regiment a fost dezideologizat. În plus, deși în Ucraina există o extremă dreaptă radicală, aceasta nu a obținut niciodată o victorie electorală semnificativă.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne