Șeful departamentului pentru situații de urgență are drept de practică și apare în registrul Colegiului Medicilor din România

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

O postare care conține o fotografie în care o presupusă captură de ecran susține că medicul Raed Arafat, șeful departamentului de urgență al României, nu are licență pentru a practica medicina, a fost distribuită de peste 1,100 de ori pe Facebook în mai puțin de o săptămână. Afirmația este falsă; registrul Colegiului Medicilor din România confirmă faptul că Raed Arafat are dreptul să practice medicina.

Fotografia a fost publicată pe Facebook pe 13 ianuarie 2021. În această postare, distribuită de peste 1,100 de ori, textul care introduce fotografia spune:
„ATENTIE!
CITITI CU VOCE TARE!
TERORISTUL PROTEJAT DE MAGISTRATI, PE NUMELE DE RAED HAYSSAM ARAFAT NU ARE DREPT DE ..........LIBERA PRACTICA!
DOMNI MAGISTRATI VA FACETI VINOVATI DE GENOCID!” 

Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook, realizată la 18 ianuarie 2021


Textul se referă la Raed Arafat, șeful departamentului pentru situații de urgență al României și unul dintre cei mai importanți oficiali din echipa guvernamentală de răspuns la criza coronavirusului.

Afirmația este falsă. Toți medicii români sunt înregistrați la Colegiul Medicilor din România, organizația profesională națională a medicilor. CMR are un registru online, unde fiecare pacient poate verifica validitatea licenței medicilor. Imaginea din postarea incorectă este o presupusă captură de ecran a versiunii mobile a site-ului registrului online. Cu toate acestea, AFP nu a putut găsi această imagine și atunci am căutat numele medicului Raed Arafat în registru și rezultatele au arătat că Arafat are o licență valabilă și dreptul de a practica medicina.
 

Captură de ecran cu rezultatul căutării AFP din registrul Colegiului Medicilor din România, realizată la 18 ianuarie 2021

Arafat este un medic român de terapie intensivă, de origine palestiniană, născut în Siria, în vârstă de 56 de ani. A studiat medicina la Institutul de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca (în prezent, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațeganu). „Dr. Arafat este absolvent al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațeganu. A absolvit Facultatea de Medicină, cu o specializare în medicină generală, în 1989 ”, potrivit unui e-mail trimis de universitate la 19 ianuarie 2021 către AFP.

Raed Arafat a acuzat public dezinformarea drept una dintre principalele cauze ale creșterii numărului de cazuri de coronavirus din țară. Acest lucru l-a transformat într-o țintă a mișcării anti-vaccinare din România. În august 2020, Arafat a dezmințit în presă știri false care au răspândit afirmații pe care a spus că nu le-a făcut niciodată. Mai târziu, în noiembrie, Departamentul pentru Situații de Urgență a emis o declarație în care a subliniat că șeful departamentului, Arafat, a fost ținta dezinformării.

Raed Arafat participă la primirea unei echipe de medici români care se întorc din Italia, unde au ajutat în lupta cu coronavirusul, pe 25 aprilie 2020, la București, România (Foto / Andrei PUNGOVSCHI)

Arafat are specializare în anestezie, a înființat Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare  (SMURD) și a fost pentru scurt timp ministru al sănătății, în 2012. Este singurul funcționar public pentru care românii au protestat, în 2012, pentru a cere revenirea sa pe post, după ce demisionase în urma unei dispute cu guvernul, care plănuia liberalizarea sistemului de urgență.

AFP a dezmințit anterior o afirmație, care îl implica pe Arafat, cu privire la o seringă pentru efecte speciale care ar fi trebuit să fie folosită pentru falsificarea vaccinărilor.

Cifrele oficiale arată că peste 697,000 de persoane au fost infectate cu Covid-19 în România și peste 17,000 și-au pierdut viața. Potrivit platformei oficiale de vaccinare Covid a guvernului român, 267,424 de persoane au fost vaccinate.
 

COVID-19