Acest videoclip care arată palestinienii cu sânge fals pe ei provine dintr-un exercițiu de instruire medicală din 2017
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 24 Mai 2021, la 17:25
- 4 minute de citit
- De: AFP Noua Zeelandă și Insulele Pacificului
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Imagini din Gaza. Abia aștept ca acest masacru și minciuna sa dispară pentru totdeauna din viața noastră”, spune aici o postare de pe Facebook din 12 mai 2021 care a fost distribuită de aproape 1000 de ori de atunci. „Sunt mulți jurnaliști plătiți care manipulează adevărul”, adaugă utilizatorul, sugerând că mass-media prezintă răni false din conflictul israeliano-palestinian.
O serie de dezinformări au apărut pe rețelele de socializare din întreaga lume odată cu intensificarea conflictului din Fâșia Gaza din această lună, înainte ca un acord de încetare a focului să fie semnat pe 21 mai 2021, așa cum a relatat AFP aici. În timpul luptelor, atacurile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza au ucis peste 240 de palestinieni, în timp ce rachetele și alte focuri din Gaza au dus la o câteva zeci de vieți pierdute în Israel.
Postarea de pe Facebook distribuie un videoclip lung de 55 de secunde, care prezintă diferite cadre cu oameni - copii și adulți - cu ceea ce pare a fi răni false. „Nouă falsificare făcută de locuitorii din Gaza”, scrie textul suprapus pe filmări.
Într-una dintre fotografii, make-up artiștii varsă sânge fals în recipiente pe ceea ce pare a fi un platou de filmare. „Fac sânge fals și pictează răni care, desigur, nu sunt reale”, scrie textul din videoclip. Conform textului, toate acestea au fost puse în scenă „pentru a face lumea să-i fie milă de ei, pentru a face Israelul să arate rău”.
Videoclipul a fost distribuit pe Facebook și de către utilizatorii din Spania, Brazilia și India. A fost însă scos din context: AFP Noua Zeelandă și Insulele Pacificului a aflat că acest videoclip a făcut făcut în timpul unui exercițiu de instruire medicală din 2017 și l-a demontat aici.
„Trucuri cinematografice”
În colțul din stânga sus al videoclipului, se poate observa sigla site-ului de știri The Gaza Post. AFP a constatat că filmările au fost preluate dintr-un reportaj din 2017 care poate fi găsit pe Youtube aici. Videoclipul complet durează 2 minute și 10 secunde.
Primele 14 secunde ale videoclipului publicat de The Gaza Post se potrivesc cu videoclipul care circulă pe rețelele de socializare. Include cadre identice în aceeași succesiune, fără liniile de text. Restul fotografiilor incluse în videoclipul care circulă pe rețelele de socializare sunt, de asemenea, și ele incluse în reportajul The Gaza Post.
Videoclipul realizat de The Gaza Post este intitulat: „Trucuri cinematografice: o artă care face lumea să arate diferit la Gaza”. Acesta prezintă munca make-up artiștilor de cinematografie Abdel Basset El Loulou și Maryam Salah.
Televiziunea de de stat turcă TRT World a difuzat un reportaj similar, pe care l-a publicat și pe canalul său de Youtube aici, care s-a axat pe lucrarea de pionierat a lui Salah, ea fiind una dintre puținele make-up artiste din Gaza.
Exercițiu medical
Contactată de AFP Noua Zeelandă, Maryam Salah a explicat că filmarea prezentată de The Gaza Post a fost făcută pentru organizația franceză „Medicii Lumii” (Médecins Du Monde) în anul 2017.
„Conținutul videoclipului a creat leziuni aproape reale pentru un grup de doctori din Medicii Lumii, pentru a se antrena și este o manevră coordonată de ei”, a spus make-up artistul pentru AFP.
Heba Hamarnah, coordonatorul de teren pentru Medicii Lumii, a declarat pentru AFP că simularea urmărea să recreeze un accident rutier în Gaza „cu peste 100 de răniți”.
„Din 2016, am contractat aceeași persoană pentru a face machiajul pentru leziuni pentru a face simularea mai realistă”, a spus Hamarnah.
Logo-ul organizaţiei „Medicii Lumii” poate fi de asemenea văzut pe vesta albă și albastră a unuia dintre participanții la exercițiu la secunda 17 în videoclipul publicat pe Youtube de TRT World.
Maryam Salah a declarat pentru AFP că încă lucrează ca make-up artist pentru efecte speciale în Gaza, adăugând că aceasta nu este prima dată când știrile din Gaza Post au fost denaturate.
În 2018, jurnaliștii de la Snopes și France 24 au demontat postări care distribuiau videoclipul cu afirmația falsă că oamenii doar pretindeau că ar fi răniți în sângerosul război civil din Siria.
AFP România a demontat în trecut aici și afirmații potrivit cărora decesele din Israel sunt înscenate.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne