O asistentă medicală efectuează un test de anticorpi Covid-19 pe un donator de sânge în timpul unui eveniment organizat de către Crucea Roșie în Hollywood, California, pe 11 februarie 2021 (AFP / Valerie Macon)

Crucea Roșie acceptă donările de sânge și plasmă de la persoanele vaccinate împotriva Covid-19

O postare distribuită de câteva sute de ori în mai 2021 susține că „Crucea Roșie Internațională” refuză donarea de sânge de la persoanele care au fost vaccinate împotriva Covid-19, alăturându-se unei decizii a Crucii Roșii din Japonia. Postări similare care susțin că Crucea Roșie Americană refuză donarea de plasmă de la persoanele vaccinate au fost distribuite atât în România, cât și în alte țări europene. Toate aceste afirmații sunt false, așa cum a confirmat Crucea Roșie pentru AFP.

„Crucea Roșie Internațională se alătura demersului Japoniei și anunța că persoanele vaccinate anticovid, NU pot să doneze sânge întrucât nu se știe modul în care au fost afectați de injecție”, spune o postare pe Facebook din 24 mai 2021, distribuită de peste 400 de ori în câteva zile.

O postare diferită, tot din 24 mai 2021, adaugă aici că „Pic cu pic iese adevărul! ... Crucea Roșie Americană spune că nu puteți dona plasmă sanguină dacă ați avut vaccinul, deoarece vaccinul șterge anticorpii naturali ai corpului”. Această postare prezintă un segment de știri de pe un canal din SUA. Prezentatorul susține că „Crucea Roșie spune: oricine și-a primit vaccinul Covid-19 nu poate dona plasma convalescentă pentru a ajuta alți pacienți Covid-19 din spitale. Plasma este alcătuită din anticorpi de la persoane care s-au recuperat de la virus. Vaccinul șterge acei anticorpi care fac plasma convalescentă ineficientă în tratarea altor pacienți cu Covid-19.” Un titlu pus peste segmentul de știri spune că „cei vaccinați nu pot dona plasmă”, ceea ce ar presupune că plasma convalescentă este similară cu orice plasmă.

Același videoclip a fost distribuit de utilizatorii Facebook în sârbă, germană, poloneză și engleză. AFP Belgrad a demontat afirmațiile din videoclip.

Image
Capturi de ecran ale postărilor de pe Facebook realizate la 31 mai 2021

Toate aceste afirmații sunt complet false, așa cum a aflat AFP atât de la Crucea Roșie, cât și de la alte organizații care lucrează cu aceasta.

Pentru a verifica afirmația despre așa-numita „Crucea Roșie Internațională”, AFP România a întrebat două organizații internaționale din aceeași familie cu Crucea Roșie Americană, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) și Federația Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FICR), dacă sunt implicate sub orice formă în donarea de sânge de la Crucea Roșie sau au făcut vreodată declarații cu privire la donarea de sânge din partea persoanelor vaccinate. Răspunsul a fost „nu”. 

„Noi, la CICR, lucrăm în cea mai mare parte în situații de violență și conflict”, a declarat Jason Straziuso, șeful echipei media, pentru AFP România într-un email transmis pe 26 mai 2021.

„Pot confirma că FICR nu efectuează nicio colectare de donare de sânge și nu am făcut nicio declarație cu privire la donarea de sânge”, a confirmat pentru AFP România Teresa Goncalves, coordonator global de comunicare pentru Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie pe 27 mai 2021. „Societățile naționale individuale își pot organiza propriile recoltări de sânge în țările lor și vor urma ghidurile naționale de sănătate”, a adăugat ea.

Care sunt pașii pentru donarea de sânge?

În ceea ce privește donările de sânge prin Crucea Roșie Americană, pe care unele dintre postări o citează în mod special, acestea sunt posibile. „În majoritatea cazurilor, puteți dona sânge, trombocite și plasmă după un vaccin Covid-19, atâta timp cât vă simțiți sănătoși și bine”, a declarat pentru AFP Belgrad managerul media pentru Crucea Roșie americană Emily Osment pe 24 mai 2021.

Crucea Roșie Americană a publicat o notă prin care răspunde la aceste întrebări și pe care a actualizat-o cel mai recent pe 27 mai 2021.

Pe pagina sa despre vaccinarea împotriva Covid-19 și eligibilitatea pentru donare, organizația precizează că: „Nu există un timp de amânare pentru donatorii de sânge eligibili care sunt vaccinați cu un vaccin Covid-19 cu virus inactivat sau pe bază de ARN fabricat de AstraZeneca, Janssen/J&J, Moderna, Novavax, sau Pfizer.”

„Donatorii de sânge eligibili care au primit un vaccin cu virus viu-atenuat Covid-19 sau care nu știu ce tip de vaccin Covid-19 au primit trebuie să aștepte două săptămâni înainte de a dona sânge”, mai spune Crucea Roșie.

Ghidurile pentru donarea de sânge pot varia de la țară la țară, așa cum a menționat și FICR. În România, Crucea Roșie nu se ocupă direct de donările de sânge. Aici, Crucea Roșie Română are rolul de a-i asista pe cei mai vulnerabili oameni în perioade de dezastre și crize.

Conform acestei legi, atunci când vine vorba de donări de sânge, Crucea Roșie Română trebuie doar să „participe, pe baza programelor inițiate de Ministerul Sănătății, la recrutarea donatorilor”.

„Procesul efectiv de colectarea, testarea, procesarea, stocarea și distribuția sângelui uman este realizată de Centrele de Transfuzie Sanguină din țară”, a explicat pentru AFP România expertul în comunicare pentru Crucea Roșie din România, Nadia Lazăr, pe 27 mai 2021.

Ministerul Sănătății din România a explicat într-o postare pe Facebook pe 11 aprilie 2021 că „persoanele vaccinate cu oricare dintre vaccinurile autorizate și folosite în România pot dona plasmă”, precum și „sânge sau trombocite după vaccinarea anti Covid-19”. Ministerul folosea atunci tot Crucea Roșie Americană (aici) și Administraţia pentru Medicamente şi Alimente din SUA (FDA) (aici) ca surse. Observatorul Român de Sănătate, o organizaţie non-guvernamentală ce are misiunea de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate din România, s-a alăturat demersului de informare al populației al Ministerului Sănătății (aici). 

În România, „potențialii donatori care s-au vaccinat cu vaccinul Pfizer sau Moderna se pot prezenta la donare de sânge la 7 zile de la remiterea ultimei reacții adverse sau la 7 zile de la vaccin/rapel în cazul în care nu au prezentat nicio reacție adversă”. În cazul în care potențialii donatori s-au vaccinat cu AstraZeneca aceștia trebuie să aștepte patru săptămâni, arată criteriile actuale de eligibilitate.

Image
Capturi de ecran cu pagina de Facebook a Ministerului Sănătății și cu pagina Observatorului Român de Sănătate realizate la 31 mai 2021

Crucea Roșie Japoneză acceptă donările de sânge de la persoanele vaccinate

Postarea de pe Facebook sugerează că această așa-numită „internațională” Crucea Roșie a urmat o decizie a Crucii Roșii Japoneze. Această afirmație este, de asemenea, incorectă, așa cum AFP Franța a arătat deja.

În februarie 2021, Crucea Roșie a suspendat donările de la persoanele vaccinate doar pentru a aștepta deciziile autorităților oficiale. Organizația a anunțat pe 28 aprilie 2021 că va începe să accepte donări de sânge de la persoanele vaccinate cu vaccinuri de tip ARNm din 14 mai 2021.

Plasmă versus plasmă convalescentă?

Un videoclip distribuit în unele dintre postările înșelătoare de pe Facebook creează o confuzie între plasma obișnuită și „plasma convalescentă” pentru tratamentul pacienților cu Covid-19.

AFP SUA a făcut o căutare inversă de imagini pentru videoclipul de pe Facebook și a identificat prezentatorul ca fiind Samantha Jones de la canalul de știri KMOV4 din St. Louis, Missouri, Statele Unite. Postul a declarat pentru AFP SUA că „informațiile incorecte au fost actualizate pe site-ul” lor și a atribuit problema unui comentariu din februarie 2021 al unui reprezentant al Crucii Roșii Americane, care a spus că un reporter i-a interpretat greșit observațiile.

Plasma este „porțiunea lichidă a sângelui. Aproximativ 55% din sângele nostru este plasmă, iar restul de 45% sunt globule roșii, globule albe și trombocite care sunt suspendate în plasmă”, explică Crucea Roșie. Printre alte proprietăți, poate „furniza proteine critice pentru coagularea sângelui și imunitate”. După cum a fost explicat deja, persoanele vaccinate pot dona sânge, trombocite sau plasmă.

Plasma convalescentă” este (în acest caz) plasma de la o persoană care a fost infectată cu virusul Sars-Cov-2, care provoacă Covid-19 și care și-a revenit complet. A primit aprobarea pentru utilizare de urgență ca un posibil tratament pentru Covid-19 de către FDA, care ulterior i-a limitat utilizarea.

Image
Grafic privind utilizarea potențială a plasmei sanguine de la pacienții care s-au recuperat de la Covid-19, pentru a ajuta alte persoane infectate

Pe 31 mai 2021, Crucea Roșie încă arăta pe site-ul său că „nu mai colectează donări dedicate de plasmă convalescentă” de la persoanele vaccinate împotriva Covid-19 în urma recomandărilor revizuite de FDA pentru eligibilitate din 11 februarie 2021, nu din cauza vaccinării în sine. Organizația a confirmat pentru AFP că nu este din cauza vaccinului.

„În timp ce FDA permite persoanelor care au primit un vaccin Covid-19 să doneze plasmă convalescentă dedicată Covid-19 în termen de șase luni de la infectarea cu virusul, pe baza datelor că anticorpii din infecția naturală pot scădea după șase luni, Crucea Roșie a întrerupt donările dedicate de plasmă convalescentă Covid-19 pe 26 martie din cauza scăderii cererii din partea spitalelor și a ofertei suficiente din industrie”, a scris Osment în e-mailul său către AFP Belgrad.

Cu toate acestea, și acest lucru este explicat și pe site-ul organizației: „Crucea Roșie testează toate donările de sânge pentru anticorpii Covid-19. Plasma provenită de la donările de rutină de sânge și trombocite care se testează pozitiv la niveluri ridicate de anticorpi și îndeplinește alte cerințe, poate fi utilizată ca plasmă convalescentă pentru a satisface potențialele viitoare nevoi ale pacienților cu Covid-19.”

Prin urmare, nu are sens să spunem că vaccinul „distruge” anticorpii. Osment a confirmat că afirmația din videoclip a fost „incorectă”.

Vaccinurile funcționează prin învățarea sistemul imunitar al organismului să identifice și să se apere împotriva unui agent patogen, cum ar fi un virus, prin crearea de anticorpi. Vaccinul „nu îi va provoca boala persoanei care primește vaccinul, dar îi va determina sistemul imunitar să răspundă la fel cum ar face-o la prima reacție la agentul patogen propriu-zis”, explică Organizația Mondială a Sănătății pe site-ul său.

În România, oamenii pot dona, de asemenea, plasmă convalescentă, urmând aceste reguli, care includ a avea un test PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2, un bilet de externare în care este menționat diagnosticul de Covid-19 și un document eliberat de direcțiile de sănătate publică care atestă încetarea perioadei de izolare. 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne