Acest video arată o demonstrație pe un bulevard aglomerat din Rusia, nu din Olanda

O postare, care conține un videoclip cu o demonstrație pe un bulevard aglomerat, a fost distribuită de peste 50,000 de ori pe Facebook în ultima lună. Autorul susține că mitingul este în Olanda. Afirmația este falsă; videoclipul arată un protest din Sankt Petersburg, Rusia, în sprijinul liderului opoziției, Alexei Navalnîi.

 

Videoclipul a fost publicat pe Facebook la 28 ianuarie 2021. În această postare, distribuită de peste 50,000 de ori, textul care introduce videoclipul spune: „În Olanda, pentru libertate”. Autorul este un adept al teoriilor conspirației și are un număr mare de postări care susțin că nu există Covid.
 

Image

Captură de ecran cu postarea de pe Facebook, realizată la 1 martie 2021
 

Postări similare au apărut în spaniolă și franceză și au fost dezmințite de AFP Chile și AFP Franța.

În secvența de 20 de secunde se văd, filmate de sus, o mulțime care se deplasează și vehicule oprite.

Pe 22 ianuarie, pentru prima dată de la cel de-al doilea război mondial, guvernul olandez a impus o stare de urgență, care a fost ulterior prelungită cel puțin până pe 15 martie, pentru a preveni răspândirea Covid. Sute de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva restricțiilor, în orașe precum Rotterdam, Amsterdam și Haga.

Demonstrațiile au făcut parte dintr-un val de proteste împotriva măsurilor de sănătate luate în mai multe țări europene, confruntate cu o creștere a cazurilor de Covid. În timp ce vaccinarea a început în mai multe țări, numărul deceselor a ajuns la peste 2,5 milioane în întreaga lume și peste 20,000 în România.

AFP a făcut o căutare inversă a cadrelor video prin intermediul InVid-WeVerify, care a dat rezultate pe Twitter (1, 2) și pe YouTube, unde apare acest clip din 23 ianuarie. Aceste postări susțin că imaginile provin din Sankt Petersburg, Rusia.
 

În aceeași zi, s-au înregistrat proteste masive în Sankt Petersburg și în capitala Moscovei, în sprijinul eliberării lui Alexei Navalnîi, un adversar al guvernului lui Vladimir Putin care a fost arestat pe 17 ianuarie. Navalnîi a fost în convalescență cinci luni după ce a fost otrăvit și acuză Kremlinul pentru otrăvirea sa.
 

O a doua căutare inversă a găsit acest link care arată transmisia de la o cameră instalată pe bulevardul Nevsky, Sankt Petersburg.
 

După o comparație pe Google Street View a acelui bulevard cu cel din videoclip, s-a confirmat că e vorba de aceeași stradă: se pot recunoaște clopotnița vechii primării din Sankt Petersburg și magazinul Zara.

Image
Image

Comparație de imagini din videoclipul viral (stânga) cu capturi de ecran de pe Google Street View, realizate pe 27 ianuarie 2021 
 

În plus, în videoclip și pe Google Maps puteți vedea același tip de troleibuz, în culori alb și albastru.
 
AFP a fotografiat, de asemenea, protestele, într-un alt punct de pe aceeași stradă.

Image

Poliția a oprit protestatarii, în timpul unui miting în sprijinul liderului opoziției închis Alexei Navalnîi, la Sankt Petersburg, pe 23 ianuarie 2021. AFP Foto / Olga MALTSEVA
 

 După aceste demonstrații, Comitetul rus de investigații, însărcinat cu anchetele speciale, a deschis aproximativ douăzeci de investigații. Rețelele sociale Facebook, Instagram, Tik Tok și Twitter au fost amenințate, de asemenea, cu amenzi pentru că nu au eliminat postările care încurajează minorii să participe la proteste.
 

În timp ce Europa se confruntă cu un al treilea val de Covid-19 și răspândirea măsurilor de carantină sau de restrângere a libertăților (stare de urgență, închiderea anumitor companii etc.), postările care transmit informații false sunt în creștere, ca aici sau aici. AFP România a dezmințit recent postări în care se spunea că spaniolii ar fi protestat în număr mare la Madrid împotriva restricțiilor legate de Covid sau că Merck, compania farmaceutică, ar fi spus că îmbolnăvirea cu coronavirus este mai eficientă decât vaccinurile.
 
 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne