Nu, videoclipul nu arată protestele actuale împotriva restricțiilor Covid din Spania, ci o demonstrație din 2019

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

O postare, care conține un videoclip în care poate fi văzut un protest de amploare, a fost distribuită de peste 137.000 de ori pe Facebook în mai puțin de o săptămână și susține că persoanele din videoclip sunt spanioli care protestează la Madrid împotriva restricțiilor impuse din cauza Covid. Afirmația este falsă; videoclipul original arată protestele împotriva politicilor din Catalonia ale premierului Pedro Sánchez din februarie 2019.

Videoclipul a fost publicat pe Facebook pe 19 februarie 2021. În această postare, distribuită de peste 137.000 de ori, textul care introduce videoclipul spune: „CE NU SE DA LA TV - Protest la Madrid impotriva restrictiilor plandemiei”.

Captură de ecran cu postarea de pe Facebook, realizată la 23 februarie 2021

Videoclipul a fost distribuit și în maghiară, poloneză, sârbă, macedoneană și germană. AFP Germania a dezmințit deja această afirmație.

AFP a găsit deja videoclipul original pe YouTube, încărcat pe 10 februarie 2019 de ziarul online „Libertad Digital”. Publicația a intitulat videoclipul „Mii de oameni umplu Plaza de Colón și străzile din jur și solicită alegeri generale”.

La 10 februarie 2019, cu mult înainte de începerea crizei coronavirusului, mii de oameni au manifestat la Madrid împotriva politicilor primului ministru Pedro Sánchez în ce privește Catalonia. Partidele conservatoare și de extremă dreapta au organizat demonstrații pentru a avertiza împotriva unei secesiuni a Cataloniei și pentru a promova unitatea Spaniei. Cu aproape un an și jumătate mai devreme, guvernul regional catalan a provocat o criză de stat prin declararea independenței. După ce premierul Sánchez a propus discuții cu separatiștii catalani, zeci de mii de manifestanți i-au cerut demisia.

O căutare în arhivele AFP pentru imagini din 10 februarie 2019 dezvăluie imagini similare videoclipului publicat de „Libertad Digital”. Această imagine a AFP prezintă două tribune, care pot fi văzute și în filmările distribuite în prezent.

În stânga, o captură de ecran cu videoclipul de la Libertad Digital, în dreapta, un extras dintr-o imagine AFP cu demonstrațiile din 10 februarie 2019 la Madrid. AFP Foto / Pierre-Philippe Marcou

Și, totuși, există un alt detaliu care arată că videoclipul provine din demonstrațiile din 10 februarie 2019. Pe o clădire atârnă un banner publicitar mare și negru.

Captură de ecran cu videoclipul de pe Facebook, realizată la 23 februarie 2021

Alte imagini de la demonstrație arată că, în momentul mitingului din 10 februarie 2019, nu exista o reclamă în Plaza de Colón la un documentar de la Netflix, numit „Examinarea conștiinței” („examen de conciencia” în spaniolă). Cuvintele „Cu cât e mai greu de spus, cu atât mai mult trebuie spus” (” tan duro de contar que hay que contarlo” în spaniolă) pot fi văzute și în videoclipul actual de pe Facebook. Într-un alt articol de fact-checking, AFP a analizat deja imagini video similare din 10 februarie, 2019 și a reușit să arate că filmarea arată demonstrațiile împotriva lui Pedro Sánchez din februarie 2019.

Videoclipul postat pe Facebook nu arată nicio demonstrație împotriva măsurilor Covid din Spania. Este mult mai vechi. Prezintă demonstrații împotriva politicii spaniole a Cataloniei de anul trecut.

Traducerea și adaptarea
COVID-19