Nu, președintele Iohannis nu a schiat fără mască recent, fotografiile sunt din 2019

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

O postare care conține fotografii cu președintele Iohannis pe o pârtie de schi, fără mască, și în care autorul întreabă unde este masca președintelui, a fost distribuită de peste 100 de ori pe Facebook în mai puțin de 24 de ore. Cu toate acestea, acele fotografii au fost, de fapt, făcute în 2019, înainte de pandemie, când măștile nu erau necesare - nicidecum obligatorii.

Fotografiile au fost publicate pe Facebook pe 31 ianuarie 2021. În această postare, distribuită de peste 100 de ori, textul care introduce fotografiile spune: „Unde-i masca?”.

Captură de ecran cu postarea de pe Facebook, realizată pe 1 februarie, 2021

În comentarii, un utilizator a spus: „Prostii stau cu masca ,eventual mai punem una ,doua si desteptii fara. Ce sa mai intelegi din tot circul asta?” Un alt utilizator a comentat: „Masca e doar pt saraci... Cei bogati no poarta... Lafel si vaccinurile... Ce naiba sa fim serioși”.
 

Captură de ecran cu un comentariu la postare, făcută pe 1 februarie 2021
Captură de ecran cu un comentariu la postare, făcută pe 1 februarie 2021

Afirmația este înșelătoare. Acestea sunt fotografii făcute în martie 2019, când președintele Iohannis a plecat la schi în stațiunea de schi Păltiniș, așa cum a scris presa din acea vreme publicând aceleași fotografii, aici și aici. Potrivit articolului Hotnews din 2019, fotografiile au fost postate pentru prima dată de un bărbat pe nume Ionut Bringle (omul de lângă președinte în a doua fotografie) pe pagina sa de Facebook. El a declarat atunci pentru Hotnews că l-a întâlnit pe președinte pe pârtiile din Păltiniș. Fotografiile nu mai apar pe contul său.

Primul caz de coronavirus în România a fost înregistrat pe 26 februarie 2020. Măsurile de reducere a răspândirii virusului au fost introduse treptat, iar purtarea unei măști în public a devenit obligatorie pentru întreaga țară pe 5 noiembrie 2020.

Președintele Iohannis este un schior pasionat, iar Păltiniș, o mică stațiune de schi aproape de orașul său natal, Sibiu, este una dintre destinațiile sale preferate. Pe 30 ianuarie, 2021, Iohannis fost filmat la schi la Păltiniș, la o zi după ce un incendiu a ucis opt persoane într-unul din principalele spitale Covid din București. În videoclip, președintele poartă o mască și ochelari de protecție, iar publicul îl poate recunoaște după vocea sa.

Conform cifrelor oficiale, coronavirusul a infectat peste 730.056 de persoane în România, iar peste 18.400 și-au pierdut viața.

 

COVID-19