Președintele României Klaus Iohannis ține un discurs în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, la Strasbourg, Franța, pe 25 ianuarie 2017 (AFP / Frederick Florin)

Rezoluția împotriva discriminării pe criterii de vaccinare adoptată de Consiliul Europei nu are caracter juridic obligatoriu

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 13 Mai 2021, la 17:38
  • 6 minute de citit
  • De: AFP Germania, AFP Franța
Mai multe postări conform cărora Consiliul Europei a interzis vaccinarea obligatorie și discriminarea pe criterii de vaccinare au fost distribuite de zeci de mii de ori pe Facebook de la sfârșitul lunii martie 2021. O rezoluție care recomandă - printre altele - ca persoanele care nu doresc să facă vaccinul împotriva Covid -19 să nu fie discriminate a fost într-adevăr adoptată de Consiliul Europei, o organizație care militează pentru drepturile omului. Însă afirmațiilor le lipsește context cheie: rezoluția nu are putere obligatorie legală, așa cum cred unii utilizatori.

O imagine pe care scrie „Decizie finală Consiliul Europei: interzicerea vaccinării obligatorii, interzicerea pașapoartelor de vaccinare și interzicerea discriminării pe criterii de vaccinare” a fost postată de mai mulți utilizatori pe Facebook și distribuită de zeci de mii de ori de către alții. „Rațiunea a câștigat!” spune aici o postare din 25 martie 2021 care a adunat peste 82,000 de distribuiri de atunci. „Decizie legală și rațională!!” adaugă o alta care a fost distribuită de peste 10,000 de ori de la 7 mai 2021. Cea mai recentă postare este din 9 mai 2021 și a fost distribuită de peste 5,600 de ori de atunci: „Postare pentru cei care nu mai pot dormi liniștiți”.

Mulți utilizatori au considerat că această rezoluție va avea un impact legal. „Oare în România se va respecta?”, a întrebat un utilizator, în timp ce altul spune „Guvernanții noștri vor fi foarte dezamăgiți pentru o astfel de decizie”. „Ați înțeles măi … din fruntea palatelor ce a hotărât Consiliul Europei? Se interzice discriminarea pe criterii de vaccinare!”, spune un altul. Unii comentatori a reamintit că vaccinarea nu era obligatorie și aceasta este o știre falsă. Unul dintre ei chiar a adăugat: „Consiliul Europei nu e totuna cu Parlamentul European! Nu confuzați lumea!”.

Image
Captură de ecran cu postarea de pe Facebook realizată la 13 mai 2021

AFP GermaniaAFP Franța și AFP Ungaria au verificat deja afirmații similare cu privire la această rezoluție și au arătat că actele Consiliului Europei nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic.

Consiliul Europei, Consiliul European și Parlamentul European nu sunt aceeași instituție

O mare parte a confuziei provine din faptul că două organisme au nume asemănătoare: Consiliul Europei și Consiliul European.

Consiliul European este o instituție a Uniunii Europene, formată din șefii de stat sau de guvern din statele membre împreună cu președintele Comisiei Europene, în scopul planificării politicii Uniunii.

Dar Consiliul Europei, organismul care a adoptat rezoluția în cauză, este principala organizație pentru drepturile omului de pe continent. Acesta include 47 de state membre, dintre care 27 sunt membre ale Uniunii Europene, dar nu este o instituție a UE și, prin urmare, acționează independent. Toate statele membre ale Consiliului Europei au semnat Convenția europeană a drepturilor omului, un tratat menit să protejeze drepturile omului, democrația și statul de drept.

Rezoluția în cauză a fost - așa cum s-a menționat corect în postarea de pe Facebook - adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, un organism deliberativ format din 324 de reprezentanți (și același număr de supleanți) desemnați de parlamentele naționale ale celor 47 de state membre. Rezoluția 2361 a fost adoptată la 27 ianuarie 2021.

Adunarea Consiliului Europei este dedicată drepturilor omului, democrației și statului de drept. În 1950, împreună cu statele UE, a adoptat Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale. Oricine consideră că drepturile omului i-au fost încălcate poate depune o plângere la organul de supraveghere creat în acest scop, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Statele membre ale UE care fac parte din Consiliul Europei trebuie să respecte hotărârile ulterioare ale instanței.

Ce spune de fapt rezoluția

Imaginea distribuită pe Facebook susține că decizia Consiliului Europei include trei interdicții: vaccinarea obligatorie, pașapoartele de vaccinare și discriminarea pe criterii de vaccinare.

În rezoluția care explică numeroase considerente etice, legale și practice în ceea ce privește vaccinurile Covid-19, Adunarea Consiliului Europei „îndeamnă statele membre și Uniunea Europeană” să „se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea nu este obligatorie și că nimeni nu se află sub presiune politică, socială sau de altă natură pentru a fi vaccinat dacă nu dorește să facă acest lucru; să se asigure că nimeni nu este discriminat pentru că nu a fost vaccinat, din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu dorește să fie vaccinat; și să utilizeze certificatele de vaccinare numai în scopul desemnat de a monitoriza eficacitatea vaccinului, efectele secundare potențiale și evenimentele adverse”.

Image
Captură de ecran cu rezoluția adoptată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, realizată la 12 mai 2021

Consiliul Europei subliniază, de asemenea, că pentru ca vaccinurile să fie eficiente „va fi crucială desfășurarea lor cu succes și absorbția suficientă”, avertizând că „ezitarea realizării vaccinului” ar putea deraia efortul de a contracara pandemia.

„Implementarea rapidă la nivel mondial a vaccinurilor sigure și eficiente împotriva Covid-19 va fi esențială pentru a opri pandemia, a proteja sistemele de sănătate, a salva vieți și a ajuta la restabilirea economiilor globale”, se spune în rezoluție.

Deci obligația de vaccinare este ilegală acum?

Nu. Adunarea parlamentară a Consiliului Europei însăși afirmă clar că „nu are puterea de a adopta legi obligatorii” și doar „are un dialog constant cu guverne, parlamentele naționale, alte organizații internaționale și societatea civilă care stabilește agenda”.

AFP a întrebat Consiliul Europei despre acest lucru pe 4 februarie 2021. O purtătoare de cuvânt a răspuns într-un email: „Rezoluțiile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei nu au implicații juridice pentru statele membre. Cu toate acestea, rezoluțiile au, mai ales atunci când sunt adoptate cu o majoritate atât de mare ca rezoluția 2361, care este în discuție aici, desigur, o influență asupra legislației statelor membre, chiar dacă numai indirect (cele 47 de parlamente care sunt reprezentate în adunare adoptă în cele din urmă legi naționale)”.

Această influență menționată nu este aceeași cu o consecință juridică. De exemplu, Serviciul Științific al Bundestag a scris în martie 2018: „Rezoluțiile Consiliului Europei conțin declarații de opinie ale adunării cu caracter recomandator, dar nu obligatoriu din punct de vedere juridic. Prin urmare, statele membre ale Consiliului Europei sunt libere să ia (doar) act de rezoluțiile adunării sau să le implementeze în legislația națională; nu există nicio obligație de a face acest lucru”.

Când a fost întrebat dacă rezoluția poate deschide calea unui proces în fața instanței CEDO, Matthias Ruffert, profesor de drept public și european la Universitatea Humboldt din Berlin, a declarat pentru AFP că instanța „ar putea lua act de acest lucru (rezoluția), dar nu este constrânsă de aceasta”. „Aceasta este o rezoluție a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Ca atare, nu are niciun efect juridic, nici direct, nici indirect. Acesta exprimă doar modul în care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei vede o anumită problemă”, a spus el.

„Aceste rezoluții nu au niciun efect obligatoriu. Ele reprezintă o simplă declarație de poziție. Este vorba despre un act de natură politică", a explicat pentru AFP Loïc Azoulai, profesor de drept la Sciences Po. Această rezoluție "nu creează o regulă legală care să interzică obligația de a fi vaccinat”, a adăugat el.

Membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei „iau o poziție politică fără valoare legală”, mai spune Tania Racho, doctor în drept european (Universitatea din Paris). Potrivit lui Racho, dacă această rezoluție are un domeniu de aplicare, ar fi mai presus de toate cel „politic”. „Ne putem aminti că oficialii aleși din 47 de țări au reușit cu toții să cadă de acord asupra acestei probleme”, subliniază ea.

Versiunea completă a rezoluției menționează, de asemenea, lupta împotriva dezinformării. Consiliul Europei menționează în rezoluția sa necesitatea luării „unor măsuri eficiente timpurii pentru a contracara informare greşită, dezinformarea și reticența cu privire la vaccinurile Covid-19” și, de asemenea, distribuirea „informațiilor transparente cu privire la siguranța și posibilele efecte secundare ale vaccinurilor, lucrând cu și reglementând platformele social media pentru a preveni răspândirea dezinformării”.

Până pe 12 mai 2021 în România, peste 3,75 milioane de persoane au fost vaccinate împotriva Covid-19, dintre care peste 2,5 au fost vaccinate cu două doze. Vaccinarea împotriva Covid-19 este voluntară. „Se dorește o acoperire vaccinală cât mai mare pentru a limita răspândirea epidemică a virusului, dar nu se are în vedere introducerea obligativității vaccinării sau a unor măsuri restrictive față de persoanele nevaccinate”, așa cum afirmă autoritățile oficiale aici. Vaccinarea împotriva Covid-19 nu este obligatorie în nicio țară.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne