Președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire cu comunitatea de afaceri la Kremlin, pe 25 decembrie 2019, la Moscova. Foto AFP / Alexander NEMENOV

Vladimir Putin nu a ținut niciun discurs despre reducerea populației și nici nu a amenințat Europa și America

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

O postare, care conține o fotografie a lui Vladimir Putin și un text dintr-un presupus discurs în care vorbește despre planuri satanice de depopulare și amenință Europa și America, a fost distribuită de peste 3.000 de ori pe Facebook în mai puțin de o săptămână. Afirmația este falsă; nu există dovezi că citatul este autentic.

Citatul a fost publicat pe Facebook pe 28 ianuarie 2021. În această postare, distribuită de peste 2.000 de ori, textul care introduce fotografia este prezentat ca un citat direct al lui Putin, care vorbește la prima persoană: „Astăzi sunt obosit. M-am săturat de toate. Vreau să vorbesc cu țările lumii ". CE SE ÎNT MPLĂ? La ce fel de plan al lui Satan visezi? Vrei să reduci în mod deliberat populația lumii sacrificând vieți inocente folosind spirite instabile care cred în corectitudinea ta politică. OAMENI spălarea creierului, SISTEME MEDICALE vicioase, MINCIUNI nerușinate - CONSTANT și INTENȚIONAL. Sunt conștient de planurile voastre satanice de a reduce populația planetei. Ești atât de RĂU să folosești cele mai SLABE și MARGINALIZATE. Dacă crezi că oamenii tăi vor trebui să se obișnuiască cu masacrarea, lasă-ți poziția! DACĂ AMERICA ȘI EUROPA NU ÎNCHEIE ACESTE PLANURI, vă veți confrunta nu numai cu judecata lui Dumnezeu, ci și cu mine.OPRIȚI-VĂ PLANURILE! Trăiască DUMNEZEU și PATRIA, sau MOARTEA îi așteaptă ”- 🇷🇺 V. V. PUTIN”

Captură de ecran cu postarea de pe Facebook, realizată pe 4 februarie 2021

Potrivit postării, care se termină cu o referință către teoria conspiraționistă Qanon, citatul a venit de la „presa italiană”.

În cele cinci zile de la publicare, mii de utilizatori de Facebook au distribuit această postare. Același text, cu o serie de erori gramaticale, a apărut în multe alte locuri în rețeaua socială, de exemplu aici, aici sau aici. Postări similare au apărut în slovacă și sârbă și au fost dezmințite de AFP Slovacia și AFP Belgrad.

Postarea este falsă; nu există dovezi ale autenticității citatului.

Nicio dovadă cu declarația lui Putin

Colegii noștri de la AFP Roma au confirmat că nu au informații despre faptul că Putin ar fi furnizat astfel de declarații unor mass-media italiene relevante. Colegii de la AFP Moscova au confirmat că președintele rus nu a ținut niciodată un discurs public care să conțină aceste afirmații.

Toate aparițiile publice, interviurile și discursurile lui Putin sunt listate pe site-ul oficial al Kremlinului, precum și în calendarul evenimentelor președintelui. Chiar și după o căutare extinsă și utilizarea diverselor combinații de cuvinte cheie, nu am găsit niciun raport similar cu privire la discursul în care președintele ar amenința Occidentul cu „mânia lui Dumnezeu”.

Postul menționat mai sus este similar cu afirmațiile nefondate, atribuite lui Putin, pe care AFP Slovacia le-a dezmințit în august 2020. Colegii noștri au demonstrat atunci că citatul atribuit lui Putin care critica democrația liberală era inventat, ca și un alt citat despre vaccinul rusesc împotriva coronavirusului.

Postări despre citatul fictiv în care Putin ar fi comparat liberalismul și democrația liberală cu nazismul au apărut din nou pe rețeaua socială la sfârșitul lunii ianuarie 2021.

Aceeași afirmație, cu privire la acest discurs fals despre reducerea populației, a circulat pe internet cel puțin din iulie 2020. A fost apoi distribuită în franceză în Congo și dezmințită de Congocheck. Se pare că a început cu un videoclip al unui discurs real al președintelui rus care comemora 70 de ani de la victoria asupra nazismului, dar cu subtitrări în spaniolă care traduceau greșit.

Traducerea și adaptarea