Nu, aceasta este o fotografie din 2019, când măsurile de distanțare socială nu erau în vigoare

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

O postare, care conține o fotografie în care liderii coaliției guvernamentale par să încalce regulile de distanțare socială impuse pentru a opri răspândirea Covid-19, a fost distribuită de peste 4000 de ori pe Facebook în trei zile. Afirmația este falsă; fotografia respectivă a fost făcută în 2019, când măsurile de distanțare socială nu erau în vigoare.
 

Fotografia a fost publicată pe Facebook pe 21 decembrie 2020 și îi prezintă pe fostul premier PNL, Ludovic Orban, alături de fostul premier, Dacian Cioloș, liderul partidului PLUS, și Dan Barna, de la USR, stând de vorbă fără măști de protecție. 

În această postare, distribuită de mai mult de 4000 de ori, textul care introduce fotografia spune: „Cei care comentau de Șoșoacă”. Aceasta este o trimitere la un scandal creat de senatoarea Diana Șoșoacă, din partidul AUR, care, în prima zi ca senatoare în Parlamentul României, pe 21 decembrie, a venit fără mască. Șoșoacă a susținut că are o adeverință medicală care spune că nu poate purta o mască, despre care s-a dovedit că nu a fost emisă conform legii.

Fotografia are și un text deasupra care zice: „Unde-s măștile măscăricilor și ipocriților?” Textul este o acuzație la adresa coaliția de guvernare care ar folosi standarde duble. Premierul interimar la momentul scandalului, Nicolae Ciucă, de la Partidul Liberal, ceruse ca instituțiile statului să verifice adeverința medicală a lui Șoșoacă și a insistat că masca trebuie purtată în permanență în spațiul public.
 

Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook, realizată pe 24 decembrie 2020

Afirmația este falsă. Fotografia originală, făcută pe 10 ianuarie 2019 de fotograful de știri Octav Ganea de la Inquam Images, prezintă politicienii la Ateneul Român, în timpul ceremoniei de preluare a președinției Consiliului UE de către România. La acea vreme nu existau restricții, iar oamenii din fotografie făceau parte din opoziție.
 

Captură de ecran, realizată pe 24 decembrie 2020, cu imaginea originală de pe site-ul Inquam Photos

România a raportat primul caz de Covid-19 pe 26 februarie 2020. Între timp, peste 600 000 de persoane au fost infectate și cel puțin 14 000 de persoane și-au pierdut viața din cauza pandemiei. Țara se află în prezent în stare de alertă și, potrivit legii, în timpul stării de alertă oamenii au obligația de a purta măști în permanență în timp ce se află într-un spațiu public.

COVID-19