Aceasta nu este o listă oficială a variantelor de Covid-19 pre-planificate de OMS

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 11 August 2021, la 10:25
  • 7 minute de citit
  • De: Paula CABESCU, AFP Romania
Un tabel care pretinde să arate un program al tulpinilor pre-planificate de Covid-19 a fost distribuit de sute de ori pe Facebook în mai multe limbi, ca dovadă a teoriei conspirației neîntemeiate conform căreia pandemia de coronavirus ar fi fost regizată. Tabelul conține siglele mai multor organizații sanitare, inclusiv a Organizației Mondiale a Sănătății, care a confirmat pentru AFP că documentul nu este autentic. Între timp, variantele virusului care cauzează Covid-19 apar în mod imprevizibil prin mutație, potrivit experților.

O imagine a unui tabel în limba spaniolă care ar include data „lansării” a 21 de variante de Covid-19 între iunie 2021 și februarie 2023 a fost distribuită în postările românești cu mai multe afirmații, inclusiv că „C-19 este cea mai mare minciună din istoria omenirii” (aici, aici, aici) și că acestea sunt „tulpinile pe care le vor lansa globaliștii!” (aici, aici). Postările au fost distribuite de peste 350 de ori în iulie 2021.

Aceeași imagine a fost, de asemenea, postată aici pe Facebook de un utilizator din Republica Moldova pe 26 iulie 2021, susținând că aceasta este „Lista tulpinilor de coronavirus a sataniștilor de la OMS pentru anii 2021, 2022, 2023”. Postarea a fost distribuită de peste 2,700 de ori înainte de a fi ștearsă ulterior. Imaginea circulă și în alte limbi, inclusiv în engleză (aici pe Instagram și aici pe Facebook), indoneziană (aici, aici), franceză și germană.

Image
Captură de ecran a postării false pe Facebook realizată pe 9 august 2021

Lângă tabel, au fost adăugate sigle ale diferitelor universități și organizații, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, Forumul Economic Mondial, Universitatea Johns Hopkins și, de asemenea, Fundația Bill și Melinda Gates, semn că ele ar fi participat la această “planificare”.

AFP a întrebat organizațiile menționate dacă documentul este autentic și dacă sunt implicate în crearea acestuia. Organizația Mondială a Sănătății, Forumul Economic Mondial și Fundația Bill și Melinda Gates au negat faptul că tabelul reprezintă munca lor, în timp ce Universitatea Johns Hopkins nu a răspuns la solicitările AFP până la momentul publicării acestui material.

În plus, cronologia din postarea de pe Facebook cu privire la momentul în care vor apărea variantele este deja contrazisă de viața reală, așa cum se vede aici în OMS lista variantelor Covid-19 și când au fost detectate.

„Nu am mai văzut acea imagine înainte și nu am fost implicați în crearea ei”, a transmis pentru AFP Chloe Laluc de la departamentul de angajament public al Forumului Economic Mondial pe 28 iulie 2021.

„Acesta nu este un document al OMS”, a confirmat și purtătorul de cuvânt al Organizația Mondială a Sănătății, Tarik Jašarević, într-un email trimis pe 2 august 2021.

„Aceste afirmații sunt false”, a adăugat biroul de presă al Fundației Bill & Melinda Gates.

AFP a demontat în trecut multe afirmații nefondate făcute în jurul teoriei că pandemia Covid-19 a fost planificată, inclusiv pe aceea că Bill Gates a solicitat o reducere a populației prin vaccinarea obligatorie acum zece ani (aici) sau că aceea că decesele, înmormântările și suprasolicitarea sistemului medical au fost regizate (aici). Afirmația că OMS a pregătit o listă de variante se încadrează și ea în categoria conspirațiilor „plandemice”.

Programul este greșit

În plus față de utilizarea necinstită a siglelor OMS și altor organizații, așa-numitul program de lansare care circulă pe rețelele de socializare nu se potrivește cu calendarul momentului în care variantele SARS-Cov-2, virusul care cauzează Covid-19, au deja a fost detectate.

În timp ce OMS numește fiecare nouă variantă de interes sau care determină îngrijorare de Covid-19 în ordinea alfabetului grecesc, tabelul care se răspândește pe Facebook utilizează o ordine aleatorie, începând cu cea mai cunoscută variantă din prezent, Delta.

Lista oficială a OMS de variante Covid-19 conține în prezent patru variante care determină îngrijorare - Alpha, Beta, Gamma și Delta, și patru variante de interes - Eta, Iota, Kappa și Lambda.

Potrivit tabelului care se răspândește pe Facebook, varianta Delta trebuia „lansată” în iunie 2021. Dar această variantă, care este una dintre cele mai transmisibile, a fost de fapt documentată pentru prima dată în octombrie 2020 în India, după cum arată tabelul OMS. A devenit o variantă de interes în aprilie 2021 și, la scurt timp, în mai, a fost numită o variantă care determină îngrijorare, ceea ce înseamnă că s-a demonstrat că este mai transmisibilă și mai violentă. Alpha, Beta și Gamma nu sunt menționate în tabelul înșelător.

Image
Captură de ecran a paginii OMS care prezintă variantele Covid-19 care determină îngrijorare realizată pe 9 august 2021

Programul care circulă pe Facebook mai susține că varianta Eta va fi lansată în septembrie 2021, Iota în noiembrie 2021, Kappa în decembrie 2021 și Lambda în ianuarie 2022.

Dar aceste variante de interes au fost deja detectate la sfârșitul anului 2020. Eta și Iota au fost au fost etichetate ca variante de interes în martie 2021, în timp ce Kappa a fost adăugată pe această listă în aprilie și Lambda în iunie 2021.

Image
Captură de ecran a paginii OMS care prezintă variantele de interes Covid-19 realizată pe 9 august 2021

Variantele apar aleatoriu

Mutațiile unui virus se întâmplă în mod obișnuit și nimic despre apariția numeroaselor variante de Sars-Cov-2 nu este neașteptat sau o dovadă că pandemia a fost planificată într-un fel.

Potrivit oamenilor de știință intervievați de AFP, variantele apar la întâmplare prin circulația activă a virusului atunci când acesta se reproduce în interiorul unei gazde umane.

După intrarea într-o celulă, virusul se reproduce: se copiază pentru a se răspândi. La fiecare replicare, apar erori în copia genomului virusului, similar cu o „eroare” a computerului, creând mutații care pentru unii nu vor avea un efect major, dar pentru alții l-ar putea face mai infecțios, mai mortal sau mai rezistent la anticorpi.

Oamenii de știință folosesc secvențierea genomului pentru a identifica noi variante și a studia modul în care acestea pot afecta sănătatea. Pe site-ul său, OMS spune că rețelele sale internaționale de experți lucrează pentru a monitoriza astfel de modificări genetice pentru a „informa țările și publicul cu privire la orice schimbări care ar putea fi necesare pentru a răspunde variantei și a preveni răspândirea acesteia”.

În prezent există mai multe baze de date care colectează datele genomice ale virusurilor gripale, cea mai populară pentru SARS-CoV-2 fiind Inițiativa globală de partajare a datelor asupra gripei aviare (GISAID). A fost concepută în 2006 ca un depozit de date genomice de la virusurile gripale, iar acum peste 1,2 milioane de secvențe din genomul virusului SARS-CoV-2 din 172 de țări și teritorii au fost împărtășite în această bază de date, arătând modul în care virusul se răspândește în lume și dacă măsurile de control și vaccinurile încă funcționează.

După cum a explicat pentru AFP pe 14 iulie 2021 Catherine Hill, epidemiolog la Institutul Gustave-Roussy din Villejuif din Franța, „virusul suferă o mutație fără intenție și există sisteme de selecție care înseamnă că, dacă o variantă are un avantaj - mai ales dacă este mai contagioasă - va câștiga teren”, adăugând că acest lucru nu se realizează prin vaccinare, așa cum unii au susținut în mod fals.

Așa cum scrie aici profesorul de evoluție microbiană al Universității din Bath, Ed Feil, este dificil pentru oamenii de știință să prezică modul în care poate evolua virusul. „Predicțiile despre evoluția cursului virusului și, în special, modificările în virulență, vor fi întotdeauna pline de incertitudine”, scrie el.

Potrivit specialiștilor contactați în ultimele luni de AFP, este necesar să se limiteze circulația virusului, în special prin vaccinare, pentru a reduce riscul apariției unor tulpini mai rezistente sau mai contagioase. „Cu cât circulația este mai mare (a virusului, n.r), cu atât mai multe oportunități are virusul de a găsi soluții la o problemă precum vaccinarea sau imunitatea naturală”, a confirmat la jumătatea lunii februarie, Crepey Pascal, epidemiolog și biostatistician la Școala Franceză de Avansat Studii în sănătate publică (EHESP).

AFP a demontat alte dezinformări cu privire la variantele de Covid-19, inclusiv afirmația falsă că vaccinarea în masă a Covid-19 va duce la apariția de variante scăpate de sub control. De fapt, în prezent, vaccinurile împotriva Covid-19 protejează inclusiv împotriva noilor variante. Cele mai recente studii arată că vaccinarea completă cu oricare dintre vaccinurile europene aprobate oferă un nivel ridicat de protecție împotriva bolilor severe și a morții cauzate de SARS-CoV-2, inclusiv de cele provocate de variante, cum ar fi Delta, așa cum au explicat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) recent aici.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne