Un cip de grafen este prezentat la Mobile World Congress (MWC), pe 27 februarie 2018 în Barcelona. ( AFP / Pau Barrena)

Vaccinul Pfizer împotriva Covid-19 nu conține oxid de grafen

Mai multe articole și postări pe platformele de social media care afirmă fals că „oxidul de grafen” este prezent în vaccinul Pfizer împotriva Covid-19 și care citează un studiu al unui profesor de la Universitatea din Almeria, Spania în acest sens au fost distribuite de mii de ori în mai multe limbi în luna iulie 2021. Acuzația este nefondată și provine dintr-un studiu greșit metodologic. Experții au confirmat pentru AFP că nu există dovezi privind prezența acestor substanțe în vaccinul Pfizer - sau în vreun alt vaccin disponibil pe piața din Europa de astăzi. Mai mult, universitatea s-a distanțat de document și de concluziile sale.

O postare pe Facebook care susține că „99% din ingredientul activ din vaccinul Pfizer este alcătuit din oxid de grafen” a fost distribuită de peste 1,100 de ori din 27 iulie 2021. Postarea distribuie un articol publicat pe 15 iulie 2021 de ActiveNews, un portal din România considerat sursă de teorii ale conspirației și dezinformări. AFP a mai verificat în trecut conținut fals publicat de acest site web (aici și aici). Articolul a mai fost postat pe Facebook aici la o zi după publicare, cu descrierea „Ce conține vaccinul? OXID DE GRAFEN, conform unui studiu de ultimă oră”.



Image
Captură de ecran a postării false pe Facebook realizată pe 3 august 2021.

Afirmația provine dintr-un studiu spaniol publicat de Dr. Pablo Campra Madrid la sfârșitul lunii iunie 2021, care nu a fost evaluat de către alți colegi. În document, Campra examinează un singur eșantion de vaccin Pfizer utilizând microscopia optică și electronică și concluzionează că acest lucru oferă „dovezi solide ale prezenței probabile a derivaților grafenului”, cum ar fi grafenul și oxidul de grafen în vaccinul Pfizer-BioNtech, cunoscut și sub numele de Comirnaty.

În secțiunea de context a lucrării lui Campra, se afirmă că Ricardo Delgado Martín este cel care a solicitat studiul. Delgado este fondatorul La Quinta Columna, un grup critic împotriva COVID care a răspândit informații înșelătoare despre măști și testele PCR și ale cărui afirmații anterioare privind prezența grafenului în vaccinurile COVID au fost demontate de AFP Spania la începutul lunii iunie 2021.

Afirmațiile privind „oxidul de grafen găsit în vaccinul Pfizer” au circulat în mai multe limbi, inclusiv în engleză și olandeză. Acestea au fost demontate de AFP Țările de Jos.

Ce este oxidul de grafen?

Grafenul este un nanomaterial (un compus format din particule minuscule) despre care se spune că are proprietăți antibacteriene și antivirale. Printre alte proprietăți pe care le are, este flexibil, conductiv, ușor, puternic și se pare că este cel mai subțire material din lume - ceea ce îl face atractiv pentru inovație. Materialul a fost izolat pentru prima dată în 2004.

O inițiativă de cercetare care poate oferi informații despre proprietățile grafenului este Graphene Flagship care este finanțat de Comisia Europeană și „reunește aproape 170 de parteneri academici și industriali din 22 de țări”.

Conform experților, oxidul de grafen este un derivat al grafenului, care este mai solubil.

„Oxidul de grafen este o substanță diferită, care poate avea până la 50-60% oxigen. Prezența atomilor de oxigen duce la o structură complet diferită de grafen, care a fost utilizată în baterii, senzori, cerneluri și multe altele”, a explicat Maurizio Prato de la Graphene Flagship pentru AFP.

Grafenul a fost deja aplicat în unele măști de față pentru proprietățile sale antibacteriene și antivirale. Unele măști au fost realizate cu un strat exterior care conține materiale pe bază de grafen. Cu toate acestea, beneficiile pentru sănătate sunt încă neconcludente, deoarece există unele îngrijorări că materialul „asemănător fibrelor” ar putea fi dăunător plămânilor atunci când este inhalat (vedeți recenziile științifice aici și aici). În aprilie 2021, Canada, spre exemplu, a interzis anumite măști de față care conțin grafen, dar și-a anulat decizia pe 13 iulie, deoarece autoritatea sanitară „nu a găsit riscuri pentru sănătate”.

Beneficiile pentru sănătate ale utilizării materialelor pe bază de grafen în produsele de sănătate sunt încă în mare parte necunoscute, potrivit oamenilor de știință cu care AFP a vorbit. Potrivit lui Maurizio Prato: „La Graphene Flagship avem mai multe grupuri de oameni de știință care studiază efectele tuturor acestor produse (grafen, oxid de grafen și multe altele) asupra sănătății umane și a mediului.” Site-ul Flagship indică faptul că „studiile inițiale sugerează că grafenul este sigur pentru expunerea profesională pe termen lung, dar inhalarea oxidului de grafen ar trebui evitată, în funcție de dimensiunea particulelor.”

Alberto Bianco, lider adjunct al departamentului de sănătate și mediu la Graphene Flag a declarat pentru AFP că: „Dovezile arată că grafenul și oxidul de grafen sunt biodegradabile și pot fi eliminate din organism. Cu toate acestea, studiile pentru a evalua dacă fragmentele derivate din degradare pot provoca efecte nedorite sunt încă în curs de desfășurare.”

Studiu spaniol neconvingător

Studiul inițial al doctorului Pablo Campra Madrid, pe care se bazează afirmațiile falsă, nu este convingător, potrivit experților. A fost publicat chiar de doctor, nu într-o revistă științifică. Asta înseamnă că nu a fost verificat de alți oameni de știință prin procesul de „evaluare de tip peer review”.

Madrid a investigat prezența grafenului și a oxidului de grafen prin microscopie optică și microscopie electronică cu transmisie (TEM). Apoi a comparat imaginile cu cele din altă literatură științifică, după cum arată exemplul de mai jos:

Image
Captură de ecran a paginii 12 din studiul lui Campra realizată pe 13 iulie 2021.

În concluzia sa, Campra afirmă că observațiile oferă „dovezi solide ale prezenței probabile a derivaților grafenului, deși microscopia nu oferă dovezi concludente”.

AFP l-a contactat pe Campra pentru a răspunde acuzațiilor care circulă pe rețelele de socializare. Pe 14 iulie 2021, Campra a răspuns: „Constatarea noastră este că 99% din absorbanța UV nu provine din ARN, iar semnalul său este compatibil cu grafenul, DAR MULTE ALTE substanțe prezintă același semnal. Am găsit dovezi microscopice ale foilor de grafen, dar sunt necesare dovezi spectroscopice suplimentare pentru a confirma această structură.”

AFP a întrebat, de asemenea, experții dacă studiul a fost fiabil. Potrivit departamentului științific al Graphenano, un producător de grafen, nu este neapărat cazul. „Concluziile studiului lui Pablo Campra se bazează pe dovezi foarte slabe. (...) Autorii folosesc termeni precum sugerează”, „pare că”, deoarece sunt conștienți de limitele rezultatelor lor”, potrivit unui răspuns transmis pe 14 iulie.

Ester Vázquez, expert în sănătatea și siguranța grafenului de la Universitatea Castilla-La Mancha, a declarat pentru AFP pe 13 iulie că a citit studiul și îl numește „destul de neconcludent”: „Autorul însuși recunoaște că nu există suficiente dovezi care să susțină afirmațiile potrivit cărora vaccinurile conțin grafen, dar această parte nu este niciodată citată în poveștile și videoclipurile despre acest lucru.”

Vázquez a explicat, de asemenea, că microscopia nu este o metodă adecvată pentru a studia prezența grafenului sau a oxidului de grafen: „Testele efectuate sunt insuficiente pentru a caracteriza grafenul, arată doar câteva imagini de microscopie care seamănă cu imaginile de grafen și oxid de grafen din literatura de specialitate. Cu toate acestea, acest lucru este departe de a fi o dovadă științifică - identificarea grafenului ar necesita analize suplimentare folosind alte tehnici.”

Campra admite, de asemenea, în studiul său că „rezultatele și concluziile acestui raport nu implică nicio poziție instituțională a Universității din Almería”. Surse din universitate au confirmat portalului de fact-checking Newtral.es că acesta nu este un studiu „oficial” al universității și nici nu este susținut de instituție. De asemenea, Universitatea a emis o declarație pe 2 iulie pe Twitter, unde a negat orice colaborare cu studiul ca răspuns la „informațiile false difuzate pe unele rețele sociale și bloguri privind un raport provizoriu al unui profesor al Universității din Almería”.

Studiul realizat de Campra și presupusele „dovezi” pe care le constituie pentru prezența grafenului (oxidului) în vaccinul de la Pfizer-BioNTech au fost, de asemenea, infirmate, de alte portale de fact-checking precum Health Feedback și Maldita. Acestea au concluzionat, printre altele, că studiul nu este științific deoarece Campra a folosit doar un eșantion de origine necunoscută și nu a aderat la protocoalele de „trasabilitate”, făcând neclar dacă proba a fost contaminată în timpul procesului de investigație.

Fără (oxid de) grafen în vaccinurile Covid-19

Cu luni înainte de aprobarea de urgență a primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, primele teorii despre posibile „ingrediente” suspecte sau secrete au circulat online, pentru a înșela populația. Cu toate acestea, componentele nu sunt secrete. Cele de la Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen au fost publicate de autoritățile sanitare, iar (oxidul de) grafen nu este inclus în compoziția lor.

Dervila Keane, purtătorul de cuvânt al Pfizer a confirmat pentru AFP la pe 8 iulie că „oxidul de grafen nu este utilizat în fabricarea vaccinului Pfizer-BioNTech Covid-19”.

În acest moment, nu există „nicio indicație” care să arate prezența grafenului sau a oxidului de grafen în vreun vaccin utilizat în Europa, a spus Yoni Hillen de la Comitetul de Evaluare a Medicamentelor (CBG).

Marcelo Mariscal, prodecan al Facultății de Științe Chimice din Córdoba din Argentina, a confirmat pentru AFP în iunie 2021 că substanțele sunt în prezent studiate pentru o posibilă utilizare în alte vaccinuri: „Există doar câteva lucrări în literatura de specialitate în care oxidul de grafen a fost utilizat (...) ca potențial adjuvant în vaccinuri. Adjuvanții sunt folosiți pentru a spori imunogenitatea sau capacitatea de a declanșa un răspuns imunitar. Acestea sunt studii în fazele de cercetare de bază, care sunt încă departe de a fi aplicate.”

Oxidul de grafen a fost folosit recent ca adjuvant în investigarea unui vaccin intranazal împotriva gripei, dezvoltat de Institutul de Științe Biomedice de la Universitatea de Stat din Georgia, în Statele Unite. În prezent, acest vaccin nu a fost dezvoltat, testat, aprobat sau comercializat.

Image
Un angajat stochează măști de față FFP2 înainte de a le împacheta într-o fabrică. ( AFP / THOMAS KIENZLE)

Mesajele alarmante de pe rețelele sociale despre această presupusă prezență a oxidului de grafen, care nu sunt dovedite potrivit experților, se încadrează într-un șir mai lung de afirmații false care prezintă vaccinurile ca fiind o amenințare la adresa sănătății pe baza studiilor sau declarațiilor diferitor oameni de știință.

AFP a analizat astfel de afirmații anterior, cum ar fi predicțiile nefondate despre efectele vaccinurilor ARNm făcute de imunologul Dolores Cahill, riscul puțin probabil de apariție de variante „scăpate de sub control” din cauza vaccinării în masă menționat de medicului veterinar Geert Vanderbossche și afirmațiile nefondate cu privire la bolile auto-imune care ar fi cauzate de vaccinurile ARNm conform activistului osteopat și anti-vaccinare Sherri Tenpenny. S-a constatat că vaccinurile sunt sigure și eficiente, chiar și împotriva cazurilor grave de Covid-19 și împotriva noilor variante, acestea fiind în continuare cele mai bune măsuri de protecție împotriva bolii.

24 septembrie 2021 Acest articol a fost actualizat pentru a adăuga un cuvânt lipsă în paragraful 22 pentru a clarifica faptul că „(oxidul de grafen) nu este inclus în compoziția” vaccinurilor Covid-19.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne