Fondatorul Microsoft Bill Gates ține un discurs în cadrul conferinței Fondului Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei pe 10 octombrie 2019, la Lyon, Franța. ( AFP / Ludovic MARIN)

Bill Gates nu a cerut reducerea populației prin vaccinare obligatorie, ci reducerea creșterii populației

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O postare pe Facebook care arată prima pagină a unui ziar în limba engleză din 2011, care susținea că Bill Gates solicita la momentul respectiv „depopularea prin vaccinare forțată” a fost distribuită de mii de ori de la începutul lunii iulie, legând citatul de vaccinarea actuală împotriva Covid-19, pe care Gates a promovat-o și a finanțat-o. Afirmația potrivit căreia Gates a spus că vrea să reducă populația mondială prin vaccinare este falsă. Gates a promovat reducerea creșterii populației, nu a populației în sine. Mai mult, ziarul care a publicat articolul și care nu mai există în prezent, nu este o sursă de încredere, ci mai degrabă una care a publicat mai multe teorii ale conspirației.

„PLANDEMIA a fost planificată cu cel puțin 10 ani în urmă! Varful de lance a fost miliardarul satanist, Bill Gates”, arată aici o postare pe Facebook, distribuită de peste 9,300 de ori din 2 iulie 2021. Postări similare care au fost, de asemenea, distribuite de câteva sute de ori, pot fi găsite aici și aici.

Toate arată o imagine care reprezintă prima pagină a unui ziar numit „The Sovereign Independent” („Suveranul Independent” - n.r). Titlul principal al primei pagini spune în engleză „Depopularea prin vaccinare forțată: soluția pentru zero emisii de carbon”. Alături este o fotografie a lui Bill Gates, căruia i se atribuie citatul și un text care nu poate fi descifrat.

Sub imaginea ziarului, un text adăugat spune: „O femeie foarte prevăzătoare ține în mâini un ziar din 2011 pe care l-a păstrat tot timpul. Ziarul spune alb pe negru că Bill Gates va începe «depopularea prin vaccinare forțată», deoarece va fi «cea mai ecologică soluție». Nu puteți găsi acest articol publicat nicăieri altundeva”.

Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook realizată pe 14 iulie 2021

Cu toate acestea, afirmațiile prezentate în postare și legătura cu vaccinarea din prezent împotriva Covid-19 sunt false. Bill Gates a vorbit despre populație în 2010, dar s-a referit la reducerea creșterii populației, nu la scăderea populației în sine. Teoria conspirației conform căreia Gates are un plan pentru a elimina până la 15% din populație există de mult, dar a câștigat teren tot mai mult odată cu pandemia de coronavirus declanșată la începutul anului 2020.

Afirmații similare care distribuie aceeași fotografie a ziarului au circulat pe rețelele de social media din 2020. AFP le-a demontat deja în limbile olandeză și greacă.

Ce susținea ziarul

Imaginea distribuită în toate postările de pe Facebook arată un ziar numit „The Sovereign Independent”. AFP a făcut o căutare pe Google folosind numele ziarului și titlul articolului și a găsit o versiune arhivată a ediției complete a ziarului, cu același titlu pe prima pagină. Acesta a fost a patra ediție a ziarului, publicată în iunie 2011.

Pe prima pagină a ediției complete, alături de fotografia lui Bill Gates, se poate citi următoarea afirmație: „Lumea are astăzi 6,8 miliarde de oameni. Se îndreaptă spre aproximativ 9 miliarde. Acum, facem o treabă grozavă cu vaccinurile noi, serviciile medicale și de sănătate reproductivă, am putea să scădem asta cu poate 10 sau 15 la sută”.

Acest citat, care nu poate fi citit în imaginile postate pe Facebook, deși este adevărat, a fost scos din context și denaturat.

În exemplarul de 28 de pagini al celei de-a patra ediții a ziarului există articole inclusiv pe subiecte precum vaccinarea - scrise de osteopatul anti-vaccinare Sherri Tenpenny - și despre teoriile conspirației despre atacul din 11 septembrie. Pe lângă citatul afișat pe prima pagină a ziarului, Gates este menționat la pagina 10 a ediției, unde este continuat și articolul de pe prima pagină. Secțiunea referitoare la el spune:

„Intră în scenă chiar la conferința TED 2010 domnul Bill Gates, șeful Microsoft, cea mai mare firmă de calculatoare de pe planetă. Ce legătură are Bill Gates cu vaccinurile, vă întrebați? Vedeți citatul de pe prima pagină. Acestea sunt cuvintele sale EXACTE. Începeți să înțelegeți imaginea?”

Captură de ecran cu prima pagină a celui de-al patrulea număr al The Sovereign Independent, realizată pe 13 iulie 2021

Deși site-ul ziarului The Sovereign Independent nu mai poate fi accesat în prezent, o versiune arhivată poate fi recuperată folosind platforma de arhivă digitală Wayback Machine. The Sovereign Independent a fost un ziar din Irlanda, lansat în 2009, care pretindea că „diseminează informații pe care sursele mass-media obișnuite le evită sau refuză să le tipărească”. Compania care conducea ziarul, The Sovereign Independent News Limited, este acum dizolvată.

Ziarul a publicat o primă ediție în septembrie - octombrie 2009, ultimul număr fiind cel de-al șaptelea, din mai - iunie 2013. Unele dintre edițiile ziarului pot fi încă găsite online, inclusiv cea de-a patra, contrar celor descrierii din imaginea publicată pe Facebook.

Ce a spus Gates în discursul său la TED din 2010?

AFP a căutat pe Google folosind cuvinte cheie din citatul atribuit lui Bill Gates și a găsit o discuție TED de 30 de minute pe care creatorul Microsoft a susținut-o în februarie 2010 pe tema reducerii emisiilor de carbon. În videoclipul publicat pe YouTube, Gates rostește citatul folosit în ediția ziarului The Sovereign Independent, la minutul 4:35:

În timpul discursului, Gates susține că cantitatea de emisii de CO2 provine de la 4 factori: populația, serviciile pe care le folosește fiecare persoană, energia pentru fiecare serviciu și cantitatea de CO2 emisă per unitatea de energie. În opinia sa, fiecare trebuie abordat pentru a reduce emisiile de carbon.

Despre primul factor Gates spune: „Mai întâi avem populația. Lumea are astăzi 6,8 miliarde de oameni. Se îndreaptă spre aproximativ nouă miliarde. Dacă facem o treabă grozavă cu vaccinurile noi, serviciile medicale și de sănătate reproductivă, am putea să scădem asta cu poate 10 sau 15 la sută, dar aici vedem o creștere de aproximativ 1,3.”

Această afirmație este cea care a fost ulterior interpretată greșit de mai mulți oameni ca o chemare la reducerea populației mondiale. Cu toate acestea, Gates a susținut că creșterea populației poate fi redusă cu 10 până la 15%, așadar în mod clar că nu vorbea despre populația în sine.

Această din urmă propoziție nu lasă loc pentru alte interpretări: „… aici vedem o creștere de aproximativ 1,3 [deci de 1,3 ori valoarea actuală a populației]”. Dacă ar fi vorbit despre reducerea populației cu 10-15 la sută, discuția despre o creștere ar fi contradictorie, deoarece scăderea unui număr cu un procent pozitiv nu poate produce un mai număr mare.

Stenograma discursului poate fi găsită aici, fiind disponibilă și în limba română.

Poziția lui Gates cu privire la vaccinare

Gates spune în general că vaccinarea va reduce ratele mortalității în rândul copiilor, crescând astfel șansa ca un copil să supraviețuiască până la maturitate. La rândul său, acest lucru va încuraja părinții să aibă familii mai mici. În scrisoarea sa anuală din 2011, el spune că: „pe măsură ce rata de deces în copilărie este redusă, în decurs de 10-20 de ani această reducere este puternic asociată cu familiile care aleg să aibă mai puțini copii. Deși ar putea părea logic că salvarea vieții copiilor va provoca suprapopularea, opusul este adevărat.”

Gates, cel mai bine cunoscut pentru cofondarea companiei Microsoft în 1975, a lansat Fundația Bill și Melinda împreună cu fosta sa soție, Melinda, ]n anul 2000. Potrivit site-ului său, Fundația a cheltuit de atunci un total de 53,8 miliarde de dolari pentru finanțare filantropică.

După izbucnirea pandemiei de Covid-19 în 2020, Gates a început să le ceară celor mai bogate țări din lume să investească în dezvoltarea vaccinurilor. Până în decembrie 2020, Fundația Bill și Melinda Gates a investit un total de 1,75 miliarde de dolari în combaterea Covid-19 prin dezvoltarea și distribuirea vaccinului, inclusiv prin fonduri acordate pentru Covax, inițiativa globală menită să asigure accesul echitabil la vaccinurile împotriva COVID-19, condusă de Organizația Mondială a Sănătății și prin sprijin direct pentru unii producători de vaccinuri.

Pe 13 iulie 2021, peste 3,47 miliarde de doze au fost administrate la nivel global și 25,4% din populația lumii a primit cel puțin o doză de vaccin Covid-19. Vaccinarea împotriva Covid-19 a devenit obligatorie pentru toți adulții în foarte puține țări din lume în iulie 2021, de exemplu în Tadjikistan sau Turkmenistan, în timp ce un număr tot mai mare de țări și teritorii din întreaga lume obligă oamenii din anumite sectoare să se vaccineze.

Traducerea și adaptarea
BILL GATES VACCINARE COVID-19