(AFP / Alberto Pizzoli)
Doctor italian face afirmații false despre Covid-19
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 4 Decembrie 2020, la 16:04
- Actualizat pe 15 Ianuarie 2021, la 18:25
- 9 minute de citit
- De: AFP Belgrad, AFP România
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Videoclipul a fost postat pe Facebook pe 24 septembrie 2020 și a fost distribuit de peste treizeci de mii de ori de atunci. Acesta continuă să fie vizionat și distribuit în decembrie și a apărut pe Facebook, de exemplu aici, pe 12 noiembrie 2020. Același videoclip a fost publicat și în alte limbi, inclusiv sârbă, poloneză și arabă. A fost șters de pe YouTube pentru că „a încălcat termenii și condițiile YouTube”. Videoclipul a apărut pentru prima dată pe contul de Facebook al lui Roberto Petrella pe 12 august.
În clipul de șapte minute, un bărbat într-un halat alb de laborator, identificat de AFP drept doctorul Roberto Petrella, a spus că numele Covid-19 aparține unui „program de exterminare în masă” care vizează „depopularea a peste 80 la sută” din populația lumii.
El avertizează împotriva vaccinării pentru Covid, susținând că aceasta va îmbolnăvi oamenii și, în cele din urmă, îi va ucide. Potrivit acestuia, nu există niciun test care să poată detecta cu precizie virusul, dar există un plan care să declare 90 la sută dintre cei testați pozitivi.
AFP Fact Check a căutat pe Google informații despre doctorul Roberto Petrella și a găsit articole din mass-media care descriu opiniile anti-vaccin ale medicului. Potrivit publicației Ekuo News (în italiană), Petrella este ginecolog, cunoscut pentru poziția sa contra vaccinării împotriva HPV (Human Papilloma Virus).
AFP Fact Check a constatat că cel puțin cinci dintre afirmațiile pe care Petrella le face în videoclip sunt false sau speculative. Petrella citește un text: afirmațiile sale sunt foarte asemănătoare cu cele ale mesajului extrem de viral care a circulat sub numele de „Plandemic”, pe care AFP l-a demitizat la începutul acestui an.
COVID-19 nu este „numele virusului, ci al unui plan de reducere a populației”: Fals
La începutul videoclipului, Petrella spune că, de fapt, Covid-19 înseamnă „certificat de identificare a vaccinării cu inteligență artificială” și că numărul 19 „este anul în care a fost creat”. El susține, de asemenea, că numele virusului reprezintă un „program de exterminare în masă” și că „nu este numele virusului, este mai degrabă numele planului internațional de control și reducere a populației”.
Nu este adevărat.
Covid-19 este o boală cauzată de o nouă tulpină de coronavirus.
„CO”, C-O, înseamnă corona, „VI” înseamnă virus, „D”pentru boală („disease” în engleză), deci „Covid”, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferință de presă pe 11 februarie 2020, când a fost anunțat numele bolii.
AFP Fact Check a mai verificat deja o altă afirmație, care a circulat pe rețelele sociale din întreaga lume, potrivit căreia Covid-19 înseamnă „China Outbreak Virus in 19 December” („Focarul de virus chinezesc din 19 decembrie”).
Potrivit OMS, Covid-19 este o boală infecțioasă cauzată de un nou virus din aceeași familie de viruși cu Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și unele tipuri de răceală obișnuită. A fost detectat pentru prima dată la sfârșitul anului 2019 în orașul chinez Wuhan. Virusul care provoacă boala Covid-19 a fost numit SARS-CoV-2.
Teoriile conspirației despre „planurile internaționale de control” prin implantarea unui microcip cu un vaccin și „pentru reducerea populației” circulă pe rețelele sociale de mult timp, dar din ce în ce mai mult de la izbucnirea pandemiei de COVID-19.
Ambele „planuri” sunt atribuite cel mai adesea filantropului miliardar Bill Gates, deși Petrella nu menționează numele său. AFP Fact Check a verificat mai multe afirmații false legate de Gates, de exemplu aici, aici și aici.
Vaccinarea slăbește sistemul imunitar și ne va ucide: Fals
Petrella susține că vaccinările anterioare „au slăbit imunitatea”. El susține, de asemenea, că vaccinul împotriva COVID-19 vizează „depopularea” masivă a peste 80% din populație. Vaccinarea ne va face „grav bolnavi, slăbiți” și, în cele din urmă, ne va ucide, a spus el.
„Este o aberație. Dimpotrivă, vaccinul ne întărește sistemul imunitar. ” a declarat Ștefan Dascălu, cercetător român în imunologie la Universitatea Oxford, într-un interviu telefonic cu AFP România, pe 3 decembrie 2020. „Vaccinul antrenează corpul să recunoască virusul și, în cazul în care intră în contact cu acesta, să poată să aibă un răspuns și să lupte împotriva lui. ” a adăugat Dascălu.
Întrebată dacă vaccinurile pot prăbuși sistemul imunitar, Maja Stanojevic, virolog la Institutul de Microbiologie și Imunologie din Belgrad și consultant al Organizației Mondiale a Sănătății a răspuns: „Nu. Punct."
Ea a declarat pentru AFP Belgrad într-un interviu telefonic din 19 august 2020 că „nu există o procedură medicală fără risc. Există un anumit risc de consecințe nedorite pentru orice vaccin, dar având în vedere nivelul general al populației și numărul total de persoane vaccinate, acest risc este mic.”
„Până în prezent nu este documentat în toată istoria omenirii niciun vaccin care să fi ucis populația.” a declarat profesor doctor Monica Licker pentru AFP România prin email, pe 3 decembrie 2020. Licker este Director al Departamentului XIV Microbiologie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.
„În condițiile în care secțiile spitalelor sunt pline de pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, vaccinarea este singura metodă care să asigure o protecție eficientă în momentul de față, pentru a scădea numărul îmbolnăvirilor, mortalitatea, pentru a debloca economia și pentru a asigura revenirea la o viață normală.” a adăugat Licker.
Potrivit OMS, „vaccinurile sunt de fapt foarte sigure, în ciuda opiniilor contrare din multe publicații anti-vaccin. Majoritatea efectelor secundare adverse ale vaccinului sunt minore și temporare, cum ar fi o durere în braț sau febră ușoară.”
Oamenii de știință din întreaga lume se străduiesc să creeze un vaccin pentru Covid-19, care a provocat peste 1,4 milioane de vieți în întreaga lume, potrivit unui bilanț al AFP din 3 decembrie 2020. Potrivit OMS, 51 de vaccinuri candidate sunt în prezent testate pe oameni.
Guvernul britanic a aprobat recent un vaccin Covid-19 pentru uz general.
Persoanele nevaccinate nu vor putea „părăsi casa sau călători”: Nefondat
Petrella speculează că „majoritatea persoanelor nevaccinate vor înceta să mai existe pentru societate. Nu veți putea călători fără un vaccin ... să mergeți la cinema și, în viitor, nici măcar nu veți putea părăsi propria casă. Acest lucru se întâmplă deja în unele orașe chineze. ”
Din august, când a fost publicat clipul lui Petrella, până în această toamnă, guvernul chinez nu a anunțat nicio restricție drastică. Restricțiile din China, unde sute de mii de oameni au fost deja injectați cu vaccinuri experimentale chinezești, sunt în prezent similare, dacă nu chiar mai slabe, decât cele existente în Europa și SUA, viața obișnuită ajungând aproape de normalitatea pre-Covid.
Restricțiile de călătorie legate de Covid-19 sunt în prezent în vigoare în multe țări ale lumii, unele cerând vizitatorilor lor să intre în carantină la sosire sau să prezinte un test PCR negativ, dar este mult prea devreme pentru a spune ce se va întâmpla când vaccinarea se va răspândi. Cerințele de vaccinare la intrarea în țară sunt deja utilizate pe scară largă în întreaga lume în cazul febrei galbene, în multe țări care solicită călătorilor să arate că au fost inoculați împotriva ei.
De exemplu, Marea Britanie a respins săptămâna aceasta zvonurile despre „pașapoarte de vaccinare în Marea Britanie”, în timp ce în viitor Australia ar putea solicita celor care sosesc din străinătate să fie vaccinați împotriva coronavirusului sau să fie supuși unei carantine prelungite.
Testele nu sunt fiabile și nu pot detecta virusul SARS-CoV-2: Fals
„Testele nu sunt de încredere și niciunul dintre teste nu este capabil să detecteze cu precizie virusul SARS CoV-2”, a spus Petrella.
"Aceasta este o afirmație absolut falsă", a declarat Oliver Stojkovic, genetician și profesor al Facultății de Medicină a Universității din Belgrad, pentru AFP Serbia, la 31 august 2020.
„Toate testele PCR utilizate pentru detectarea virusului SARS-CoV-2 sunt fiabile și precise datorită faptului că încă din 11 ianuarie a fost identificată informația genetică completă a virusului, ARN (care poartă informații genetice, nota editorului)."
„Această metodă PCR detectează în mod specific ARN-ul din noul coronavirus, specific SARS CoV2. Testul nu detectează prezența materialului genetic de la alți viruși ”, a spus el.
Testul PCR, „polymerase chain reaction” în limba engleză, este utilizat pentru a detecta virusul SARS CoV2. Nu trebuie confundat cu un test de sânge care verifică anticorpii odată ce o persoană a avut virusul și a fost vindecată.
„Testarea moleculară sau testarea PCR detectează materialul genetic al virusului și astfel poate detecta dacă o persoană este infectată în prezent cu virusul Covid-19 (SARS-CoV-2). Secvența genomică completă a virusului a fost dezvăluită de autoritățile chineze la începutul lunii ianuarie, ceea ce a permis multor laboratoare să dezvolte teste PCR care sunt acum utilizate pentru detectarea cazurilor din întreaga lume", a spus OMS.
AFP Fact Check a verificat anterior afirmația că testele PCR nu pot face distincție între noul coronavirus și alte boli infecțioase, inclusiv răceala obișnuită.
Testare în masă făcută în școlile franceze: Fals
Petrella speculează că există un scop de a declara „pozitive aproximativ 90% din persoanele testate”, insistând că „de aceea au început procesul de testare cu copiii”. El a spus că „pe 11 mai ... în Franța se impuneau teste în masă în toate școlile. Au fost aproximativ 700 de mii de teste în fiecare săptămână. ”
Nu este adevărat.
AFP Belgrad a realizat o căutare pe Google și nu a găsit știri despre testarea în masă a copiilor în școlile franceze după ce au fost redeschise pe 11 mai.
Dimpotrivă, în recomandările sale din 24 aprilie privind condițiile de sănătate din școli, lansate înainte de redeschiderea lor din 11 mai, Consiliul Științific Francez, o instituție independentă, nu a recomandat testarea în masă a școlarilor.
„Consiliul științific consideră că testarea PCR în masă pentru elevi și toți angajații care lucrează în școli nu este posibilă: ar afecta peste 14 milioane de persoane și ar trebui efectuată în mod regulat (la fiecare 5-7 zile) pentru a detecta cazuri și a preveni în mod eficient circulația virusului ”, se spune în document.
Consiliul științific „consideră, de asemenea, că testele serologice la momentul întoarcerii la școală pe 11 mai ar putea să nu fie de interes individual pentru elevi sau pentru personalul școlilor”.
Pe site-ul cu informații despre noul coronavirus și actualizat la 15 august 2020, în perioada în care videoclipul lui Petrella a fost publicat pe pagina sa de Facebook, guvernul francez nu a menționat testarea în masă, nici în școli, nici la publicul larg, ci a listat cazuri în care se recomandă testarea. De asemenea, a spus că, cu o astfel de politică, capacitatea sa de testare a fost de 600.000 de teste săptămânal în total, nu numai pentru școli. La sfârșitul lunii noiembrie, această capacitate se apropia de 1,3 până la 1,4 milioane de teste săptămânal, potrivit aceluiași site.
AFP a scris pe 10 noiembrie că guvernul a anunțat că 1 milion de teste antigenice vor fi disponibile pentru profesori și personal auxiliar din școli. Inițial, „doar personalul (profesorii, personalul administrativ, supraveghetorii) va fi vizat, nu elevii”, a spus acesta.
Petrella speculează că, în urma testării copiilor pentru COVID-19, „întreaga familie și toate contactele imediate vor fi, de asemenea, forțate să facă testul”. E o afirmație înșelătoare. Regulile diferă de la o țară la alta și nu este clar despre ce țară vorbește Petrella. În România, regulile spun că orice persoană care a intrat în contact cu cineva care a fost testat pozitiv cu Covid-19 trebuie să se autoizoleze acasă. Ar trebui să fie testați doar cei care dezvoltă simptome.
A avea virusul nu înseamnă neapărat că sunteți bolnav: Adevărat
Aceasta este singura afirmație a lui Petrella care este adevărată.
Unii oameni se pot infecta cu noul coronavirus, dar nu au simptome de Covid-19, spun experții. Încă nu se știe câți oameni sunt asimptomatici, deoarece se simt bine și, de obicei, nu sunt testați decât dacă știu că au fost în contact cu o persoană pozitivă.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne