Poza nu arată un protest din ianuarie 2022 în Ottawa, ci un protest din 1991 în Moscova

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 3 februarie 2022, la 16:11
  • 5 minute de citit
  • De: AFP Germania
  • Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Imaginea unui protest în masă a fost distribuită de zeci de mii de ori pe Facebook, cu afirmația incorectă că arată un protest recent din Ottawa, Canada, unde, potrivit unor utilizatori, „două milioane de oameni” ar fi protestat „în stradă cerând libertate”. Mai multe proteste au avut loc în Canada la sfârșitul lunii ianuarie 2022, care au continuat la începutul lunii februarie, dar fotografia respectivă nu a fost făcută atunci, ci în 1991, la Moscova.

„Ottawa-Canada. 31-01-2022. STOP TIRANIEI NWO (Noua Ordine Mondială - n.r)!!!", spune această postare de pe Facebook - ștearsă ulterior - din 31 ianuarie. Postarea prezintă o imagine care arată o mulțime masivă de oameni într-o piață. Aceeași imagine a fost postată de alți câțiva utilizatori (aici, aici) care susțin că „două milioane de oameni” cer liberate pe străzile din Ottawa, Canada. Utilizatorii mai susțin că televiziunile nu au difuzat „nimic despre uriașa manifestație”.

Imaginea a fost, de asemenea, distribuită aici de Iulian Preda, primarul comunei Sâmburești din județul Olt, oponent al vaccinurilor Covid-19. Postarea sa a adunat peste 30,000 de distribuiri în câteva zile.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 2 februarie 2022

Chiar dacă în ultimele zile începând cu sfârșitul lunii ianuarie 2022 în Ottawa au avut loc mai multe proteste masivecu câteva mii de participanți, imaginea distribuită pe rețelele de socializare nu a fost făcută Canada anul acesta, ci în Moscova în 1991.

În august 2021, AFP a verificat sursa acelei imagini atunci când a fost distribuită pe rețelele de socializare, cu afirmații că ar arata un protest față de măsurile împotriva pandemiei de Covid-19 din Franța. În noiembrie 2021, am demontat o altă afirmație falsă care spunea că imaginea arată un protest recent din Viena împotriva față de noile măsuri restrictive din Austria.

Cum am găsit fotografia originală

O căutare inversă a imaginilor a condus AFP pe site-ul ziarului rus Gazeta.ru, unde o fotografie foarte asemănătoare poate fi găsită într-o galerie publicată în 2016, ca parte a poveștii celei de-a 25-a aniversări a primului președinte al Rusiei, Boris Elțin.

Legenda de sub imagine spune: „Miting în sprijinul lui Boris Elțin în Piața Manezhnaya din Moscova în 1991”. Sursa a fost agenția de presă rusă Tass, unde am găsit și fotografia, precum și aici, pe site-ul Centrului Elțin, care a explicat că a fost un protest desfășurat pe 10 martie 1991.

Era asemănătoare, dar nu exact aceeași fotografie cu cea folosită în postările incorecte de pe Facebook.

Așa că AFP a făcut o nouă căutare inversă de imagine, de data aceasta cu fotografia agentiei Tass, care a condus la o imagine care arată exact ca cea folosită în postările incorecte de pe Facebook. A fost publicată în revista Atlantic la aproximativ 20 de ani de la căderea Uniunii Sovietice (poza AP este numărul 15 pe listă). Imaginea a fost realizată de fotograful agenției Associated Press (AP), Dominique Mollard, pe 10 martie 1991 și arată același protest la Moscova.

„Sute de mii de protestatari s-au adunat în Piața Manezhnaya din Moscova, lângă Kremlin, duminică, 10 martie 1991, cerând demisia președintelui sovietic Mihail Gorbaciov și a colegilor săi comuniști. La miting au participat aproximativ 500,000 de persoane, cea mai mare demonstrație anti-guvernamentală din 73 de ani de când comuniștii au preluat puterea”, se arată în descrierea imaginii pe site-ul Associated Press.

La fel ca descrierea AP, portalul independent Medusa, care publică texte despre Rusia, precizează că protestul a fost înregistrat pe 10 martie 1991, înainte de referendumul pentru supraviețuirea Uniunii Sovietice. Potrivit diverselor surse, la miting au participat între 200,000 și 500,000 de persoane.

Site-ul bibliotecii prestigiosului Institut de Studii Politice din Paris (Sciences Po) descrie și el demonstrații în sprijinul lui Boris Elțin din 10 martie 1991 și precizează că aproximativ 500,000 de oameni s-au adunat cu acea ocazie.

Protestatarii aveau pancarte pe care scria „Noi credem în Elțîn” și „Nu lui Gorbaciov”, potrivit arhivelor AFP despre protest.

Elțîn era atunci liderul Republicii Sovietice Ruse (primul președinte necomunist al Republicii Sovietice), în timp ce Gorbaciov a fost președintele URSS până la prăbușirea completă a Uniunii Sovietice la sfârșitul anului 1991.

În comparație cu alte demonstrații și imagini foto ale pieței Manejului din Moscova, AFP a remarcat câteva clădiri care pot servi drept dovadă că aceasta este locația, cum ar fi Muzeul Geologic de Stat și Biserica Marelui Mucenic Tatiana.

Protestele recente din Canada

Pe 29 ianuarie 2022, mii de protestatari s-au adunat pe Dealul Parlamentului, în Ottawa, capitala Canadei, în timp ce sute de soferi de camioni au blocat străzile din centrul orașului într-un protest care a început față de vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 pentru camionagii transfrontalieri, dar a evoluat pentru a include opoziția față de măsurile de sănătate publică luate împotriva pandemiei de Covid-19, dar și față de guvern.

Protestele care au continuat în zilele următoare au avut originea în vestul Canadei, când un „Convoi pentru libertate” a plecat de la Vancouver spre capitala canadiană pentru a demonstra împotriva restricțiilor legate de Covid-19. Protestul a început în special din cauza cerințelor recente de vaccinare pentru șoferii de camion care traversează granița dintre SUA și Canada, care au intrat în vigoare pe 15 ianuarie 2022. Mișcarea a căpătat avânt rapid pe măsură ce convoiul inițial care a traversat țara - căruia i s-au alăturat atât alte persoane, cât și alte câteva convoaie - a început să sosească în Ottawa pe 28 ianuarie 2022.

Image
Manifestanții sosesc pe Dealul Parlamentului pentru Convoiul Libertății pentru a protesta împotriva restricțiilor privind vaccinurile Covid-19 în Ottawa, Canada, pe 29 ianuarie 2022. ( AFP / Lars HAGBERG)

Pe 30 ianuarie, în semn de solidaritate cu manifestatația de la Ottawa, camionagiii au organizat ceea ce poliția a descris ca fiind un "blocaj complet" al autostrăzii 4 din provincia canadiană vestică Alberta, în vestul provinciei, de-a lungul graniței cu SUA, o arteră majoră pentru mărfurile comerciale dintre cele două țări.

În timp ce protestatarii se adunau, premierul Justin Trudeau și familia sa au fost mutați pe 28 ianuarie într-o locație necunoscută din Ottawa, după cum a relatat presa canadiană. Pe 31 ianuarie, Trudeau a condamnat acțiunile unor protestatari din weekend, când manifestanții au propagat mesaje rasiste, au arborat steaguri naziste și au dansat și urinat pe Memorialul Național de Război. De asemenea, unii dintre ei ar fi forțat o cantină locală să le servească mese destinate persoanelor fără adăpost.

Pe 2 februarie, poliția a estimat că majoritatea manifestanților au plecat după ce au ajuns la un număr de 15,000 în weekend, dar se aștepta ca numărul lor să crească din nou în zilele următoare.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne