Agenţia sanitară britanică nu a identificat nicio imunodeficiență pe termen lung în urma vaccinării
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 31 Ianuarie 2022, la 17:35
- 8 minute de citit
- De: Eva WACKENREUTHER, AFP Austria
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Se complică totul! Apar primele probleme la vaccinurile anti-Covid. Guvernul Marii Britanii admite că serurile afectează sistemul imunitar al celor dublu vaccinați”, spune titlul acestui articol în limba română publicat pe 30 decembrie 2021 și distribuit de peste 1,400 de ori pe Facebook. Articole similare au mai fost publicate aici și aici.
„În Raportul de supraveghere a vaccinării anti Covid-19 din Săptămâna 42, Autoritatea de Sănătate din Regatul Unit admite la pagina 23 că «nivelurile de anticorpi N par să fie mai scăzute la persoanele care se infectează după două doze de vaccin»”, se arată în articol. Citatul este real, dar interpretarea lui este falsă. Raportul arată, dimpotrivă, că vaccinurile sunt eficiente pentru a învăța organismul să producă anticorpi împotriva virusului Sars-Cov-2.
„Raportul de supraveghere a vaccinului COVID-19 Săptămâna 42” publicat de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie pe 21 octombrie 2021 arată un nivel mai scăzut al unui tip de anticorpi, care poate fi detectat numai după infecție (anticorpi N) și un nivel ridicat, deși în scădere în timp, de anticorpi S care este măsurat atât după vaccinare, cât și după infecție. Prin urmare, nu este surprinzător, după cum a confirmat UKHSA pentru AFP, că persoanele care au primit două doze de vaccin împotriva Covid-19 ar prezenta o creștere a anticorpilor S și un nivel mai scăzut de anticorpi N dacă sunt infectați mai târziu.
Riscul de a necesita spitalizare sau de a muri după contractarea Covid-19 „este substanțial mai mare la persoanele nevaccinate comparativ cu persoanele vaccinate”, concluzionează raportul.
Ce spune raportul britanic
UKHSA publică în mod regulat rapoarte de supraveghere privind vaccinurile Covid-19 folosite în Marea Britanie. Pagina 23 a raportului citat în articol analizează seropozitivitatea „Roche N” și „Roche S”, adică nivelurile acestor două tipuri de anticorpi din sânge (seroprevalența), pe grupe de vârstă, pe baza datelor obținute de la donatorii de sânge. Contrar a ceea ce spun articolele în limba română, acest raport nu țintește vaccinurile ARNm, ci vorbește mai degrabă despre toate persoanele vaccinate, indiferent de vaccinul pe care l-au făcut.
În studiul lor asupra acestei seroprevalențe, UKHSA a analizat mai îndeaproape două tipuri de anticorpi: anticorpi S și anticorpi N. Anticorpii împotriva nucleoproteinei (N) sunt formați de organism numai atunci când este infectat cu virusul Sars-Cov-2. Anticorpii împotriva proteinei Spike (S), pe de altă parte, sunt produși atât în timpul bolii, cât și după vaccinarea împotriva Covid-19, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al UKHSA pe 7 ianuarie 2022. Acest lucru se întâmplă deoarece vaccinurile împotriva Covid-19 administrate în Marea Britanie sunt făcute pentru a crea un răspuns imun la proteina S (Spike) a virusului, nu la alte proteine (detalii aici pentru vaccinul Pfizer-BioNTech; aici pentru Moderna și aici pentru AstraZeneca).
O examinare a anticorpilor N, prin urmare, ajută la distingerea anticorpilor cauzați de o infecție de cei după o vaccinare, explică Institutul German de Sănătate Publică RKI cu privire la alte apoarte similare. O persoană care a fost vaccinată, dar nu a fost infectată, ar prezenta doar niveluri de anticorpi S. O persoană care a fost atât vaccinată, cât și infectată ar prezenta niveluri atât de anticorpi N, cât și de anticorpi S.
Aceste rezultate erau așteptate și arată eficacitatea vaccinului
Raportul UKHSA a constatat că nivelurile de anticorpi N sunt mai scăzute la persoanele vaccinate. Acest lucru nu este deloc surprinzător, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al UKHSA. Rezultatele au arătat doar că vaccinarea funcționează și limitează infecția cu Covid-19. O infecție mai ușoară, de exemplu, datorită protecției vaccinale existente, ar putea duce, prin urmare, la un nivel mai scăzut de anticorpi N.
AFP i-a cerut și lui Daniel Sauter, profesor la Institutul de Virologie Medicală și Epidemiologie a Bolilor Virale de la Spitalul Universitar din Tübingen, Germania, să revizuiască rezultatele. „Datorită eliminării cu succes și a timpului de rezidență mai scurt al virusului în organism, formarea de anticorpi N este mai puțin puternic stimulată”, a declarat Sauter pentru AFP. Observația din raportul UKHSA este, așadar, „nu deosebit de surprinzătoare” și este în concordanță cu alte studii (cum ar fi aici și aici), conform cărora persoanele vaccinate pot elimina virusul mai repede atunci când sunt infectate, a explicat el.
Sistemul imunitar nu este distrus
Nivelul scăzut de anticorpi N nu indică un sistem imunitar distrus. „Doar nivelurile scăzute de anticorpi N nu indică faptul că sistemul imunitar este deteriorat”, a explicat Daniel Sauter. „Dimpotrivă, nivelurile mai scăzute de anticorpi N la persoanele vaccinate comparativ cu persoanele infectate nevaccinate tind să indice că sistemul imunitar este funcțional și a reușit să creeze un răspuns imunitar de succes împotriva proteinei Spike ca răspuns la vaccinare”, a spus el.
„Abilitatea de a forma anticorpi împotriva componentelor virusului nu este afectată de vaccinare. Sistemul imunitar nu este afectat de vaccinare”, a mai scris Sauter.
Întrebată de AFP, o purtătoare de cuvânt a UKHSA a mai spus că vaccinul nu a afectat în niciun fel sistemul imunitar. Însuși UKHSA recomandă vaccinarea, inclusiv cu cea de-a treia doză, împotriva Covid-19.
De asemenea, articolul susține că raportul UKHSA spune că „această scădere a anticorpilor este practic permanentă”. Cu toate acestea, raportul nu spune în niciun moment acest lucru în mod specific. La pagina 24, UKHSA a scris că „din iunie până în septembrie, profilul nivelurilor de anticorpi din aceste cohorte scade treptat”, dar aceasta se referă totuși la scăderea imunității induse de vaccin împotriva Sars-Cov-2 la câteva luni după vaccinare, fapt care este cunoscut și un motiv pentru care experții recomandă o doză de rapel.
Persoanele vaccinate nu sunt mai expuse riscului de mutație
De asemenea, este falsă afirmația că „pe termen lung, cei vaccinați sunt mult mai sensibili la posibile mutații ale proteinei Spike, chiar dacă au fost deja infectați și au fost vindecați o dată sau de mai multe ori”. Raportul arată că persoanele vaccinate creează un răspuns la proteina Spike. De asemenea, după cum a fost menționat anterior, sistemul lor imunitar nu este afectat de vaccinare.
Când un virus se înmulțește, uneori există deviaţii în proprietățile virusului. Aceste modificări ale virusului se numesc mutații. Totuși, chiar dacă ar exista modificări ale virusului împotriva cărora organismul a fost mai puțin capabil să lupte cu ajutorul anticorpilor existenți, înmulțirea acestor virusuri ar fi mai mică la persoanele vaccinate față de persoanele nevaccinate, a explicat Daniel Sauter pentru AFP.
AFP a demontat deja afirmațiile înșelătoare conform cărora vaccinarea forțează virusul să muteze.
Persoanele vaccinate nu sunt mai expuse riscului de contaminare sau deces decât persoanele nevaccinate
Articolele spun, de asemenea, că „vaccinurile nu previn infectarea sau transmiterea virusului” și că „de fapt, raportul arată în altă parte că adulții vaccinați sunt acum infectați mult mai des decât cei care nu sunt”. Dar aceasta este o interpretare greșită a datelor și contrazice ceea ce este afirmat în raport.
Proporția actuală de persoane vaccinate în rândul celor care sunt testate pozitiv pentru Covid-19 este legată de faptul că majoritatea oamenilor din Marea Britanie sunt vaccinați, așa cum a explicat AFP Belgrad deja în ianuarie 2022. Raportul UKHSA pe care articolul îl folosește pentru a susține această afirmație falsă afirmă (la pagina 5): „Studiile au raportat acum eficacitatea vaccinului împotriva infecției la lucrătorii din domeniul sănătății, rezidenții caselor de îngrijire și populația generală. Cu varianta Delta, eficacitatea vaccinului împotriva infecției a fost estimată la aproximativ 65% cu Vaxzevria și 80% cu Comirnaty”.
Raportul mai precizează (la pagina 12) că: „În contextul unei acoperiri vaccinale foarte mari în rândul populației, chiar și cu un vaccin foarte eficient, este de așteptat ca o mare parte a cazurilor, spitalizărilor și deceselor să apară la persoanele vaccinate, pur și simplu pentru că o proporție mai mare a populației este vaccinată decât nevaccinată și niciun vaccin nu este 100% eficient.”
În Marea Britanie, peste 84% din populația cu vârsta peste 12 ani primise două doze de vaccin Covid-19 până la 31 ianuarie 2022; iar aproape 65% primiseră a treia doză, conform datelor oficiale. Rata ajunge la aproape 90% în rândul persoanellor de peste 18 ani.
Pentru a explica cât mai simplu: dacă o populație de o sută de oameni este vaccinată și o persoană este infectată, 100% dintre infecții apar în rândul persoanelor vaccinate. Asta nu înseamnă că persoanele nevaccinate sunt mai puțin expuse riscului: nu există nimeni nevaccinat.
Pentru a da un alt exemplu: Dacă într-o populație de 100 de persoane, 90% sunt vaccinate și șase din zece persoane spitalizate sunt vaccinate, înseamnă că sunt vaccinate mai multe persoane spitalizate decât nevaccinate (șase persoane față de patru). Totuși, înseamnă și că 40% dintre persoanele care nu sunt vaccinate sunt internate (patru din zece persoane), în timp ce doar 6,67% dintre persoanele vaccinate sunt internate (șase din nouăzeci de persoane).
Boris Johnson nu a spus că Omicron atacă persoanele dublu vaccinate ca și cum nu ar avea anticorpi
Articolele menționează, de asemenea, că „într-o intervenție televizata premierul (britanic- n.r) se plângea că e dezastru pentru cei dublu vaccinași întrucât varianta Omicron îi atacă ca și cum nu ar avea niciun anticorp”.
Dar aceasta este o interpretare greșită a ceea ce a spus premierul britanic Boris Johnson pe 29 decembrie 2021, într-o vizită la un centru de vaccinare din Milton Keynes, chiar înainte de Anul Nou, când a îndemnat oamenii să își facă doza a treia împotriva Covid-19. „Îmi pare rău să spun asta, dar majoritatea covârșitoare a oamenilor care ajung în prezent la terapie intensivă în spitalele noastre sunt oameni care nu au doza booster”, a spus el. „Am vorbit cu medici care spun că cifrele cresc până la 90% în rândul persoanellor aflate la terapie intensivă”, a adăugat el.
Johnson a explicat apoi că „varianta Omicron continuă să cauzeze probleme reale” în timp ce Marea Britanie observa o creștere a numărului de cazuri în spitale. Cu toate acestea, el a spus că „este în mod evident mai blândă decât varianta Delta și suntem capabili să continuăm așa cum suntem”. „Dar există un motiv și un singur motiv pentru care suntem capabili să facem asta și este pentru că o proporție atât de mare din publicul britanic s-a prezentat pentru a se vaccina și în special pentru a primi doza booster”, a concluzionat el. Premierul britanic nu a spus că primele două doze de vaccin dăunează anticorpilor oamenilor, doar că această protecție este în scădere și c[ este nevoie de un o doză de rapel.
Peste 16,4 milioane de oameni au fost testate pozitiv pentru Covid-19 de la începutul pandemiei în Marea Britanie și 176 de mii de oameni au murit.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne