Acest videoclip nu îl arată pe managerul unei clinici din Chemnitz, Germania, care neagă existența pandemiei de Covid-19 înainte de a muri

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Mai multe postări de pe Facebook au distribuit un videoclip care se presupune că îl arată pe șeful unei clinici din orașul german Chemnitz, care a murit la începutul lunii noiembrie 2021. Videoclipul arată un bărbat care neagă existența pandemiei de coronavirus și caracterizează măsurile împotriva acesteia drept dictatură. Totuși, bărbatul din videoclip nu este șeful decedat al clinicii, ci un medic ginecolog din Königstein im Taunus din Hesse, așa cum a confirmat el însuși online, după ce AFP a pus întrebări biroului său legate de videoclip.

Un videoclip cu un bărbat vorbitor de limbă germană care se prezintă ca fiind medic, în care face mai multe afirmații despre pandemia Covid-19 și vaccinuri, precum și despre situația actuală din Germania, circulă cu afirmații precum că ar arata un manager de clinică din orașul german Chemnitz, care s-a sinucis la începutul lunii noiembrie 2021.

Videoclipul, care a fost tradus în engleză și română, a fost postat aici pe Facebook pe 22 noiembrie 2021 și a fost distribuit de peste 670 de ori de atunci.

A fost postat și aici pe 24 noiembrie 2021 de către deputatul AUR Ciprian Ciubuc, care a scris fals că aceasta este „mărturia cutremurătoare a unui doctor pneumolog din Germanuia ... ce a vaccinat timp de 500 de zile” și „s-a sinucis acum 1 săptămână”. Postarea lui a fost distribuită de peste 1,300 de ori.

O altă versiune a videoclipului a fost postată aici pe 25 noiembrie 2021 și a fost distribuit de câteva zeci de ori.

Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 26 noiembrie 2021.

Originea afirmațiilor

Pe 2 noiembrie 2021, managerul Clinicii Chemnitz a fost găsit mort în fața clădirii unei clinici. Potrivit presei, acesta a căzut de pe acoperiș și a murit la fața locului (aici, aici, aici). Cotidianul local din regiunea Chemnitz, Freie Presse, a relatat pe 10 noiembrie 2021 că poliția a exclus neglijența terților încă din stadiul incipient. „Anchetatorii nu au nicio dovadă a unui accident”, a scris ziarul.

După acest incident, utilizatorii rețelelor de socializare au început să distribuie în mai multe limbi, inclusiv în română, afirmația că managerul clinicii Chemnitz ar fi lăsat un bilet de adio. În el, acesta ar fi vorbit despre „minciuna și înșelăciunea constantă a pacienților și a persoanelor vaccinate cărora li s-a spus că vaccinurile sunt inofensive” și a spus că „vaccinurile Covid-19 sunt o armă biologică”. Postările susțin, de asemenea, că autoritățile au ținut ascunsă scrisoarea.

AFP a încercat să contacteze autorul original care a postat prima dată despre existența scrisorii, dar nu a primit un răspuns. AFP nu a putut găsi nicio altă dovadă a autenticității biletului de adio. Cu toate acestea, agenția a găsit o scrisoare mai veche, din 31 august 2021, în care managerul clinicii, acum decedat, s-a exprimat în favoarea vaccinărilor împotriva Covid-19.

Atât poliția, cât și primăria din Chemnitz au declarat pentru AFP că nu a fost găsit vreodată un astfel de bilet.

Cine poate fi văzut de fapt în videoclip

Potrivit postărilor false, videoclipul care circulă în prezent l-ar arata exact pe acest director de clinică înainte de sinucidere. În el, un bărbat vorbitor de limbă germană susține că pandemia de Covid-19 nu are „nimic de-a face cu un virus” și caracterizează măsurile luate pentru combaterea acesteia ca fiind o „dictatură”. Calitatea videoclipului este atât de proastă încât bărbatul nu poate fi recunoscut.

AFP Germania, care a demontat videoclipul aici, a căutat pe internet imagini și a găsit o versiune din 21 septembrie 2021 în care bărbatul poate fi recunoscut clar. În videoclip, care este identic ca conținut, numele „Dr. Guido Hofmann” este de asemenea afișat.

Hofmann are propriul său canal de Telegram unde postează în mod regulat clipuri cu el însuși. El apare în aceeași cameră din nou și din nou în alte videoclipuri. În aceeași cameră a fost filmată și înregistrarea distribuită în postările false. AFP a comparat fotografiile celor doi bărbați și a constatat că Hofmann nu seamănă cu directorul clinicii din Chemnitz. Din motive de confidențialitate, AFP nu va arăta acest lucru într-o comparație directă a imaginilor.

Pe platforma germană de programare pentru cabinetele medicale numită „Doctolib”, Hofmann figurează ca fiind un medic ginecolog din Königstein im Taunus din statul german Hesse.

Hofmann și angajatul său confirmă că el este în videoclip

AFP a trimis videoclipul pe adresa de email a cabinetului lui Hofmann. O angajată a spus într-un apel telefonic din 24 noiembrie 2021 că nu a putut să-l contacteze pe doctor la telefon. Cu toate acestea, ea a vizionat videoclipul și a confirmat pentru AFP că: „Da, acesta este dr. Guido Hofmann, șeful meu”.

Mass-media a relatat de mai multe ori despre Hofmann pentru că a răspândit teorii ale conspirației, inclusiv despre coronavirus. Conduce un canal de Telegram pe care s-a dovedit că răspândește afirmații false. De exemplu, el vorbește despre o cameră web presupus manipulată din Trieste, care ar fi trebuit să facă o demonstrație împotriva măsurilor Covid-10 din Italia să dispară. El a răspândit, de asemenea, afirmația falsă că vaccinările împotriva Covid-19 ar duce la cancer.

În seara de după ancheta AFP, Hofmann a publicat un alt videoclip pe Telegram. În el, doctorul confirmă că înregistrarea care circulă în prezent pe Facebook îl arată de fapt pe el și nu pe șeful clinicii Chemnitz.

Notă: Numele managerului clinicii Chemnitz nu este menționat în acest material ca măsură de protecție a vieții sale private. 

Vă gândiți la sinucidere, vă faceți griji pentru altcineva sau ați pierdut pe cineva din cauza unui suicid? Puteți găsi ajutor la acest număr de telefon gratuit pentru consiliere telefonică vineri, sâmbătă și duminică, de la 19:00 la 07:00: 0800 801 200 sau prin email 24/7 la sos@antisuicid.ro.

Traducerea și adaptarea
COVID-19 VACCINARE