Sucul de portocale nu este „pozitiv” la Covid-19, ci doar distruge testul antigen
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 19 Ianuarie 2022, la 12:06
- 7 minute de citit
- De: AFP Factual
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Baaaaaaiiiiii!!!!!!! Luați sa vedeti si voi de ce ne tin astia in case si ne fac ce ne fac!!!! Cine nu crede sa ia portocala si sa incerce! Pai voi va dati seama cum suntem manevrați????”, spune descrierea unui videoclip în limba română postat aici pe Facebook pe 14 ianuarie 2022 și distribuit de peste 93,000 de ori de atunci. Videoclipul arată o femeie care toarnă suc dintr-o portocală proaspătă în caseta unui test antigen Covid-19 al unei mărci necunoscute. Testul pare apoi să dea rapid un rezultat „pozitiv”, ceea ce a determinat atât utilizatorul care îl filmează, cât și mulți utilizatori să critice fiabilitatea testelor în confirmarea infecțiile cu Covid-19 și cifrele oficiale ale infecțiilor, deși mulți au făcut-o cu umor.
„E normal testele sânt pozitive”, spune un comentariu al unui utilizator care sugerează că testele sunt deja remediate, în timp ce altul adaugă: „Degeaba nu treziți prosti la realitate. Oameni sunt fixați că există Covid nu are nimeni cum să le scoată asta din cap”.
Alți utilizatori, însă, au încercat să explice că testul nu a fost utilizat corect și nu este menit să testeze altceva decât o probă umană. „Normal ca da eroare daca tu ii pui acid citric in loc de saliva.pune-ti in motor la masina apa in loc de ulei,vezi ce-ti da.testul e facut pt om,nu pt plante.vai de ea țara,cu asa IQ”, a scris un utilizator. Într-adevăr, la fel cum utilizarea salivei sau a urinei unui bărbat într-un test de sarcină nu ar da un rezultat real, testarea oricărui fel de alimente pe un test Covid-19 nu poate da un rezultat sigur.
Testele pentru Covid-19 au fost subiect de dezinformarea încă de la începutul pandemiei. AFP a demontat în tot acest timp afirmații precum acelea că testele sunt măsluite în avans sau că testele PCR nu pot distinge virusurile gripale de coronavirusuri.
AFP a demontat, de asemenea, multe alte videoclipuri în care diferite alimente și băuturi au fost folosite pentru a susține că testele Covid-19 nu sunt de încredere sau că numărul de cazuri este umflat: cu Coca-Cola si sos de mere, Red Bull, bere sau apă de la robinet, precum și cu căpșuni. AFP a verificat deja afirmațiile cu privire la sucul de portocale și testele de antigen aici în spaniolă și aici în sârbă.
Testele cu antigen, totuși, trebuie utilizate urmând instrucțiunile: cu o soluție tampon și cu un tampon nazofaringian uman adecvat.
Cum funcționează un test antigen Covid-19?
Există în prezent sute de teste diferite pentru Covid-19 care pot fi împărțite în două categorii: cele de diagnostic (test PCR și antigen) pentru a determina dacă o persoană este infectată și cele serologice, care arată dacă o persoană a fost infectată în trecut.
Testele serologice pot fi folosite pentru a verifica dacă o persoană are anticorpi împotriva coronavirusului în sânge. Acest test este în mare parte folosit de oamenii de știință pentru a estima câte persoane au fost deja infectate.
Testele PCR reproduc o parte foarte specifică a materialului genetic al coronavirusului dintr-o probă prelevată dintr-un tampon din nas și gât și examinată printr-un proces biochimic. Acest test se face în clinicile și spitalele COVID atunci când o persoană are simptome ale bolii sau dorește să călătorească.
În sfârșit, există teste antigen. Sunt mai puțin sensibile și mai puțin fiabile decât testele PCR, dar sunt mai rapide. Pentru a obține un rezultat pozitiv, trebuie să existe o cantitate mai mare de virus. Aceasta înseamnă că în momentul infecției cu SARS‑CoV‑2, când există încă doar o cantitate mică de virus în organism, testul antigen poate arăta în mod eronat un rezultat negativ.
AFP a verificat manualul de utilizare al mai multor teste antigene Covid-19, cum ar fi acesta de către producător Panbio și acesta de către producătorul MedSan. Eșantionul testat trebuie să fie un eșantion uman nazofaringian sau orofaringian și plasat într-o soluție tampon înainte de a fi aplicat la test, conform instrucțiunilor.
Rezultatul este valid și pozitiv dacă în fereastra principală apar două liniuțe distincte: linia de control (C) și linia de testare (T). Dacă apare doar linia C, testul este negativ; dacă apare doar linia T, testul este invalid. Linia de control (C) trebuie să fie întotdeauna vizibilă pentru ca testul să fie valid, deoarece arată dacă a avut loc sau nu o reacție.
Întrebați de AFP despre testarea sosului de mere pe produsul lor, oamenii de știință de la MEDsan au reprodus experimentul folosind alte tipuri de alimente și mostre non-umane. Ei au arătat că rezultatele au fost nesigure, fie neconcludente, fie negative sau pozitive.
Kai Markus Xiong, purtător de cuvânt al MEDsan, a declarat pentru AFP în decembrie 2020 că utilizarea testelor pe produse alimentare nu este validă pentru a pune la îndoială capacitatea lor de a detecta SARS-CoV-2. Sarcina, a spus el, a fost de a se asigura că testul oferă rezultate fiabile la oameni. Utilizarea pe alimente nu înseamnă că există o îndoială asupra validității sale în detectarea SARS-CoV-2.
„Testul ar trebui considerat un instrument pentru personalul instruit”, deoarece acest personal are grijă ca factorii care pot falsifica rezultatul, cum ar fi mâncarea, să nu afecteze testul”, a spus el pentru AFP.
Deci ce se întâmplă cu sucul de portocale?
AFP a vorbit deja cu câțiva experți despre testele alimentare pozitive. Aceștia au explicat de ce alimentele nu sunt pozitive la coronavirus, ci pur și simplu fac testele antigen inutile.
Claudia Denkinger, specialist în boli infecțioase și șef al Departamentului de Medicină Clinică Tropicală la Centrul de Boli Infecțioase al Spitalului Universitar din Heidelberg, a spus că un rezultat pozitiv poate fi de așteptat. „Lichidele cu acid, cum ar fi cola și vinul, descompun proteinele de pe banda de testare și acest lucru poate duce la un rezultat fals pozitiv. Descompunerea creează multe puncte de legare pentru particulele de culoare din test și dungile devin vizibile”, a explicat ea pentru AFP pe 19 martie 2021.
Profesorul de biochimie la Universitatea din Leipzig, Anette Beck-Sickinger, a mai declarat pe 19 martie 2021: „Orice lucru care denaturează proteinele falsifică testul, deoarece testul se bazează pe anticorpi care recunosc proteina virusului”. Este greu de spus fără un experiment dacă alcoolul sau alte ingrediente din bere sunt decisive pentru falsificare, dar: „Testarea cu tot felul alimentele este mai mult decât absurdă”, a explicat Beck-Sickinger.
Pe 10 decembrie 2020, Thomas Decker, profesor de imunobiologie la Universitatea din Viena, a declarat pentru AFP despre un videoclip similar în care se folosea sos de mere că: „Nu este dificil să falsifici condițiile unui astfel de test încât să dea rezultate false. Testul este conceput pentru condiții care sunt adecvate pentru a permite legarea unui anticorp de antigeni, nu pentru reacții din mâncăruri cleioase. În mod similar, ne-am putea plânge că o mașină nu va funcționa dacă puneți compot în rezervorul de benzină”.
După cum AFP a explicat în decembrie 2020, în exemplul cu Coca-cola, testele antigen sunt acoperite cu anticorpi asociați cu particule de colorant. Dacă dau peste proteina de coronavirus, are loc o reacție și culorile apar pe rezultat. Dar acest lucru se va întâmpla și dacă anticorpii sunt distruși, de exemplu cu ceva acid precum Coca-Cola sau suc de portocale. Cu o valoare a pH-ului de 2,5 și respectiv 3,5, Coca-Cola și sucul de portocale sunt lichide foarte acide. Deci, rezultatul arată că băutura a distrus testul, nu că o portocală a fost de fapt testată pozitiv pentru Covid-19.
În ianuarie 2021, virologul brazilian de la Fundația Oswaldo Cruz (Fiocruz) Fernando Motta a subliniat: „Orice test de acest tip este standardizat pentru o probă clinică specifică. În cazul testelor antigen pentru detectarea Covid-19, a spus el, testul trebuie luat din tractul respirator. Dacă se folosește o probă de alt tip, testul nu poate fi considerat eficient: „Dacă o femeie spune că a făcut un test de sarcină cu salivă, în loc să folosească proba standard, care este urina, ar crede cineva rezultatul?”, a întrebat el.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne