Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă la sediul OMS din Geneva pe 20 decembrie 2021 ( AFP / Fabrice COFFRINI)

Greșeala șefului OMS a fost catalogată în mod fals ca fiind o declarație conform căreia vaccinurile Covid-19 ucid copiii

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 29 Decembrie 2021, la 14:05
  • Actualizat pe 29 Decembrie 2021, la 14:10
  • 7 minute de citit
  • De: Elias HUUHTANEN, AFP Finlanda
  • Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Mai multe articole și postări pe rețelele de socializare distribuite de sute de ori în mai multe limbi în decembrie 2021 susțin că șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a recunoscut că dozele de rapel ale vaccinurilor Covid-19 sunt folosite pentru a „ucide copiii”. Dar nu asta a vrut să spună: organizația a declarat pentru AFP că Tedros Ghebreyesus doar s-a împiedicat de prima silabă a cuvântului englezesc „copii”. OMS spune că evaluările susțin în mod clar beneficiul vaccinării tuturor grupelor de vârstă, inclusiv copiilor și adolescenților.

„Directorul OMS a scăpat porumbelul: Vaccinurile de rapel sunt folosite pentru a ucide copiii”, spune titlul acestui articol publicat de portalul ActiveNews pe 23 decembrie 2021.

Publicând un clip de un minut de la o conferință de presă a OMS din 20 decembrie 2021, site-ul spune că extrasul îl arată pe Ghebreyesus spunând că „vedem că unele țări folosesc dozele de rapel pentru a ucide copiii”. Articolul susține că aceasta a fost „o scăpare freudiană involuntară” a directorului OMS spusă „din greșeală” cu voce tare „în timp ce vorbea despre amenințarea variantei Omicron și promova vaccinurile experimentale”.

Scăparea freudiană” - numită după neurologul și psihoterapeutul austriac Sigmund Freud - este un termen folosit pentru a descrie o eroare neintenționată considerată a dezvălui sentimente subconștiente.

Același articol a fost publicat pe alte bloguri, cum ar fi aici și aici, precum și pe Facebook aici. Aceeași afirmație a fost distribuită de sute de ori și în alte limbi, cum ar fi finlandeză, franceză sau croată.

Cu toate acestea, este fals să pretindem că șeful OMS a dezvăluit din neatenție că doza de rapel (booster) a vaccinului Covid-19 ucide copii; acesta doar s-a încurcat în declarația sa.

Image
Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 28 decembrie 2021

Site-ul ActiveNews este considerat a fi o sursă cheie de teorii ale conspirației și dezinformare. AFP a verificat de mai multe ori în trecut conținutul fals publicat de acest site (cum ar fi aici, aici sau aici).

Clipul din acest articol a fost dezactivat ulterior și a afișat următoarea notificare: „Acest videoclip a fost eliminat pentru încălcarea regulilor comunității YouTube”. Ghidurile sunt disponibile aici.

Clipul a fost extras dintr-un videoclip mai lung publicat pe YouTube de agenția rusă de știri video Ruptly.

Comentariile la articol arată că unii cititori cred afirmația împotriva directorului OMS: „Am ascultat atent până m-am plictisit (nefiind nimic plictisitor în ce spune individul, ci de fapt totul e de groază) și se aude clar: «TO KILL CHILDREN». Nu e niciun dubiu, gura păcătosului exprimă clar cu ce se ocupa gașca de la OMS”, a spus unul dintre ei.

Directorul OMS „s-a încurcat”

În videoclipul publicat pe Ruptly, putem vedea că directorul general pare să spună la aproximativ 2 minute și 40 de secunde că „unele țări folosesc dozele booster pentru a ucide copiii”. Cu toate acestea, aceasta este o interpretare incorectă a ceea ce s-a întâmplat, a explicat OMS.

Contactată de AFP, OMS a declarat pe 23 decembrie 2021 că Ghebreyesus s-a blocat pe prima silabă a cuvântului englezesc „children” și a repetat-o.

„Ceea ce s-a întâmplat luni, la conferința de presă a OMS, în timpul rostirii cuvântului „copii” este că (Ghebreyesus - n.r) a rămas blocat pe prima silabă „children” („copil” - n.r) și a ieșit să sune ca „cil/kil”, a explicat OMS. „Apoi a pronunțat corect aceeași silabă imediat după, ea ieșind audibil ca „cil-children”. Orice altă interpretare a acestui lucru este 100% incorectă”, a adăugat organizația.

Acest lucru s-a întâmplat în timp ce spunea: „Deci, dacă acesta (rapelul) va fi utilizat, este mai bine să ne concentrăm asupra acelor grupuri care au risc de a dezvolta o boală severă și deces, însă în schimb, după cum vedem, unele țări folosesc dozele booster să le administreze copiilor, ceea ce nu este corect”.

Videoclipul conferinței de presă este disponibil pe site-ul OMS, unde transcrierea arată și ceea ce spunea șeful OMS.

Image
Captură de ecran a transcrierii conferinței de presă Covid-19 publicată pe site-ul OMS, realizată pe 20 decembrie 2021

Șeful OMS comenta vizavi de echitatea vaccinării

OMS a declarat pentru AFP că organizația promovează cu fermitate utilizarea vaccinurilor pentru a proteja oamenii de Covid-19.

În declarația sa, directorul general a comentat despre disparitatea acoperirii vaccinării în țările cu venituri mari și mici. „În loc să oferi o doză de rapel unui copil din țările cu venituri mari, este mai bine să vaccinezi bătrânii în țările în care bătrânii nu au fost vaccinați, chiar și cu dozele inițiale de vaccin”, a spus directorul general în aceeași conferință de presă. În acest context, „nu a fost corect” să se acorde dozele booster copiilor, a spus el.

Într-o declarație din 24 noiembrie 2021, OMS a spus că „deși evaluările beneficiu-risc susțin în mod clar beneficiul vaccinării tuturor grupelor de vârstă, inclusiv a copiilor și adolescenților, beneficiul direct pentru sănătate al vaccinării copiilor și adolescenților este mai mic în comparație cu vaccinarea adulților în vârstă din cauza incidenței mai scăzute a COVID-19 sever și a deceselor la persoanele mai tinere”.

OMS scrie pe site-ul său (unde ultima actualizare a fost făcută 15 noiembrie 2021) că „vaccinul Pfizer/BionTech este potrivit pentru utilizare de către persoanele cu vârsta de 12 ani și peste”.

Image
Copii care așteaptă să se vaccineze cu vaccinul Pfizer-BioNTech Covid-19 pentru copii cu vârsta de 5-11 ani la Spitalul Hartford din Hartford, Connecticut, pe 2 noiembrie 2021 ( AFP / Joseph PREZIOSO)

În timpul unei conferințe de presă din 7 decembrie 2021, șeful OMS pentru Europa, Hans Kluge, a explicat totuși că „nu este neobișnuit ca astăzi să vedem o incidență de 2-3 ori mai mare (pentru Covid-19) în rândul copiilor mici decât în populația medie”. În acest context, și pentru a evita închiderea ulterioară a școlilor și revenirea învățării la domiciliu, filiala europeană a organizației a recomandat creșterea testării în școli și luarea în considerare a vaccinării pentru școlari.

„Vaccinarea copiilor ar trebui să fie discutată și luată în considerare la nivel național, ca parte a măsurilor de protecție în școli. Vaccinarea copiilor mai mici nu numai că le reduce rolul în transmiterea Covid-19, dar îi protejează și de severitatea pediatrică, indiferent dacă este asociată cu COVID pe termen lung sau cu sindroame inflamatorii multisistemice”, a explicat Kluge.

Vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani a fost aprobată pentru prima dată de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite la sfârșitul lunii octombrie 2021, iar Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat-o la sfârșitul lunii noiembrie.

Potrivit FDA și EMA, cele mai frecvente efecte secundare la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani sunt similare cu cele înregistrate la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste. Acestea includ durere la locul injectării, oboseală, dureri de cap, roșeață și umflare la locul injectării, dureri musculare și frisoane. Aceste efecte sunt de obicei ușoare sau moderate și se ameliorează în câteva zile de la vaccinare. Mai mulți copii au raportat reacții adverse după a doua doză decât după prima doză.

Image
Un copil primește o doză de vaccin Covid-19, la centrul de vaccinare din Parque das Nacoes din Lisabona pe 18 decembrie 2021 ( AFP / Patricia DE MELO MOREIRA)

Cu toate că multe țări europene, precum Germania, Spania, Grecia sau Ungaria, au început deja campania de imunizare a copiilor pe 15 decembrie 2021, România încă așteaptă dozele speciale pentru vaccinarea COVID pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5-11 ani. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune că „foarte probabil” dozele pediatrice de la Pfizer vor ajunge „în ianuarie”. România intenționează să înceapă vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani împotriva Covid-19 în a doua jumătate a lunii ianuarie, a spus el.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, până la 28 decembrie 2021, peste 6,5 milioane de doze de vaccin Covid-19 au fost administrate la această grupă de vârstă în Statele Unite, în timp ce peste 3,9 milioane de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost vaccinați complet cu vaccinul Pfizer-BioNTech, care este singurul aprobat în prezent pentru această categorie de populație.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne