Oamenii trec pe lângă Centrul Național pentru Boli Infecțioase din Singapore, unde sunt îngrijiți pacienții care suferă de noul coronavirus Covid-19, pe 3 aprilie 2020. ( AFP / Roslan RAHMAN)

Ministerul Sănătății din Singapore nu a concluzionat că boala Covid-19 este cauzată de o bacterie

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 3 Decembrie 2021, la 09:54
  • 4 minute de citit
  • De: AFP Singapore
  • Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Zeci de postări de pe rețelele de socializare distribuite de sute de mii de ori în limba română doar în noiembrie 2021 susțin că oamenii de știință din Singapore au efectuat prima autopsie din lume a unui pacient cu Covid-19 și au descoperit că boala este de origine mai degrabă bacteriană decât virală. Însă Ministerul Sănătății din Singapore a negat aceste afirmații, care au circulat pe rețelele de socializare în mai multe limbi încă de anul trecut. Mai mult, prima autopsie a unui pacient cu Covid-19 a fost efectuată în februarie 2020 în China, iar experții și autoritățile sanitare spun că boala este cauzată de un virus, nu de bacterii.

„În sfârșit! Singapore a devenit prima țară din lume care a efectuat o autopsie a unui cadavru cu Covid-19. În urma unor cercetări amănunțite, s-a descoperit că Covid-19 nu există ca virus, ci ca bacterie care a fost expusă la radiații și provoacă moartea omului prin coagularea sângelui”, spune începutul aceastei postări de pe Facebook din 26 noiembrie 2021, care a fost distribuită de peste 86,000 de ori de atunci. Postarea atribuie afirmațiile Ministerului Sănătății din Singapore.

Același text a fost postat de alți zeci de utilizatori de Facebook în noiembrie 2021, de exemplu aici, aici, aici și a fost distribuită de mii de ori.

Postarea este o traducere literală în română a unei afirmații false pe care AFP Singapore a verificat-o deja în august 2021 în limba engleză. Afirmația a fost, de asemenea, distribuită de mii de ori în noiembrie 2021 în cehă și finlandeză. Versiunile aproape exacte ale aceleiași farse mai susțin că această descoperire a fost făcută în Italia (în maghiară și franceză), Rusia sau Germania.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 2 decembrie 2021.

Prima autopsie la o victimă a Covid-19

Prima autopsie Covid-19 a fost efectuată asupra unui bărbat chinez de 85 de ani în februarie 2020, potrivit raportului de examinare publicat aici de Journal of Forensic Medicine din China.

Singapore a raportat primele două decese legate de Covid-19 pe 21 martie 2020, după cum a relatat aici ziarul local englez The Straits Times.

Răspunzând postărilor înșelătoare, Ministerul Sănătății din Singapore a declarat pe 7 iunie 2021 că afirmația nu este adevărată. Potrivit Ministerului, Singapore nu a efectuat o astfel de autopsie.

Covid-19 este cauzată de un virus

Experții medicali și organismele de sănătate globale, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS) (aici, aici) au spus că Covid-19 este cauzat de un virus, nu de o bacterie.

Autoritățile naționale de sănătate, din Singapore, precum și din alte țări, precum Statele Unite, Regatul Unit și România, sunt de acord că boala este cauzată de un virus numit SARS-CoV-2. Acest lucru este, de asemenea, susținut și de cercetările științifice din diferite țări, cum ar fi Australia, Italia, Franța sau România.

Antibioticele nu vindecă boala, dar pot fi administrate pacienților cu Covid-19 pentru a preveni co-infecția bacteriană, potrivit OMS.

Directorul OMS de pregătire globală pentru pericolele infecțioase, dr. Sylvie Briand, spune în acest videoclip că: „Folosirea antibioticelor pentru a trata Covid-19 nu va ajuta, deoarece este un virus și nu o bacterie. Dar ceea ce am văzut la unii pacienți internați este că li s-au administrat antibiotice, nu pentru a trata Covid-19, ci pentru a preveni suprainfectia cu alte bacterii pentru că unii oameni sunt cu adevărat fragili și ne temem că, pe lângă Covid-19, pot lua și o altă infecție bacteriană.”

Aspirină ca remediu pentru Covid-19?

Postarea falsă pe Facebook mai susține că Ministerul Sănătății din Singapore a început să recomande aspirina și imromac pacienților cu Covid-19, datorită cărora „pacienții au început să se recupereze și sănătatea lor a început să se îmbunătățească”, așa că „Ministerul Sănătății din Singapore a evacuat peste 14,000 de pacienți într-o singură zi și i-a trimis acasă”.

Ministerul Sănătății a negat în această declarație din 15 iunie 2021, în care numește afirmațiile ca fiind „false” și confirmă că nu le-a făcut niciodată.

„Aspirina nu are efect direct asupra virusului care provoacă Covid-19. Dacă nu vă simțiți bine, consultați devreme un medic pentru a fi testat și tratat”, spune ministerul.

Analiza preliminară a unui studiu Recovery lansat în iunie 2021 a arătat că aspirina nu a redus semnificativ riscul de deces pentru pacienții spitalizați cu Covid-19.

AFP a încercat să găsească informații despre un medicament numit imromac menționat în postările false. Singura mențiune pe care a găsit-o a fost în această dezmințire indoneziană a unei farse similare, atribuind de data aceasta descoperirea originii „bacteriene” a Covid-19 oamenilor de știință ruși.

Toate celelalte rezultate ale căutării s-au referit la medicamentul antiparazitar Ivermectin care, conform ghidurilor actuale ale Ministerului Sănătății din Singapore, nu este recomandat pentru tratarea pacienților cu Covid-19. AFP a demontat anterior multiple afirmații false despre ivermectină ca fiind un medicament împotriva Covid-19 (aici sau aici).

AFP a demontat, de asemenea, și mai multe alte afirmații false conform cărora Covid-19 este o boală bacteriană, de exemplu aici, aici, aici și aici.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne