Personalul medical vaccinează un rezident în timpul maratonului de vaccinare organizat în „Sala Palatului” din București pe 8 mai 2021. ( AFP / Daniel MIHĂILESCU)

Un doctor american din Texas face multiple afirmații false într-un videoclip despre Covid-19

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip cu un medic american care avertizează împotriva imunizărilor împotriva Covid-19 și susține medicamente precum ivermectina și hidroxiclorochina despre care spune că pot trata boala a fost distribuit de zeci de mii de ori de la sfârșitul lunii august. Dar experții în medicină spun că afirmațiile medicului cu privire la siguranța și eficacitatea vaccinurilor utilizate pe scară largă sunt false, iar medicamentele pe care le susține nu sunt recomandate de autoritățile sanitare.

„De ce minte Arafat?”, spune titlul unui videoclip lung de 17 minute cu subtitrări în limba română publicat pe Facebook pe 25 august 2021. Videoclipul care a fost vizionat de peste 315,000 de ori pe Facebook și a fost distribuit de mai mult de 41,000 de ori îl arată pe Steven Hotze, un medic american și activist conservator din Texas, care conduce centrul de sănătate și wellness Hotze.

Pe parcursul ideoclipului, Steven Hotze face o serie de afirmații false sau nefondate, inclusiv că vaccinurile Covid-19 nu oferă imunitate și nu sunt sigure, că vaccinurile cu ARNm pot agrava infecțiile și că ivermectina și hidroxiclorochina pot preveni și trata infectarea cu Covid-19.

Captură de ecran a postării false pe Facebook realizată pe 15 septembrie 2021.

Pe 2 decembrie 2020, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a publicat o scrisoare de avertizare trimisă lui Hotze despre produsele tip vitamine neaprobate care pretind că oferă protecție împotriva Covid-19 și promovate pe conturile și site-urile sale de socializare. „Vă solicităm să luați măsuri imediate pentru a înceta vânzarea unor astfel de produse neaprobate și neautorizate pentru atenuarea, prevenirea, tratamentul, diagnosticul sau vindecarea Covid-19”, i-a transmis FDA lui Hotze.

Videoclipul cu Steven Hotze circulă din martie 2021. AFP a demontat pentru prima dată afirmațiile în limba engleză aici.

Vaccinurile ARNm sunt vaccinuri reale

Hotze susține că un vaccin ARNm Covid-19 nu este „deloc un vaccin”, ci un „tratament genic experimental cu acid ribonucleic mesager (ARNm) și funcționează cu mult diferit față de vaccinurile istorice”. Acest lucru nu este adevărat.

Vaccinurile ARNm împotriva Covid-19 sunt primele care folosesc tehnologia de ultimă oră a acidului ribonucleic, care diferă de cea a altor vaccinuri. Dar, în continuare, au aceeași funcție, potrivit experților.

În loc să se confrunte sistemul imunitar cu o parte a unui virus într-o formă slăbită sau dezactivată pentru a construi anticorpi, experții au introdus un „plan” al proteinei spike, o parte a virusului pe care organismul îl poate recunoaște și îl combate dacă îl întâlnește mai târziu. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) explică, de asemenea aici ce sunt mai exact vaccinurile mRNA Covid-19 - precum cele create de Pfizer-BioNTech și Moderna.

Mai jos avem un videoclip AFP cu privire la modul în care funcționează vaccinurile cu ARNm, explicat și în limba română aici.

Argumentarea faptului că vaccinurile cu ARNm nu sunt vaccinuri este „falsă” deoarece „proteina produsă este exact aceeași cu multe / majoritatea vaccinurilor”, a explicat pentru AFP Jeffrey Cirillo, profesor de imunologie la Colegiul de Medicină Texas A&M. El a explicat că se produc mai multe proteine prin introducerea ARNm și „de aceea aceste vaccinuri cu ARNm funcționează atât de bine”.

Grant McFadden, director al Centrul de proiectare biologică pentru imunoterapie, vaccinuri și viroterapie din Universitatea de Stat din Arizona, a fost de acord că vaccinurile ARNm ajung să atingă același obiectiv ca și vaccinurile tradiționale. „Vaccinurile cu ARNm sunt adevărate vaccinuri vii care produc antigenul dorit, proteina de vârf SARS-CoV-2, la locul injectării”, a spus el într-un email, referindu-se la virusul care cauzează boala Covid-19. El a confirmat, de asemenea, că vaccinurile nu sunt terapie genetică deoarece „nu modifică ADN-ul genetic al celulelor gazdă și nu pot modifica genele celulelor destinatarului”.

Stephen Johnston, director al Centrului de proiectare biologică pentru Inovații în medicină de la Universitatea de Stat din Arizona, nu a fost, de asemenea, de acord cu utilizarea termenului „terapie genică” pentru a descrie vaccinurile ARNm. „În mod normal, terapia genică este considerată a fi atunci când introduceți gene pentru a repara un defect genetic”, a spus el într-un email. În cazul vaccinurilor cu ARNm, „acestea sunt destinate să prevină, nu să trateze o boală”.

AFP a demontat în ultimele luni câteva alte afirmații false despre vaccinurile ARNm, inclusiv că acestea sunt toxice și că proteina spike din vaccin provoacă „aceeași boală ca și Covid-19” și dăunează organelor vitale.

Vaccinurile Covid-19 oferă imunitate

Hotze susține, de asemenea, în videoclip că vaccinurile sunt ineficiente, deoarece „nu oferă persoanelor care primesc vaccinul imunitate la Covid-19 și nici nu împiedică transmiterea acestei boli”.

Chiar dacă detaliile despre cât va dura protecția oferită de vaccinuri împotriva coronavirus sunt încă studiate și în prezent se crede că unii indivizi imunocompromiși ar putea să aibă nevoie de o a treia doză care a fost deja autorizată de FDA, vaccinurile Covid-19 sunt eficiente pentru a ajuta la protejarea împotriva formelor severe și decesului cauzate de Covid-19, inclusiv împotriva noilor variante. Pfizer și Moderna, două dintre companiile care au produs vaccinuri împotriva coronavirusului și care continuă să monitorizeze nivelul imunitatății la persoanele cărora li s-au administrat vaccinurile în studiile clinice inițiale, au raportat recent o eficacitate generală puternică la șase luni de la administrare.

CDC adaugă că „un număr tot mai mare de dovezi indică faptul că persoanele complet vaccinate cu un vaccin ARNm (Pfizer-BioNTech sau Moderna) sunt mai puțin susceptibile decât persoanele nevaccinate să contracte SARS-CoV-2 sau să îl transmită altora”. Cu toate acestea, spune centrul, „riscul de infecție cu SARS-CoV-2 la persoanele complet vaccinate nu poate fi complet eliminat atâta timp cât există o transmitere continuă a virusului în comunitate”. Acesta este motivul pentru care este încă recomandat ca oamenii să poarte maști și să practice distanța fizică chiar și după vaccinare.

Noile date publicate de CDC arată că persoanele vaccinate infectate cu varianta Delta pot transporta încărcături virale detectabile similare cu cele ale persoanelor care nu sunt vaccinate, deși la cele vaccinate, aceste niveluri se diminuează rapid. Cu toate acestea, în prezent, cele mai multe infecții descoperite în rândul persoanelor vaccinate rămân mai puțin frecvente și majoritatea noilor infecții cu Covid-19 din România, dar și din alte țări (precum Franța), sunt confirmate în rândul persoanele nevaccinate.

Vaccinurile Covid-19 sunt sigure

În videoclip, Hotze ridică probleme de siguranță cu privire la vaccinuri, susținând că „o terapie genetică experimentală care utilizează ARNm sintetic pentru a trata o boală infecțioasă nu a fost niciodată încercată pe om, din cauza eșecului său în studiile anterioare pe animale”.

Deși vaccinurile Covid-19 sunt primele care utilizează tehnologia ARNm care sunt autorizate și distribuite la nivel global, cercetările privind utilizarea tehnologiei ARNm pentru vaccinuri au început la începutul anilor 1990 și au inclus teste promițătoare pe animale.

Johnston, de la Universitatea de Stat din Arizona, a explicat pentru AFP în martie 2021 că utilizarea timpurie a ARN pentru vaccinuri „a indus reacții foarte proaste”, dar s-a constatat că a fost din cauza „secvențelor din ARN care induc semnalele de pericol către sistemul imunitar al gazdei”. Acest lucru a fost corectat prin „dezvoltarea ARN-urilor care nu generează acest răspuns”, a spus el.

În ultimele decenii, cercetările științifice privind tehnologia au adus candidați promițători la vaccin pentru alți agenți patogeni. De exemplu, un articol publicat pe 12 ianuarie 2018, înainte de pandemie, pe site-ul Nature, spunea că „vaccinurile ARNm au provocat imunitate puternică împotriva țintelor bolilor infecțioase la modelele animale ale virusului gripal, virusului Zika, virusului rabiei și altelor, în special în ultimii ani”.

Vaccinurile ARNm pentru Covid-19 au fost testate pe primate neumane (aici,aici), dar și pe oameni (aici, aici) și s-a dovedit a fi sigure și eficiente, conform CDC.

Videoclipul include, de asemenea, afirmații că mii de oameni au suferit reacții adverse severe după vaccinare, inclusiv au trecut printr-un șoc anafilactic sau au murit. CDC a spus că „anafilaxia după vaccinarea cu Covid-19 este rară” și că „nu a detectat tipare în cauza morții care ar indica o problemă de siguranță cu vaccinurile Covid-19”. „Reacții alergice severe, inclusiv anafilaxia, pot apărea după orice vaccinare. Dacă se întâmplă acest lucru, furnizorii de vaccin pot trata în mod eficient și imediat reacția”, explică CDC.

Vaccinurile cu ARNm nu înrăutățesc infecțiile

Hotze susține că vaccinurile cu ARNm pune beneficiarii într-un risc de a avea o hiperreacție a sistemului imunitar și că ar putea să înrăutățească infecțiile cu Covid-19. „Terapia genetică experimentală cu ARNm sintetic activează producția de proteine Covid-19, dar nu are un întrerupator ca să poată fi oprită. Pur și simplu continuă să se reproducă, iar sistemul imunitar continuă să creeze un răspuns imun împotriva acesteia”, spune el. Dar această afirmație este falsă, potrivit experților medicali și autorităților din domeniul sănătății.

Un medic plasează flacoane cu două vaccinuri mRNA împotriva Covid-19, Pfizer-BioNTech și Moderna, pe o masă înainte de a administra dozele la un centru medical din Ierusalimul de Est pe 10 august 2021. ( AFP / Hazem BADER)

Leifer de la Universitatea Cornell a spus că un întrerupător pentru ARNm nu este necesar, deoarece „celulele pot produce proteina spike numai atât timp cât au ARNm”. Ea a adăugat că „ARNm nu are cum să supraviețuiască pe termen lung. Nu se poate insera într-un genom și nu poate fi reprodus. Se întâmplă doar o dată. Celula se va descotorosi de ARNm și nu va mai produce proteine spike.

Cirillo de la Texas A&M a spus că „corpul este un întrerupător natural pentru orice ARNm. Există enzime în organism care degradează ARNm tot timpul” și, deși răspunsul nostru imunitar își va aminti că a văzut proteina virusului, „nu vor mai exista ARNm sau proteine din virus după câteva zile”.

CDC explică, de asemenea, pe site-ul său că „odată ce instrucțiunile (ARNm) sunt în interiorul celulelor imune, celulele le folosesc pentru a face piesa de proteină. După ce se face piesa de proteină, celula descompune instrucțiunile și scapă de ele. ”

Pfizer a explicat în studiile sale că „ARN-ul este necesar pentru sinteza proteinelor, nu se integrează în genom, este exprimat tranzitoriu, este metabolizat și eliminat de mecanismele naturale ale corpului și, prin urmare, este considerat sigur”.

Hidroxiclorochina și Ivermectina nu sunt tratamente aprobate pentru vindecarea Covid-19

În videoclip, Hotze susține, de asemenea, că „s-a demonstrat în studiile din întreaga lume că utilizarea Ivermectinei și a Hidroxiclorochinei poate preveni și trata în condiții de siguranță infecția cu Covid-19”. .

O farmacistă varsă pastile de hidroxiclorochină la Rock Canyon Pharmacy din Provo, Utah, pe 20 mai 2020. ( AFP / George FREY)

Cu toate acestea, acest lucru este fals, potrivit experților. AFP a demontat în ultimele luni mai multe afirmații false (aici, aici, aici) privind Ivermectina - utilizată în medicina umană și veterinară împotriva diferitelor tipuri de paraziți - și Hidroxiclorochina - un medicament eliberat pe bază de rețetă utilizat pentru tratarea multor afecțiuni autoimune - și presupusa lor confirmare ca tratamente împotriva Covid-19.

Pe 2 martie 2021, Organizația Mondială a Sănătății a spus că „recomandă cu tărie împotriva utilizării hidroxiclorochinei în prevenirea bolii Covid-19”. „Dovezi de înaltă certitudine au arătat că hidroxiclorochina nu a avut niciun efect semnificativ asupra decesului și internării în spital”, în timp ce alte dovezi au arătat că „probabil crește riscul de efecte adverse”, a spus organizația într-un comunicat.

„Dovezile din aceste studii arată că hidroxiclorochina are puțin sau deloc impact asupra bolilor, internării sau decesului. De asemenea, nu există dovezi că hidroxiclorochina este eficientă în prevenirea sau tratarea Covid-19 atunci când este amestecată cu zinc, azitromicină sau orice alt medicament, a spus OMS pentru AFP în aprilie anul acesta.

Dr. Jason McKnight, profesor asistent clinic la Colegiul de Medicină Texas A&M, a explicat de asemenea pentru AFP în martie 2021 că „mai multe studii au arătat că hidroxiclorochina nu numai că nu previne sau tratează Covid-19, dar pot apărea efecte adverse după utilizarea medicamentului și administrarea acestuia pot provoca mai mult rău decât poate aduce beneficii.”

În iunie 2020, FDA a revocat autorizația de utilizare în situații de urgență care a permis hidroxiclorochinei să fie utilizată pentru tratarea pacienților spitalizați din cauza Covid-19. Un raport publicat de FDA în iulie 2020 privind utilizarea hidroxiclorochinei și a clorochinei pentru tratarea pacienților spitalizați din cauza Covid-19 a arătat că pot provoca probleme grave de ritm cardiac și alte probleme de siguranță, inclusiv tulburări ale sângelui și ale sistemului limfatic, leziuni la rinichi și insuficiență hepatică.

Acest lucru nu s-a schimbat în ultimele luni. Deși multe medicamente sunt testate, în prezent există încă doar unul aprobat de FDA pentru a trata Covid-19: medicamentul antiviral Veklury (cunoscut ca și Remdesivir). FDA a acordat, de asemenea, o autorizație de utilizare de urgență pentru medicamentul pentru artrită reumatoidă baricitinib (Olumiant) pentru a trata persoanele care sunt spitalizate cu Covid-19, care folosesc ventilatoare mecanice sau au nevoie de oxigen suplimentar. FDA actualizează aici datele cu privire la ce tratamente sunt disponibile pentru Covid-19.

A health worker shows a box containing a bottle of Ivermectin, in Cali, Colombia, on July 21, 2020. ( AFP / Luis ROBAYO)

Acesta este și cazul ivermectinei, un medicament utilizat în medicina umană și veterinară împotriva diferitor tipuri de paraziți precum scabia, orbirea râului (onchocerciaza) sau păduchii. Studiile clinice sunt în curs de desfășurare în întreaga lume pentru a afla potențialele sale efectele asupra pacienților cu Covid-19, dar creșterea din ultimele luni în rețetele de ivermectină a determinat CDC să transmită o declarație pentru a avertiza cu privire la potențialele efecte nocive ale medicamentului dacă este utilizat în mod abuziv. CDC a observat o creștere a cazurilor severe din cauza persoanelor care se auto-medicamentează împotriva Covid-19 cu ivermectină veterinară.

FDA a avertizat de asemenea pe 31 august 2021 că „centrele de control al otrăvurilor din SUA înregistrează o creștere puternică a persoanelor care suferă efecte adverse după ce au luat ivermectină utilizată la animale”.

În septembrie 2021, FDA încă nu recomandă în continuare utilizarea ivermectinei, utilizată pentru tratarea infecțiilor parazitare, pentru tratamentul sau prevenirea Covid-19. „FDA nu a autorizat sau aprobat ivermectina pentru utilizare în prevenirea sau tratarea Covid-19 la oameni sau animale. Ivermectina este aprobată pentru uz uman pentru tratarea infecțiilor cauzate de niște viermi paraziți și păduchi de cap și afecțiuni ale pielii, cum ar fi rozaceea”, afirmă agenția pe site-ul său. FDA atrage, de asemenea, atenția asupra faptului că ivermectina poate interacționa cu alte medicamente, inclusiv diluanți de sânge.

Un purtător de cuvânt al agenției federale a declarat pentru AFP pe 3 septembrie 2021 că „în prezent, FDA nu a autorizat sau aprobat ivermectina pentru a fi utilizată în prevenirea sau tratarea Covid-19 la om. Până în prezent, studiile clinice publicate au arătat rezultate mixte.”

Imunitatea de turmă: nu este „mai sigur” să contractezi boala decât să fii vaccinat

La sfârșitul videoclipului, medicul din Texas spune: „Să permitem acestui virus să își desfășoare cursul în societate, astfel încât să putem dezvolta imunitatea turmei, care este mult mai sigură și mult mai eficientă decât ar putea fi această terapie genetică experimentală.”

Cu toate acestea, McKnight din Texas A&M a spus că este greșit să pretindem că este „mai sigur” să contractăm boala decât să fim vaccinați. El a explicat că „constatăm că multe organe ale corpului pot suferi daune pe termen lung din cauza Covid-19, pe lângă simptomele pe termen lung pe care le experimentează unii oameni. Vor trece ani înainte să cunoaștem efectele pe termen lung ale faptului că ați avut Covid.”

El a adăugat că, deși efectele vaccinării în timp nu sunt pe deplin cunoscute, „numeroase studii clinice care au implicat sute de mii de oameni arată că vaccinul este sigur și eficient, două criterii importante pentru dezvoltarea imunității sigure a turmei”.

McFadden de la Universitatea de Stat din Arizona a numit, de asemenea, această afirmație ca fiind „greșită și periculoasă”, adăugând că imunitatea naturală a turmei ar însemna să fie lăsat să moară un număr mare de persoane nevaccinate.

Leifer de la Universitatea Cornell a fost de acord că încercarea de a atinge imunitatea turmei, permițând virusului să-și urmeze cursul în rândul populației, este „iresponsabilă”. „Nu putem prezice cu exactitate cine se va îmbolnăvi grav sau va muri de la Covid-19. Mai mult, infecția naturală cu SARS-CoV-2 poate provoca cardiomiopatie și probleme de coagulare a sângelui, iar pe termen (persoanele care s-au îmbolnăvit) continuă să simtă oboseala timp de mai multe luni.”

„Cu aproape șapte miliarde de gazde sensibile pe această planetă, pentru a ajunge la minimum 75% dintre indivizii protejați numai de infecția naturală, am avea 5,25 miliarde de oameni infectați. Chiar și la cele mai mici estimări ale decesului cauzat de infecție (0,3 la sută), aceasta ar duce la aproape 15 milioane de decese”, a spus Leifer, adăugând că„ vaccinurile sunt sigure și eficiente și salvează deja vieți”.

În plus, atunci când se ajunge la „imunitatea turmei”, trebuie luați în considerare și alți factori. Jurnalul Nature a explicat în martie 2021 că unele dintre motivele pentru care imunitatea Covid-19 este probabil imposibilă sunt acelea că imunitatea ar putea să nu dureze pentru totdeauna și că apariția de noi variante ar putea schimba ecuația imunității turmei. În prezent, în timp varianta Delta este dominantă în întreaga lume, experții se întreabă dacă realizarea imunității turmei de Covid-19 mai este încă viabilă.

Traducerea și adaptarea
COVID-19