O imagine ilustrativă făcută la Londra pe 2 decembrie 2021 arată patru seringi și un ecran care afișează cuvântul „Omicron”, numele noii variante Covid-19 și o ilustrare a virusului. ( AFP / Justin TALLIS)

Acest tabel este o înșelătorie, nu arată că variantele de Covid-19 au fost planificate

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 6 Decembrie 2021, la 18:01
  • 7 minute de citit
  • De: AFP România
Un tabel vechi care pretinde că apariția tulpinelor de Covid-19 este pre-planificată a început să fie distribuit din nou în noiembrie 2021, odată ce Organizația Mondială a Sănătății și-a anunțat îngrijorarea cu privire la o nouă variantă, Omicron. Tabelul conține siglele mai multor organizații sanitare, inclusiv a Organizației Mondiale a Sănătății, care a confirmat pentru AFP că documentul nu este autentic. Variantele virusului care provoacă Covid-19 apar prin mutație în mod imprevizibil, potrivit experților.

„Las și io asta aici pentru oamenii smart dar și pentru televiziuni. Băieții s-au grăbit puțin, nu au mai avut răbdare până în mai 2022. Vedeți și ce mutații mai urmează. Până în 2023, ehe, mai avem multe mutații de digerat”, spune această postare de pe Facebook din 28 noiembrie 2021, distribuită de peste 4,100 de ori de atunci. Postarea prezintă o imagine cu un tabel în limba spaniolă care ar include datele de „lansare” a 21 de variante de Covid-19 între iunie 2021 și februarie 2023.

Aceeași imagine care a fost distribuită de mii de ori a fost postată de zeci de utilizatori, de exemplu aici, aici sau aici, iar unii susțin că „totul este planificat” (aici, aici).

Tabelul include noua variantă de Covid-19 numită Omicron, care a fost raportată pentru prima dată de oamenii de știință din Africa de Sud în noiembrie 2021 și a fost confirmată de atunci în peste 30 de țări.

Imaginea nu este nouă: a fost distribuită în mai multe limbi, inclusiv în română din iulie 2021 și a fost deja demontată de AFP aici. Acest program înșelător circulă în prezent în alte limbi, cum ar fi engleză, franceză sau germană.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 3 decembrie 2021.

Tabelul include sigle ale diferitelor universități și organizații, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, Forumul Economic Mondial, Universitatea Johns Hopkins și, de asemenea, Fundația Bill și Melinda Gates, sugerând că acesta este documentul lor și că au fost implicate în această „planificare”. Organizațiile au confirmat pentru AFP că această afirmație este falsă.

„Nu am mai văzut acea imagine înainte și nu am fost implicați în crearea ei”, a declarat pentru AFP Chloe Laluc, de la departamentul de implicare publică al Forumului Economic Mondial, pe 28 iulie 2021, când a început să circule. „Acesta nu este un document al OMS”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății, Tarik Jašarević, într-un e-mail trimis pe 2 august 2021. „Aceste afirmații sunt false”, a mai adăugat biroul de presă al Fundației Bill & Melinda Gates.

Universitatea Johns Hopkins a transmis pentru AFP în noiembrie 2021 că: „Aceste afirmații s-au dovedit deja a fi evident false, iar Universitatea Johns Hopkins nu a avut niciun rol în diseminarea dezinformării”.

AFP a demontat în trecut mai multe afirmații nefondate despre teoria conform căreia pandemia de Covid-19 a fost planificată, inclusiv că Bill Gates a cerut o reducere a populației prin vaccinare obligatorie în urmă cu zece ani (aici) sau că decesele, înmormântările și suprasolicitarea sistemului medical au fost regizate (aici). Afirmația că OMS a pregătit o listă de variante se încadrează și în categoria acestor conspirații „plandemice”.

Programul este greșit

Pe lângă utilizarea incorectă a siglelor OMS și ale altor organizații, așa-numitul program de lansare care circulă pe rețelele de socializare nu se potrivește cu momentul în care variantele SARS-Cov-2, virusul care provoacă Covid-19, au fost deja detectate. În timp ce OMS numește fiecare nouă variantă „de interes” sau „care determină îngrijorare” a Covid-19 în ordinea alfabetului grecesc, tabelul care se răspândește pe Facebook folosește o ordine aleatorie, începând cu cea mai răspândită variantă la nivel mondial din ultimele luni, Delta.

Lista oficială a OMS a variantelelor SARS-CoV-2 conține în prezent cinci „variante care determină îngrijorare” - Alpha, Beta, Gamma, Delta și noua variantă Omicron - precum și două „variante de interes” - Lambda și Mu.

Potrivit tabelului distribuit pe Facebook, varianta Delta urma să fie „lansată” în iunie 2021. Dar această variantă, care este una dintre cele mai transmisibile, a fost de fapt documentată pentru prima dată în octombrie 2020 în India. A devenit o variantă de interes în aprilie 2021, iar destul de rapid, în mai, a fost numită de OMS „variantă care determină îngrijorare”, ceea ce înseamnă că s-a dovedit a fi mai transmisibilă și mai violentă. Alpha, Beta și Gamma nu sunt menționate în tabelul înșelător.

Image
Captură de ecran a paginii OMS care arată variantele actuale Covid-19 care determină îngrijorare realizată pe 3 decembrie 2021.

Programul care circulă pe Facebook mai susține că varianta Eta va fi lansată în septembrie 2021, Iota în noiembrie 2021, Kappa în decembrie 2021 și Lambda în ianuarie 2022. Dar aceste variante de interes au fost deja detectate la sfârșitul lui 2020. Eta și Iota au fost declarate ca variante de interes în martie 2021, în timp ce Kappa a fost adăugată la această listă în aprilie și Lambda în iunie 2021.

Varianta Omicron

Tabelul a început să circule din nou pe rețelele de socializare în noiembrie 2021, când OMS a anunțat că Omicron este o variantă care determină îngrijorare. Conform programului care circulă online, Omicron ar fi trebuit să fie lansat în mai 2022, dar mai mulți utilizatori comentează că autoritățile internaționale din domeniul sănătății „s-au grăbit să o lanseze mai devreme” (aici, aici).

În realitate, OMS numește variante de îngrijorare pe măsură ce acestea apar în ordinea alfabetului grecesc, deși „Nu” și „Xi” au fost omise din motive de claritate, având în vedere că „Nu” sună similar cu cuvântul „nou” și „Xi” fiind un nume de familie uzual.

Prima infecție confirmată cunoscută cu varianta Omicron a fost dintr-un specimen recoltat pe 9 noiembrie 2021. Potrivit OMS, această variantă are un număr mare de mutații și dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfecție cu aceasta, în comparație cu alte variante care determină îngrijorare.

OMS lucrează în prezent cu țări și parteneri pentru a înțelege impactul potențial al variantei Omicron asupra măsurilor preventive existente, inclusiv asupra vaccinurilor.

Variantele apar aleatoriu

Mutațiile unui virus se întâmplă în mod natural și nimic despre apariția numeroaselor variante de Sars-CoV-2 nu este neașteptat sau o dovadă că pandemia a fost planificată într-un fel. Potrivit oamenilor de știință intervievați de AFP, variantele apar la întâmplare prin circulația activă a virusului atunci când acesta se reproduce în interiorul unei gazde umane.

După intrarea într-o celulă, virusul se reproduce: se copiază pentru a se răspândi. La fiecare replicare, apar erori în copia genomului virusului, similar cu o „eroare” a computerului, creând mutații care pentru unii nu vor avea un efect major, dar pentru alții l-ar putea face mai infecțios, mai mortal sau mai rezistent la anticorpi.

„Virusul suferă o mutație fără intenție și există sisteme de selecție care înseamnă că, dacă o variantă are un avantaj - mai ales dacă este mai contagioasă - va câștiga teren”, a explicat pentru AFP pe 14 iulie 2021 Catherine Hill, epidemiolog la Institutul Gustave-Roussy din Villejuif din Franța.

Oamenii de știință folosesc secvențierea genomului pentru a identifica noi variante și pentru a studia modul în care acestea pot afecta sănătatea. În prezent, una dintre cele mai populare baze de date pentru colectarea de date genomice despre SARS-CoV-2 este Inițiativa globală de schimb de date privind gripa aviară (GISAID). A fost concepută în 2006 ca un depozit de date genomice de la virusurile gripale, iar acum peste 5,78 millioane de secvențe din genomul virusului SARS-CoV-2 din sute de țări și teritorii au fost împărtășite în această bază de date, arătând modul în care virusul se răspândește în lume și dacă măsurile de control și vaccinurile încă funcționează.

Varianta Omicron a fost raportată la OMS pentru prima dată de oamenii de știință din Africa de Sud tocmai pentru că țara are o rețea genomică foarte puternică creată pentru a răspunde rapid amenințărilor pandemiei de Covid-19 încă din mai 2020. „Detectarea la timp a Omicron și partajarea imediată a genomurilor virale și a metadatelor prin GISAID a fost posibilă prin contribuțiile critice ale cercetătorilor din Botswana, Hong Kong, Africa de Sud”, spune GSAID pe site-ul său”, spune GSAID pe site-ul său.

Potrivit specialiștilor contactați în ultimele luni de AFP, este necesar să se limiteze circulația virusului, în special prin vaccinare, pentru a reduce riscul apariției unor tulpini mai rezistente sau mai contagioase. „Cu cât circulația este mai mare (a virusului, n.r), cu atât mai multe oportunități are virusul de a găsi soluții la o problemă precum vaccinarea sau imunitatea naturală”, a confirmat la jumătatea lunii februarie, Crepey Pascal, epidemiolog și biostatistician la Școala Franceză de Avansat Studii în sănătate publică (EHESP).

AFP a demontat alte dezinformări cu privire la variantele de Covid-19, inclusiv afirmația falsă că vaccinarea în masă a Covid-19 va duce la apariția de variante scăpate de sub control. De fapt, până acum, vaccinurile Covid-19 au rămas eficiente împotriva noilor variante, oferind o protecție puternică împotriva cazurilor severe și împotriva deceselor cauzate de Covid-19.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne