Primăria din Oslo este văzută (în stânga) în timp ce oamenii se bucură de priveliștea de pe un feribot din fiordul Oslo din capitala Norvegiei pe 25 iulie 2020 în mijlocul pandemiei de Covid-19. ( AFP / Odd ANDERSEN)

Norvegia nu a reclasificat boala Covid-19 ca fiind la fel de periculoasă ca gripa

Mai multe postări și articole care susțin că Norvegia a reclasificat boala Covid-19 ca fiind „nu mai periculoasă decât gripa obișnuită” au fost distribuite de mii de ori pe rețelele de socializare în mai multe limbi la sfârșitul lunii septembrie 2021. Institutul Norvegian de Sănătate Publică și doi imunologi norvegieni au confirmat pentru AFP că acest lucru este fals, spunând că a fost o interpretare greșită a unui articol publicat într-un ziar norvegian. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății și mai multor oameni de știință, există suficiente dovezi că Covid-19 este mai periculoasă decât gripa.

„Norvegia reclasifică Covid-19: Nu este mai periculos decât gripa obișnuită. Mutațiile suferite de-a lungul timpului au transformat virusul într-o boală respiratorie obișnuită”, spune titlul acestui articol publicat de ActiveNews, un portal care a mai publicat în trecut conținut fals demontat de AFP (aici, aici). Articolul a fost distribuit de sute de ori în mai multe postări de pe Facebook la sfârșitul lunii septembrie 2021 (aici, aici).

Articole similare cu afirmația că Norvegia reclasifică Covid-19 au fost postate de portaluri de știri precum Mediafax, RFI, AlephNews și Știri pe Surse, care au fost distribuite și pe Facebook (aici, aici).

Image
Captură de ecran a postării de pe Facebook realizată pe 12 octombrie 2021.

Afirmațiile au fost, de asemenea, distribuite în alte limbi, inclusiv franceză, germană și olandeză. AFP Franța a demontat afirmațiile aici.

Articolele de presă citează și traduc un material publicat pe 23 septembrie 2021 pe site-ul în limba engleză numit „Free West Media”, care se prezintă ca fiind „un nou punct de presă care își propune să prezinte o acoperire zilnică largă și imparțială a știrilor europene și mondiale dintr-o perspectivă vestică”.

În timp ce „Free West Media” nu citează o sursă pentru materialul publicat de ei, unul dintre site-urile românești a menționat că aceste informații ar putea proveni din acest interviu cu directorul adjunct al Institutul Norvegian de Sănătate Publică (FHI), Geir Bukholm, publicat de site-ul de știri norvegian „Verdens Gang” (VG) pe 20 septembrie 2021.

Interpretarea greșită a interviului

Pe 29 septembrie 2021, Institutul Norvegian de Sănătate Publică a declarat pentru AFP Fact Check că Norvegia nu a reclasificat Covid-19.

„Nu este corect să scriem că Institutul Norvegian de Sănătate Publică a afirmat că «Covid-19 nu este mai periculos decât gripa obișnuită»”, a răspuns institutul. „Această afirmație este probabil o interpretare greșită a interviului dintr-un ziar norvegian mare”, a adăugat.

În interviu, Geir Bukholm, directorul adjunct al FHI, spune: „Suntem acum într-o nouă fază în care trebuie să considerăm coronavirusul ca fiind una dintre numeroasele boli respiratorii cu variații sezoniere.”

„Coronavirusul poate fi acum comparat în special cu gripa sezonieră și infecțiile cu RS (virusul sincițial respirator)”, potrivit directorului adjunct al FHI, care a precizat că „coronavirusul se alătură altor boli respiratorii, cum ar fi răcelile și gripa sezonieră”.

Bukholm spune clar în interviu că pandemia nu s-a încheiat atâta timp cât rata de vaccinare este scăzută în alte țări și Covid-19 se răspândește încă acolo. Sistemul de sănătate norvegian va fi provocat iarna în fața unei combinații de Covid-19, virusul RS și gripa. Noile variante ale coronavirusului ar putea juca, de asemenea, un rol. El recomandă oamenilor să respecte regulile de igienă și să rămână acasă dacă sunt bolnavi.

FHI a adoptat o poziție similară. „Așa cum se menționează în articolul de știri [VG], credem că, în acest moment al pandemiei, trebuie să privim Covid-19 ca pe una dintre mai multe boli respiratorii care circulă cu fluctuații sezoniere. Aceasta înseamnă că măsurile de control care se aplică diferitelor boli respiratorii vor necesita același nivel de disponibilitate socială. Asta nu înseamnă că bolile cauzate de coronavirus și gripa sezonieră sunt aceleași”, a declarat organizația de sănătate pentru AFP Fact Check.

Expresia „nu mai periculoasă decât gripa” citată în postările de pe Facebook nu se găsește nicăieri în interviul acordat de Geir Bukholm.

Contextul epidemiologic din Norvegia

Gunnveig Grødeland, cercetător imunolog al Departamentului de Imunologie de la Universitatea din Oslo, a confirmat, de asemenea, că o reclasificare a Covid-19 nu a avut loc în Norvegia: „Din câte știu, nu a existat o reclasificare oficială în Norvegia a SARS-CoV-2 cu o notificare de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică”, a declarat ea pentru AFP pe 30 septembrie 2021.

Ea a adăugat că Norvegia se află „în prezent într-o situație în care acoperirea ridicată a vaccinării a permis revenirea la viața normală”. „Prin urmare, observăm că internările cauzate de Covid-19 sunt gestionabile și în prezent nu cresc într-un mod îngrijorător. Deci, situația din Norvegia este comparabilă cu povara bolii care este adesea asociată cu gripa sezonieră ”, a spus ea.

„Nu este corect, așa cum se menționează în articolul [din Free West Media], că FHI susține că coronavirusul (SARS-CoV-2) a suferit mutații care îl fac mai puțin periculos”, a transmis și colega ei, Anne Spurkland, profesor de Imunologie Moleculară la aceeași universitate, pe 30 septembrie 2021.

Spurkland a spus că „atunci când FHI compară Covid-19 cu gripa obișnuită, o face în termeni de mortalitate și povară asupra sistemului de sănătate observate în prezent în Norvegia, acum că o mare parte din norvegieni sunt vaccinați”.

„În ultimele săptămâni am observat o scădere treptată a cazurilor confirmate și un număr stabil sau în scădere de spitalizări în Norvegia, deși multe restricții au fost ridicate la începutul anului școlar în august. Este de sperat că campania de vaccinare din Norvegia a avut suficient succes pentru a limita răspândirea în continuare a virusului”, a explicat Spurkland.

În Norvegia, conform celor mai recente cifrele ale Ministerului Sănătății din 12 octombrie 2021, 91% din populația cu vârsta peste 18 ani a primit o primă doză de vaccin și 85,8% dintre adulții norvegieni sunt vaccinați cu două doze.

Potrivit FHI, pe 11 octombrie 2021, Norvegia avea în total 194,037 de cazuri confirmate de Covid-19 și o rată scăzută a mortalității. De când a început pandemia, doar 871 de decese au fost înregistrate la o populație de puțin peste cinci milioane.

Majoritatea restricțiilor instituite în martie 2020 pentru combaterea pandemiei cauzate de Covid-19, cum ar fi purtarea unei măști, distanțarea socială sau locurile limitate la evenimente culturale sau sportive, au fost ridicate de guvernul norvegian pe 25 septembrie 2021 având în vedere îmbunătățirea situației sanitare din țară.

Cu toate acestea, prim-ministrul norvegian Erna Solberg, a avertizat la momentul respectiv că coronavirusul „va rămâne printre norvegieni și în anii ce vor veni”. De asemenea, ea nu a exclus posibilitatea reintroducerii măsurilor de sănătate în cazul unei răspândiri explozive a unei noi variante.

„Suntem în această situație bună, tocmai pentru că am luat în serios Covid-19 timp de 18 luni, iar majoritatea norvegienilor sunt acum vaccinați. Cei care nu sunt (adulți și copii mici reticenți) nu mai sunt considerați un motiv suficient pentru a ține țara închisă”, a spus Anne Spurkland în interviul cu AFP.

Covid-19 este mai periculos decât gripa

Deși este adevărat că gripa sezonieră și Covid-19 au simptome relativ similare, așa cum este explicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ratele de transmitere și multiplicare a coronavirusului și rata mortalității acestuia arată că Covid-19 este mai periculoasă decât gripa.

Numeroși experți intervievați de AFP pentru mai multe materiale (aici și aici de exemplu) au declarat că Covid-19 este mai periculos decât gripa din mai multe motive. Persoanele infectate cu Covid-19 mor mai des din cauza bolii decât cele infectate cu gripă.

În interviul cu AFP, Institutul Norvegian de Sănătate Publică a declarat că: „La nivel individual, oamenii trebuie să primească tratamentul potrivit pentru boala în cauză. Vom monitoriza continuu epidemiologia atât a Covid-19, cât și a altor boli respiratorii și vom fi pregătiți să răspundem diferit dacă circumstanțele se înrăutățesc.”

Recomandarea CDC privind călătoria în Norvegia

Unul dintre articolele în limba română, menționează de asemenea că Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, „întărește afirmația conform căreia vaccinații transmit boala”, ba chiar mai mult „nu recomandă cetățenilor americani vaccinați să meargă în Norvegia, unde autoritățile americane consideră că e cel mai înalt risc de infectare, în ciuda gradului înalt de vaccinare”.

CDC susține poziția că „riscul de infecție cu SARS-CoV-2 la persoanele complet vaccinate nu poate fi complet eliminat atât timp cât există o transmitere continuă a virusului în comunitate”. Cu toate acestea, organizația observă că „persoanele complet vaccinate sunt mai puțin susceptibile decât persoanele nevaccinate să dobândească SARS-CoV-2, iar infectările cu varianta Delta la persoanele complet vaccinate sunt asociate cu rezultate clinice mai puțin severe”.

Pe site-ul său, CDC clasifică Norvegia ca fiind la „Nivelul 4: Foarte ridicat” de Covid-19. Acest lucru înseamnă că rata incidenței (noile cazuri cumulate din ultimele 28 de zile raportate la 100,000 de persoane) este mai mare de 500. Când articolul ActiveNews a fost publicat, pe 25 septembrie 2021, Norvegia a înregistrat 405 cazuri noi de Covid-19. De atunci, cazurile zilnice de Covid-19 din Norvegia au scăzut. Pe 11 octombrie 2021, țara avea 266 de cazuri. Pagina CDC pare să nu fi fost revizuită din 27 septembrie 2021. AFP Fact Check a contactat CDC pentru comentarii și va actualiza această verificare dacă vom primi un răspuns.

Image
Captură de ecran a paginii FHI care arată numărul de cazuri Covid-19 din ultimele 10 zile realizată pe 12 octombrie 2021.

De când biroul OMS din China a raportat focarul la sfârșitul lunii decembrie 2019, pandemia de Covid-19 a ucis cel puțin 4,85 milioane de oameni din întreaga lume. Peste 238 de milioane de cazuri de infectări au fost diagnosticate oficial de când a început focarul. Marea majoritate a pacienților se recuperează complet, dar unii suferă de efectele pe termen lung timp de săptămâni sau chiar luni.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne