Nu, această fotografie nu arată un „cimitir de mașini electrice” în Franța

O fotografie a fost distribuită de câteva mii de ori în câteva zile în postări care susțin că arată un „cimitir de mașini electrice” din Paris, Franța. Afirmația este înșelătoare; imaginea arată, de fapt, mașinile unei companii chineze de ride-sharing parcate la periferia orașului Hangzhou.

„Cimitir de mașini electrice lângă Paris. Bateriile sunt atât de scumpe încât mai bine renunți la anumite mașini decât sa le înlocuiești… reducem poluarea și încălzirea globală! Pentru o ieuropă verde! ”, arată această postare pe Facebook publicată pe 10 iulie 2021. De atunci a fost distribuită de peste 4,800 de ori.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 15 iulie 2021

Aceeași fotografie și text au fost publicate pe Facebook aici.

Afirmația este, însă, înșelătoare. O căutare inversă de imagini și o căutare de cuvinte cheie au găsit fotografii similare publicate de ziarul de stat chinez People's Daily aici pe 25 aprilie 2019. Articolul se referă la fotografii, creditate agenției de știri de stat chineze China News, ca arătând „un cimitir auto în Hangzhou”.

Image
Captură de ecran a articolului de pe site-ul chinez realizată pe 8 iulie 2021

Conform articolului, vehiculele sunt „mașini pentru închiriat cu energie nouă abandonate într-o parcare din apropierea Orașului Hangzhou aflat de-a lungul râului Qiantang”.

Mașinile par a fi mașini electrice fabricate de Grupul Kandi Technologies din China. În 2015, ziarul deținut de statul chinez Global Times a identificat vehicule similare cu aceleași sigle și vopsite alb-verde în Hangzhou ca fiind produse de Kandi.

Indiciile vizuale identice pot fi văzute atât în fotografia care circulă în postările înșelătoare (stânga), cât și în imaginea publicată de China News (dreapta), inclusiv clădirile din fundal, un stâlp electric și logo-urile de pe mașini.

Image
O comparație a două imagini cu mașini cu caracteristicile evidențiate. În stânga, o imagine a actualizării Facebook și în dreapta, o fotografie realizată de Chinanews. AFP a încercuit asemănările cu roșu.

Locația exactă a imaginii poate fi confirmată și prin imaginile din satelit de pe Zoom Earth ale zonei Shuangpuzhen , unde pot fi văzute parcarea și mașinile prezente acolo.

Imaginile din satelit mai arată bazine de apă și clădirile din fundal.

Image
O imagine prin satelit a parcării, cu clădirile vizibile în fotografia de pe Facebook înconjurată cu roșu (Zoom.earth)

Pilonii de electricitate vizibili în postarea de pe Facebook se găsesc și pe autostradă, la sud de parcare:

Image
O imagine prin satelit a parcării, cu locația stâlpilor de electricitate înconjurați cu roșu de AFP (Zoom.earth)

Vehiculele au aparținut unei companii de car-sharing cu mașini electrice din Hangzhou, numită Microcity, subsidiară a unei companii de închiriere de mașini electrice numită Zhejiang Zuopzhongyou Electric Car Service Limited, potrivit fostului brand manager al companiei.

„Mașinile din fotografie au aparținut Hangzhou Microcity”, a declarat Lou Gaofeng pentru AFP.

Lansat în Hangzhou, în 2013, serviciul de tip ridesharing (transport alternativ) cu mașini electrice al Microcity a avut drept scop combaterea emisiilor, a aglomerației și a spațiului limitat de parcare, potrivit site-ului web al guvernului local.

Serviciile de car sharing din China s-au străduit să își mențină modelul de afaceri profitabil. În 2019, ziarul cu sediul în Hong Kong South China Morning Post (SCMP) a relatat că multe firme au dat faliment după o explozie inițială în aplicațiile de car sharing în anii 2010, ajutată de prețul scăzut al mașinilor electrice.

Presa chineză a relatat că mii de mașini electrice Microcity au ajuns în parcările de la marginea orașului Hangzhou începând din 2019 (aici și aici).

Gaofeng a spus pentru ziarul local Hangzhou.com.cn în aprilie 2019 că aproximativ 3,000 de mașini Microcity sunt parcate în trei parcări diferite de-a lungul râului Qiantang, numind acest loc un „punct de tranzit”. Cu toate acestea, potrivit fostului manager al companiei, nu toate mașinile erau defecte.

„În acel moment explicasem clar că nu toate aveau probleme. Unele dintre ele aveau probleme, unele puteau fi folosite în continuare, altele aveau vârsta suficientă pentru a putea fi vândute unei alte companii și dezasamblate”, a declarat Gaofeng pentru AFP. El a adăugat: „Cele mai multe dintre ele au fost vehiculele electrice de prima generație care au fost produse în 2013 și chiar mai devreme și ar trebui înlocuite din cauza progresului tehnologic.”

Conducerea actuală a Microcity nu a răspuns la solicitările AFP.

Și în Europa, unele servicii rideshare au cunoscut eșecuri în ultimii ani. AFP a relatat în iunie cum sute de autoturisme aparținând fostului serviciu de transport auto Autolib fuseseră parcate la periferia municipalității franceze Romorantin-Lanthenay în 2018. Imaginile cu cimitirul mașinii au fost distribuite atunci cu afirmația că bateriile mașinii „otrăvesc solul”, deoarece „erau prea scumpe pentru a fi înlocuite și făceau imposibilă reciclarea vehiculelor” - acest lucru era înșelător , deoarece bateriile fuseseră scoase. În plus, acele mașini franceze au fost abandonate într-un cimitir deoarece acest sistem de car-sharing a devenit neprofitabil, și nu din cauza tehnologiei defectuoase.

Mașinile electrice sunt o tehnologie care se dezvoltă rapid, prețurile schimbându-se drastic în fiecare an. Deși este adevărat că una dintre cele mai scumpe părți ale unei mașini electrice este bateria, trebuie remarcat faptul că un pachet de baterii litiu-ion a scăzut cu 89% în termeni reali în ultimii zece ani, potrivit BloombergNEF citat de acest articol Forbes. Prețurile producției de îngrijire electrică sunt, de asemenea, foarte dependente de factori externi, precum prețul metalelor necesare pentru producerea bateriilor.

„Flota SPARK are mai mult de 500 de vehicule complet electrice. Printre acestea există și câteva mașini vechi de 7 ani. Până acum nu am avut probleme cu bateriile lor”, a declarat pentru AFP Bulgaria purtătorul de cuvânt al companiei locale de distribuție electrică SPARK pe 14 iulie 2021. Serviciile SPARK sunt disponibile și în România din 2019, în prezent fiind cel mai mare serviciu de car-sharing din țară, cu peste 550 de vehicule electrice în flota sa.

„Mașina pe care o conduc are 10 ani și nu am avut niciodată o problemă cu bateria sa. Există peste 100 de modele diferite de mașini electrice și faptul că a existat o problemă cu una dintre ele nu este o bază pentru generalizare. Dacă este o problemă cu modelul de afaceri al serviciului în cauză este o altă problemă”, a mai declarat pentru AFP Bulgaria Martin Zaimov, membru al consiliului de administrație al Asociației Bulgară a Vehiculelor Electrice.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne