Aceste cifre publicate de Agenția Europeană pentru Medicamente nu înseamnă că vaccinurile au ucis zeci de mii de persoane

Multiple postări pe Facebook care susțin că vaccinarea împotriva Covid-19 a ucis peste 15,000 de oameni în Europa au fost distribuite de mii de ori în România și Republica Moldova. Această afirmație este totuși falsă și datele care sunt prezentate sunt interpretate greșit. Postarea distribuie un tabel care arată cifre din baza de date EudraVigilance a Agenției Europene pentru Medicamente care înregistrează numărul de reacții adverse suspectate după vaccinare, dar aceste cifre nu înseamnă că există o legătură de cauzalitate cu vaccinarea și nici suma acestor efecte secundare nu este egală cu numărul total de persoane sau decese, după cum a confirmat EMA pentru AFP.

„Avem peste 15.000 de decese provocate de vaccin la nivel european pina la 03.07.2021. Sa citească aceste statistici și Primul ministru și consiliul sau consultativ”, susține o postare pe Facebook din 15 iulie 2021, distribuită de peste 230 de ori de atunci.

Postarea distribuie, de asemenea, un tabel în limba engleză cu o listă a diferitelor boli și, alături de acestea, numărul de decese ale persoanelor care au fost vaccinate cu cele patru vaccinuri Covid-19 autorizate în UE: Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Janssen (Johnson & Johnson). Conform acelei imagini, efectele secundare legate de vaccinurile Covid-19 ar fi cauzat moartea a 17,503 de persoane până în data de 3 iulie 2021.

Imagini cu date și afirmații similare au continuat să fie postate și distribuite de mii de ori și în lunile următoare, spre exemplu în octombrie (aici, aici, aici).

Image
Captură de ecran a postării false pe Facebook realizată pe 20 iulie 2021

În comentarii, autorul postului explică de unde a obținut aceste numere: baza de date „Eudravigilance” a Uniunii Europene.

Image
Captură de ecran a comentariului realizată pe 20 iulie 2021

Cu toate acestea, aceste numere sunt interpretate greșit. AFP Franța a contextualizat în trecut postări similare în lunile martie, aprilie și mai și cel mai recent în iunie 2021. AFP Germania a demontat, de asemenea, afirmații similare în martie și aprilie , la fel și AFP Olanda în mai 2021.

Toate aceste afirmații se bazează pe baza de date EudraVigilance creată în 2012 de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru a colecta „rapoarte privind reacțiile adverse suspectate la medicamente” autorizate în Spațiul Economic European (SEE). Republica Moldova nu face parte din SEE.

Aceste cifre sunt disponibile în baza de date EudraVigilance pentru cele patru vaccinuri aprobate în Europa. Datele din 3 iulie 2021 nu mai sunt disponibile deoarece sunt actualizate constant, iar acum cele mai recente cifre sunt cele din 17 iulie 2021.

Pentru a consulta rapoartele pentru vaccinurile Covid-19, trebuie să urmaţi acest link, să faceți clic pe litera „C” și apoi derulați în jos până la „Covid-19”. Există date disponibile pentru patru vaccinuri Covid-19: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Janssen (Johnson & Johnson). Pentru fiecare, pot fi consultate diferite date, dar tabelul publicat pe Facebook conține date din secțiunea numită: „Number of Individual cases for a selected reaction” („Numărul de cazuri individuale pentru o reacție selectată” - n.r), care are, de asemenea, un număr privind decesele („rezultat: fatal”, în partea dreaptă jos a capturii de ecran).

Image
Captură de ecran de pe site-ul EudraVigilance realizată pe 19 iulie 2021. Datele privind rezultatul fatal au fost încercuite de AFP.

Tabelul postat pe Facebook pare să conțină datele „rezultatului fatal” colectate pentru fiecare vaccin și grup de reacție, concluzionând că la începutul lunii iulie au existat în total 17,503 persoane care au murit din cauza unuia dintre cele patru vaccinuri Covid-19.

Dar, spre deosebire de ceea ce afirmă postarea, acest număr total nu constituie o evaluare a vaccinării: AEM are grijă să precizeze că lista efectelor adverse nu înseamnă că acestea au fost cauzate de vaccinuri.

Fără a evalua în mod critic semnificația acestor numere, postarea de pe Facebook face două greșeli: sugerează că suma tuturor acestor afecțiuni (inclusiv cazurile fatale) este egală cu același numar de persoane și sugerează că fiecare efect secundar raportat este cauzat direct de vaccinare.

Pagina principală a bazei de date oferă de fapt câteva declarații de declinare a responsabilității cu privire la semnificația acestor numere, spunând că acestea sunt „efecte secundare suspectate (...) în urma utilizării unui medicament, dar care nu sunt în mod necesar legate de folosirea medicamentului sau cauzate de acesta”. Mai mult, adaugă că aceste cifre „nu trebuie interpretate ca având înţelesul că medicamentul sau substanţa activă au produs efectul observat sau că acesta (aceasta) nu poate fi utilizat(ă) în condiţii de siguranţă”. „Numai o evaluare detaliată şi o analiză ştiinţifică a tuturor datelor disponibile pot permite formularea unor concluzii riguroase în ceea ce priveşte beneficiile şi riscurile unui medicament”, mai poate fi citit pe pagina principală a bazei de date.

Un alt mesaj apare odată ce se încearcă intrarea în baza de date, spunând că „informațiile de pe acest site web nu reflectă nici o confirmare a unei eventuale legături între medicament și efectul (efectele) observat(e)”. Utilizatorii trebuie să „confirme” citirea și înțelegerea acestui disclaimer înainte de a obține accesul la baza de date.

Image
Captură de ecran a site-ului EudraVigilance realizată pe 19 iulie 2021

Cifrele nu înseamnă că moartea a fost cauzată de vaccin

Agenția Europeană pentru Medicamente a explicat într-un email pentru AFP în 21 aprilie 2021 că: „Este important să rețineți că un raport individual de efecte secundare poate conține mai multe reacții suspectate, iar acele reacții pot fi clasificate în diferite grupuri de reacție, prin urmare suma numărului de cazuri fatale per grup de reacție nu va furniza niciodată numărul total de cazuri fatale. De exemplu, un singur raport al unui pacient care a prezentat vărsături și cefalee va fi numărat și în grupul de reacție «tulburări gastro-intestinale» și în grupul de reacție «tulburări ale sistemului nervos»”.

Agenția a adăugat în continuare că numărul de decese după vaccinare este înregistrat, dar acestea nu sunt neapărat cauzate de vaccinare: „Faptul că cineva a murit după vaccinare nu înseamnă că decesul a fost cauzat de vaccin. Autoritățile de reglementare din UE examinează cu atenție toate rapoartele pentru a stabili dacă există vreo legătură posibilă cu vaccinul.”

EMA a insistat că ar trebui să se țină cont de faptul că vaccinarea nu împiedică oamenii să moară din alte cauze: „În timpul campaniilor de vaccinare, decesele din alte cauze vor continua să apară, iar acestea se pot întâmpla la scurt timp după vaccinare. După cum s-ar putea să știți, pentru vaccinurile Covid-19, prioritatea este acordată în prezent persoanelor în vârstă, deoarece acestea prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de Covid-19 și de a muri din cauza acesteia.”

AFP a contactat din nou EMA pe 20 iulie 2021, iar agenția a explicat încă o dată că numerele sunt interpretate greșit și în prezent. „Deoarece mai multe reacții adverse suspectate ar fi putut fi incluse într-un singur raport de caz, numărul total de efecte secundare nu se va potrivi niciodată cu numărul de cazuri individuale. În mod similar, acest site web nu oferă numărul total de cazuri raportate cu un rezultat fatal. Prin urmare, datele care circulă în multe articole și postări pe rețelele sociale sunt incorecte”, a transmis agenția.

„Pentru majoritatea medicamentelor, marea majoritate a reacțiilor adverse suspectate nu sunt în cele din urmă confirmate ca efecte secundare”, a mai adăugat EMA în emailul său trimis către AFP pe 20 iulie 2021.

EMA a admis în aprilie 2021 că cheagurile de sânge ar trebui să fie listate ca efect secundar „foarte rar” al vaccinurilor împotriva Covid-19 AstraZeneca și Janssen, dar agenția a estimat în ambele cazuri că beneficiile depășesc în continuare riscurile pentru adulții de toate categoriile de vârstă. În ciuda faptului că aceste efecte adverse severe sunt descrise ca fiind „foarte rare”, unele țări fie au renunțat la utilizarea AstraZeneca și Janssen, cum ar fi Danemarca (aici, aici) sau au decis să aprobe utilizarea acestor vaccinuri doar pentru anumite grupe de vârstă, cum ar fi Franţa,Belgia și Olanda.

În luna iulie, EMA a recunoscut, de asemenea, că pot apărea cazuri foarte rare de miocardită și pericardită după vaccinarea cu serurile Covid-19 Pfizer și Moderna și a recomandat enumerarea acestora ca efecte secundare noi, împreună cu un avertisment pentru a sensibiliza profesioniștii din domeniul sănătății și persoanele care iau aceste vaccinuri. Agenția a menționat și în acest caz că „beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate Covid-19 continuă să depășească riscurile lor”.

În Republica Moldova, un total de 864,567 doze ale celor șapte vaccinuri Covid-19 aprobate (Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm, Sputnik-V, CoronaVac, Janssen) au fost administrate până pe 20 iulie 2021, iar 359,869 de persoane au fost vaccinate cu două doze. Guvernul a anunțat, de asemenea, că au existat 1431 de reacții adverse ușoare și 81 de reacții adverse moderate.

Pe 20 iulie 2021, vaccinarea împotriva Covid-19 în Republica Moldova era în continuare voluntară. Deși de curând au avut loc discuții în Guvern cu privire la posibilitatea ca vaccinarea sa devina obligatorie pentru unele categorii profesionale, nu a fost luată nicio decizie oficială deocamdată.

19 octombrie 2021 Acest material a fost actualizat cu exemple similare de postări care au continuat să fie distribuite în octombrie 2021.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne