
Un reportaj fabricat susține că liderul Ucrainei a cumpărat 51% dintr-o mină de platină din Africa de Sud
- Publicat pe 24 Aprilie 2025, la 16:04
- Actualizat pe 24 Aprilie 2025, la 16:13
- 7 minute de citit
- De: Tendai DUBE, AFP Africa de Sud
- Traducerea și adaptarea AFP Romania
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„SabcNews a raportat că Zelenski cumpărase o mină de platină din Africa de Sud pentru 1,6 miliarde de dolari”, spune o postare pe Facebook din 5 aprilie 2025. Postarea include un videoclip de 90 de secunde, conceput să arate ca un reportaj de știri al South Africa Broadcasting Corporation (SABC).
Postările similare au fost publicate și aici sau aici.
Videoclipul este compus din imagini de arhivă tipice unui buletin de știri: un clip cu Zelenski aterizând în Franța în 2024 și imagini de la întâlnirea sa cu președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, la New York, în septembrie 2023.
Restul videoclipului prezintă imagini generale cu muncitori din mine, membri ai Sindicatului Național al Minerilor din Africa de Sud (NUM), și un interviu de 30 de secunde cu un bărbat care pare să lucreze la mina Zondereinde a Northam Platinum, în provincia Limpopo.
Afirmați similare au fost distribuite și în postări care nu includ videoclipul, spre exemplu aici sau aici.

Naratorul videoclipului, cu o voce robotică, afirmă: „Zelenski urmează să viziteze Africa de Sud și să se întâlnească cu președintele Cyril Ramaphosa pe 10 aprilie. Sosirea sa este deja învăluită în controverse, după apariția informațiilor că ar fi achiziționat un pachet majoritar de acțiuni în Northam Platinum Ltd, una dintre principalele companii miniere de platină din Africa de Sud.”
Naratorul spune că echipa SABC a vorbit cu un angajat îngrijorat al minei Northam și adaugă că Sindicatul Național al Minerilor din Africa de Sud (NUM) a solicitat discuții urgente cu compania.
O parte a înregistrării video include o diagramă a investitorilor despre care se spune că ar fi paravane ale lui Zelenski.
Afirmații similare au fost distribuite în mai multe limbi, inclusiv franceză, greacă și rusă.
O versiune a videoclipului, cu o rezoluție mai mare, a circulat și pe site-uri rusești.
Chatbotul de inteligență artificială (AI) al lui Elon Musk, Grok, a răspândit și el afirmația, în ciuda faptului că mai multe postări virale de pe X au primit eticheta Community Notes, care o contrazice.

Zelenski a sosit în Africa de Sud pe 24 aprilie 2025 pentru o vizită de stat oficială planificată (linkuri arhivate aici și aici) — parte din program fiind însă anulată după un atac cu rachete al Rusiei asupra Kievului, soldat cu opt morți. SABC News a relatat, de asemenea, despre vizită – aici și aici. Potrivit presei, scopul vizitei este discutarea unui „proces de pace cuprinzător” și a „unei soluții pentru conflictul cu Rusia”. Data inițială a vizitei era 10 aprilie (linkuri arhivat aici și aici).
Zelenski a zburat în Africa de Sud pentru o vizită oficială de stat la 24 aprilie 2025, anunțată încă din februarie, iar SABC News a relatat anterior despre călătorie, inclusiv aici și aici. Data inițială a vizitei sale a fost 10 aprilie 2025 (arhivate aici, aici și aici).
Cu toate acestea, radiodifuzorul sud-african nu a publicat un videoclip în care se afirma că Zelenski a cumpărat o participație majoritară într-o mină locală de platină.
Știri fabricate
O căutare pe Google pentru „Zelenski + Northam Platinum” a condus la un articol publicat de NewsDay din Zimbabwe la 27 martie 2025.
Cu titlul „Northam platinum: Mutarea surprinzătoare a lui Zelenski în industria minieră”, articolul a fost înlocuit cu o altă poveste fără legătură, dar nu înainte de a fi archivat.

NewsDay este cunoscut ca un site de știri credibil, ale cărui articole includ de obicei semnătura unui jurnalist. Totuși, materialul de tip „opinie și analiză” despre Zelenski a fost atribuit doar site-ului.
Articolul susținea că acordul minier al lui Zelenski avea o valoare de aproximativ 27 de miliarde de rand (1,4 miliarde de dolari), însă nu menționa sindicatele sau minerii pomeniți în videoclip.
Contactat de AFP Fact Check, NewsDay a declarat că investighează situația.
Videoclipul, un „fals”
SABC nu a publicat niciun reportaj despre faptul că Zelenski ar fi cumpărat o participație în Northam Platinum, nici pe site-ul său, nici pe canalele sale de socializare.
La 4 aprilie, SABC News a răspuns la afirmația video de pe X și a declarat că „se distanțează de publicarea și distribuirea de știri false” (link arhivat aici).
SABC News distances itself from the publication and distribution of fake news. pic.twitter.com/V25pr7xPF8
— SABC News (@SABCNews) April 4, 2025
După efectuarea unor căutări inverse de imagini și cuvinte-cheie, AFP Fact Check a concluzionat că videoclipul a fost probabil fabricat.
Niciuna dintre imaginile din presupusa emisiune nu a corespuns cu materiale anterioare ale SABC pe care AFP le-a căutat online.
Între timp, în interviul cu presupusul miner, mișcările gurii nu par să se alinieze cu vocea.
AFP Fact Check a analizat segmentul cu detectorul de falsuri profunde InVID-WeVerify. Instrumentul a găsit „dovezi puternice” care sugerează că acesta conține manipulare AI.

Întrebat dacă lucrătorii minieri de la mina Zondereinde au fost intervievați sau și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această informație, Dikeledi Manaka, secretarul regional al NUM, a declarat la 9 aprilie 2025 că „în calitate de acționar al Northam Platinum, nu suntem la curent cu acest lucru”.
Acționariat neschimbat
La 7 aprilie 2025, Sherilee Lakmidas, o purtătoare de cuvânt a Northam Platinum, a declarat: „Toate articolele din mass-media, videoclipurile și postările de pe rețelele sociale care susțin că președintele ucrainean Volodimir Zelenski dobândește o participație în Northam Platinum sunt știri false”.
Ea a adăugat: „Northam confirmă că participația noastră rămâne neschimbată.”
Prin lege, SENS (Stock Exchange News Service) al Bursei de Valori din Johannesburg (JSE) asigură publicarea în timp util - de obicei în 24 până la 48 de ore - a principalelor actualizări de date ale societăților, inclusiv a modificărilor în acționariatul majoritar.
În acest an, doar companiile locale și administratorii de fonduri au cumpărat suficiente acțiuni la Northam pentru a declanșa cerințele JSE de publicare a informațiilor. Niciuna dintre acestea (aici, aici și aici) nu a achiziționat o participație de 51% în companie (arhivate aici: 1, 2, 3, 4).
Afirmația a fost, de asemenea, demontată de organizațiile de verificare a faptelor aici și aici (linkuri arhivate aici și aici).
Shayan Sardarizadeh, expert în dezinformare la BBC Verify, a scris pe X că „clipul poartă amprenta muncii unei operațiuni de influență bazate pe Rusia” (link arhivat aici).
Sardarizadeh a adăugat: „Operațiunea utilizează inteligența artificială pentru a crea știri false virale despre Ucraina și Zelenski”.
A completely fake video bearing the logo of South Africa's public broadcaster @SABCNews has gone viral online, racking up millions of views. It falsely claims President Zelensky has purchased a 51% stake worth $1.6bn in Northam Platinum, a major mining company in South Africa.… pic.twitter.com/Cg6vLkOo6g
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) April 4, 2025
Un articol AFP publicat la 10 martie 2025 cita cercetători care avertizau că campaniile ruse de dezinformare „infectează” roboții de chat AI cu narațiuni înșelătoare și propagandă (arhivat aici).
AFP a demontat mai multe materiale legate de AI aici.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne