Nu, 14 țări nu au semnat un tratat al Forumului de la Davos pentru a interzice concepția naturală până în 2030

Forumul Economic Mondial (WEF) nu are mandatul de a impune politici guvernelor naționale. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii martie, mii de utilizatori ai rețelelor de socializare au distribuit în diferite limbi, inclusiv în română, afirmația că 14 țări au semnat un tratat cu acesta pentru a interzice concepția naturală până în 2030. Această afirmație, provenind de la un site web expus în mod repetat pentru răspândirea dezinformării, este falsă. Forumul a declarat că afirmația este „complet falsă și fără nicio bază”. Site-ul său nu conține informații despre un tratat de interzicere a concepției naturale.

„14 națiuni semnează Tratatul WEF Davos pentru a interzice concepția naturală în 2030”, spune textul unei postări pe TikTok din 25 martie 2025, distribuită de peste 2,600 de ori. Afirmațiile s-au răspândit și pe Facebook, de exemplu aici, majoritatea părând să provină din postarea virală de pe TikTok.

Alte postări (aici) distribuie o captură de ecran a unui articol din The People's Voice, care are alături, un colaj care îl prezintă pe președintele WEF, Klaus Schwab, și ceea ce par a fi zeci de incubatoare de copii.

Afirmațiile circulă și în alte limbi, cum ar fi francezăbulgară sau engleză

WEF, o organizație internațională care face lobby pe lângă politicieni, întreprinderi și grupuri culturale, este o țintă frecventă a dezinformărilor, dintre care unele au fost deja demontate de AFP (aici, aici, aici).

Afirmația conform căreia 14 țări au semnat un tratat în acest sens este, de asemenea, nefondată.

Image
Capturi de ecran a postărilor false pe TikTok și Facebook realizate pe 22 aprilie 2025

Afirmații provenite de la un site care publică informații false

Cu ajutorul unei căutări utilizând cuvinte-cheie din postări, am constatat că acestea copiază părți dintr-un articol publicat la 24 martie 2025 pe The People's Voice, un site web pe care AFP l-a verificat de mai multe ori pentru răspândirea de informații eronate (aici, aici). Articolul - care a fost tradus în postările în limba română - prezintă numeroase afirmații care sugerează că WEF încearcă să controleze modul în care oamenii au copii și câți au, însă nu oferă nicio informație cu privire la momentul în care un astfel de tratat a fost semnat sau de către cine.

Articolul include un videoclip de 18 minute  încărcat pe Rumble are repetă afirmațiile din text. În cadrul cheie de deschidere, o presupusă captură de ecran din postarea X a contului WEF spune: „Sarcinile fără licență trebuie să devină ilegale”. Cu toate acestea, o căutare de cuvinte-cheie pe acest cont WEF de X nu a relevat nicio postare care să menționeze cuvântul „sarcini”.

WEF: afirmația este „complet falsă”

Contactat de AFP, serviciul de afaceri publice al WEF a negat afirmația, spunând că aceasta „este complet falsă și nu are nicio bază reală”. „Forumul Economic Mondial nu a propus, susținut sau facilitat nicio inițiativă, tratat sau poziție privind interzicerea concepției naturale sau înlocuirea reproducerii umane cu metode artificiale”, a declarat serviciul de afaceri publice al WEF pentru AFP într-un e-mail, primit pe 2 aprilie 2025.

O căutare avansată de cuvinte-cheie pe site-ul WEF nu a identificat niciun rezultat relevant pentru un tratat semnat de 14 țări care interzice concepția naturală. Nu au fost găsite articole relevante în mass-media de renume.

În timp ce unii cercetători au lucrat la crearea de pântece artificiale pentru a ajuta copiii născuți prematur, acest lucru este independent de WEF, care nu a propus nimic în acest domeniu. 

În plus, WEF este o fundație independentă, non-governmentală. Prin urmare, acesta nu are competența legală de a stabili o interdicție privind concepția naturală sau de a crea legi (link arhivat aici). 

Uterele artificiale pentru oameni sunt încă science fiction

Mesajele de pe rețelele de socializare spun că „arma” pe care WEF ar folosi-o pentru a interzice concepția naturală sunt „pântecele artificiale” care ar permite să se aibă „copii creați în laboratoare sterile, crescuți în mașini fără suflet”. Atât postările, cât și articolul din Vocea Poporului pe care se bazează acestea prezintă imagini cu ceea ce pare a fi o fermă de pântece.

Aceste imagini provin dintr-o animație conceptuală creată de comunicatorul științific Hashem Al-Ghaili, cu sediul la Berlin, a cărei intenție a fost de a prezenta progresele din domeniul științei și tehnologiei reproducerii, nu o instalație reală, după cum a explicat AFP în ianuarie 2023. 

Atunci când AFP a demontat afirmațiile false cu privire la acel videoclip în 2023, experții au explicat că dezvoltarea completă a bebelușilor în afara corpului uman a rămas o ficțiune științifică și că cercetarea de la acea vreme se concentra doar pe sprijinirea copiilor extrem de prematuri.

Cel mai recent studiu în domeniul uterului artificial pe care AFP l-a putut găsi datează din noiembrie 2024 și a fost condus de Jennifer L. Cohen, profesor asistent de pediatrie la Universitatea Duke. Acesta se bazează pe un model de uter artificial existent și analizează dacă au avut loc „modificări ale ARN-ului și ale expresiei genelor ca urmare a uterului artificial”, folosind un model cunoscut sub numele de EXTEND (Extrauterine Environment for Neonatal Development) pe un miel.

Cu toate acestea, în acest articol, Jennifer L. Cohen a explicat că acest model „nu va fi utilizat pentru a face viabilă o sarcină neviabilă, ci în schimb ar putea ajuta copiii prematuri foarte timpurii să supraviețuiască cu mai puțină morbiditate” (link arhivat aici).

„Majoritatea cercetătorilor consideră în prezent că utilizarea acestei tehnologii la începutul primului trimestru, când au loc cele mai multe avorturi, ar fi imposibilă”, se arată într-un articol din martie 2024 al revistei American Scientists, dedicat uterului artificial și testelor pe oameni ale acestei tehnologii (link arhivat aici). Printre autorii săi se numără Louise P. King, profesor asistent de obstetrică, ginecologie și biologie reproductivă la Harvard Medical School.

Studiu 2023 prezentat greșit

Potrivit articolului din People's Voice, biologul Katsuhiko Hayashi de la Universitățile Osaka și Kyushu din Japonia a făcut descoperirea științifică care ar face posibilă evitarea concepției naturale.

Site-ul citează un studiu din 2023 care descrie crearea de ovule prin modificarea celulelor pielii unui șoarece mascul. Cercetătorii au fertilizat apoi ouăle cu sperma unui alt șoarece mascul și le-au transferat în pântecele unor mame surogat. Au rezultat șapte șoareci cu doi tați. Cu toate acestea, experții spun că mai este mult până când tehnologia poate fi utilizată pe oameni și că obstacolele includ rate scăzute de succes, preocupări legate de aplicare și considerații etice extinse (link arhivat aici).

Când o afirmație foarte asemănătoare a devenit virală în iulie 2023, Katsuhiko Hayashi a declarat pentru AFP că este o cale lungă până la a putea testa fertilizarea ovulelor umane. „Nu numai laboratorul meu, ci și mai multe laboratoare, inclusiv din mediul academic, precum și din industrie, din lume încearcă să creeze ovule și spermă umane. Dar nu este ușor. Va dura mult timp, cam 10 ani, pentru a crea ovule care să poată fi testate pentru fertilizare.

El a declarat pentru AFP în iulie 2023 că cercetarea asupra gameților artificiali nu are nicio legătură tehnică cu uterul artificial. Gametogeneza [formarea gameților] și uterul sunt sisteme total diferite.

AFP l-a contactat din nou pe Hayashi pentru a obține informații actualizate cu privire la cercetările sale. „Nu există niciun progres în materie de gametogeneză umană in vitro realizat de laboratorul meu, din iulie 2023”, a declarat el pentru AFP într-un e-mail din 9 aprilie 2025.

Articolul din People's Voice susține, de asemenea, că WEF a finanțat cercetarea din 2023. „Nu am fost niciodată finanțat de Forumul Economic Mondial sau de vreo entitate afiliată pentru niciun fel de activitate a mea”, a declarat el pentru AFP la 9 aprilie 2025. WEF nu este menționat în secțiunea „Acknowledgements” a cercetării 2023 (link archivat aici).

Conform acestei dezvăluiri, studiul a fost finanțat prin subvenții de la Societatea japoneză pentru promovarea științei, al cărei buget este constituit în proporție de 99,5% din subvenții și ajutoare alocate de guvern. Alte două fundații sunt menționate ca finanțatori - Takeda Science Foundation, Luca Bella Foundation și Open Philanthropy Project.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne