
Știri false anunță moartea unui chirurg asociat cu Brigitte Macron
- Publicat pe 11 Iulie 2025, la 17:02
- 11 minute de citit
- De: Cintia NABI CABRAL, AFP Franța
- Traducerea și adaptarea AFP Romania
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Chirurgul François Febvre, asociat cu zvonurile conform cărora soția președintelui francez, Brigitte Macron, ar fi transgender, a fost găsit mort la Paris”, spune această postare pe Facebook din 4 iulie 2025, distribuită de peste 50 de ori „Un chirurg francez specializat în operații de schimbare de sex, François Favre, a murit în mod neașteptat după ce a sărit de la fereastra apartamentului său din arondismentul 12 din Paris, pe 29 iunie”, adaugă o altă postare similară, distribuită de peste 25 de ori. Postări similare pot fi văzute aici sauaici.
Postările includ un videoclip - sau capturi de ecran ale acestuia - care arată pompieri și polițiști în fața unei clădiri din Paris, unde s-ar fi prăbușit presupusul chirurg. Conform videoclipului, chirurgul urma să acorde un interviu revistei Closer, în care ar fi urmat să vorbească despre presupusa operație de schimbare de sex efectuată pe Brigitte Macron.
O voce masculină spune în franceză: „Sora lui François Faivre, Anne Dupont, susține că acesta nu era depresiv și că moartea sa ar fi avut legătură cu interviul pe care urma să-l acorde. Potrivit doamnei Dupont, fratele ei fusese coleg cu renumitul doctor Patrick Bui. François Faivre le promisese jurnaliștilor că va aduce lumină asupra operațiilor controversate suferite de Brigitte Macron.”
Una dintre postări menționează și numele Natacha Rey, o promotoare a teoriei nefondată potrivit căreia Brigitte Macron ar fi o femeie trans. Rey a fost condamnată în 2024 pentru defăimare, însă Curtea de Apel din Paris a decis pe 10 iulie 2025 să o achite.
Postări similare circulă pe rețelele sociale în mai multe limbi, inclusiv în franceză, engleză, catalană, spaniolă, italiană, olandeză, poloneză, portugheză și rusă.

Majoritatea postărilor în franceză conțin un link către un articol publicat pe 1 iulie 2025 pe site-ul francofon Enquête du jour, care se autointitulează „un mediu independent dedicat actualității din Franța”. Potrivit propriei descrieri, misiunea sa este de a „oferi informații fiabile, accesibile și directe pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine lumea din jur”.
Dar articolul, la fel ca videoclipul, este complet nefondat. Nu există nicio dovadă că acest „François Faivre” ar fi existat, iar articolul este atribuit unui jurnalist a cărui identitate a fost furată.
De la difuzarea, în ianuarie 2025, a seriei controversate de pe YouTube „Becoming Brigitte” realizată de bloggerița conservatoare americană Candace Owens, „dezvăluirile” sale – alături de cele ale lui Xavier Poussard, fost redactor al buletinului de extremă dreapta „Faits et Documents” – au alimentat un val persistent de dezinformare în mediul online despre presupusa identitate trans a Primei Doamne a Franței. Această afirmație nefondată a explodat inițial în Franța cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din 2022.
Videoclipul viral face numeroase referiri la această serie, inclusiv o copertă (minutul 22:07) a revistei Closer și o imagine alb-negru a chirurgului Patrick Bui (minutul 24:56), cel care ar fi operat-o pe Brigitte Macron.
Un reportaj plin de neconcordanțe
O căutare inversă a permis AFP să identifice originea reală a unora dintre secvențele video folosite în presupusa știre despre moartea chirurgului.
De exemplu, imaginile cu pompieri și polițiști au fost preluate dintr-un video original filmat de AFP pe 14 octombrie 2022, la Porte de Vincennes, în arondismentul 12 din Paris. Aceste imagini, filmate cu mai bine de doi ani înainte de presupusele evenimente, nu menționează niciun suicid sau moarte a vreunui chirurg (arhivate aici). În schimb, legenda video menționează că acestea surprind intervenția autorităților după ce un bărbat a fost împușcat de poliție pentru că nu a respectat ordinele autorităților.

Presupusul jurnalist și intervievații din videoclip vorbesc cu accente greu de identificat. O analiză audio făcută de AFP, folosind detectorul de voci deepfake Hiya integrat în instrumentul de verificare InVID-WeVerify, a indicat un scor de 98%, ceea ce înseamnă că vocea a fost „cel mai probabil generată cu inteligență artificială”.

„François Faivre” – o identitate inventată pentru credibilitate
Cât despre presupusul chirurg „François Faivre” (sau „Febvre” ori „Favre”, cum apare în unele postări în română), articolul susține că ar fi „lucrat la Spitalul American din Paris timp de șase ani” alături de doctorul Patrick Bui, care i-ar fi povestit despre „transformările fizice” suferite de Brigitte Macron în urma unei operații de schimbare de sex realizate acolo. Deși doctorul Bui există și figurează în lista de medici a spitalului, Spitalul American din Paris a declarat pentru AFP, pe 8 iulie 2025, că „nu există nicio înregistrare a vreunui François Faivre care să fi practicat acolo ca chirurg plastician” (link arhivat aici).
O căutare folosind cuvinte-cheie făcută de AFP în registrul Asigurărilor de Sănătate din Franța, o bază de date oficială cu toți medicii autorizați din țară, nu a găsit niciun medic sau chirurg cu numele „François Faivre”, „François Febvre” ori „François Favre”.

Și alte elemente indică faptul că videoclipul ar fi o fabricație.
În secvența de 43 de secunde prezentată drept un interviu preliminar video acordat de „Dr. Faivre” revistei Closer, presupusul chirurg nu clipește nicio dată – un aspect sesizat și de colegii jurnaliști de la site-ul francez 20 minutes (link arhivat aici).
În plus, vocea de pe fundal face referire în limba franceză la un interviu cu „la journaliste de Closer”, folosind forma feminină singulară, în timp ce titlul de pe ecran se referă la „le journaliste”, care este forma masculină în limba franceză.
Pe 11 iulie 2025, redacția revistei Closer a declarat pentru AFP că „niciun jurnalist de la Closer” nu a intervievat acest presupus doctor: „Este complet fals. Este o informație falsă”, au precizat redactorii-șefi.
Pe ecran, există, de asemenea, o serie de neconcordanțe, cum ar fi nereguli pe perete și anomalii pe presupusele diplome agățate pe perete: „World Association of...” este vizibil pe diploma agățată în colțul din dreapta sus, în timp ce restul cuvintelor sunt ilizibile.

Pentru a identifica figura lui „François Faivre” din videoclip, AFP a folosit instrumentul de recunoaștere facială PimEyes și a descoperit o persoană cu trăsături similare pe site-ul Getty Images iStock. Potrivit informațiilor asociate imaginii, aceasta a fost publicată pe 28 mai 2017 (link arhivat aici).

Aceeași față apare și în alte conținuturi comerciale fără legătură (1, 2, 3, 4, 5).
Acest lucru sugerează fie că este vorba despre un actor sau model ale cărui imagini au fost reutilizate de inteligența artificială într-un context înșelător – o metodă semnalată deja de AFP în alte cazuri similare – fie că este o imagine complet generată de AI, fără o bază reală.
Furtul de identitate a șase jurnaliști de către site-ul fals
Site-ul Enquête du jour, unde a fost publicat articolul, nu conține informații despre fondatori și nu are mențiuni legale sau date de contact.
O căutare pe Whois, un instrument care oferă informații despre domeniile web, arată că site-ul a fost creat pe 25 iunie 2025, cu doar o săptămână înainte de publicarea articolului intitulat „Chirurg legat de zvonurile despre identitatea trans a lui Brigitte Macron, găsit mort la Paris”. Înregistrarea domeniului a fost actualizată ultima dată pe 30 iunie 2025 (link arhivat aici).

Înregistrat sub numele „Ano Nymous”, site-ul a fost creat în Wilmington, Delaware – orașul natal al lui John Mark Dougan, un fost polițist american stabilit în Rusia, acuzat că este propagandist pro-Kremlin și suspectat că ar fi fondat mai multe site-uri influențate de Rusia (link arhivat aici).
Cel mai evident aspect al acestui site, dar și al mai multor articole de pe el, este uzurparea identității a șase jurnaliști francezi, majoritatea de la publicația StreetPress: Audrey Parmentier, Aurélien Defer, Clara Monnoyeur, Lina Rhrissi, Pauline Gauer și Sophie Boutboul. Contactată de Franceinfo – Vrai ou Faux, jurnalista freelancer Audrey Parmentier – al cărei nume apare în articolul despre chirurg – a confirmat că nu a scris textul, nici vreun alt articol atribuit ei pe acel site (link arhivat aici).
Ceilalți jurnaliști vizați au confirmat și ei acest lucru în același articol.

Contactat de AFP pe 3 iulie 2025, jurnalistul freelancer Aurélien Defer a declarat că a fost „complet șocat” când a aflat că identitatea sa a fost furată: „Să-ți vezi poza și numele pe articole implicate într-o amplă campanie de dezinformare nu este deloc plăcut. Din fericire, echipa editorială StreetPress a reacționat rapid și ne sprijină juridic.”
„Din ce am înțeles, aproape toate articolele publicate au rolul de a oferi site-ului o aparență de sursă credibilă, pentru a putea disemina informații false despre Brigitte Macron. E o metodă care seamănă cu cele folosite în campaniile de dezinformare pro-ruse, deși nu pot spune cu certitudine că există o legătură”, a mai declarat jurnalistul pentru AFP.
Această metodă de operare este similară cu cea folosită în cadrul campaniei de influență pro-rusă Storm-1516, care a creat și diseminat în mod masiv informații false (link arhivat aici).
„Activă cel puțin din august 2023, amploarea campaniei Storm-1516 ar fi putut influența dezbaterile publice din Europa și chiar mai multe alegeri electorale. Scopul unor astfel de campanii de dezinformare este să pună sub semnul întrebării integritatea alegerilor, să denigreze sau să susțină un candidat în funcție de interesele Rusiei”, explică Ministerul francez al Apărării pe site-ul său.
„Inteligența artificială este folosită pentru a crea deepfake-uri, adică videoclipuri în care sunt imitate persoane publice sau utilizatori anonimi, pentru a face mesajele mai credibile”, mai arată site-ul.
Într-un articol publicat pe 4 iulie 2025, StreetPress și-a anunțat intenția de a acționa în justiție „pentru furt de identitate, pentru a apăra reputația jurnaliștilor, dar și în instanță civilă, pentru a obține închiderea completă a site-ului” (link arhivat aici).
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne