Acest video arată forțele aeriene americane în timpul unor exerciții, nu trupele turcești care invadează Israelul

În ciuda tensiunilor recente dintre Turcia și Israel din cauza războiului dintre Israel și Hamas, afirmațiile care circulă pe rețelele de socializare în noiembrie 2023 cu privire la soldații turci care s-ar pregăti pentru o invazie la „granița cu Israelul” sunt nefondate. Investigațiile efectuate de AFP au dezvăluit că videoclipurile distribuite în postările de pe Facebook ca presupuse dovezi au fost postate inițial între 2021 și 2022 de către personalul Forțelor Aeriene americane. Acestea au confirmat că videoclipurile prezintă exerciții de antrenament desfășurate la diferite baze militare americane și nu implică personal militar turc.

„Unități Speciale Aeropurtate ale Armatei TURCE sunt desantate la granița cu Israelul, pregătindu-se pentru invazie...”, spune această postare pe Facebook din 1 noiembrie 2023, care a fost distribuită de peste 65 de ori. Postarea conține o înregistrare video care prezintă un număr mare de militari care urcă și se parașutează dintr-un avion.

Afirmații similare însoțite de videoclip au fost postate și aici.

Postările susțin că Turcia se pregătește pentru o invazie „la granița cu Israelul”. Cu toate acestea, Turcia și Israelul nu au o graniță comună, fiind separate de Marea Mediterană, între ele aflându-se mai multe țări, inclusiv Siria și Liban. Postările nu specifică granița vreunei alte națiuni cu Israelul, unde se presupune că ar fi dislocate trupele sale.

Image
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook realizată pe 16 noiembrie 2023

Pe 7 octombrie 2023, militanții Hamas au trecut granița din Gaza în Israel și au comis cel mai sângeros atac de la crearea țării în 1948.

Ca răspuns, Israelul a anunțat că va distruge Hamas și a început un bombardament neîncetat asupra Fâșiei Gaza. Atacul Hamas s-a soldat cu aproximativ 1.200 de morți de partea israeliană, majoritatea civili uciși pe 7 octombrie, potrivit ultimelor cifre oficiale israeliene, în timp ce 64 de soldați au fost uciși în Fâșia Gaza de când armata israeliană și-a început operațiunile terestre în teritoriul palestinian.

Până la 21 noiembrie, peste 13,300 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Gaza ca urmare a represaliilor israeliene, potrivi datelor ministerului Sănătății condus de Hamas.

În ciuda criticilor sporite ale președintelui turc Recep Tayyip Erdogan la adresa Israelului și a apelului său la responsabilitate față de crimele de război, printre care și etichetarea Israelului drept „stat terorist” pentru atacul asupra Fâșiei Gaza, nu există nicio dovadă care să susțină afirmațiile potrivit cărora Turcia a desfășurat unități militare pentru o invazie a Israelului.

Imagini mai vechi postate de personalul Forțelor Aeriene

O căutare inversă a imaginilor folosind capturi de ecran din videoclip a constatat că o înregistrare similară a fost, de asemenea, postată aici, pe Instagram, pe 4 noiembrie (link arhivat aici). Descrierea videoclipului spune: „Parașutiștii armatei americane efectuează un salt cu parașuta". Potrivit descrierii postate împreună cu videoclipul, imaginile sunt creditate către contul "maya_zimm", unde utilizatorul se identifică drept Maya France.

Maya France se descrie, de asemenea, ca fiind „loadmaster” („responsabilul de încărcătură” - n.r), un membru al echipajului unui avion de transport militar care este responsabil pentru încărcarea, asigurarea și escortarea corectă a încărcăturii și a pasagerilor.

Deoarece pagina Instagram nu conținea videoclipul folosit în postările de pe Facebook, am efectuat o căutare suplimentară printre videoclipurile de pe contul de TikTok al utilizatorului (link arhivat aici), menționat în descrierea sa de pe Instagram. Prin intermediul acestei căutări, am identificat trei videoclipuri distincte care se regăsesc, de asemenea, în cadrul materialului care circulă online, distribuit cu afirmații înșelătoare.

Prima înregistrare, vizibilă în primele 23 de secunde ale videoclipului de pe Facebook, a fost descoperit aici (link arhivat aici), pe TikTok, și a fost încărcată inițial pe 24 iunie 2023.

Image
Capturi de ecran din postarea falsă de pe Facebook (stânga) și din videoclipul original de pe TikTok (dreapta) realizate pe 17 noiembrie 2023

Cel de-al doilea videoclip, care se întinde de la secunda 00:24 la 0:56 în videclipul postat pe Facebook, a fost publicat aici (link arhivat aici), pe TikTok, pe 14 iulie 2021.

Image
Capturi de ecran din postarea falsă de pe Facebook (stânga) și din videoclipul original de pe TikTok (dreapta) realizate pe 17 noiembrie 2023

Un indicator vizual care ne-a determinat să identificăm personalul armatei americane este prezența unui ecuson cu steagul SUA pe brațul unia dintre membrii echipajului din cea de-a doua înregistrare video. AFP a găsit imagini similare cu militari americani purtând acest tip de ecuson, de exemplu aici, aici sau aici.

Image
Screenshot comparison between the TikTok video and a similar US flag patch found on the iStock platform taken on November 11, 2023

În cele din urmă, cel de-al treilea videoclip, observabil de la 0:56 până la sfârșitul videoclipului de pe Facebook, afișează o secvență din acest videoclip (link arhivat aici) de pe TikTok postat pe 6 aprilie 2022, începând de la secunda 00:26.

Image
Capturi de ecran din postarea falsă de pe Facebook (stânga) și din videoclipul original de pe TikTok (dreapta) realizate pe 17 noiembrie 2023

Videoclipurile arată trupele US Air Force în timpul antrenamentelor

AFP a contactat Baza comună Lewis-McChord (JBLM), o instalație militară americană care găzduiește Corpul I și escadrila 62 de transport aerian situată în apropiere de Tacoma, Washington, care acoperă și Seattle, baza responsabilului de încărcătură care a postat videoclipurile pe TikTok. JBLM a confirmat pentru AFP pe 14 noiembrie 2023 că Maya France este „autorul original al videoclipurilor”.

„Aceste înregistrări video au fost realizate în timp ce parașutau personal al armatei în timpul unor exerciții de antrenament”, a declarat JBLM pentru AFP. Deși datele exacte nu au fost comunicate, acestea „ar trebui să fie apropiate de datele afișate”, a declarat un reprezentant al bazei într-un e-mail.

Potrivit JBLM, primul videoclip a fost filmat la Pope Field, o unitate militară americană situată în apropiere de Fayetteville, Carolina de Nord. Cel de-al doilea videoclip a fost filmat în timpul unui exercițiu de parașutare la Joint Base Pearl Harbor-Hickam, o bază militară a Statelor Unite situată pe insula Oahu, în Hawaii. Locația celui de-al treilea videoclip a fost Elmendorf, o bază a forțelor aeriene americane situată în Anchorage, Alaska.

„Erau membri ai forțelor americane”, a precizat baza militară, confirmând că în videoclipuri nu apar trupe turcești.

Responsabilul de încărcătură nu a putut să-și amintească unitățile exacte care au fost parașutate, dar JBLM a explicat că este posibil ca acestea „să fi fost corelate cu uniățile aeropurtate din bazele respective”.

Relații dificile între Turcia și Israel

În ultimii 20 de ani de când este la putere, liderul turc a fost unul dintre principalii susținători internaționali ai drepturilor palestinienilor în timpul guvernării sale de două decenii.

Președintele Erdogan și-a intensificat condamnarea numărului tot mai mare de victime în rândul civililor în urma războiului împotriva militanților Hamas din Gaza, inclusiv în timpul unei vizite sensibile în Germania pentru discuții cu cancelarul Olaf Scholz.

„Să tragi în spitale sau să ucizi copii nu există în Tora, nu poți face acest lucru”, a declarat el la o conferință de presă comună înainte de cina cu Scholz din 17 noiembrie.

Turcia și-a rechemat ambasadorul în Israel la începutul lunii noiembrie și a întrerupt contactele oficiale cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, ceea ce a suspendat încercările recente ale celor două părți de a-și repara relațiile dificile.

Israelul a declarat, de asemenea, că „reevaluează” relațiile cu Ankara, după ce și-a rechemat personalul diplomatic din Turcia și din alte țări din regiune ca măsură de precauție în materie de securitate.

Cu toate acestea, nu există nicio relatare credibilă în mass-media și nici declarații politice care să indice o invazie a Israelului de către Turcia. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu a făcut nicio amenințare de a interveni în războiul dintre Israel și Hamas, așa cum au arătat și alte organizații de verificare a faptelor.

AFP a verificat mai multe afirmații false sau înșelătoare despre războiul dintre Israel și Hamas, care pot fi găsite aici în limba engleză și aici în limba română.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne