Postările de pe social media îl prezintă greșit pe atacatorul de la mitingul lui Trump
- Publicat pe 17 Iulie 2024, la 15:29
- 7 minute de citit
- De: Gundula HAAGE, AFP Germania
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„A FOST IDENTIFICAT AL TREILEA TRĂGĂTOR CARE LA ATACAT PE DONALD TRUMP... ESTE VORBA DE SAMANTHA HYDELLA, UN TRAVESTIT CARE ÎL URĂȘTE PE DONALD TRUMP”, spune o postare pe Facebook în limba română publicată pe 14 iulie 2024, la o zi după atacul împotriva lui Donald Trump.
Postarea a distribuit o captură de ecran a unei presupuse postări X în care putem citi "BREAKING: Atacatorul de la #TrumpRally identificat de securitatea evenimentului drept activista trans 'Samantha Hydella'”. Anterior, postarea pe X - care spunea că acest lucru nu este „încă confirmat” - a numit unul dintre trăgători ca fiind „Mark Violets, membru ANTIFA”.
Postări similare despre „Mark Violets” au fost distribuite în mai multe limbi, cum ar fi engleză, germană, franceză, farsi, spaniolă sau indoneziană. Aceste postări au distribuit, de asemenea, o fotografie a unui bărbat purtând un pulover negru, ochelari de soare și o șapcă neagră, cu brațele încrucișate în fața pieptului.
Pe 13 iulie 2024, Trump a fost scos de urgență de pe scenă de agenții Secret Service după ce un bărbat înarmat a deschis focul la un miting de campanie în Butler, Pennsylvania, ucigând un spectator și rănind grav doi participanți. Fostul președinte a scris pe platforma sa Truth Social că un glonț „mi-a străpuns partea superioară a urechii drepte” (arhivat aici).
Tentativa de asasinat a alimentat o serie de dezinformări și teorii ale conspirației online - inclusiv postări care identifică greșit atacatorul.
FBI a identificat atacatorul ca fiind Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania:
Crooks a tras mai multe focuri de armă „spre scenă, de la înălțime, din afara locului de desfășurare a mitingului” înainte ca lunetiștii de la Secret Service să-l împuște și să-l ucidă, a declarat Anthony Guglielmi, șeful departamentului de comunicații al Secret Service, într-o declarație publicată pe X (arhivată aici).
„Extremistul Antifa Mark Violets” nu există
Cu ajutorul unei căutări avansate pe internet, al referințelor din mai multe articole de știri și de verificare și al căutărilor inverse de imagini, AFP a descoperit că bărbatul din fotografiile distribuite în postări în mai multe limbi este Marco Violi. Italianul, care se descrie ca jurnalist pe Instagram, conduce un blog sportiv. Pe contul său de Youtube, Roma Giallorossa TV, el poate fi adesea văzut în videoclipuri în care discută despre clubul italian de fotbal AS Roma.
În câteva dintre videoclipurile sale, putem vedea același decor ca în fotografiile virale (linkuri arhivate aici și aici):
Numele presupusului asasin distribuit online, „Mark Violets”, este o variantă a numelui Marco Violi, care pare să se refere la un cont X în limba italiană care s-a lăudat că „aproape a declanșat un război civil în America” din 14 iulie 2024. Postările în limba engleză au preluat afirmațiile.
Marco Violi a publicat mai multe declarații despre acuzații pe profilul său de Instagram, descriindu-le drept „informații false”. Acesta a confirmat că el este bărbatul care poartă ochelari de soare și haine negre în fotografii. Cu toate acestea, Violi neagă orice implicare în asasinarea lui Trump: „Neg categoric că sunt implicat în această situație”. Potrivit declarației sale, el a fost trezit în toiul nopții de numeroase notificări X și Instagram care l-au luat complet prin surprindere. „Sunt în Italia, sunt la Roma și habar nu aveam ce s-a întâmplat dacă nu aș fi văzut pe Sky TG24 în Italia”.
Potrivit lui Violi, acuzația falsă a fost inițiată de „un grup de hateri” care îl vizează din 2018. El citează două conturi ca sursă a acuzației.
„Fiind jurnalist din 2006, știu foarte bine că trebuie să verifici toate sursele înainte de a pune un presupus monstru pe prima pagină”, adaugă Violi și încheie cerând să fie lăsat în pace.
Nu este prima dată când Marco Violi a fost ținta unor astfel de dezinformări. După atacul de la Kongsberg din Norvegia din 2021, s-a afirmat în mod fals că „Marek Al-Viol” sau „Markus Volingberg” a fost autorul. Capturi de ecran similare dintr-un videoclip Violi circulau deja la acea vreme.
Cine este Sam Hyde?
Postarea în limba română susține, de asemenea, că atacatorul ar putea fi un „activist trans” pe nume „Samantha Hydella”.
Imaginea postată este o fotografie modificată a comediantului american Sam Hyde, în care se pare că acestuia i s-a schimbat digital culoarea părului în mov în loc de blond.
Oamenii l-au numit în mod repetat și fals pe „Sam Hyde” (sau nume foarte asemănătoare) drept autorul diverselor atacuri, inclusiv al împușcăturilor din Nashville și Colorado Springs, sau au susținut că el a fost „Fantoma din Kiev”, responsabilă pentru doborârea a numeroase avioane rusești în timpul invaziei Ucrainei de către această țară.
În realitate, este vorba despre o farsă de lungă durată pe internet, care a prosperat pe 4chan, un forum anonim de mesaje în limba engleză. În mai multe rânduri, oficiali aleși au căzut chiar în capcana memei.
Hyde, o figură controversată care este cunoscută pentru farsele sale pe internet, a fost cofondator al grupului de comedie Million Dollar Extreme. Grupul a fost în spatele unui serial de televiziune din 2016 pe canalul de televiziune Adult Swim numit „World Peace”.
Un raport BuzzFeed News din 2019 al specialistului în dezinformare Craig Silverman a explicat modul în care Hyde a devenit ținta unor farse care susțineau că este responsabil pentru aproape fiecare atac armat în masă începând cel puțin din 2015.
Aceste acuzații au transformat „Sam Hyde este trăgătorul” într-un meme popular pe internet.
Fotografia din postarea în limba română a fost făcută în timpul filmării unui videoclip pe Youtube de către Hyde. Scene similare pot fi văzute de exemplu aici sau aici.
După tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, au circulat numeroase alte informații false. Utilizatorii au distribuit o fotografie manipulată care arată un agent de securitate zâmbitor escortându-l pe Trump rănit în afara scenei, o imagine manipulată care arată o gaură de glonț în jacheta lui Trump și mai multe falsuri privind identitatea presupusului trăgător, pe care AFP le-a verificat.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne