Videoclipul cu vicepreședintele american Kamala Harris a fost editat

În urma deciziei președintelui Joe Biden de a renunța la candidatura sa pentru realegerea din 2024 și de a o susține pe vicepreședinta Kamala Harris în calitate de candidată democrată la președinție, un val de dezinformare a vizat-o pe Harris. Un videoclip care circulă pe internet susține că o arată pe vicepreședintă făcând o declarație confuză despre timp, spunând: „mâine va fi astăzi, mâine”. Cu toate acestea, o examinare mai atentă arată că videoclipul a fost manipulat digital, alterând cuvintele lui Harris. Înregistrarea originală a evenimentului de la care a fost preluată filmarea, împreună cu transcrierea oficială a Casei Albe, nu oferă nicio dovadă că vicepreședinta Statelor Unite ar fi făcut o astfel de remarcă.

Președintele american Joe Biden a ieșit din cursă la 21 iulie 2024 și a susținut-o pe Harris - primul vicepreședinte de culoare, sud-asiatică și femeie din istoria SUA - care pare pregătită să obțină nominalizarea partidului său la președinție pentru a-l înfrunta pe Donald Trump în noiembrie 2024. 

O explozie de relatări misogine și sexiste care o descriu pe Harris ca fiind nepotrivită pentru acest rol a urmat rapid pe internet, printre care și falsuri demontate anterior.

Printre acestea se numără un scurt videoclip editat al vicepreședintelui SUA, care pare să o arate pe Harris spunând: „Astăzi este astăzi. Și ieri a fost astăzi, ieri. Mâine va fi astăzi, mâine. Așa că trăiți astăzi astfel încât viitorul să fie astăzi, ca trecutul, ca mâine”. Dar clipul de 19 secunde a fost manipulat pentru a schimba sunetul.

AFP a demontat deja videoclipul care circula cu afirmații înșelătoare în mai multe limbi, inclusiv în română, încă din aprilie 2023. 

Videoclipul a fost distribuit din nou de utilizatorii rețelelor sociale din România de peste 600 de ori începând cu 21 iulie 2024.   

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 23 iulie 2024

Imaginile originale provin din discursul ținut pe 25 aprilie 2023 de Harris despre drepturile reproductive la Universitatea Howard din Washington.

AFP a găsit versiunea needitată (arhivată aici), care a fost transmisă pe Facebook de grupul non-profit NARAL Pro-Choice America, folosind căutări inverse de imagini și cuvinte cheie. Mișcările lui Harris începând de la aproximativ o oră și un minut se potrivesc cu gesturile sale din iterația modificată distribuită online.

Potrivit înregistrărilor și transcrierii oficiale a Casei Albe, Harris a spus: „Deci cred că este foarte important - așa cum ați auzit de la atât de mulți lideri incredibili - pentru noi, în fiecare moment, și cu siguranță în acesta, să vedem momentul în care existăm și suntem prezenți și să fim capabili să îl contextualizăm, să înțelegem unde existăm în istorie și în acest moment, așa cum se raportează nu doar la trecut, ci și la viitor. Și le voi spune tuturor celor prezenți aici că trăim, cred, într-un moment în care atât de multe dintre libertățile noastre câștigate cu greu sunt atacate, iar acesta este un moment în care trebuie să ne ridicăm și să luptăm”.  

Vicepreședintele a continuat să vorbească despre decizia Curții Supreme a SUA din 2022, din septembrie, care a anulat hotărârea Roe vs. Wade și despre eforturile ulterioare ale republicanilor de a restricționa accesul la avort.

Unii critici și unele articole au descris comentariul lui Harris privind contextualizarea stării actuale a lucrurilor ca fiind confuz.

Dar Harris nu a spus niciodată că „mâine va fi astăzi, mâine”, așa cum sugerează videoclipul manipulat. Acest citat i-a fost atribuit în mod fals în postări pe rețelele de socializare care datează cel puțin din 2022

Un purtător de cuvânt al vicepreședintelui a îndrumat AFP spre transcrierea de la Casa Albă și a declarat că înregistrarea audio nu se potrivește cu niciun discurs susținut de Harris.

Dezinformare pe criterii de gen 

Un val de postări pe rețelele de socializare care pun la îndoială candidatura lui Kamala Harris a apărut pe toate platformele în orele care au urmat anunțului președintelui Biden de a-și încheia campania și de a o susține pentru nominalizarea democrată.

Unele mesaje au repetat ideea nefondată că Harris „s-a culcat cu cineva pentru a ajunge în vârful politicii americane”, făcând referire la scurta sa relație din anii 1990 cu fostul primar din San Francisco, Willie Brown. Alte postări online au ironizat-o pe Harris, născută în SUA, ca fiind o „femeie africană neagră”, unii atribuindu-i succesul doar etniei sale. 

Potrivit unui raport al Centrului pentru Democrație și Tehnologie, cu sediul la Washington, femeile de culoare candidate la alegerile din 2020 au fost de două ori mai predispuse decât alți candidați să fie vizate de dezinformare. De asemenea, acestea au fost de patru ori mai predispuse decât candidații albi să fie vizate de abuzuri violente, adaugă raportul

„Ar trebui să ne așteptăm la un spectru complet de dezinformare”, a declarat Ronald Deibert, director al Citizen Lab, un centru de cercetare afiliat Universității din Toronto. Aceasta va varia de la „operațiuni de influență bine organizate și profesioniste, în unele cazuri susținute de adversari străini, până la producții de amatori create de răuvoitori”, a mai declarat Deibert pentru AFP. 

Echipele globale de verificare a faptelor ale AFP au demontat în mod regulat informații false care vizau femei active din punct de vedere politic, care sunt adesea ținte ușoare pentru abuzurile online și trollingul cu tentă sexuală, cum ar fi fosta primă doamnă Michelle Obama. AFP a demontat mai multe afirmații false despre Kamala Harris (aici, aici) și a verificat, de asemenea, alte dezinformări cu privire la alegerile prezidențiale din SUA din 2024 aici, în limba engleză.   

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne