O coloană de mașini de poliție și alte vehicule despre care se crede că îl transportă pe suspectul de împușcare Juraj Cintula, acuzat de tentativă de omor cu premeditare a premierului slovac Robert Fico, părăsește Tribunalul Penal Special din Pezinok, Bratislava, Slovacia, pe 18 mai 2024 ( AFP / VLADIMIR SIMICEK)

Soția atacatorului inculpat al lui Fico este slovacă; canalele rusești răspândesc dezinformări despre o „amprentă ucraineană”

La scurt timp după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico de pe 15 mai 2024, utilizatorii rețelelor de socializare au răspândit afirmații potrivit cărora soția suspectului de 71 de ani implicat în atac ar fi fost „o refugiată din Ucraina”, lăsând să se înțeleagă în mare măsură că aceasta ar fi fugit din cauza conflictului recent din această țară. Cu toate acestea, AFP a luat legătura cu școala unde femeia a lucrat timp de peste 25 de ani, care a confirmat că aceasta lucra la Levice din 1979. Datele de la cadastru arată, de asemenea, că ea a moștenit un mic teren lângă Levice în urmă cu 20 de ani. Procuratura Generală a respins, de asemenea, afirmațiile potrivit cărora femeia este ucraineană.

Robert Fico este internat în spital de miercuri, 15 mai 2024, când un individ singuratic l-a împușcat în Handlova de patru ori, inclusiv în abdomen. Sâmbătă, Tribunalul Penal Specializat l-a trimis în arest preventiv pe presupusul atacator, un poet în vârstă de 71 de ani și locuitor din Levice, identificat drept Juraj Cintula. 

Imediat după atac, multiple afirmații false au inundat rețelele de socializare. AFP a demontat deja o afirmație falsă care lega împușcăturile de Martin M. Simecka, scriitor slovac, editorialist și tatăl liderului opoziției Michal Šimečka, care se învârtea în jurul unei fotografii vechi și ieșite din context.

Începând cu 16 mai, pe Telegram și Facebook au apărut în slovacă postări nefondate în care se afirmă că soția lui Cintula ar fi ucraineancă. La scurt timp acestea au început să circule și în alte limbi, inclusiv română. 

„Ce mică e lumea! Soția lui Juraj Cintula care a comis atentatul împotriva premierului slovac Robert Fico, a fost arestată și aflăm că este o 'refugiată' din Ukrăyyyinyyyyyyyy și care l-a convins pe Juraj să îl execute pe Fico pentru că prim-ministrul dorea pacea și nu avea de gînd să îi dea arme lui Zely”, spune această postare din 17 mai 2024, distribuită de 165 de ori. Afirmații similare au fost postare aici, dar și pe acest site

Image
Capturi de ecran a postărilor false de pe Facebook realizate pe 24 mai 2024

Unele postări în slovacă susțin, de asemenea, că Cintula a participat la „adunări pro-Ucraina”. Este adevărat că acesta a fost înregistrat protestând împotriva politicii guvernului față de Ucraina în timpul reuniunii sale regionale din Dolna Krupa, care a avut loc cu trei săptămâni înainte de împușcături. Înregistrarea video de la fața locului îl arată pe acesta stând într-un grup de protestatari care strigă mai multe sloganuri, inclusiv „Trăiască Ucraina” (arhivat aici).

Potrivit unui document al instanței văzut de AFP, Cintula a declarat că l-a împușcat pe Fico din opoziție față de politicile guvernului, inclusiv față de decizia de a opri trimiterea ajutorului militar către Ucraina.

Afirmațiile referitoare la soția celui care a comis atacul sunt însă false, potrivit celor constatate de AFP. Demagog.sk a demontat, de asemenea, unele dintre aceste afirmații. 

Sursele rusești și „amprenta ucraineană”

La scurt timp după atac, Margarita Simonyan, redactor-șef al postului pro-Kremlin Russia Today, a postat pe canalul său de Telegram următorul mesaj, unde a sugerat că Ucraina este responsabilă pentru atac: „Premierul slovac este rănit. Cel care a spus că războiul a început ca urmare a neonaziștilor ucraineni dezlănțuiți și că Putin nu a avut altă opțiune. Așa lucrează ei”.

În zilele care au urmat atacului, de pe canalele rusești au început să se răspândească alte postări care se bazează pe afirmația că „soția lui Cintula este o refugiată ucraineană” pe care o extind și mai mult.

Mai multe surse rusești sau conturi anonime au afirmat că autoritățile slovace „au urmărit oficial pista ucraineană” legată de soția lui Cintulova sau că „poliția slovacă a primit capturi de ecran ale corespondenței dintre Cintulova și serviciile de informații ucrainene”. Conform corespondenței, ea s-ar fi dovedit a fi în strânsă legătură cu serviciile de informații ucrainene (aici, aici).

Știri false similare au fost publicate și de portalul „Pravda”, atât în engleză, cât și în slovacă. Potrivit Viginum, o agenție guvernamentală franceză care luptă împotriva amenințărilor hibride, aceste site-uri fac parte dintr-o rețea multilingvă organizată care răspândește propaganda rusă în Europa și în Statele Unite (link arhivat). În trecut, am relatat, de asemenea, despre activitățile acestei rețele de dezinformare în legătură cu alte înșelătorii pro-Kremlin (aici, aici). 

Revistele Wired și Denník N au descris, de asemenea, modul în care canalele de propagandă rusești au încercat să facă legătura între atacul asupra lui Fico și Ucraina. 

Autoritățile resping aceste afirmații: Cintulova are cetățenie slovacă

Potrivit mai multor relatări din presa locală (aici, aici, aici, aici), anchetatorii din cadrul poliției au mers la apartamentul atacatorului din Levice la scurt timp după împușcăturile de miercuri și au dus-o la secție pe soția atacatorului pentru a fi interogată în jurul orei nouă seara. 

La ieșirea din blocul de apartamente din Levice, soția atacatorului și-a acoperit fața cu un ziar.

Încă de la momentul în care a avut loc atacul armat, autoritățile au informat presa și publicul cu privire la starea lui Robert Fico, precum și la dosarul penal al suspectului care a tras.

Pe 16 mai 2024, a doua zi după atac, pagina FB Hoaxes and Frauds - Ministerul de Interne al Republicii Slovace, operată de Centrul pentru combaterea amenințărilor hibride, a făcut apel la public să „distribuie doar fapte” și să „evite informațiile neverificate” (arhivat aici).

„Narațiunea conform căreia soția suspectului ar fi o refugiată din Ucraina nu este adevărată. Această informație a fost respinsă de poliție", precizează postarea.

AFP a verificat aceste informații la Parchetul General al Slovaciei. Purtătorul de cuvânt Zuzana Drobová a confirmat pentru AFP pe 21 mai 2024 prin e-mail că soția lui Cintula „are într-adevăr cetățenie slovacă”. Constituția ucraineană nu permite dubla cetățenie (aici, aici). 

Drobova a respins, de asemenea, afirmațiile privind presupusa reținere a lui Cintulova la aeroport. „(Ea) nu a fost reținută pe aeroportul din Bratislava în timp ce încerca să fugă din țară”, a declarat ea pe 22 mai, adăugând că alte circumstanțe fac obiectul procedurilor preliminare, care sunt închise publicului.

Deși nu este clar când anume a fost eliberată femeia de la interogatoriu sau unde se află în prezent, contrar afirmațiilor rusești, nu au existat informații publice din partea poliției, a Ministerului de Interne sau a procuraturii cu privire la faptul că aceasta ar fi fost acuzată sau că i s-ar fi impus un „arest la domiciliu”.

Până în prezent, autoritățile slovace nu au dezvăluit nicio informație despre o „urma ucraineană” în acest caz. Nu s-a făcut nicio mențiune în acest sens la conferința de presă de o oră de duminică, 19 mai, cu vicepremierul Kalinak și ministrul de interne Sutaj Estok, sau la conferința de presă împreună cu procurorul general Maroš Žilinka de miercuri, 22 mai (arhivat aici). Președintele poliției, Solák, a declarat duminică că poliția a monitorizat apartamentul suspectului de când acesta a fost reținut.

Cuplul a locuit zeci de ani în Levice

TV Markiza a publicat un interviu video cu Ondrej Szabo, un vecin al cuplului, în seara zilei de 15 mai. În acesta, el a declarat că îi cunoaște bine atât pe Cintula, cât și pe soția sa. Potrivit acestuia, Cintulova, acum pensionară, a fost profesor la liceul local.

AFP l-a contactat pe Szabo pe 20 mai printr-un apel telefonic. Acesta a declarat că nu avea cunoștință despre faptul că Cintulova ar fi ucraineancă. Potrivit acestuia, cuplul a locuit în apartamentul lor „timp de aproximativ 40 de ani”, contrar insinuărilor din postările și articolele pro-ruse, potrivit cărora ea ar fi fugit recent din Ucraina.

Image
Un ofițer de poliție este văzut în fața casei în care locuiește presupusul asasin al premierului slovac, la 16 mai 2024, în Levice, Slovacia (AFP / Alex HALADA)

De asemenea, AFP a luat legătura cu Vieroslava Potočárová, director adjunct la Levice Andrej Vrabel Gymnasium, unde Cintulova preda geografia. Potocarova a accesat registrele școlii și a declarat pentru AFP că Cintulova a lucrat la școală din 1979 până în 2005, când s-a pensionat. 

„În anii 1980, ea obișnuia chiar să mă învețe geografie”, a spus Potočárová, adăugând că nu își amintește ca Cintulova să fi vorbit vreodată în ucraineană.

Cabană și teren moștenit

AFP cunoaște prenumele soției atacatorului, precum și numele de fată al acesteia, dar a decis să nu-l publice din motive de confidențialitate.

Pe baza unor informații din mass-media potrivit cărora poliția a percheziționat o cabană din satul Jabloňovce, pe lângă apartamentul din Levice (aici, aici), AFP a depistat parcela în cauză și titlul de proprietate - o parte din cabană este deținută de Cintulová.

Pe lângă cabană, Cintulová deține parțial și parcele mai mici de teren cu teren arabil tot în districtul Jabloňovce. Afirmația privind „emigrarea sa recentă din Ucraina” este, de asemenea, contrazisă de faptul că, potrivit titlului de proprietate, aceasta și-a dobândit partea sa prin moștenire în 2004, respectiv în 2011. Potrivit titlului de proprietate, Cintulová are 75 de ani.

Image
Captură de ecran de pe site-ul web al cadastrului kataster.skgeodesy.sk, realizată pe 23 mai 2024. Date cu caracter personal blurate de către agenția AFP

Puteți găsi o listă cu toate articolele noastre de verificare a afirmațiilor false legate de războiul rusesc din Ucraina în limba română aici și în limba engleză aici

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne