Guvernul german nu a „recunoscut” că pandemia a fost o fraudă, tweet-ul viral al lui Scholz este fabricat

De la izbucnirea pandemiei globale de coronavirus la începutul anului 2020, au fost raportate peste 704 milioane de cazuri de Covid-19 în întreaga lume și puțin peste șapte milioane de decese. Cu toate acestea, anti-vaxxerii, adepții teoriei conspirației și activiștii anti-lockdown au afirmat în mod repetat că pandemia a fost provocată de om sau înscenată. În aprilie 2024, pe rețelele de socializare au fost distribuite postări în care se susținea că guvernul german a fost „forțat să recunoască” că nu a existat nicio pandemie și că campaniile masive de vaccinare au fost o „operațiune psihologică militară”. Postările indică procese-verbale publicate recent de la întâlniri ale institutului de sănătate publică, Institutul Robert Koch, care a supravegheat răspunsul Germaniei la pandemie. Însă afirmațiile sunt false. AFP a cercetat documentele și nu a găsit nicio urmă sau dovadă care să susțină afirmațiile.

„Guvernul german admite cu documente indubitabile că nu a existat nicio pandemie de Covid”, spune titlul unui articol publicat pe 17 mai 2024. 

„Guvernul federal din Germania a fost forțat să recunoască faptul că așa-numiții 'adepți ai teoriei conspirației' au avut dreptate în legătură cu tot ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiei Covid. Conform datelor guvernului german nu a existat nicio pandemie, ci doar o operațiune psihologică militară bine coregrafiată pentru a spăla creierul maselor și a le determina să accepte un vaccin experimental cu consecințe dezastruoase”, continuă articolul care a fost distribuit și de către utilizatorii rețelelor de socializare (aici). 

Image
Capturi de ecran ale articolului fals și ale postării de pe Facebook realizate pe 27 mai 2024

Articolul prezintă o fotografie a cancelarului german Olaf Scholz și ceea ce pare a fi o captură de ecran a unei postări de pe contul său X (fostul Twitter) cu o legendă care spune: „Covid a fost o operațiune psihologică pentru a testa respectarea ARNm și a lockdown-urilor. Nu a existat nicio pandemie”.  AFP a căutat un astfel de tweet folosind indicația "site:twitter.com/Bundeskanzler psy-op compliance" în Google , dar nu a obținut niciun rezultat. De asemenea, nu am reușit să găsim un astfel de tweet nici în versiunile de arhivă ale contului X al lui Scholz disponibile prin intermediul instrumentului de arhivare online Wayback Machine. Nu am găsit nicio mențiune a unui astfel de mesaj în mass-media germană. Toate acestea sugerează că imaginea tweet-ului lui Scholz a fost fabricată.

Afirmații similare despre pandemie au fost răspândite și în limbile slovacă, cehă, greacă și de către un politician francez, Nicolas Dupont-Aignan. 

Cu toate acestea, astfel de afirmații sunt false și au fost deja demontate de alte organizații de verificare a faptelor, cum ar fi DPA, AAP, Maldita, Myth Detector sau THIP

Originea afirmației 

Articolul în limba română este o traducere a unui text publicat pe site-ul „The People's Voice”, un rebranding al „News Punch” (cunoscut anterior sub numele de „Your News Wire”), despre care AFP și alte organizații de verificare a faptelor au dovedit în repetate rânduri că produce și răspândește dezinformare (aici, aici, aici, aici, aici). 

Putem vedea că imaginea din tweetul lui Scholz provine, de asemenea, din articolul respectiv din The People's Voice; și alte articole de la această publicație, unele cu afirmații anti-vax neîntemeiate, cum ar fi aici sau aici, prezintă miniaturi similare.

În textul său cu afirmații false despre guvernul german, „The People's Voice” face referire la o revistă germană Multipolar și la jurnalistul Paul Schreyer, care a publicat un articol despre așa-numitul „RKI-Protokollen”, în 20 martie 2024

Potrivit lui Schreyer, procesele-verbale au fost inițial clasificate și au fost dezvăluite doar de Institutul Robert Koch - o agenție a guvernului federal german și un institut de cercetare responsabil cu controlul și prevenirea bolilor, care este subordonat în mod oficial Ministerului german al Sănătății - în urma unei solicitări în baza Freedom of Information Act, pe care s-a bazat un proces ulterior. Mai mult de o mie de pagini au părți care au fost redactate și estompate de RKI.

La sfârșitul articolului Multipolar, există un hyperlink către 456 de fișiere pdf care conțin peste 2000 de pagini de procese-verbale ale unor reuniuni ale unei echipe germane de criză pentru pandemie corona, care datează din ianuarie 2020 până în aprilie 2021. 

În martie 2020, RKI a anunțat o înăsprire a evaluării riscului de pandemie de la „moderat” la „ridicat”, care, potrivit lui Schreyer, nu s-a bazat pe propria evaluare a RKI, ci „pe instrucțiunile politice ale unui actor extern - al cărui nume este ascuns în procesul-verbal”. Cu alte cuvinte, Schreyer susține că decizia de a crește nivelul de alarmă cu privire la pandemie nu s-a bazat pe date științifice, ci a fost o decizie politică. 

Alte media germane de încredere au relatat pe larg despre acest subiect (aici, aici, aici) la doar câteva zile după ce documentele au fost publicate și nu au găsit nicio dovadă de malpraxis sau de o influență politică externă asupra deciziei RKI, așa cum susține Multipolar. „Nu este neobișnuit ca părți din documente să fie ascunse. Dar practica duce întotdeauna la speculații cu privire la pasajele lipsă și lasă mult loc pentru afirmații nefondate”, a scris agenția de presă DPA despre acest caz.

Cu toate acestea, aceste detalii au fost omise din articolul din „The People's Voice”. În schimb, acesta îl citează pe un cercetător economic pensionat, Stefan Homburg, care a amplificat afirmațiile în limba engleză la 21 martie 2024 pe contul său X. După cum explicăm mai jos, el a postat mai multe capturi de ecran din documente în afara contextului și a adăugat în legendă „Peste 2.000 de pagini care arată că 'pandemia' a fost o fraudă”.

Context real: procese-verbale de la primele reuniuni privind pandemia 

Tweet-urile lui Homburg au inclus trei capturi de ecran scoase din context din documentele RKI (aici, aici), ca bază pentru afirmațiile sale, care au devenit virale în rândul persoanelor care se opun vaccinării. 

Prima captură de ecran conține partea evidențiată și de Schreyer. În ea este precizat că o nouă evaluare a riscului de pandemie a fost pregătită în weekend și că „va fi extinsă în această săptămână”. Fraza continuă: „Evaluarea riscurilor va fi publicată de îndată ce [numele persoanei redactat] va da un semnal”. Inițial, acest rând poate fi găsit la pagina șase din procesul-verbal al unei reuniuni a grupului operativ de criză Covid-19 care a avut loc la 16 martie 2020 (în al 80-lea fișier pdf din documentele publicate, evidențiat mai jos).

Image
Captură de ecran dintr-un document RKI, marcaj roșu adăugat de AFP, realizată pe 3 mai 2024

Afirmațiile referitoare la faptul că decizia a fost luată ca urmare a unei influențe politice externe au fost abordate de RKI într-o declarație din 25 martie 2024 (arhivat aici). „Diverse instituții media au speculat că actualizarea evaluării riscurilor nu a fost făcută în mod independent. Acest lucru este fals. Mai degrabă, adevărul este că un angajat al RKI este menționat în fraza redactată: „Evaluarea riscurilor va fi publicată imediat ce (nume redactat) va da un semnal”. 

AFP nu a putut să verifice în mod independent această afirmație specifică, dar formularea din documentul original al procesului-verbal arată doar că lipsește în continuare consimțământul unei anumite persoane pentru a publica evaluarea actualizată a riscurilor. De asemenea, nimic din procesul-verbal al reuniunii din 16 martie 2020 nu sugerează că „pandemia a fost o fraudă” sau că „guvernul german a recunoscut” un astfel de lucru.

Reuniunea RKI din 16 martie 2020 a avut loc în contextul unei creșteri rapide a numărului de cazuri noi de Covid-19 în Europa și în lume. De exemplu, în raportul zilnic al RKI au apărut 262 de cazuri confirmate de Covid-19 în Germania pe 4 martie 2020, iar apoi 6.012 pe 16 martie 2020. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declarase deja Covid-19 drept pandemie pe 11 martie 2020 - adică un focar de boală care nu mai este limitat la un teritoriu localizat și care nu mai poate fi ușor de stăpânit. În România a fost declarată starea de urgență pe 16 martie 2020, o zi în care au fost confirmate 168 de cazuri

În declarația sa, RKI a explicat că procesele-verbale ale reuniunilor sale „reflectă discuțiile și deciziile din cadrul echipei de criză la momentul respectiv și la nivelul de cunoștințe. Cu toate acestea, contextul și bazele de date nu sunt întotdeauna menționate, deoarece acestea erau disponibile în alte documente, cum ar fi rapoartele zilnice și săptămânale (încă accesibile pe site-ul RKI) sau alte publicații. Prin urmare, protocoalele trebuie să fie întotdeauna văzute și interpretate în contextul lor.”

Cea de-a doua captură de ecran a lui Homburg prezintă o parte care provine inițial din procesul-verbal al ședinței RKI din 8 ianuarie 2021, pagina 10 (fișier pdf nr. 366). În tweet-ul său, Homburg a evidențiat cuvântul „narațiune” din propoziția „Ne luăm adio de la narațiunea imunității de turmă prin vaccinare?” și a motivat că, din această cauză, „'imunitatea de turmă' a fost văzută ca o simplă narațiune”. 

Cu toate acestea, din contextul mai larg al documentului, putem observa că rândul în cauză a apărut ca parte a capitolului „Actualizarea vaccinării” și a subtitlului „imunitatea de turmă” și, ca atare, a fost scos din contextul său original. Potrivit documentului, vorbitorii prezenți la reuniune au abordat mai multe subiecte care discutau despre eficiența vaccinurilor Covid - care, la momentul respectiv, erau utilizate de puțin peste două săptămâni. Procesul-verbal al capitolului „Actualizarea vaccinării” se întinde pe trei pagini și jumătate.

Cea de-a treia captură de ecran a lui Homburg conține o frază: „Efecte negative indirecte ale închiderii din cauza lacunelor în tratamentul tuberculozei, suspendarea programelor de vaccinare de rutină. Se așteaptă o creștere a mortalității infantile. Unele dintre consecințele închiderii au consecințe mai grave decât COVID în sine”, lăsând astfel impresia că măsurile de carantină au fost mai grave decât boala.  

Cu toate acestea, această secțiune - care provine din procesul-verbal al reuniunii din 16 decembrie 2020 (pdf nr. 350, pagina 5) - se referă în mod explicit la „evoluția pandemiei în Africa”, așa cum este menționat în document. Oratorii discutau în mod clar despre impactul lockdown-ului asupra asistenței medicale generale în multe țări africane, nu în Europa, unde tuberculoza sau bolile copiilor, cum ar fi poliomielita sau rujeola, nu prezintă un astfel de risc. 

AFP a analizat toate documentele RKI din care au fost preluate și interpretate greșit anumite părți pentru a răspândi afirmații dubioase. Am efectuat, de asemenea, o căutare prin cuvinte cheie încercând să găsim „recunoașterea” guvernului german sau a RKI că pandemia a fost o „operațiune psihologică”. Nu am găsit nicio dovadă a acestor afirmații.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne