Declarațiile de la conferința de presă a Casei Albe despre Ucraina și nazism au fost trucate

În ajunul sărbătoririi de către Rusia, pe 9 mai, a Zilei Victoriei, care marchează înfrângerea Germaniei naziste în 1945, un videoclip alterat a început să circule pe internet. Acesta pare să arate un schimb de replici la o conferință de presă de la Casa Albă despre nazismul din Ucraina și care face afirmații incorecte despre cel de-al Doilea Război Mondial. Videoclipul a fost distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare, cu afirmații potrivit cărora ar fi un exemplu de „rescriere a istoriei” de către SUA. Cu toate acestea, videoclipul a fost editat; înregistrarea originală dovedește că schimbul de replici dintre un jurnalist și purtătoarea de cuvânt a fost despre războiul dintre Israel și Hamas.

O postare pe Facebook în limba română a distribuit videoclipul trucat al unei conferințe de presă cu textul: „Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a spus că al Doilea Război Mondial a fost câștigat de americani și ucraineni, care au luptat împreună împotriva lui Stalin”. Același videoclip a fost distribuit și aici

Înregistrarea modificată face să pară că Andrew Feinberg, corespondentul The Independent, aduce în discuție „opiniile amestecate” ale Ucrainei cu privire la ideologia nazistă în cadrul unei conferințe de presă la Casa Albă și întreabă: „De ce nu condamnăm manifestările ucrainene de nazism și continuăm să le sponsorizăm?”. 

Narațiunea dirijată de Moscova despre Ucraina prezentată ca un stat facist care are nevoie de „de-nazificare” este un element de bază al dezinformării legate de război care a inundat rețelele sociale după invazia Rusiei din februarie 2022. 

În videoclipul trucat, secretarul de presă Karine Jean-Pierre pare să răspundă: „În urmă cu 79 de ani, Statele Unite și aliații noștri ucraineni și-au unit forțele pentru a combate regimurile opresive ale lui Hitler și Stalin. În timp ce Berlinul este acum un aliat, amenințarea dinspre Est persistă. De aceea, ne-am angajat să rămânem alături de Ucraina și să ne oferim întregul nostru sprijin în orice fel putem.”

Cu toate acestea, AFP a găsit o înregistrare video a conferinței de presă originale pentru a confirma că acest schimb de replici nu a avut loc.   

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 15 mai 2024

Videoclipul modificat, ce conține subtitrări în limba rusă, care reflectă presupusul schimb de replici în limba engleză, pare să fi circulat pe canalele rusești de pe Telegram înainte de a se răspândi în alte limbi, precum engleză și spaniolă.  

Audio modificat 

O căutare inversă a imaginilor a arătat că filmarea corespunde cu două părți ale unei conferințe de presă din 7 mai 2024 (arhivată aici).

Image
Capturi de ecran de pe Facebook (stânga) și de pe Youtube (dreapta) realizate pe 15 mai 2024

Videoclipul jurnalistului provine de la întrebarea sa adresată la minutul 18:40 despre foametea din Gaza și închiderea punctelor de control pentru ajutorul umanitar. El întreabă: „Are Casa Albă vreun plan pentru a convinge, a convinge, a face presiuni asupra Israelului pentru a permite un flux constant de ajutoare în Gaza, în afară de a cere frumos?”. 

Jean-Pierre răspunde cu date despre camioanele comerciale și umanitare care au intrat în Gaza în ultimele săptămâni. 

Imaginea cu Jean-Pierre provine dintr-o altă parte a conferinței de presă (la minutul 25:40), când a răspuns la o întrebare despre conducerea NATO. Poziția ei pe podium și gesturile mâinilor se potrivesc cu cele din versiunea manipulată distribuită online. 

Image
Capturi de ecran de pe Facebook (stânga) și de pe Youtube (dreapta) realizate pe 15 mai 2024

Secretarul de presă nu i-a menționat pe Hitler sau Stalin în niciun moment în timpul schimbului de replici cu Feinberg, ca răspuns la întrebarea despre NATO sau în altă parte în timpul briefingului.

„Acest schimb de replici nu a avut loc”, a declarat pentru AFP Andrew Bates, adjunctul principal al secretarului de presă al Casei Albe, într-un e-mail din 9 mai. Feinberg a adăugat că videoclipul este „complet fals”.

Expert: sincronizarea buzelor este un 'deepfake' 

O examinarea a videoclipului arată discrepanțe notabile între sunetul și mișcările buzelor atât ale lui Jean-Pierre, cât și ale lui Feinberg.

Hany Farid, expert în criminalistică digitală la Universitatea din California, Berkeley, a declarat pentru AFP că a trecut clipurile prin modele antrenate pentru a distinge vocile reale de cele false și a clasificat sunetul pentru ambii vorbitori ca fiind generat de inteligența artificială (arhivat aici). 

O altă tehnică care măsoară sincronizarea dintre mișcările buzelor și vorbire a evaluat, de asemenea, videoclipul ca fiind fals, a spus Farid, aliniindu-se la ceea ce el a spus că sunt „indicii vizuale clare” de manipulare.

"Sunt convins că acesta este un deepfake de sincronizare a buzelor alimentat de voci generate de inteligența artificială", a spus Farid într-un e-mail din 9 mai.

Narațiunea Kremlinului privind 'nazismul'

Videoclipul trucat a fost postat online în jurul datei de 9 mai, 2024 când Moscova marchează Ziua Victoriei pentru înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. Uniunea Sovietică a pierdut aproximativ 27 de milioane de oameni în război, mai mult decât orice altă țară. 

Putin a folosit ocazia pentru a acuza Ucraina și aliații săi occidentali de presupuse încercări de a „denatura”  istoria și de a alimenta conflictele regionale. „Revanșismul, abuzul de istorie și încercarea de a justifica actualii adepți ai nazismului fac parte dintr-o politică generală a elitelor occidentale de a alimenta noi conflicte regionale”, a declarat el

Liderul rus a invocat în repetate rânduri victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial pentru a justifica invazia sa în Ucraina în 2022. 

AFP a demontat alte dezinformări cu privire la războiul din Ucraina aici în engleză și aici în română.  

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne