Mașini sunt blocate pe o stradă inundată din Dubai, pe 19 aprilie 2024, după ce o furtună puternică a lovit Emiratele Arabe Unite ( AFP / GIUSEPPE CACACE)

Experții spun că vremea extremă din Dubai nu a fost cauzată de însămânțarea norilor

La jumătatea lunii aprilie, Emiratele Arabe Unite s-au numărat printre țările din Golf afectate de precipitații importante și vânt puternic care au provocat inundații și perturbări majore, provocând peste 20 de victime. În acest context, în mediul online au circulat informații eronate potrivit cărora în spatele acestei situații haotice s-ar fi aflat manipularea vremii. Emiratele Arabe Unite sunt cunoscute pentru că folosesc însămânțarea norilor, o tehnică care poate crește capacitatea norilor de a produce ploaie. Cu toate acestea, experții spun că însămânțarea norilor nu poate avea un impact la o scară atât de mare și că este „foarte probabil” din cauza schimbărilor climatice. Înainte de furtună, autoritățile și meteorologii din Emiratele Arabe Unite au avertizat asupra unor precipitații atât de abundente, iar centrul meteorologic al țării a negat pentru AFP că ar fi folosit „vreo operațiune de însămânțare în timpul acestui eveniment”.

Pe 16 aprilie 2024, cele mai puternice ploi înregistrate până acum au inundat drumuri, case și centre comerciale din Emiratele Arabe Unite (arhivat aici). Școlile au fost închise în toată țara. Aeroportul din Dubai, unul dintre cele mai aglomerate din lume, și-a întrerupt pentru scurt timp operațiunile, dar a fost martor la perturbări majore timp de mai multe zile, potrivit AFP (arhivat aici).

Patru persoane au murit din cauza vremii severe în EAU, în timp ce furtunile s-au abătut si asupra Bahrain-ului  și a unor zone din Qatar, după ce au trecut peste Oman, unde au provocat moartea a cel puțin alte 22 de persoane.

În aceeași zi, au început să se răspândească online afirmații potrivit cărora evenimentul ar fi fost provocat de om cu ajutorul unor tehnici de modificare a vremii. 

„Aceasta este SCHIMBAREA CLIMATICĂ generată de niște psihopați, numai că tot ei ajung să dea vina pe oamenii de rând pentru acest haos CLIMATIC declanșat de experimentele lor NEBUNE care distrug din temelii planeta noastră. Cert este că arabii au calculat greșit traiectoria de însămânțare a norilor, cât și numărul de drone necesare în vederea stoarcerii TUTUROR norilor, altfel nu ar fi ajuns cu siguranță să aibă parte de cele mai abundente precipitații din ultimii 75 de ani”, scrie într-o postare pe Facebook din 17 aprilie 2024, distribuită de zeci de ori. 

O postare de pe Telegram din aceeași zi, vizualizată de peste 3.600 de ori, distribuie o captură de ecran a unui articol din Bloomberg cu următoarea descriere: „Când crezi că chemtrails sunt o teorie a conspirației și dimineața citești în mass-media: Dubai paralizat de însămânțarea norilor care agravează inundațiile”. Postarea conține și un link către un articol al agenției de știri.  

Emiratele Arabe Unite folosesc însămânțarea norilor din 2002. Cu toate acestea, centrul meteorologic oficial al țării (NCM) a negat că o astfel de activitate a avut loc chiar înainte de furtună. Prognozele meteorologice arată că evenimentul era așteptat cu o asemenea amploare, iar oamenii de știință au declarat pentru AFP că însămânțarea norilor nu poate produce o asemenea cantitate de ploaie. Articolul din Bloomberg, citat ca sursă a afirmației, a fost actualizat rapid pentru a adăuga declarațiile oamenilor de știință potrivit cărora însămânțarea norilor nu ar fi putut provoca ploile abundente.  

Image
Capturi de ecran ale postărilor false de pe Facebook (s) și Telegram (d) realizate pe 13 mai 2024

Articolele din Bloomberg au fost distribuite în alte limbi cu afirmații înșelătoare similare, de exemplu în limba olandeză. De asemenea, postările pe rețelele de socializare în franceză, spaniolă, greacă, sârbă și coreeană au susținut în mod fals că însămânțarea norilor a fost cauza fenomenelor meteorologice extreme.

Declarații și relatări confuze

În articolul său din 16 aprilie, intitulat „Dubai Grinds to Standstill as Cloud Seeding Worsens Flooding”, Bloomberg l-a citat pe Ahmed Habib, expert la Centrul Național de Meteorologie (NCM), biroul meteorologic din Emiratele Arabe Unite, care a declarat că luni și marți (15-16 aprilie, când au avut loc precipitațiile) s-a folosit însămânțarea norilor pentru a profita de formarea norilor. Dar o zi mai târziu, pe 17 aprilie, Gulf News l-a citat spunând contrariul: „Nu a fost efectuat niciun zbor de însămânțare a norilor în perioada în care a durat situația meteo instabilă din țară”. 

AFP l-a contactat pe Ahmed Habib pentru un comentariu, dar nu primise un răspuns până la momentul publicării.

NCM a corectat informația pe 17 aprilie, declarând pentru CNBC că „nu a trimis piloți pentru operațiuni de însămânțare înainte sau în timpul furtunii care a lovit Emiratele Arabe Unite marți” și că „avioanele au decolat duminică și luni, dar nu au lansat nicio însămânțare”. 

Bloomberg și-a corectat articolul pe 18 aprilie și a precizat că „[...] nu există nicio dovadă că însămânțarea norilor a avut un impact semnificativ asupra inundațiilor”. De asemenea, pe 17 aprilie, a publicat un articol de opinie, în care editorialistul său a explicat că schimbările climatice sunt de vină pentru furtuna puternică, nu însămânțarea norilor.

NCM a declarat pentru AFP, într-o notă trimisă pe 22 aprilie, că „nu a efectuat nicio operațiune de însămânțare a norilor în timpul acestui eveniment”. Centrul de Meteorologie a precizat că a trimis avioane în aer în zilele dinaintea furtunii care urma să aibă loc, dar că a fost pentru cercetare. În declarația lor către AFP, ei au explicat că „cercetarea presupune efectuarea de măsurători și prelevarea de probe de nori pentru a înțelege mai bine dinamica și procesele microfizice care se petrec în nori”. 

Prognoza meteo a prezis furtuna 

Prognozele meteorologice atestau schimbarea vremii și furtuna care urma să se producă. 

„După inundațiile fără precedent din 12 februarie (37 mm), nordul Emiratelor Arabe Unite ar trebui să cunoască din nou ploi furtunoase excepționale, concentrate mai ales marți, 16 aprilie”, scria MeteoNews pe 14 aprilie. 

La început, ploaia a fost chiar bine primită în regiune după zilele mai calde anterioare, după cum a relatat pe 13 aprilie Khaleej Times, dar relatările au inclus și avertizarea NCM cu privire la o furtună care se apropia. Gulf News recomandase șoferilor să fie atenți pe șosea din cauza vremii ploioase dinainte de 15 și 16 aprilie.

NCM avertizase cu privire la „posibilitatea de grindină pe alocuri în unele zone, provocând inundații și vânturi puternice care reduc vizibilitatea orizontală" și a trimis alerte și măsuri de siguranță (arhivate aici) pe rețelele de socializare înainte de potopul pe care l-au cunoscut EAU. Două zile mai târziu, în jurul prânzului, aceasta „îndemnase locuitorii să ia toate măsurile de precauție... și să se îndepărteze de zonele cu inundații și acumulări de apă” într-un videoclip postat pe X (arhivat aici).  

Înainte de furtună, Autoritatea națională de gestionare a situațiilor de urgență și a dezastrelor din EAU a îndemnat populația, la 15 aprilie, „să respecte instrucțiunile emise de autoritățile oficiale pentru a proteja viețile și proprietățile”. A doua zi, aceștia au enumerat o serie de orientări de siguranță. 

Image
Harta Orientului Mijlociu arată precipitații record în Dubai (AFP / Jonathan WALTER)

Ce este „cloud seeding”? 

Într-o verificare anterioară a faptelor, AFP a explicat că însămânțarea norilor introduce compuși în norii existenți pentru a forma picături de apă super-rece și pentru a crește potențialul de ploaie sau zăpadă (arhivat aici). Tehnica, administrată de obicei prin intermediul aeronavelor, este o reacție fizică - nu una chimică. 

„Însămânțarea norilor încearcă să sporească precipitațiile prin intensificarea proceselor din nori care generează precipitații”, a declarat Roelof Burger, profesor de științe geo- și spațiale la North-West University (NWU) din Africa de Sud, într-un e-mail trimis pe 23 aprilie 2024 către AFP.

Nucleii de condensare a norilor (CCN) sunt particule din atmosferă pe care se condensează vaporii de apă. Însămânțarea norilor încearcă să sporească acest proces prin plasarea unor particule mai mari la baza norilor, a explicat Burger. 

Herman Russchenberg, profesor de inginerie climatică la TU Delft, a explicat în detaliu pentru AFP cum funcționează însămânțarea norilor.  

„Particulele de sare sunt injectate în sistemul de nori, cel puțin așa se face în Emirate, în Dubai. Particulele de sare acționează ca nuclee pentru formarea de noi particule de nor. În acest fel, se stimulează creșterea picăturilor de ploaie în nor. Ceea ce se întâmplă este că acestea se vor ciocni cu alte particule din nor și apoi vor crește în interior și va cădea ploaia, acesta este principiul”, a declarat el într-o convorbire telefonică din 19 aprilie 2024. 

Contrar celor afirmate în postările de pe rețelele de socializare, mass-media a publicat numeroase relatări despre însămânțarea norilor (arhivate aici), inclusiv în Emiratele Arabe Unite, de exemplu aici și aici. Emiratele Arabe Unite au început să desfășoare operațiuni de însămânțare a norilor în 2002, după cum a precizat Gulf Today în acest articol din 1 ianuarie 2022. Organizația responsabilă de procedură este NCM, se precizează în articol. Însămânțarea norilor este listată pe site-ul NCM ca fiind unul dintre domeniile în care entitatea este specializată. 

Presa a relatat despre însămânțarea norilor și în alte țări, precum Indonezia și Rusia pentru a combate incendiile de vegetație, în Statele Unite pentru a îmbunătăți precipitațiile și căderile de zăpadă, în China și Pakistan pentru a lupta împotriva smogului, în Ungaria și Serbia pentru a suprima grindina. 

„Modificările artificiale ale climei nu sunt lipsite de controverse. Nu există nicio dovadă științifică că funcționează cu adevărat, mai ales în regiunile aride unde ploaia se evaporă înainte de a ajunge la sol", a arătat AFP în 2018, într-o explicație a tehnicii bazată pe informații ale meteorologului francez François Bouttier. Deocamdată nu există nicio dovadă a toxicității ploii, plină de iodură de argint.

„Tehnologiile au fost testate de peste 60 de ani și au existat zeci de ani de studii de impact asupra mediului”, a spus Burger. 

'Concentrarea pe însămânțarea norilor este înșelătoare'

Climatologul Friederike Otto, specialist în evaluarea rolului schimbărilor climatice asupra fenomenelor meteorologice extreme, a declarat pentru AFP pe 17 aprilie că este „înșelător” accentul pus pe însămânțării norilor. 

„Când vorbim despre precipitații abundente, trebuie să vorbim despre schimbările climatice.”, a declarat Otto, care a spus că este „foarte probabil” ca încălzirea globală să fi înrăutățit furtunile.

„Cele mai abundente precipitații din Dubai din ultimii 75 de ani nu au avut loc din cauza însămânțării norilor”, a spus ea. Presa oficială a precizat că a fost cea mai mare cantitate de precipitații de când au început înregistrările în 1949, înainte de formarea Emiratelor Arabe Unite în 1971 (link arhivat aici). 

Schimbările climatice vor face ca fenomenele meteorologice extreme să devină mai frecvente, a avertizat Karim Elgendy, director asociat la firma de consultanță în inginerie Buro Happold. El a declarat pentru AFP pe 19 aprilie că furtuna - care a aruncat pe țara din Golf cantități de ploaie care cad în mod normal în doi ani - este în concordanță cu efectele încălzirii globale.

Un studiu publicat pe 25 aprilie de grupul World Weather Attribution (WWA) a declarat că, deși nu se poate concluziona „cu certitudine” că „schimbările climatice provocate de om sunt principalul factor determinant” al precipitațiilor, cercetătorii au estimat că acest caz de precipitații din Emiratele Arabe Unite și Oman a fost „cu 10-40% mai intens decât ar fi fost dacă ar fi avut loc într-un an El Nino, într-un climat mai rece cu 1,2°C” (link arhivat aici). 

Anul 2024 este unul dintre acești ani afectați de fenomenul meteorologic recurent El Nino, care provoacă o creștere a temperaturilor globale. Acesta a revenit la mijlocul anului 2023 și se așteaptă să dureze până în luna mai. Oamenii de știință spun că schimbările climatice provocate de om au dus până în prezent la o încălzire de 1,2 C în comparație cu nivelurile preindustriale.

„Știm cu certitudine că însămânțarea norilor nu a provocat acest lucru [condițiile meteorologice extreme din Emiratele Arabe Unite din 16 aprilie, n.r.]”, a declarat pentru AFP profesorul Roelof Burger.

„Dacă vă uitați la sistemul [meteo] în sine, a fost un sistem de ploi foarte mare, o zonă de presiune joasă foarte mare, cu extreme nu doar în Dubai, ci și în Oman și Iran, precum și în Arabia Saudită, deci regiuni mult mai mari. Este foarte puțin probabil ca acest lucru să fi fost cauzat de însămânțarea norilor în sine cu avioane mici”, a explicat el, adăugând că, în astfel de condiții, nu era nevoie de însămânțarea norilor.

Russchenberg a fost de acord, declarând pentru AFP că: „Este, de asemenea, puțin probabil ca ei să trimită avioane mici într-un astfel de sistem. Este mult prea periculos. Nu cred că însămânțarea norilor a jucat un rol aici”.

NCM a făcut un comentariu similar în declarația sa pentru AFP din 22 aprilie: „Unul dintre principiile de bază ale însămânțării norilor este că trebuie să vizați norii în faza incipientă, înainte de a ploua, dacă aveți o situație de furtună severă, atunci este prea târziu pentru a efectua orice operațiune de însămânțare”.

„În plus, luăm foarte în serios siguranța oamenilor noștri, a piloților și a aeronavelor, NCM nu efectuează operațiuni de însămânțare a norilor în timpul unor fenomene meteorologice extreme”, au adăugat aceștia. 

Întrebată despre inundația din Dubai și posibilitatea ca aceasta să fi fost indusă artificial, climatologul ANM Roxana Bojariu a precizat pentru Antena 3 CNN că nu a fost rezultatul însămânțării norilor. Bojariu a explicat că însămânțarea de nori afectează de obicei zone mici, localizate, spre deosebire de impactul extins observat în acest caz. 

„În niciun caz nu este rezultatul însămânțării norilor”, a spus ea. „Inundațiile au început din Oman și acolo au fost cantități mari de precipitații și explicația este legată și de om, prin încălzirea globală. Vorbim de condiții care au alimentat astfel de sisteme de vreme care, deși sunt rare în acea parte de lume, nu sunt absente.", a explicat Bojariu. 

„Numai că intensitatea lor pe fondul încălzirii globale a crescut acolo, așa cum intensitatea precipitațiilor a crescut peste tot în lume”, a conchis climatologul, subliniind că în Dubai „a plouat în 24 de ore mai mult decât ar fi fost normal să plouă într-un an”.  

Image
Un tehnician curăță un avion înainte de a decola pentru proiectul experimental de însămânțare a norilor „Varshadhari” în Bangalore, India, pe 21 august 2017 (AFP / MANJUNATH KIRAN)

Maarten Ambaum, profesor de fizică și dinamică atmosferică la Universitatea din Reading, a explicat, într-o declarație a experților publicată de universitate (arhivată aici), că „nu există nicio tehnologie care să poată crea sau chiar să modifice în mod grav acest tip de precipitații”. 

„Aceste tipuri de evenimente de precipitații intense pot fi făcute mai extreme din cauza schimbărilor climatice, deoarece o atmosferă mai caldă va reține mai mulți vapori de apă. Oamenii de știință din domeniul climei avertizează de mulți ani că astfel de evenimente extreme vor deveni mai probabile într-o climă mai caldă și, într-adevăr, vedem că acest lucru se întâmplă în jurul nostru acum”, a scris profesorul Ambaum.

„În anii '50 și '60, oamenii încă se mai gândeau să folosească însămânțarea norilor pentru a produce aceste evenimente meteorologice mari sau pentru a schimba aceste evenimente meteorologice mari. Acest lucru [a fost] recunoscut de mult timp ca fiind pur și simplu o posibilitate nerealistă”, a mai declarat Ambaum pentru The Guardian (arhivat aici).

Profesorul de fizică atmosferică de la universitatea Reading, Giles Harrison, a declarat, de asemenea, că „există o diferență uriașă între ceea ce [însămânțarea norilor, n.r.] poate realiza - vizând nori individuali, în curs de dezvoltare, cu material de însămânțare eliberat de o aeronavă - și precipitațiile din Dubai, care au fost asociate cu un sistem meteorologic mare care avansează în regiune”.

Mulți alți experți au declarat presei că ceea ce s-a întâmplat în Emiratele Arabe Unite se datorează cel mai probabil schimbărilor climatice, nu însămânțării norilor (aici, aici, aici și aici).  

Teoria conspirației „chemtrails”

Unii utilizatori au afirmat chiar că dacă „'ploaia artificială' a fost posibilă în Dubai, atunci și ei o fac de ani de zile cu chemtrails” sau au insinuat că face parte din același proces care distruge agricultura, la fel ca afirmația falsă despre „pulverizarea cu aerosoli saharieni”, referitoare la valurile de praf saharian care au afectat Europa în aprilie 2024. AFP a demontat deja aceste afirmații aici și aici

Astfel de postări se referă la „chemtrails”, o teorie a conspirației care susține că dungile albe de pe cer lăsate de avioane sunt substanțe chimice toxice sau arme biologice folosite în cadrul unor programe guvernamentale secrete. Experții au declarat că nu există nicio dovadă care să susțină această afirmație, așa cum am explicat în verificări anterioare aici

Afirmațiile privind manipularea vremii care provoacă precipitații abundente au explodat deja pe rețelele de socializare după ce ploi torențiale au lovit California în februarie 2024 și după ce un uragan a lovit acest stat american în 2023. 

AFP Fact Check a demontat și alte afirmații despre climă aici în limba română și aici în limba engleză.   

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne