Participanții la o sesiune a WEF au cerut o agricultură mai ecologică, nu limitarea consumului de cafea

Participanții Forumului Economic Mondial de la Davos din ianuarie 2024, au discutat într-o sesiune despre emisiile de dioxid de carbon din producția de cafea și au făcut apeluri pentru practici agricole mai ecologice. În cadrul discuției nu s-a sugerat că ar trebui să existe limite pentru consumul de cafea. Și totuși, această afirmație a fost distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare în mai multe limbi. Cea mai veche versiune a afirmației nefondate pe care AFP a putut să o depisteze a apărut pe un site american care a publicat anterior teorii ale conspirației despre WEF. 

„Forumul de la Davos declară război cafelei: nu mai mult de 2-3 cești pe zi, pentru că duce la încălzire globală”, spune titlul acestui videoclip postat pe Facebook pe 27 ianuarie 2024 de un prezentator de la postul de radio Gold FM, care a fost distribuit de aproape 300 de ori de atunci. Același videoclip a fost distribuit și pe celelalte platforme ale sale, inclusiv pe TikTok și YouTube.  

Afirmații asemănătoare cum că „potrivit Forumului Economic Mondial, în viitor, băutorii de cafea vor trebui să se limiteze la două sau trei cești de cafea pe an” au fost distribuite și în articole precum cel de aici sau aici, inclusiv în unul publicat de postul de radio Gold FM

Postările fac trimitere la o înregistrare video a unui grup de discuții din cadrul reuniunii WEF din ianuarie 2024 din orașul elvețian Davos, în care un speaker a vorbit despre amprenta de carbon din cultivarea cafelei. Cu toate acestea, o analiză a înregistrării acestei sesiuni arată că în cadrul acesteia nu s-a discutat despre planuri de limitare sau interzicere a consumului de cafea.  

Image
Capturi de ecran ale postărilor false de pe Facebook realizate pe 19 martie 2024

Afirmația a fost găsită pe un site din SUA

Aceeași afirmație a circulat în limbile engleză, slovacă, cehă și olandeză. În poloneză, utilizatorii de rețele sociale au afirmat chiar că WEF va interzice cafeaua. 

AFP a efectuat o căutare folosind cuvinte-cheie în limba engleză, cum ar fi „coffee” și „World Economic Forum”, și a dat peste un articol publicat de un site american numit The People's Voice pe 22 ianuarie 2024. Articolul se intitulează: „WEF declară război cafelei: 'Nu mai mult de 2 sau 3 cești de fiecare pe an'”. 

Aceasta este cea mai veche versiune a afirmației privind planurile de limitare a consumului de cafea pe care AFP a reușit să o găsească.

Articolul integrează o postare pe X care face trimitere la un clip video de la o sesiune din cadrul reuniunii WEF și face comentariul următor: „Acum vin după cafeaua ta”. Totuși, această postare nu se referă la o limitare sau interzicere a consumului de cafea.  

Image
O captură de ecran a articolului înșelător din „The People's voice”, realizată pe 4 martie 2024

AFP a demontat în trecut și alte afirmații false publicate de portalul The People's Voice, cum ar fi că Forumul Economic Mondial a cerut uciderea câinilor și pisicilor pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice sau că fiica lui Klaus Shwab ar fi anunțat „lockdown-uri climatice”. Portalul a fost, de asemenea, inclus pe lista portalului FactCheck a site-urilor care publică conținut înșelător.

Articolul incorect despre cafea susține, de asemenea, că WEF vrea să declare ca fiind „off-limits” și alte produse, cum ar fi carnea și lactatele. AFP a investigat afirmații similare, de exemplu, că orașele americane au semnat un angajament de interzicere a cărnii sau că WEF intenționează să limiteze carnea și lactatele în orașele inteligente până în 2030, și a constatat că acestea nu sunt adevărate

WEF nu cere limitarea consumului de cafea 

WEF reunește în fiecare an la Davos lideri politici, din mediul de afaceri, academic, din societatea civilă și din alte domenii pentru a discuta despre provocările globale (arhivat aici). Evenimentul din acest an a avut loc în perioada 15-19 ianuarie 2024 și la el au participat, printre alți lideri mondiali, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.  

O căutare pe site-ul oficial al reuniunii a găsit panelul la care face referire People's Voice. Desfășurată la 17 ianuarie, aceasta s-a numit „Putting a Price on Nature”  (link arhivat aici) și a discutat despre modul în care ecologia și economia pot fi mai bine integrate și despre modul în care eforturile de conservare pot fi aliniate cu obiectivele de dezvoltare. 

Unul dintre oratori a fost Hubert Keller, senior managing partner la un grup bancar elvețian independent. La minutul 24:37 al discuției, acesta a vorbit despre impactul cafelei asupra mediului. Afirmația folosită în postările online înșelătoare este următoarea:

„Cafeaua este cu adevărat interesantă, deoarece există dimensiunea naturală a cafelei, iar apoi există dimensiunea economică a cafelei, partea de lanț valoric a cafelei. Pe partea de natură, practic, cafeaua pe care o bem cu toții, emite între 15 și 20 de tone de CO₂ pe tonă de cafea, așa că ar trebui să știm cu toții acest lucru. Aceasta înseamnă că, de fiecare dată când bem cafea, practic introducem CO₂ în atmosferă”, a spus el.

El a adăugat că cea mai mare parte a cafelei este produsă din monocultură, care este afectată de schimbările climatice. „Calitatea acestor bunuri naturale se deteriorează destul de rapid”, a spus el.

Keller a propus trecerea de la monocultura de producție a cafelei la un model de agricultură „regenerativă” care să protejeze biodiversitatea.

„Se ajunge la o plantație de cafea care este pe deplin regenerativă, care este pozitivă pentru natură și care creează o valoare mai bună pentru un activ (...) fără ca, de fapt, consumatorul să plătească mai mult pentru cafeaua de zi cu zi”, a concluzionat el.

Nicăieri în discursul său de trei minute, Keller nu a menționat interzicerea sau reducerea consumului de cafea și nici nu a dat sfaturi cu privire la cantitatea de cafea pe care oamenii ar trebui să o consume.  

Keller a vorbit despre cultivarea durabilă a cafelei cu o zi înainte la evenimentul companiei sale de la Davos și, din nou, nu a menționat reducerea sau interzicerea consumului de cafea.

Nu am putut găsi nicio declarație sau comunicat de presă de acest fel pe site-ul WEF.

Amprenta de carbon pentru cafea  

Cafeaua este a treia cea mai consumată băutură din lume, după apă și ceai. Amprenta de carbon a producției de cafea diferă în funcție de diverși factori, inclusiv practicile agricole, metodele de prelucrare, transportul și ambalarea. 

De exemplu, defrișarea terenurilor pentru plantațiile de cafea implică despăduriri, care eliberează cantități mari de CO2. De asemenea, procesarea cafelei necesită energie, care provine adesea din combustibili fosili. În plus, boabele de cafea sunt frecvent transportate pe distanțe lungi de la ferme la destinațiile de export și, în cele din urmă, la consumatori.

Potrivit calculatorului de emisii de carbon al BBC, este estimat că o ceașcă de cafea pe zi generează 155 kg de emisii de gaze cu efect de seră pe an. Acest lucru este aproximativ echivalentul condusului unei mașini pe o distanță de 640 km, arată acesta.

Cafeaua produsă prin metode mai puțin sustenabile emite la fel de mult carbon ca și brânza, a cărei amprentă de carbon se ridică la jumătate din cea a cărnii de vită. Toate acestea înainte de a adăuga laptele, care se adaugă la impactul asupra mediului.  

Image
Captură de ecran a unui grafic privind amprenta de carbon a unui produs de pe site-ul Carbon Brief, realizată pe 6 martie 2024

Un studiu publicat în 2020 de către cercetătorii de la UCL Earth Science spune că în fiecare an se produc peste 9,5 miliarde de kilograme de cafea în întreaga lume și se așteaptă ca această cantitate să se tripleze până în 2050. Studiul propune diverse măsuri pentru a reduce amprenta pe care o lasă producția de cafea, inclusiv înlocuirea îngrășămintelor chimice cu deșeuri organice și utilizarea energiei regenerabile. Prăjirea boabelor de cafea în țara de origine reduce, de asemenea, greutatea acestora, astfel încât vehiculele pot „arde mai puțin combustibil pentru a transporta aceeași cantitate de cafea”.

Prin cumpărarea de cafea organică se evită pesticidele și îngrășămintele sintetice, protejând solul, apa și biodiversitatea, în timp ce practicile de comerț echitabil asigură o compensație corectă pentru agricultori. Alte opțiuni pentru a promova consumul de cafea ecologică sunt alegerea alternativelor de lapte fără lapte și a paharelor reutilizabile, atunci când se achiziționează cafea de proveniență locală.

WEF este în mod regulat ținta unor dezinformări absurde, printre care se numără faptul că ar fi cerut interzicerea Bibliei, ar fi promovat pedofilia sau ar fi spus că toți copiii ar trebui să fie „dezvoltați în laborator” până în 2030.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne