Logo-ul Rainforest Alliance nu a fost înlocuit pentru a crea confuzie în ceea ce privește siguranța alimentară

Logo-ul cu broască al Rainforest Alliance identifică ingredientele care îndeplinesc anumite standarde de sustenabilitate, în timp ce eticheta Fairtrade arată că agricultorii au fost plătiți corect pentru munca lor. Pe rețelele de socializare circulă de mai mult timp afirmații false conform cărora logo-ul cu broască de pe un ambalaj înseamnă, de fapt, că la producerea alimentelor au fost folosite substanțe nocive, fără ca clienții să știe. Postările de pe rețelele de socializare în limba română susțin cel mai recent că, după ce această presupusă înșelătorie a fost descoperită, producătorii au schimbat logo-ul broaștei cu logo-ul Fairtrade. Cu toate acestea, cele două organizații sunt, de fapt, independente una de cealaltă, fapt confirmat pentru AFP de către reprezentanții lor, iar Rainforest alliance nu și-a schimbat logo-ul.

Dezinformarea și teoriile conspirației cu privire la etichetele produselor alimentare sunt deseori distribuite pe platformele de socializare, susținând adesea că anumite etichete ascund ingrediente dăunătoare.

Diverse informații false circulă de mult timp în special în legătură cu Rainforest Alliance, o organizație internațională non-profit, recunoscută după logo-ul care arată o broască verde, și care evaluează producția de produse agricole în conformitate cu standarde care țin cont de nevoile mediului și ale comunităților. 

Anul trecut, de exemplu, AFP a demontat afirmațiile false care au circulat în România, potrivit cărora broasca ar fi etichetat alimente care conțin un erbicid toxic cunoscut sub numele de atrazină sau un vaccin pe bază de ARNm. Anterior, alte persoane au susținut că eticheta Rainforest Alliance indică produse care conțin „insecte și viermi” sau care sunt „modificate genetic”; și acest lucru a fost de asemenea fals.

În martie 2024, au început să circule din nou afirmații false în limba română, de data aceasta sugerând că logo-ul broaștei Rainforest Alliance a devenit prea ușor de recunoscut și că, prin urmare, a fost înlocuit cu logo-ul Fairtrade, o mișcare care promovează condiții comerciale mai echitabile pentru producătorii din țările în curs de dezvoltare.

Postările sugerează, de asemenea, că aceste organizații și alte câteva zeci de organizații au legături cu Bill Gates, numit „Kill Bill”.  Această postare de pe Facebook din 4 martie 2023, de exemplu, a fost distribuită de 200 de ori de atunci.  

Postări similare s-au răspândit și pe Telegram începând cu 4 martie, unde au fost vizualizate de peste 6.500 de ori.  

Cu toate acestea, logo-ul Rainforest Alliance nu a fost eliminat - încă poate fi văzut pe site-ul organizației - și nici nu a fost înlocuit cu logo-ul Fairtrade. 

Image
Capturi de ecran ale postărilor false de pe Facebook și Telegram realizate pe 13 martie 2024

AFP a verificat afirmații similare care au circulat în Slovacia în decembrie 2023, când ambele organizații au confirmat independența logo-urilor lor și că nu a avut loc nicio înlocuire. 

„Putem confirma că sigla noastră cu broasca verde nu s-a schimbat și nu a fost înlocuită cu cea de la Fairtrade”, a declarat pentru AFP Darla van Hoorn, manager media al Rainforest Alliance, într-un e-mail din 7 decembrie 2023. Van Hoorn a confirmat într-un e-mail către AFP din 14 martie 2024 că răspunsurile și informațiile furnizate în decembrie 2023 „rămân valabile”. 

„Eticheta Fairtrade nu înlocuiește eticheta Rainforest Alliance. Acesta este un fals. Suntem două organizații diferite, dar lucrăm împreună”, a confirmat Fairtrade International pentru AFP prin e-mail pe 14 martie 2023. 

Dar niciuna dintre ele nu este administrată de miliardarul filantrop Bill Gates, așa cum sugerează postările. Gates, o țintă obișnuită pentru adepții teoriei conspirației acesta, care au făcut de-a lungul anilor diverse afirmații demontate de AFP (spre exemplu aici sau aici), a făcut doar o donație pentru RA în trecut.

Nu sunt aceleași certificări

Rainforest Alliance (RA) și Fairtrade International (FI) sunt două organizații distincte care certifică în principal produse alimentare, după cum au confirmat ambele pentru AFP. În multe privințe, misiunile lor sunt similare, dar obiectivele lor diferă.

Misiunea Fairtrade, prezentată pe site-ul său, este „de a conecta producătorii și consumatorii defavorizați, de a promova condiții comerciale mai echitabile și de a le permite producătorilor să lupte împotriva sărăciei, să își consolideze poziția și să preia mai mult control asupra vieții lor”. Organizația garantează fermierilor că vor fi plătiți cu o sumă echitabilă pentru produsele lor și că nu vor depinde de fluctuațiile de pe piețele mondiale de mărfuri.

„Ambele organizații cred în nevoia urgentă de a transforma practicile agricole - și ambele cred că certificarea, prin sisteme credibile precum al nostru, poate accelera această transformare. Ambele sunt angajate în combaterea practicilor de producție și de piață nesustenabile”, scrie RA pe o pagină dedicată diferențelor dintre cele două organizații de pe site-ul său. 

Ambele emit propriile certificate și sunt, de asemenea, membre ale ISEAL - asociația globală pentru standarde sociale și de mediu care colaborează cu companii, organizații non-profit și guverne pentru a sprijini utilizarea standardelor voluntare. 

Cu toate acestea, în timp ce RA se concentrează pe reguli de agricultură durabilă, principalul obiectiv al Fairtrade este recompensarea echitabilă a agricultorilor. 

Image
A person shows unroasted fairtrade coffee beans during the exhibition "World of coffee", on June 27, 2013, in Nice, southeastern France. AFP PHOTO / JEAN CHRISTOPHE MAGNENET (AFP / JEAN-CHRISTOPHE MAGNENET)

Ce înseamnă logo-ul cu broască?

Rainforest Alliance a fost înființată în anii 1980. Logo-ul broaștei arboricole este folosit ca sigiliu de certificare de peste treizeci de ani. „Oamenii de știință se referă la broaște ca la niște bioindicatori. Aceasta înseamnă că o populație sănătoasă de broaște indică un mediu sănătos, ceea ce este valabil și invers”, scrie organizația pe site-ul său.

„A fi certificat Rainforest Alliance înseamnă că un produs respectă cei trei piloni ai sustenabilității: social, economic și de mediu”, explică organizația pe site-ul său. 

Logo-ul poate fi folosit doar de producătorii ale căror ingrediente au fost verificate și certificate, potrivit site-ului organizației. Auditori independenți verifică conformitatea fermierilor înainte de a acorda sau reînnoi o certificare.

Rainforest Alliance enumeră aici produsele care poartă sigiliul său. Acestea sunt în principal cafele și ceaiuri, dintre care multe sunt disponibile și în România.

Un logo cu broască pe un produs alimentar nu înseamnă că întregul produs a fost certificat de o organizație non-profit. Înseamnă doar că Rainforest Alliance a verificat unul sau mai multe dintre ingredientele care se găsesc în produs, cum ar fi cacaua din tableta de ciocolată. 

Bill Gates nu este în spatele organizației Rainforest Alliance

Unele postări pe rețelele de socializare sugerează, de asemenea, că Bill Gates este implicat în Rainforest Alliance.

Fundația Bill și Melinda Gates a acordat Rainforest Alliance un grant de 5,3 milioane de dolari în 2007. Potrivit site-ului organizației nonprofit, Bill Gates nu face parte din consiliul de administrație sau din conducerea organizației.

„Rainforest Alliance este o organizație independentă și nu este deținută de nicio persoană sau fundație. Mai mult, nu am mai primit niciun grant de la Fundația Bill & Melinda Gates de peste 10 ani. Fiind o organizație non-profit, Rainforest Alliance menține un model de finanțare transparent. Acest lucru include dezvăluirea finanțatorilor noștri”, a declarat Van Hoorn în 7 decembrie 2023 pentru un articol anterior.

Mai multe informații despre finanțarea RA pot fi găsite aici

În ceea ce privește Fairtrade, nici aceasta „nu are o relație cu Bill Gates sau cu Fundația Gates”, a declarat Fairtrade International pentru AFP. „Mărcile etichetelor noastre nu au nicio legătură cu el”, au precizat reprezentanții organizației în același e-mail din 14 martie. 

Fairtrade International enumeră aici partenerii financiari, dar Fundația Bill & Melinda Gates nu se numără printre aceștia. O mare parte din finanțarea organizațiilor din întreaga lume provine din taxele de certificare, de exemplu, în Marea Britanie, acestea reprezintă 86% din venituri. 

Nici Fairtrade International și nici alte organizații conexe nu se numără printre beneficiarii de granturi de pe site-ul Fundației Bill și Melinda Gates. 

În imaginile distribuite în postările de pe rețelele de socializare în limba română apar alte unsprezece etichete, printre care logo-ul Naturland Fair, o certificare care combină agricultura ecologică, responsabilitatea socială și comerțul echitabil, sau logo-ul programului Hand in Hand, o inițiativă care combină ideea de comerț echitabil cu agricultura ecologică în diverse regiuni, în principal în Africa, Asia și America Latină.

Aceasta include, de asemenea, alte câteva companii de comerț echitabil, cum ar fi Gebana, o companie specializată în comerț echitabil din Elveția, sau Gepa, o organizație care are sediul în Germania.  

Niciuna dintre aceste inițiative nu a primit subvenții de la Fundația Bill și Melinda Gates, după cum a verificat AFP prin intermediul bazei sale de date privind subvențiile. 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne