
Aceasta este o imagine generată de inteligența artificială, nu o fotografie din 1901 a „ultimului gigant”
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 23 Mai 2023, la 10:36
- Actualizat pe 29 Aprilie 2024, la 13:37
- 4 minute de citit
- De: Marin LEFEVRE, AFP Franța, AFP Bulgaria
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Această fotografie a fost făcută în jurul anului 1901, în Olanda și înfățișează ultimul gigant în viață”, scrie această postare pe Facebook din 8 mai 2023, distribuită de peste 130 de ori de atunci.
Aceeași imagine a circulat cu afirmații similare pe Facebook în alte limbi, cum ar fi bulgară și rusă, și pe TikTok în limba engleză, adunând câteva milioane de vizualizări.

Cu toate acestea, această imagine nu este autentică. Ea a fost generată de Midjourney, un program de creare de imagini cu inteligență artificială. La fel ca multe alte inteligențe artificiale, cum ar fi DALL-E, Craiyon sau Stable Diffusion, acest instrument este capabil să genereze un număr infinit de imagini cu ajutorul câtorva cuvinte-cheie descriptive - cunoscute sub numele de „prompts” în limba engleză - și/sau a unei imagini.
Fotografie de arhivă falsă
O căutare inversă a imaginii pe Google permite găsirea acestei fotografii pe acest site, o repostare de pe contul @HoaxEye de pe rețeaua de socializare Mastodon (arhivată aici).
Acest cont de verificare vizuală, citat anterior de AFP, afirmă că fotografia nu este autentică. „Mulți oameni par să creadă că au existat cândva giganți pe Pământ. Această fotografie a fost creată de inteligența artificială Midjourney”, notează @HoaxEye, indicând sursa probabilă - un canal Telegram în limba rusă , dedicat imaginilor create cu ajutorul inteligenței artificiale.
Fotografia pare să fi fost postată pentru prima dată online pe 26 aprilie, într-un canal (arhivat aici) dedicat imaginilor create de Midjourney, pe rețeaua de socializare Reddit, după cum notează agenția de presă Reuters.

Zoomul pe imaginea de înaltă rezoluție găsită pe Reddit dezvăluie mai multe inconsecvențe și defecte care indică o imagine generată artificial - indicii pe care AFP le-a descris anterior într-un ghid de detectare a conținutului generat de inteligența artificială.
Mâna dreaptă a „gigantului” pare să aibă doar patru degete, inclusiv un deget arătător complet disproporționat. Mai multe fețe din mulțime sunt, de asemenea, distorsionate.

Recordul pentru cel mai înalt om din lume este deținut de Robert Wadlow, un american care s-a născut în 1918 și a murit în 1940, potrivit Guinness Book of World Records (arhivat aici). El nu are nici pe departe dimensiunile „uriașului” din fotografia virală, estimate la aproximativ cinci metri. Potrivit Guinness Book of World Records, cea mai înaltă persoană în viață din lume este acum Sultan Kösen, un turc născut în 1982, cu o înălțime de 2,47 metri.


Afirmațiile despre existența istorică a giganților apar adesea pe internet. Recent, AFP a demontat (în limba sârbă) afirmații potrivit cărora Institutul Smithsonian din Washington ar fi recunoscut existența unor documente privind distrugerea a zeci de mii de schelete umane cu înălțimea de 6 și 12 metri.
(Re)scrierea istoriei cu ajutorul inteligenței artificiale
Pe lângă acest exemplu, pe rețelele de socializare circulă de câteva luni manipulări istorice, presupuse a fi bazate pe fotografii sau documente de arhivă care, de fapt, au fost generate de inteligența artificială.
De exemplu, imagini ale consecințelor unui cutremur și ale unui tsunami au fost generate cu Midjourney și prezentate pe rețelele de socializare ca fotografii de arhivă ale unui dezastru fictiv care a devastat coasta pacifică a Canadei și Statelor Unite în 2001.
Consultant istoric și fondator al contului de Twitter @FakeHistoryHunter, specializat în verificarea dezinformărilor legate de istorie Jo Hedwig Teeuwisse este de părere că aceste fotografii de arhivă false au apărut în masă pe aceste platforme în 2022. „Dar faptul că oamenii se prind din ce în ce mai mult de ele este o tendință mai recentă”, a notat specialistul într-un interviu acordat AFP pe 10 mai.
Articolul a fost inclus în rubrica „Inteligența artificială”.29 aprilie 2024 Articolul a fost inclus în rubrica „Inteligența artificială”.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne