Această imagine în care Zelenski îi pune coarne lui Putin este trucată
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 23 Septembrie 2022, la 10:01
- 3 minute de citit
- De: Eva WACKENREUTHER, AFP Austria
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Sute de utilizatori români de Faceook au distribuit imaginea în septembrie 2022, după ce aceasta a circulat deja în alte limbi, cum ar fi germană și engleză, în martie 2022.
Aceasta pare să îl arate pe Zelenski stând în spatele lui Putin într-o fotografie de grup, ridicând două degete în spatele capului lui Putin. „Totul a început aici”, spune textul în limba engleză de pe fotografie, într-o aluzie la invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022. Gestul lui Zelensky este evidențiat cu un cerc roșu.
Semnul „V” are multe interpretări, de la a fi un gest de proclamare a victoriei, semnul pentru pace sau ca o glumă pentru a imita aspectul unor coarne.
Imagini separate de la discuțiile din Franța
O căutare de cuvinte cheie legate de fotografie ne-a condus la mai multe articole ale altor organizații de fact-checking care au investigat deja fotografia și au constatat că aceasta este o compilație de imagini de la discuțiile de la Paris din decembrie 2019. Exemple relevante se pot găsi aici, aici, aici și aici.
Președinții ucrainean și rus s-au întâlnit pentru prima dată pe 9 decembrie 2019 pentru discuții menite să detensioneze anii de lupte ale grupurilor pro-Moscova din estul Ucrainei. Au fost prezenți, de asemenea, cancelarul german de atunci, Angela Merkel, și președintele francez Emmanuel Macron.
Macron a întâmpinat fiecare lider la palatul prezidențial separat: imaginea compilată îmbină momente din aceste întâlniri separate, așa cum o arată capturile de ecran din videoclipurilor AFP de mai jos.
După întâlnirea cu Marcon, Zelensky s-a întors către jurnaliști pentru a face semnul „V”. Acest lucru poate fi văzut la minutul 1:03 din această înregistrare video a AFP. Putin nu apare în imagine.
Detaliile din imaginea manipulată distribuită pe Facebook se potrivesc cu cele din reportajele din mass-media de la eveniment. Acestea includ îmbrăcămintea lui Zelenski și a lui Macron, coloana din spatele lor și prezența Gărzii Republicane.
Alte imagini, cum ar fi cele din bazele de imagini Imago și Alamy, îi arată, de asemenea, pe Zelensky și pe Macron salutându-se reciproc, iar pe Zelensky gesticulând. Putin nu este prezent.
Macron l-a salutat separat pe președintele rus. Atunci când Putin ridică mâna în semn de salut, după cum se pare că face în fotografia manipulată și distribuită pe rețelele de socializare, Zelensky nu este prezent. Acest lucru se întâmplă la secunda 0:27 din această înregistrare video a AFP.
Alte înregistrări video cu liderii care sosesc la summit, de exemplu aceasta a agenției de știri Reuters, îi arată, de asemenea, separat. AFP nu a putut găsi nicio înregistrare în care președintele Zelenski să îl ironizeze pe Putin cu un gest în care să-i pună coarne.
Summitul din 2019 de la Paris a avut ca scop găsirea unei modalități de a pune capăt anilor de lupte în regiunea Donbas din estul Ucrainei, unde mulți locuitori sunt pro-Moscova. Deși au convenit asupra unor măsuri de dezescaladare, nu a existat niciun progres major.
Donbasul este format din Donețk și Lugansk, printre regiunile în care separatiștii pro-moscoviți au anunțat pe 21 septembrie 2022 un vot privind anexarea la Rusia. Votul a fost condamnat pe scară largă la nivel internațional.
Războiul lansat de Rusia în februarie a fost cel mai violent conflict din Europa din ultimele decenii. Acesta a fost marcat de o multitudine de informații false sau înșelătoare pe rețelele de socializare, multe dintre ele demontate de AFP aici.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne