
Confederația Elvețiană nu le cere oamenilor să își „denunțe” vecinii pentru că își supraîncălzesc locuințele
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 16 Septembrie 2022, la 15:03
- 10 minute de citit
- De: Emilie BERAUD, AFP Franța
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„ELVEȚIA - Panou publicitar. Vecinul tău își încălzește apartamentul la peste 19 grade? Vă rugăm să ne informați! Recompensă 200 de franci”, spune descrierea acestei postări pe Telegram din 12 septembrie 2022, vizualizată de peste 10,000 de ori de atunci. Postările distribuie o imagine care prezintă un afiș cu o femeie care vorbește zâmbitoare la telefon și acest text în limba germană: „Vecinul își încălzește apartamentul la peste 19 grade? Vă rugăm să ne anunțați”, însoțit de un număr de telefon elvețian.
De atunci, afirmații similare au fost postate și pe Facebook. „Cam așa s-ar traduce textul unei reclame elvețiene pentru promovarea combaterii risipei de energie, apărută și în mediul online…”, adaugă această postare pe Facebook din 14 septembrie 2022.

Aceeași imagine a fost distribuită pe rețelele de socializare și în alte limbi, precum franceză, spaniolă, sârbă, bulgară și germană.
Acest vizual circulă în timp ce Europa trece printr-o criză energetică gravă, o consecință a ofensivei ruse din Ucraina.
În încercarea de a stopa creșterea prețurilor la gaze și energie electrică, miniștrii europeni ai energiei au declarat pe 9 septembrie că sunt în favoarea unei serii de măsuri de urgență fără precedent, menționând chiar și un plafon la prețul importurilor.
În acest proces, mai multe guverne europene au cerut solidaritate europeană și sobrietate energetică. Acesta este în special cazul Elveției, care a lansat o „campanie de economisire a energiei” pe 31 august 2022, pentru a încuraja întreprinderile și gospodăriile să adopte mici gesturi pentru a evita o situație de deficit în iarna viitoare.
Guvernul român a anunțat, de asemenea, recent că va lua în considerare măsuri de reducere a consumului de energie în instituțiile publice. Pe 16 septembrie, premierul Nicolae Ciucă a spus că în coaliţia de guvernare s-a luat decizia ca Ministerului Mediului să analizeze demararea unui program de înlocuire a becurilor cu filament cu cele pe led-uri. La nivelul Guvernului, iluminatul mural ar putea, și el, să fie oprit la ora 12 noaptea.
Pe rețelele de socializare, utilizatorii de internet și-au exprimat și temerile cu privire la înființarea unui sistem de control al consumului de energie al persoanelor, în timp ce alții au denunțat prefigurarea unui „pașaport de energie” în cadrul Uniunii Europene.
În Elveția, măsurile de restricționare și interzicere a utilizării sunt în prezent în consultare și ar putea fi puse în aplicare în cazul unei penurii de gaz și electricitate, au spus autoritățile elvețiene. Cu toate acestea, vizualul distribuit pe rețelele de socializare nu face parte dintr-o campanie de informare a Consiliului Federal, a asigurat Departamentul Federal de Economie, Educație și Cercetare (DEFR) pentru AFP pe 12 septembrie 2022. Este, de fapt, un montaj realizat dintr-o imagine de stoc dintr--o biblioteca foto online.
Un fotomontaj denunțat de Confederația Elvețiană
O căutare inversă a imaginii pe motorul de căutare TinEye a făcut posibilă găsirea vizualului din care au fost realizate efectele speciale.
Aceasta este o imagine din biblioteca foto Adobe Stock, care oferă fotografii care pot fi descărcate gratuit.


Pentru a-i da impresia unei campanii oficiale de informare, pe imagine au fost lipite sigla Confederației Elvețiene și numărul de telefon al Departamentului Federal pentru Mediu, Transport, Energie și Comunicare (DETEC), care conține și un mesaj în limba germană elvețiană: „Vecinul își încălzește apartamentul peste 19 grade? Vă rugăm să ne anunțați”.
În colțul din dreapta jos al afișului, se promite o „recompensă de 200 de franci elvețieni” (aproximativ 208 euro) oricui îl denunță pe vecinul menționat.
După cum a subliniat jurnalista Katherine Denkinson pe Twitter pe 12 septembrie 2022, fotografia spațiului publicitar este, de asemenea, derivată din fotografii de stoc. O altă căutare inversă a imaginilor a arătat că imaginea este disponibilă gratuit pe site-uri web precum Freepik. Reflecțiile luminilor de pe poster și perete arată că este aceeași imagine.

Imaginea spațiului publicitar gol este populară în rândul designerilor pentru a arăta cum ar arăta designul afișului lor în viața reală, așa cum se poate vedea aici, aici și aici.
Totuși, contactat de AFP, Departamentul Federal pentru Afaceri Economice, Educație și Cercetare (DEFR) a declarat pe 12 septembrie 2022 că „logo-ul Confederației și numărul de telefon din imagine au fost folosite în mod abuziv. Confederația nu a creat astfel de afișe și nu a lansat un astfel de apel, este clar un caz de manipulare”.
„Apeluri false de denunțare a comportamentului vecinilor care și-ar supraîncălzi casele circulă de sâmbătă pe rețelele de socializare. Confederația nu are nimic de-a face cu aceste mesaje și se distanțează în mod oficial de ele”, a adăugat guvernul, precizând că a „deschis o anchetă cu privire la acest abuz”.
Consultare privind măsurile de combatere a penuriei de gaze
Postările de pe rețelele de socializare afirmă că în Elveția „este interzisă creșterea temperaturii aerului în casele private la peste 19 grade”.
În acest sens, Departamentul federal al afacerilor economice, educației și cercetării (DEFR) a declarat pentru AFP, la 8 septembrie 2022, că „în prezent, în Elveția nu există nici penurie de electricitate, nici penurie de gaz, motiv pentru care nu sunt în vigoare restricții sau interdicții de utilizare. Prin urmare, nu poate exista nicio încălcare a acestor dispoziții. În prezent, administrația pregătește măsuri de restricție și interzicere în cazul unei penurii grave.
Același departament desfășoară până la 22 septembrie 2022 o consultare cu diferitele cantoane cu privire la două proiecte de ordonanțe, respectiv ordonanța privind interdicțiile și restricțiile de utilizare a gazelor și ordonanța privind cotele de gaze.
Primul prevede, printre altele, interdicții privind utilizarea gazelor în anumite clădiri și restricții privind utilizarea gazelor în spațiile interioare care nu ar putea fi încălzite la o temperatură mai mare de 19°C în cazul unei penurii severe.
„Aceste măsuri presupun, în primul rând, reducerea temperaturii camerelor și a apei calde. Inițial, aceste măsuri vor viza în principal locurile de muncă, dar ar putea fi extinse și la domiciliu. Având în vedere că gospodăriile consumă peste 40% din gaz, o reducere substanțială a consumului de gaz în Elveția nu este posibilă fără ajutorul acestora”, spune site-ul guvernului.
În răspunsul său către AFP din 8 septembrie 2022, Departamentul Federal pentru Afaceri Economice, Educație și Cercetare (DEFR) a explicat, de asemenea, că: „Este, desigur, esențial să se definească în mod concret punerea în aplicare și monitorizarea restricțiilor și interdicțiilor care ar putea fi adoptate. Legea privind aprovizionarea țării (LAP), pe care acestea s-ar baza, nu prevede amenzi. Prin urmare, urmărirea penală a încălcărilor LAP ar fi mai complicată, dar valoarea sancțiunilor financiare aplicate nu ar fi mai mare decât cea a amenzilor obișnuite”.
Valoarea maximă a unei amenzi este de 300 de franci elvețieni (aproximativ 312 euro).
În cazul unei penurii grave de electricitate sau de gaz, Elveția poate impune restricții de utilizare și interdicții. Până în prezent, acest lucru nu s-a întâmplat. Deoarece nu există interdicții în acest moment, nu este posibil să fie încălcate sau să se raporteze un vecin pentru acest lucru. În cazul în care se impun restricții, baza ar fi Legea federală privind aprovizionarea economică a țării. Markus Spörndli, adjunctul șefului departamentului de comunicare al Departamentului pentru Economie, Educație și Știință (WBF/DEFR), a declarat pentru AFP pe 14 septembrie că „un control strict nu este nici fezabil, nici de dorit”. Elveția se bazează pe faptul că rezidenții săi respectă legea, a adăugat el.

Lansarea unei campanii de economisire a energiei
Deocamdată, singurele măsuri luate de Confederație ca răspuns la criza energetică sunt măsuri de reducere a livrărilor de gaze și lansarea unei campanii de sensibilizare privind acțiunile zilnice de economisire a energiei.
Numită „Energia este limitată. Să nu o irosim”, campania adresează o serie de recomandări întreprinderilor și gospodăriilor, de la curățarea radiatoarelor până la gătitul alimentelor sub capac.
„Scopul este de a încuraja o participare cât mai largă, astfel încât Elveția să nu se afle într-o situație de penurie”, spune site-ul guvernului.
Nous devons conjuguer maintenant nos efforts pour économiser l’#énergie: plus il y aura de personnes, d’entreprises et d’organisations qui auront à cœur de suivre les recommandations, plus les #économiesdénergie réalisées seront importantes!#nepasgaspillerhttps://t.co/dD3gLaRmvFhttps://t.co/Lqcgzp3UDupic.twitter.com/4RsUgaGDcB
— DETEC - UVEK - DATEC (@UVEK_DETEC) August 31, 2022
Pe un site dedicat, guvernul elvețian transmite sfaturi de economisire a energiei pentru gospodării private, precum și pentru companii și asociații:

Elveția, amenințată de penurie de gaze și electricitate
Deși este una dintre cele mai bogate țări din lume, Elveția se teme că va rămâne fără energie electrică în următoarele luni.
Țara își acoperă aproape 95% din necesarul de energie din petrol, electricitate, gaze naturale și lemn, iar marea majoritate a acestei energii trebuie să fie importată, potrivit Oficiului Federal pentru Aprovizionare Economică.
În timpul verii, țara exportă energie electrică datorită sutelor de centrale hidroelectrice instalate pe teritoriul său.
În timpul iernii, însă, este invers: Elveția importă de obicei electricitate pe bază de gaz din Germania, care anul acesta se confruntă cu o reducere a livrărilor de gaz din Rusia.

Prin urmare, pentru a evita, pe cât posibil, o penurie de gaze la nivel european, Consiliul Federal a anunțat, pe 24 august 2022, că va susține un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15% pentru semestrul de iarnă, în comparație cu consumul mediu din ultimii cinci ani.
„Statele membre ale UE și-au stabilit obiectivul de a reduce în mod voluntar cererea de gaz cu 15% între august 2022 și sfârșitul lunii martie 2023, pentru a evita o penurie de gaz și pentru a asigura o aprovizionare suficientă pentru iarna viitoare”, spune site-ul guvernului federal.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne