
Acest videoclip nu arată o demonstrație recentă a fermierilor din Țările de Jos, ci un protest la Bruxelles în 2015
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 17 August 2022, la 13:06
- Actualizat pe 5 Septembrie 2022, la 17:20
- 6 minute de citit
- De: Théophile BLOUDANIS, AFP Greece
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Polițiștii din Olanda au fost stropiți cu furaje de către fermierii olandezi în timpul unui protest antiguvernamental.”, spune această postare pe Facebook din 15 august 2022, distribuită de aproape 8,000 de ori. Aceasta include o înregistrare video care arată o mulțime aruncând cu paie în poliție în mijlocul unui oraș și apoi protestatari dând foc unui car cu fân în fața poliției. Un incendiu mare este apoi vizibil în fața mulțimii.

Videoclipul a fost distribuit recent cu afirmații similare și în alte limbi, cum ar fi greacă și engleză.
Cu toate acestea, afirmația este falsă. Videoclipul nu prezintă una dintre demonstrațiile recente ale fermierilor olandezi, ci o demonstrație a fermierilor europeni din septembrie 2015, din Belgia.
Mii de fermieri din toată Europa se adunaseră în fața instituțiilor europene pentru a protesta față de prăbușirea prețurilor la produsele lor, pe 7 septembrie 2015.
O demonstrație care a degenerat în inima orașului Bruxelles
Ne-am concentrat asupra detaliilor prezente în videoclip pentru a localiza locul de unde a fost filmat și, mai exact, clădirile vizibile în imagini.
La secunda 0:36 a videoclipului se poate vedea o clădire imensă acoperită de un banner cu steagul european, așa cum o arată captura de ecran de mai jos:

O căutare inversă a imaginii ne-a permis să identificăm clădirea ca fiind sediul Comisiei Europene, în inima Bruxelles-ului, așa cum se poate vedea pe Google Street view de mai jos:
Locul în care a fost filmat videoclipul este cartierul european din Bruxelles, mai exact pe sensul giratoriu Schuman, care se află în fața Comisiei Europene, după cum o arată Google Maps și Google Street View .
Clădirea „Justius Lipsius” este, de asemenea, vizibilă într-o parte a videoclipului (secunda 0:14, de exemplu), în spatele polițiștilor din stânga. Clădirea Justus Lipsius a fost sediul Consiliului Uniunii Europene începând din 1995 și sediul Consiliului European începând din 2002, până la relocarea într-o clădire adiacentă la începutul anului 2017.
Prin urmare, este vorba despre o demonstrație care a avut loc în capitala belgiană și europeană și nu în Țările de Jos, așa cum se afirmă în postările de pe Facebook.
O demonstrație a fermierilor europeni în 2015 - printre care și fermieri olandezi
După mai multe căutări inverse de imagini și căutări de cuvinte cheie pe mai multe motoare de căutare, nu am reușit să găsim videoclipul exact folosit în postările de pe Facebook. Cu toate acestea, mai multe elemente ne-au permis să stabilim că este vorba despre o demonstrație care a avut loc pe 7 septembrie 2015, în capitala Belgiei.
Ne-am concentrat asupra detaliilor din înregistrarea video și asupra informațiilor din mass-media publicate la acel moment.
Primul detaliu este tractorul care aruncă fân într-un grup de polițiști, la secunda 0:04 din videoclipul de pe Facebook. Același tractor și combina de recoltat au fost fotografiate de un jurnalist AFP prezent la fața locului. Tractorul este vizibil în comparația imaginilor de mai jos:

Pe imaginea din dreapta a AFP, se poate vedea combina de recoltat portocalie. Pe imaginea din stânga, în cercul roșu, se poate vedea doar gura acesteia care împrăștie paie. În interiorul tractorului este vizibilă și o persoană îmbrăcată cu un tricou alb în ambele imagini, încercuită cu roșu. În legenda fotografiei AFP se poate citi: „Fermierii împrăștie paie pe forțele de poliție dintr-o combină de recoltat în timpul unei demonstrații în fața clădirii Comisiei Europene, pe 7 septembrie 2015, la Bruxelles (...)”.
La secunda 0:28 din videoclip, fermierii dau foc la baloți de fân pe care îi împing către poliție. De asemenea, în fundalul imaginii sunt vizibile mai multe steaguri galbene. Am reușit să identificăm aceste două detalii într-o fotografie AFP, realizată la fața locului. Mai jos este prezentată comparația:

Înconjurate de roșu, steagurile sunt clar vizibile atât pe imaginea video din stânga, cât și pe fotografia AFP din dreapta. Baloții de fân, de asemenea înconjurați de roșu, iau foc în fața polițiștilor în ambele imagini. Legenda fotografiei AFP este următoarea: „Fermierii europeni au dat foc la baloți de paie în timp ce organizează un protest care blochează accesul la instituțiile europene la Bruxelles, 7 septembrie 2015”.
După ce am stabilit că filmările sunt probabil de la acest protest, putem căuta postări pe Facebook folosind câteva cuvinte cheie relevante și un filtru de timp pentru a afișa numai postările din 2015. Unul dintre rezultatele pe care le vedem este o fotografie de la agenția de presă italiană Ansa cu titlul: „Belgio, scontri fra agricoltori e polizia per politiche Ue” („Belgia, ciocniri între fermieri și poliție din cauza politicilor UE”). Căutând același titlu pe Google, putem găsi un videoclip publicat pe site-ul italian eunews.it, folosind aceleași înregistrări ca în postările de pe Facebook de la minutul 2:10:
Astfel, putem dovedi în mod concludent originea filmării ca fiind din septembrie 2015. The Guardian și BBC relatează că între 4.000 și 4,800 de fermieri se aflau în capitala Belgiei în acea zi. Potrivit Euronews, mulți producători de lapte și crescători de porci au fost prezenți la demonstrație. Același eveniment a fost relatat și de AFP în acest videoclip publicat aici.
La demonstrație au fost prezenți și fermieri olandezi. Interviul realizat de Euronews cu Ingrid Jansen, președinta asociației olandeze a porcilor, a confirmat prezența acestora.
Valul actual de proteste ale fermierilor olandezi
Cu toate acestea, seria de proteste ale fermierilor din Țările de Jos a vizat probleme diferite. Protestele au început încă din 2019, când guvernul a început să vorbească despre măsurile care afectează agricultura pentru a reduce emisiile de azot.
Valul actual de proteste a izbucnit ca răspuns la un plan guvernamental anunțat în iunie, care prevede reducerea numărului de animale de fermă și închiderea unor ferme pentru a reduce emisiile de azot per total. Scopul principal al guvernului olandez este reducerea generală a emisiilor de azot din țară cu 50% până în 2030. În unele zone ale țării, conform măsurilor guvernamentale propuse, emisiile de azot vor fi reduse cu până la 70%.
Țările de Jos, al doilea exportator mondial de produse agricole, este unul dintre cei mai mari producători de gaze cu efect de seră din Europa - în principal azot - în mare parte din cauza îngrășămintelor și gunoiului de grajd produse de animale. Dar fermierii spun că sunt penalizați pe nedrept în comparație cu marile afaceri și industrie și mulți dintre ei promit să lupte împotriva oricăror planuri de a reduce sau închide fermele.
Cu toate acestea, protestele fermierilor olandezi în trecutul recent au fost îndreptate împotriva guvernului și politicienilor olandezi, nu împotriva instituțiilor UE.
5 septembrie 2022 Acest material a fost actualizat pentru a include sursa originală a filmării din postările false de pe Facebook și mai multe informații despre protestele fermierilor olandezi.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne