Acest protest de pe plajă nu a avut legătură cu activista pentru mediu Greta Thunberg

Protestul prezentat într-o înregistrare video publicată pe rețelele de socializare, în care se vede cum un grup de persoane își bagă capul în nisip pe o plajă, nu a fost organizat de activista pentru mediu Greta Thunberg. Utilizatorii susțin că protestatarii „și-au băgat capul în nisip și nu au respirat” pentru a nu mai emite dioxid de carbon. Totuși, acest lucru este fals. Protestul a fost organizat de o mișcare globală care folosește „nesupunerea civilă non-violentă în încercarea de a opri extincția în masă”. Scopul protestului a fost acela de a reprezenta oamenii care ignoră efectele schimbărilor climatice.

„Greta Thunberg a organizat un protest împotriva schimbărilor climatice. «Bagăm capul în nisip să nu respirăm!». Ei cred că clima se schimbă din cauza și pentru că oamenii respiră. Dacă așa spune știința. Bravo! Băgați capul bine și stați acolo! Să salvăm planeta!”, spune această postare de pe Facebook din 29 iunie 2022, distribuită de aproximativ 350 de ori de atunci.

Postarea a distribuit o înregistrare video de 25 de secunde care arată grupul de protestatari înconjurați de steaguri colorate, în timp ce alte persoane filmează și fotografiază scena. La un moment dat, protestatarii sunt văzuți îngropându-și capetele în nisip.

Videoclipul a mai fost distribuit în limba română cu afirmații similare și aici. Afirmații similare, potrivit cărora participanților li s-a spus să se „oprească din respirat pentru a emite CO2”, însoțite de asemenea de videoclip, au fost distribuite și în limba spaniolă.

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 29 iulie 2022

Totuși, afirmațiile sunt false, deoarece protestul nu a avut nicio legătură cu activista de mediu suedeză Greta Thunberg.

O căutare inversă de imagini pe Google pentru cadrele din filmarea virală a condus la un videoclip publicat pe YouTube de postul american de televiziune Voice of America (VOA), al cărui logo poate fi identificat și în colțul din dreapta sus al imaginilor postate pe rețelele de socializare.

Videoclipul a fost postat pe 11 octombrie 2019, cu titlul „Activiștii pentru climă își îngroapă capetele în nisip în Australia”. Descrierea videoclipului spune că protestatarii fac parte din „mișcarea globală Extinction Rebellion”.

Citând agenția de știri Reuters, VOA adaugă în descrierea videoclipului: „Simbolizând oamenii care nu țin cont de riscurile schimbărilor climatice, activiștii și-au băgat capul în nisip pe plaja Manly Beach din Sydney ... Acțiunea are loc în timpul unei săptămâni planificate de proteste în toată Australia, ca parte a mișcării globale Extinction Rebellion”.

O altă căutare pe Google cu termenii „Extinction Rebellion” a condus AFP la site-ul organizației, unde aceasta se descrie ca fiind „o mișcare descentralizată, internațională și nepartizană din punct de vedere politic, care folosește acțiunea directă non-violentă și nesupunerea civilă pentru a convinge guvernele să acționeze în mod corect în ceea ce privește urgența climatică și ecologică”.

Simbolul mișcării este cel care se vede pe steagurile colorate în videoclipul distribuit pe rețelele de socializare.

Organizația, înființată în octombrie 2018 la Londra, nu menționează nicio legătură cu activista suedeză Greta Thunberg. „Fără lider și cu adevărat globală, fiecare nou nod face mișcarea mai puternică, aducând noi perspective, înțelepciune, experiență, energie și inspirație”, potrivit descrierii disponibile pe site.

Acțiunea împotriva celor care ignoră realitatea

În urma unei căutări pe Google folosind termenii „Extinction Rebellion” și „Sydney”, AFP a găsit pagina de Facebook a acestei mișcări din orașul australian. O căutare pe profililul organizației a descoperit apelul pentru demonstrația din 11 octombrie 2019, pe Mainly Beach.

„În timp ce ne confruntăm cu urgența climatică, se pare că mulți dintre cei din jurul nostru își ascund capul în nisip, temându-se să înfrunte realitatea a ceea ce urmează... Pentru a evidenția inutilitatea abordării capului în nisip, ne vom aduna împreună cu cât mai mulți oameni posibil pe plaja Manly (Ocean Side)”, arată descrierea evenimentului, care a făcut parte dintr-o serie de acțiuni în cadrul campaniei „Sydney: Spring Rebellion”.

Contrar a ceea ce sugerează postările virale de pe rețelele de socializare, conform cărora participanților li se spune să „se oprească din respirat” pentru a emite CO2, organizatorii evenimentului au scris: „Pe plajă, vom săpa o gaură în nisip suficient de mare pentru a ne putea băga capetele în ea și a mai respira. La un moment coordonat, toată lumea își va băga simultan capul în nisip pentru o anumită durată (1 minut)”.

La o zi după această activitate, pe aceeași pagină de Facebook a fost publicat un album foto.

 

 

Mai multe mass-media locale care au relatat și ele despre demonstrație (aici, aici, aici) nu au menționat nicio legătură nici între eveniment, nici între organizație și Thunberg.

Potrivit presei locale (aici, aici), pe 11 octombrie 2019, Thunberg s-a aflat în Denver, Colorado, unde a condus și ea un protest pentru climă. Activista suedeză ar fi călătorit în SUA cu două luni mai devreme pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la campania privind schimbările climatice.

În aceeași zi, Thunberg a postat pe contul său de Twitter mai multe imagini de la protestul la care a participat în Denver (aici și aici).

Potrivit CNN, mitingul și greva pentru combaterea schimbărilor climatice, la care a participat Thunberg, au avut loc la Amfiteatrul Grec din Civic Center Park, iar printre organizatorii evenimentului s-au numărat Consiliul Internațional al Tinerilor Indigeni și Gardienii Pământului.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne